Úvahy o práci učiteľky na základnej škole
Ahojte,
uvazujem nad tym dorobit si skolu a pracovat ako ucitelka, mam rada deti. Kamaratka je slovencinarka a pracu si nevie vynachvalit. Hovorila mi, ze uci 5 hodin denne plus utorky a stvrtky ma dozor na chodbe. Na hodinach ma casto asistenta, lebo uci jeden z hlavnych predmetov. Pocas skolskeho roka obcas zastupuje, ale aj hodiny na ktorych nema asistenta sa daju zvladnut, lebo napriklad na obcianskej nauke sa da vymysliet vela aktivit a tak deti nemaju cas vymyslat. Co sa tyka papierov maju toho viac pri priprave na zaciatku skolskeho roku, ked treba robit plany, neviem uz presny nazov, asi tematicke. Ked ze pracuje na druhom stupni ZS, tak tam praca s rodicmi uz nie je taka narocna, aj ked ano najdu sa aj taki, ktorym musi vysvetlovat preco to a tamto, ale nic hrozne nakolko rodicom vsetko vysvetli na rodicovskom zdruzeni, ziakom na triednickej hodine a pravidelne dava informacie cez Edupage, ake ma poziadavky, za co mohli dostat body na pisomke atd. Pracu na doma niekedy robi a niekedy nie. Skor z domu posle nejaku spravu na Edupage, druhy den si urobi pripravu na rodicovske zdruzenie a raz do tyzdna opravuje pisomky. Z prace odchadza o druhej. Financne by to mohlo byt podla jej slov aj lepsie, ale ako kompenzaciu vnima viac volna.
@anonym_autor Toto znie ako reklama od Drukckera na nábor nových učiteľov do základných škôl. Si to ty Tomáš Drucker?
Odišla som zo školstva po štyroch rokoch, mimochodom, učila som aj slovenčinu a toto, čo opisuješ, nemá s realitou nič spoločné. Hlavný dôvod bol nízka mzda, byrokracia a rodičia. Je smutné, ze celý rok pracuješ a v lete si nedokážeš zaplatiť ani dovolenku pri mori. Toľko k tým výhodám školstva.
Učím 4 roky a ten môj učiteľský sen sa rozpadol v momente, keď rodičia namiesto podpory a ocenenia len nadávajú na všetko a sú schopní vypisovať aj o 23 večer. Tento sen sa končí, keďže idem na materskú a po nej sa do školstva asi už nevrátim. Táto práca ma bavila, stále myslím na mojich žiakov, rozdala by som sa pre nich, boli šikovní, nápomocní, ale realita v školstve ma doslova udusila. Nehovoriac o tom, že som mala snahu niečo zmeniť, to bolo udupané viac než dosť. Proste som z tohto sna naozaj vytriezvela.
Som bývala učiteľka, svoju prácu som mala rada, ale co je toto za príspevok?????
Som bývala učiteľka, svoju prácu som mala rada, ale co je toto za príspevok?????
@anonym_eeaa64 Témy, kde si môžu frustrované matky, ktoré majú teraz ešte aj deti doma, kopnúť do učiteľov, ktorí vlastne nič nerobia, na obed sú vždy doma a ešte majú aj stále prázdniny, sú vždy veľmi výživné a majú veľa strán. Stačí dať dobrú návnadu - napríklad takýto vyslovene hlúpy príspevok a ide sa...
@anonym_autor Nenechaj sa odradiť komentármi. Som učiteľka, išla som na školu až po 30ke a učiť som začala až v 36ke. Dovtedy som mala tie obyčajné práce, pár som ich vystiedala, ako predavačka alebo vo fabrike, a áno, učiteľka je značne oveľa lepšie povolanie. Plat síce nie je úžasný, ale lepší ako minimálka, čo berú ľudia a nadrú sa ako kone. Odučíš tých 3–4 hod. denne a zvyšok je na tebe, tiež prázdniny, žiadne nočné, žiadna víkendová práca. Ale toto vie fakt oceniť len človek, čo už pracoval v blbých podmienkach, že učiteľstvo je výhra.
Kiež by to tak bolo. Ja som odišla zo školstva tento rok. Keby to bolo tak, ako píšeš, určite by som zostala.
@anonym_autor Nenechaj sa odradiť komentármi. Som učiteľka, išla som na školu až po 30ke a učiť som začala až v 36ke. Dovtedy som mala tie obyčajné práce, pár som ich vystiedala, ako predavačka alebo vo fabrike, a áno, učiteľka je značne oveľa lepšie povolanie. Plat síce nie je úžasný, ale lepší ako minimálka, čo berú ľudia a nadrú sa ako kone. Odučíš tých 3–4 hod. denne a zvyšok je na tebe, tiež prázdniny, žiadne nočné, žiadna víkendová práca. Ale toto vie fakt oceniť len človek, čo už pracoval v blbých podmienkach, že učiteľstvo je výhra.
@anonym_7a68a7 Určite si učiteľka 🤣 keď ani nevieš, aký je základný úväzok 😆 že 3-4 hod denne😂 a žiadna víkendová práca 🤣 o vzdelávaní ani nechyrujes, ani o byrokracii
@anonym_7a68a7 Určite si učiteľka 🤣 keď ani nevieš, aký je základný úväzok 😆 že 3-4 hod denne😂 a žiadna víkendová práca 🤣 o vzdelávaní ani nechyrujes, ani o byrokracii
@anonym_7c1079 Tak hlavne som napísala, že sa odučia 3–4 hodiny denne, nie že tam to končí. Okrem učenia sú aj iné povinnosti, treba čítať s porozumením, keď už ideš skákať. A nie, víkendy nerobím. Ak ty robíš, tak to je na tebe, pre mňa je to môj voľný čas.
@anonym_7c1079 Tak hlavne som napísala, že sa odučia 3–4 hodiny denne, nie že tam to končí. Okrem učenia sú aj iné povinnosti, treba čítať s porozumením, keď už ideš skákať. A nie, víkendy nerobím. Ak ty robíš, tak to je na tebe, pre mňa je to môj voľný čas.
@anonym_7a68a7 aký máš úväzok?
@anonym_7a68a7 3-4 hodiny denne musí byť znížený úväzok.
@anonym_7a68a7 👍 presne tak, nech si skúsi niekto prácu v automobilke za pásom. Aj v noci . Po pár rokoch sa mu bude zdať učiteľka super povolanie.
@anonym_autor Toto znie ako reklama od Drukckera na nábor nových učiteľov do základných škôl. Si to ty Tomáš Drucker?
Odišla som zo školstva po štyroch rokoch, mimochodom, učila som aj slovenčinu a toto, čo opisuješ, nemá s realitou nič spoločné. Hlavný dôvod bol nízka mzda, byrokracia a rodičia. Je smutné, ze celý rok pracuješ a v lete si nedokážeš zaplatiť ani dovolenku pri mori. Toľko k tým výhodám školstva.
@anonym_58b118 tomu aj ja verím viac ako tej prvej správe. Ja si dorábam doplnkové pedagogické štúdium, vybrala som si byť vychovávateľka, verím, že si nájdem prácu, ale viem, že budem krutá. Dnešné deti a mládež by chceli všetko , až neúnosne čo všetko a berú to ako samozrejmosť. Cigánky prídu a rovno si povedia, čo im máš dať, že im treba. Má 5 detí 33rokov a muž nechodí do roboty, lebo by nedostali prídavky. Tak si ich náš sociálny štát vychováva. 😢😭
@anonym_autor Ja Ti fandim, urob si VS a chod ucit. Potom nam sem napis, ako Ti to vsetko vyslo. Budeme sa tesit😉
Učím 4 roky a ten môj učiteľský sen sa rozpadol v momente, keď rodičia namiesto podpory a ocenenia len nadávajú na všetko a sú schopní vypisovať aj o 23 večer. Tento sen sa končí, keďže idem na materskú a po nej sa do školstva asi už nevrátim. Táto práca ma bavila, stále myslím na mojich žiakov, rozdala by som sa pre nich, boli šikovní, nápomocní, ale realita v školstve ma doslova udusila. Nehovoriac o tom, že som mala snahu niečo zmeniť, to bolo udupané viac než dosť. Proste som z tohto sna naozaj vytriezvela.
@anonym_1c543e a co ked ti su v noci, ved im nemusis odpisovat
@anonym_autor Ja Ti fandim, urob si VS a chod ucit. Potom nam sem napis, ako Ti to vsetko vyslo. Budeme sa tesit😉
Tak v globále je ten úvodný príspevok pravdivý, pokiaľ ide o počet oducenych hodín denne a počet dozorov.
Vtipne vyznieva spolupráca s rodičmi, najmä tá časť o rodičovskom združení.
@dskjhfdlkdjhl toto je super nápad!
@anonym_autor ...a čo vlastne chcete počuť alebo potvrdiť...
@staratura2017 chcela by som vediet, ci to tak funguje na vsetkych skolach, alebo aspon tak priblizne, ked ze predpokladam, ze nebudem pracovat presne tam kde kamoska.
@anonym_autor pockaj na 7.rocnik a pubertakov, co dokazu vystrajat 😃...podpalili adventny veniec, deviatacky prisli opite jednu brala sanitka, sikana, ked su tam pocerni, tak nepokoje na wc stale, rozbite dvere, ucitelky sa uz tesia na prazdniny, lebo toho maju dost.
Vela zavisi od skoly, vedenia, lokality, ale take ruzove to davno nie je, aj ja som mala iluzie este okolo r.2010, ale po par rokoch som to vzdala. Ucenie je cim dalej tym tazsie.
@staratura2017 chcela by som vediet, ci to tak funguje na vsetkych skolach, alebo aspon tak priblizne, ked ze predpokladam, ze nebudem pracovat presne tam kde kamoska.
@anonym_autor Áno, počet hodín sedí, za týždeň máš 23 hodinový úväzok ako základný. Zastupovať môžeš úplne čokoľvek, aj ŠKD. Na našej škole majú učitelia 2x dozor za týždeň, to sedí tiež. Prítomnosť na pracoviski máme 7,30-13,15.
Ostatné skúsenosti a zážitky sú neprenosne.
Robim v skole a ano,rodicia na 2.stupni su sen kazdeho ucitela😂 A tie drze,nevychovane deti,ktore nemaju stipku ucty k ucitelovi, ani nehovorim. Daju do pozoru cely ucitelsky zbor a este sa ti smeju,ze aj tam im nic nemozes.
@anonym_1c543e toto mi tiez spomenula, ze niektori pisu aj neskoro vecer, ale o takej hodine nereaguje a je odhlasena z Edupage, tak jej to nijako necinka.
@anonym_eeaa64 nerozumiem.
@anonym_eeaa64 Témy, kde si môžu frustrované matky, ktoré majú teraz ešte aj deti doma, kopnúť do učiteľov, ktorí vlastne nič nerobia, na obed sú vždy doma a ešte majú aj stále prázdniny, sú vždy veľmi výživné a majú veľa strán. Stačí dať dobrú návnadu - napríklad takýto vyslovene hlúpy príspevok a ide sa...
@anonym_58b118 toto si nemyslim. Ucitelia odovzdavaju detom cenne vedomosti, mnohe z nich nemaju ani ich rodicia, lebo nie su vystudovani v danom odbore napriklad matematika, anglicky jazyk.
Pracujem v skole 10 rokov , kolegyne , hlavne kolegovia davaju vypovefe za radom.
Nebavi ich to, nenaplna, hlavne tlaky od rodicov, za vsetko moze ucitel, sustavne pripravy ,aby hodina vyzerala aby sa deti nenudili, nie len PZ robit, ale aj nieco ine, deti su znudene, drze , sluzby na chodbe o zivot ..
Xalexi od skoly, od vefenia. Acrodicia vyvolavaju aj po veceroch, hodinove rozhovory. Tolko reality.
Praca s detmi je krasna, ale narocna. Zalexi aku mas triedu a kde ucis.
Ale, chod, vyskusaj a uvidis ci ta to bude naplnat.
To co si pisala ako prispevok, realita unikla.
@dskjhfdlkdjhl nemam problem vystudovat skolu, aj ked urcite to je narocne.
Kiež by to tak bolo. Ja som odišla zo školstva tento rok. Keby to bolo tak, ako píšeš, určite by som zostala.
@chocolate_cake co konkretne nebolo tak?
@anonym_autor ...keďže pracujem na prvom stupni, neviem úplne korektne posúdiť prácu na tom vyššom stupni...ale...záleží skutočne ako to má daná škola nastavené ( vnútorná politika...) a podľa toho sa problémy v učiteľskom povolaní zvládajú lepšie alebo horšie...práca s deťmi a najmä s ich rodičmi je v tejto dobe veľmi náročná a záleží aj na Vás, čo očakávate a čo chcete odovzdať...

😂😂😂😂