icon

Ukončenie RD zamestnanej matky na TPP

sisig
7. okt 2020

Prosim vie mi niekto poradit?
O mesiac koncim RD. Isla som z RD na RD (samozrejme medzitym MD) pri prvom som bola cca 5mesiacov na PN ako tehotna, kym som neporodila, r.2014. teraz koncim s druhorodenym. Neviem ako sa dohodnem so zamestanavatelom, kedze mi dieta do skolky nezobrali. Ako najvyhodnejsie ak by pre mna nemal pracu, alebo teda ze.nemozem nastupit kvoli dietatu, ktore nezobrali do skolky, sa dohodnut so zamestanavatelom, aby som mala slušnu vysku podpory? Pocita sa to percentualne z vysky prijmu poslednych 2rokov?
Mate to niekto takto? Rada sa dozviem ako ste to riesili vy? Viem, ze su sukromne skolky, ale dat polovicu vyplaty na skolku nemienim. :(

Dakujem za vase skusenosti, postrehy,.rady...

Dakujem za vsetky napady, postrehy,....

fokuska
7. okt 2020

@sisig V pripade, ze ti ostala nevycerpana dovolenka, pocas MD a RD si nemala ziadny iny zdanitelny prijem (napr. brigada na dohodu) a zamestnavatel bude ochotny ukoncit s tebou PP dohodou, tak postup je nasledovny:
- vycerpat jeden den dovolenky
- ukoncit PP dohodou a nechat si zvysnu dovolenku preplatit
V tomto pripade dosiahnes maximalny VZ a maximalnu podporu.

sisig
autor
7. okt 2020

@fokuska dakujem.velmi pekne. Mam 31dni dovolenky a nemala som ziadny prijem.
Prosim ta a keby som bola tych 31dni na dovolenke a potom dala vypoved? Preco tam hra rolu jeden den dovolenky? Narok na podporu je len polroka? Dakujem

veronikaszabova
7. okt 2020

@sisig potrebujes mat co najvyssi denny vymeriavaci zaklad - preto musis vycerpat 1 den dovolenky a zbytok si nechat preplatit.

mogaa
7. okt 2020

@sisig ja len doplním, zamestnávateľ s tým nemusí súhlasiť....a ano podpora je "len" 6mesiacov..

mogaa
7. okt 2020

@sisig počas podpory sa chodíš hlásiť a môžu ťa posielať na pohovory

fokuska
7. okt 2020

@sisig Tak pockaj, ujasnime si pojmy... chces dat vypoved? A co budes robit pocas vypovednej doby, odpracujes tie dni?
Asi mas na mysli vycerpat dovolenku a potom sa dohodnut na skonceni PP (to je velky rozdiel vypoved a ukoncenie PP). Mozes to urobit, ale v tom pripade bude tvoj VZ zhruba taky ako tvoj plat a z toho ti vypocitaju podporu. Pokojne to mozes urobit, len ju nebudes mat maximalnu.

Ide o to, ze ty obnovis positenie na ten 1 den (alebo mozu byt aj 2-3), pocas ktoreho vycerpas dovolenku a celu zvysnu dovolenku ti preplatia. Cize za 1 den dostanes vyplatene vela a preto bude tvoj VZ vysoky a preto z neho budes mat vysoku podporu, narozdiel od situacie ked sa ti to vydeli poctom dni 31.

A no narok je "len" alebo az polroka.

V prvom rade si zisti, ci vobec zamestnavatel bude ochotny pristupit na ukoncenie PP dohodou a ci by ti umoznil vycerpat ten 1 den dovolenky. To je klucove.

sisig
autor
7. okt 2020

@fokuska dakujem, len som sa pytala ze keby som a nastupila a hned isla cerpat celyxh 31dni dovolenky a dala vypoved, aky tam je rozdiel. Dakujem.
Este som nela nikdy na UP a to mam uz 24r.odrobenych 🙂 Myslim, ze ak sa nedohodneme na dalsej praci, vieme sa dohodnut na vypovedi dohodou.
Dakujem

lula313
7. okt 2020

@fokuska ale rozmyslam, že ten jeden deň by sa jej dal poriešiť aj niekde jednorazovou brigádou, ak by s tým nesuhlasil. Tam ide o to, aby sa zaktivovalo poistenie, nie?🤔

lula313
7. okt 2020

@sisig výpoveď dohodou neexistuje, jedna sa o skončenie PP dohodou. Vieš sa dohodnúť, že ukončite hneď a vyplatia ti celu dovolenku. Fokuska ti vysvetlila rozdiel, že keď budeš normálne čerpať pred rozviazaním PP dovolenku, tak budeš mat pre podporu nižšší vymeriavací zaklad (napr 1000eur/31dni) ako keby si nastúpila len na jeden den dovolenky a zvyšok by sa ti preplatil(1000eur/1den)

fokuska
7. okt 2020

@sisig Este raz 🙂
Keby si nastupila, vycerpala 31 dni dovolenky a POTOM dala vypoved, tak ti bude bezat 2 mesacna vypovedna doba - co budes robit tie 2 mesiace, ked dovolenku uz budes mat vycerpanu? Normalne to odpracujes?

V pripade, ze nastupis naspat, hned das vypoved a zacne ti teda plynut vypovedna lehota a pocas vypovednej vycerpa dovolenku (ak ti pocet dni pokryje celu vypovednu dobu), tak je to ok - podpora bude pocitana priblizne z tvojho platu (kedze VZ bude priblizne vo vyske platu). Cize nebude maximalna, ale bude zavisiet od toho aky mas na zmluve plat.

V pripade, ze nastupis, vycerpas dovolenku a vzapati sa dohodnete na skonceni PP hned k dalsiemu dnu, tak zas bude podpora vypocitana cc z vysku platu.

Vypoved dohodou NEEXISTUJE. Vypoved je jednostranny ukon - cize mate zmluvu a bud ju chces skoncit ty alebo zamestnavatel. Druha strana k tomu nema co povedat, msui to akceptovat, ze ten druhy dal vypoved.
Dohoda, naopak, je obojstranny ukon, cize my dvaja sa dohodneme co urobime dalej - napriklad ze zmluvu ukoncime, lebo obaja to takto chceme a suhlasime s tym.

fokuska
7. okt 2020

@lula313 Hmmm... no vies ze si nie som ista? Este som sa netsretla s takou moznostou.

sisig
autor
7. okt 2020

@fokuska hej to som.rozumela s vypovedou/dohodou, len som zle napisala. Este raz dik.

fokuska
7. okt 2020

@sisig Rado sa stalo.

ivka21
7. okt 2020

@fokuska mne to nejak nesedí ako môže mať žena keď si dá preplatiť dovolenku maximálnu materskú keď napríklad 20 dní si preplatí a za dovolenku ma priemer 23 e?

lula313
7. okt 2020

@ivka21 nie matersku, ale podporu

lula313
7. okt 2020

@fokuska ani ja nie, len má to tak napadlo, čo by sa stalo, ak by takáto situácia nastala, lebo veľa zamestnávateľov môže robit problem, keď je to pre nich trocha roboty navyse

fokuska
7. okt 2020

@ivka21 Vysvetlim to trosku zjednodusene (rata sa to inak za cely rok, ale dajme si mesiac ako priklad): Pracujes normalne cely rok, mesiac za mesiacom a kazdy mesiac zarobis 1000 eur. Ak chces vypocitat denny vymeriavaci zaklad, tak je to 1000/30 cize asi 33eur. Ukoncis PP a do vypoctu vstupuje kolko dni v danom roku si mala poistenie, aky bol prijem, vydeli sa to a tvoj VZ je 33eur.

Ak si ale na RD, pocas roka ju ukoncis, nastupis na 1 den, ktory cerpas dovolenku a zvysnu si nechas preplatit napr 10 dni, tak den aktivneho poistenia mas 1 a za ten jeden den mas spolu vyplatu 33 (za jeden den dvl) + 33x10=330eur za preplatenie zvysnej dovolenky. Ale stale je to akoby cela vyplata komplet za 1 den. A teda VZ je 330+33 cize 363/1 - a to je 363, cize dosahujes max. denny vymeriavaci zaklad a preto maximalnu podporu.

Ked si to tak vezmeme, nie je to "fer" ked cely cas platis malinke odvody a potom zrazu "vyzmykas" maximalnu podporu. Ale zakony su takto nastavene, na toto sa prislo ako to vyuzit, tak to vela ludi vyuziva.

ivka21
7. okt 2020

Preto to potom aj odporúčajú pri reťazových pôrodoch dat si vyplatiť dovolenku?

fokuska
7. okt 2020

@ivka21 Kedy odporucaju dat si vyplatit dovolenku? Medzi MD a RD?

sisig
autor
8. okt 2020

@fokuska ahoj. Zasa ja. Bola som u zamestnavatela, pracu pre mna aj kvoli korone uz nema...Chcem sa spytat, aky je rozdiel medzi vypovedami, ci uz mnou alebo nim a ukoncenim PP dohodou? Dakujem

fokuska
8. okt 2020

@sisig
1. Ak ti da vypoved zamestnavatel, tak musi vyriesit co ti da robit pocas vypovednej doby - ci ti zatial priradi nejaku pracu, alebo ci ta necha doma na prekazke zo svojej strany. V oboch moznostiach ti samozrejme za tu vypovednu dobu prislucha plat a plus odstupne podla zakonnika prace.

2. Ak das vypoved ty, tak:
a. bud ju das este pocas svojej RD tak, aby ti vypovedna doba skoncila vtedy ked RD, cize nebudes musiet riesit ako odrobit cas vypovednej. Odstupne ti nepatri.
b. das vypoved po skonceni RD - zas ta zatial bude musiet zamestnavatel niekam zaradit do prace, alebo ti da prekazku zo svojej strany.

Este ti samozrejme "moze" nutit alebo ta presviedcat aby si pocas vypovednej doby cerpala OCR, alebo isla na PN, ale na to nie je dovod.

3. Ak sa dohodnete, tak plati vasa dohoda - PP skonci k akemukolvek datumu aky si dohodnete, za podmienok ake dohodnete - ci este odrobis nejaky cas, ci skoncite hned, ci ti vyplati nieco ako odstupne, ci nie, ak ano v akej vyske, ci si pred skonceim PP este vycerpes den dovolenky, alebo celu... cokolvek na com sa dohodnete.

sisig
autor
8. okt 2020

@fokuska dakujem velmi pekne

ivka21
8. okt 2020

@fokuska nie medzi rodičovským a materskou. A vlastne by to aj dávalo zmysel pri tom spôsobe co uviedli vyššie.

sisig
autor
24. okt 2020

@fokuska dobry den, dovolila som si napisat Vam sukr.spravu.