icon

Ako zvládnuť prácu učiteľky na rómskej škole?

Dnes o 08:18

Je tu nejaká učiteľka,ktorá učí na škole,kde je prevažná väčšina rómskych žiakov? Len by som chcela vedieť,či sa táto práca dá zvládnuť...

anonym_907dc8
Dnes o 08:23

sesternica už takto učí roky. Má len rómske deti. Povedala, že už videla snáď všetko. Od neoblečených , zapáchajúcich a hladných detí až po deti ktoré do školy neprídu lebo prišli dávky a celá rodina ide na poštu.

autor
Dnes o 08:25
@anonym_907dc8

sesternica už takto učí roky. Má len rómske deti. Povedala, že už videla snáď všetko. Od neoblečených , zapáchajúcich a hladných detí až po deti ktoré do školy neprídu lebo prišli dávky a celá rodina ide na poštu.

@anonym_907dc8 a zvláda to alebo aj uvažuje o zmene zamestnania?

anonym_85c6dc
Dnes o 08:28

Mám v rodine príslušníkov, ktorí na takých školách učia, oni sú tam šťastní a spokojní. Musíš byť však psychicky odolnejšia a viac trpezlivá, inak to nedáš 🙂.

anonym_c36c32
Dnes o 08:30

kamoška učí, ona je spokojná lebo od nej nikto nič nečaká, nikto ju neposudzuje kvôli výsledkom detí, koľko stihnú toľko stihnú, pohoda klídek tabáček

autor
Dnes o 08:31
@anonym_85c6dc

Mám v rodine príslušníkov, ktorí na takých školách učia, oni sú tam šťastní a spokojní. Musíš byť však psychicky odolnejšia a viac trpezlivá, inak to nedáš 🙂.

@anonym_85c6dc ďakujem

autor
Dnes o 08:31
@anonym_c36c32

kamoška učí, ona je spokojná lebo od nej nikto nič nečaká, nikto ju neposudzuje kvôli výsledkom detí, koľko stihnú toľko stihnú, pohoda klídek tabáček

@anonym_c36c32 ďakujem

anonym_2eb1e1
Dnes o 08:34

Neviem ako je to s učením ale musím povedať ako umelkyňa chodím vystupovať S divadlom pre deti vo veľkej väčšine aj pre rómsku komunitu A deti su viac disciplinované ako “biele”. A tú lásku ktorú vám dajú na konci pretože v živote nevideli divadlo nikto sa ich nechce dotknúť je na nezaplatenie. Takže iba toľko odo mňa odo mňa. Všetko sú to deti oblečené aj ked ano v skole aj v skolke citit ich…

anonym_7aed0c
Dnes o 08:57

@anonym_autor Jedna znama uci a je max. spokojna. O 12. padla, ziadne pripravy, ziadne ocakavania, ziadne vykony. Ona je tak politicka cinna, takze im rozprava svoj pohlad na politicke dianie 😒 a vyzera to tak, ze sa v tom nasla.

Ina znama ucila a po troch mesiacoch dala vypoved, psychicky to nezvladala.

Myslim, ze musis mat vysoku psychicku odolnost a ziadne ocakavania.

anonym_9be5da
Dnes o 09:08
@anonym_autor

@anonym_autor ano moja znama, dokonca romska specialna skola
Prve tyzdne a mesiace sa az velmi snazila, neskor jej doslo, ze z tych deti nebude nic, odhovori si svoje a dovidenia, prestala to riesit ale ona je aj taka flegmaticka osoba
Ci tam vydrzi cely zivot do dochodku netusim

anonym_8f6d61
Dnes o 09:12

Mám známu, ktorá učila na celoslovensky známom Luniku IX.Musela si zvyknúť na všeličo,ale keď som sa jej opýtala, že ako sa dá robiť táto práca, povedala mi, že sa naučila, že napriek,alebo práve preto má v každej situacii na zreteli, že sú to deti a chce z nich dostať čo najviac . Zároveň, v rámci možností,pracovala aj s rodičmi.Popri problémoch nikdy nezabudla deti aj chváliť a väčšina rodičov mala z toho radosť.Samozrejme, že v rámci vyučovania deťom musela pripomínať veci, ktoré bežne deti ovládajú už pri nástupe do školy -umyt si ruky,splachovat toaletu, fúkať nos...Ja som túto pani úprimne obdivovala

anonym_7095ae
Dnes o 09:13

@anonym_autor raz som citala clanok uciteliek na takychto skolach.. myslim niekde na vychode.. hepatitida C, ziadne navyky, svrab, zle prostredie a zaplatene horsie ako na zapade... bol to velmi uprimny a otvoreny list a mala som dost ked som to citala

anonym_c36c32
Dnes o 09:24

určite to nie je pre každého, ale ak ti nevadí ten ich typický pach (bez urážky, ale je to tak) a nie si veľmi precitlivelá tak to zvládneš

anonym_411d35
Dnes o 09:45

Ten smrad v triede by som nezvladla... Nehovoriac o chorobach (zltacky..) a vsi...

anonym_6e1c83
Dnes o 10:15

Kmotra učí na prvom stupni zš. Fakticky prvý ročník nie je o učení učiva z učebníc ale naučenie na základe hygienické návyky (umývanie rúk, použivanie toalety) , držanie ceruzky v rukách, základe geometrické tvary, farby a pod. Potom keď dieťa nechodí do školy 1-2týždnov môže začať odznova. Ju to napĺňa, ja by som to nedokázala

buberova
Dnes o 10:52

Čítala som knihu a okraje máš kde? Možno by ti pomohla 🙂

titla
Dnes o 10:53

Pri takychto detoch je to viac poslanie ako zamestnanie.

anonym_907dc8
Dnes o 11:13
@anonym_autor

@anonym_autor vôbec neuvažuje o zmene. Je svojim spôsobom spokojná. Nikto ju nenaháňa s učivom, však koĺko sa breberie toľko sa preberie. Ona má viac menej kĺudný život. Vie že s deťmi aj tak nikto doma nič nepracuje tak čo tam chce kto robiť aké kontroly s učením. O 13hod. zatvorí dvere a ide domov. Aj super príplatky má.

valeria2012
Dnes o 11:36

@anonym_autor moja sestra je pedagogický asistent a teda pracuje z detičkami ktoré majú rôzne problémy či už iba z rečou alebo aj inými diagnózami ktoré sú na celý život a či už sú biele alebo cigánske vôbec nerozlišuje pretože jej pomoc potrebujú rovnako všetky deti a aj učiteľka takéhoto asistenta ocení ,lenže týchto asistentou je tak málo že ich detičky ktoré ich ozaj potrebujú niekedy ani nedostanú

anonym_bf1d29
Dnes o 13:50

Ahoj. Ucila som romske deti ale po case som musela zmenit skolu. Tie deti za nic nemozu, treba sa im velmi vela venovat, nielen vedomosti, ale trenovat bezne samoobsluzne cinnosti aj na druhom stupni…Vsetko dokola opakujes a vysledky casto nulove…Bezny bol obkakany rukav, fakt spinave ruky, v triede bol smradek, na skole svaby… Ziaci, ktori prepadli boli ovela vacsi ako ucitelky a boli agresivni… Urcite sa nebudes nudit, cez prestavku budes davat pozor, aby sa nepozabijali, v puberte boli dost agresivni. Ale boli aj uprimni, veseli, laskavi. Niektori na teba pozeraju s takou laskou… Rada spominam…

anonym_a95e85
Dnes o 18:51

@anonym_autor Učila som rómske deti 35 rokov. Najprv som plakala, ale potom som si zvykla. Náročná práca na psychiku. Som už na dôchodku.

anonym_a95e85
Dnes o 19:05

Učila som stále na 2. stupni. Ľutovala som ich, ale boli to moje deti. Svrab, vši, žltačka. Nikdy som nič nechytila, po čase si organizmus vytvoril perfektnú imunitu. Smejem sa, že mám známosti na najnižších miestach. Treba veľa trpezlivosti, lásky a pochopenia pre tieto deti

anonym_c4530b
Dnes o 19:20

Ja mam tiez znamu,pracuje v romskej skole na vychode a ja prave zasnem ze sa snazia z tych deti dostat maximum.Jasne,ze sa im to nepodari so vsetkymi,ale aj par deti,ktore sa dostanu na strednu skolu a dokoncia ju,je uspech.A jej sa ta praca paci,aj ked je to narocne.

oblecenie99
Dnes o 19:36

Poznám osobne jednu pani (už dôchodkyňu), ktorá nielenže učila na Luníku 9, ale dokonca tam nejaký čas aj bývala (dostali služobný byt), kým nezačali biely odchádzať a odišli aj oni. Veľmi rada spomínala na tie časy, vždy dodala, že to bolo náročné, ale že aj krásne, lebo tie deti mala veľmi rada.
Moja krstná mama bola vychovavatelkou na takejto škole, vydržala tam prakticky do dôchodku a keď rozprávala príhody, tie boli skôr úsmevné, ale nikdy sa nesťažovala.

Ja osobne by som sa najviac bála chorôb, ja nedávam ani falošné poplachy, keď nám cinkne zo škôlky raz do roka info o všiach či mrlách a pod.