V akej práci ste šťastné?
Ahojte, už dlhšie ma trápi nespokojnosť v práci. Som právnička, pracujem v odbore v korporáte, mám 30 rokov, deti nemám. Myslím, že v práci sú so mnou spokojní. Firma je fajn, plat tiež, prostredie aj kolegovia tiež, len tá práca. Nejako sa už neviem pre ňu nadchnúť. Rozmýšľam nad úplnou zmenou profesie, keďže žiadne ponuky ma za posledný štvrťrok neoslovili. Ale popravne okrem svojho odboru som toho veľa neskúsila, len pomocné práce popri škole - vykladanie tovaru v obchode, vo výrobe, čašníčka, administratívna výpomoc.
V rámci svojich kompetencií môžem vyzdvihnúť vodcovské schopnosti, som taký ten typ okolo ktorého sa ľudia prirodzene stretnú, ale manažérske pozície pre mňa nie sú lákavé (nechcem niesť zodpovednosť za ľudí). Mám logické a matematické myslenie, nadpriemernú priestorovú predstavivosť (potvrdenú štandardnými IQ testami), pokročilú prácu s excelom a základy programovania pytonom. Okrem toho som manuálne zručná, keďže tatko chcel syna, ktorého sa nedočkal - zvládam zváranie Cočkom (nemám ale certifikát) a baví ma práca s drevom. Kedysi dávno som mala umelecké zadanie (kreslenie), ktoré je už ale časom dosť "zakrpatené". Baví ma varenie, často skúšam také tie exotické recepty a keďže sa často stravujem v reštauráciách, objektívne môžem povedať že to nie je úplne najhoršie - ale samozrejme je tam obrovský priestor na zlepšenie. Mojou najväčšou slabinou je angličtina, zvládnem jednoduchú komunikáciu ale rozhovor je pre mňa problém. O odbornej terminológií ani nehovorím.
Aktuálne sa cítim na akoby križovatke. Rozmýšľam nad úplnou pauzou od všetkého a cestovaním, ale to by mi ukrojilo dosť z úspor a nemohla by som sa hlásiť na UPSVAR, čiže by mi pribudol náklad na platenie poisteného. Prípadne len na dva mesiace vypadnúť na nejaké lowcostovú cestu a naozaj si oddýchnuť od života. Nebránim sa ani štúdiu, mám niečo našetrene a keďže mám minimálne výdavky viem vyžiť pohodlne z úspor aspoň rok. Preto som rozmýšľala aj nad tým vrátiť sa do školských lavíc a nájsť si niečo len "dočasne".
Chcela by som Vás preto poprosiť o inšpiráciu na prácu, ktorá Vás napĺňa a cítite sa v nej šťastné.
P.s. Osobný profil som uviedla len preto, aby bolo zrejmé moje prípadné predpoklady na prácu, keďže so si všimla, že je tu na to často poukazované.
P.p.s pre dvoma rokmi som zistila, že deti mať nebudem. Aj preto rozmýšľam nad zmenou profesie ktorá by mi priniesla nejaká životné naplnenie.
@luccija mám partnera, ktorý ma v mojom rozhodnutí podporuje. Ale dlhodobo odísť zo Slovenska je skôr posledná možnosť, aj kvôli nemu.
Myslíš, že si vyhorela robíš to už veľa rokov a nevidíš výsledok?Či stracas zmysel v tom čo robíš?
Ja som vyštudovala a veľa rokov robila úplne niečo iné za dobrý plat, ale piatky, sviatky a vždy ma to ťahalo k deťom.Tak som si doplnila vzdelanie a tam sa cítim naplnená a šťastná, ale zase zarobím o polovicu menej.Ale nepracujem toľko hodín a má to iné plusy, ktoré boli pre mňa dôležité.Teraz robím niečo iné, ale chcem sa k deťom zase vrátiť.
Možno ten kurz by bol fajn chvíľku zmenis prostredie...a vrátiš sa.Ked máš úspory tých 80 eur či koľko je teraz dobrovoľné poistenie Ta nezruinuje a cestovala by som.Dalo by sa to realizovať aj s partnerom vie pracovať na diaľku?
@luccija skôr som asi vyhorela, keďže štandardný pracovný čas je 10 hodín, počas náporu aj 12 - 14. Už to proste nedávam. Nie, s partnerom by sa to nedalo realizovať, má bohužiaľ prácu kde musí byť aspoň dva dni v týždni k dispozícií osobne. Je to jeho vysnívaná pozícia, takže po tejto stránke nie je možná (nechcem o to žiadať) zmena. Ale máš pravdu, nezruinovalo by ma to. Asi by to predsa len bolo najlepšie, trošku si oddýchnuť a zlepšiť si jazyk.
Skus si urobit nejaky kurz nieco ine, aby si trosku vypadla z toho stereotypu. Mala som to aj ja, roky som robila v jednej praci, ktora mi vyhovovala, len po 7 rokoch prislo proste take nejake mdle obdobie. Nevedela som sa do prace tesit, bola som taka unavena zo vsetkeho, nevedela som sa sustredit. Tak som si povedala, ze dost, urobila som si kurz kozmeticky, aby som prisla na ine myslienky, zacala som sa jazyk ucit. A teda prisla som na ine myslienky.
@slovenka753 mám známu, ktorá mi rozprávala podobný príbeh 🙂 Všetko mala, ale niečo jej chýbalo. Začala sa venovať popri práci aj iným veciam, pomáhať ľuďom, odovzdávať svoje vedomosti, charita. Čo tak ísť napríklad pomôcť do nejakej bezplatnej právnej poradne?
@slovenka753 z takého pracovného času by každý vyhorel.Ved to človek príde domov vyspi sa a ide znova.Chod do zmeny nemáš na čo cakat bude to len horšie, keď máš také pocity.
@mischelin999 aj pracuješ ako kozmeticka?
@matovicova vidíš, nejaká forma dobrovoľníctva nie je zlý nápad. Ale poradňa nie, mám toho dosť počas týždňa. Neviem si predstaviť to robiť aj vo voľnom čase.
@slovenka753 ahoj, ja som vlani v maji dala vypoved, trvalo mi cca rok odkedy som pochopila, ze ta praca ma v tom case fyzicky aj psychicky nicila (ekzemy, vykyvy nalad, uzkosti) a to bola celkom ok kancelarska praca v super kolektive. Manzel ma podporil, takze som dala vypoved a od augusta som bola nezamestnana, totalny krok do prazdna. Netusila som, co dalej, nevedela som si ani len predstavit ist o 6 mesiacov naspat do kanclu. V auguste som si 2 tyzdne zvykala, ze nemusim k notebooku a potom sme sli na vyse 2 tyzdnovu dovolenku. Este september/oktober bol taky, ze som mala pochybnosti, ci som dobre spravila… ale koncom oktobra z nicoho nic prisla myslienka na vlastny mini biznis, tak som do toho skocila a teraz sa mi celkom dari, rozbehlo sa to a som najviac happy, ze som ten krok do neznama spravila. Odporucam pauzu vsetkymi 10. Bud najdes nieco nove alebo zistis, ze chces ist naspat. A obe sa daju zrealizovat 😊 len potom ak si das sabbatical, tak netlac na pilu, ono sa to samo nejak v hlave vycisti a zistis co.
Som letuška ...,ale veľa spoločností berie len do určitého veku...svoju pracu milujem
13 rokov som robila pracu, ktora ma nenormalne bavila, bol tam super kolektiv, no tyranske vedenie, tak som dala vypoved s tym, ze som po skonceni vypovednej okamzite nastupovala do inej prace na dobu urcitu. Bola to totalna nuda, praca ma nenaplnala, dochadzanie ubijalo, akurat plat bol fajn. Zmluva mi koncila v case zuriacej korony, sanca zamestnat sa bola vtedy v nasom regione dost biedna. 3 mesiace som si leziac hore zipsom uzivala podporu, mozog bol oddychnuty, pripraveny na nieco nove, a tak som rozbehla svoj biznis. Dari sa mi nad pomery, nenadriem sa, konecne som vyspata a oddychnuta. Takze mne pomohol oddych, zresetovanie hlavy aj tela a kopanec inspiracie prisiel sam.🙂
mozno je problem ten korporat, nad advokaciou si neuvazovala?
inak mas super pracovny profil, myslim, ze vela veci by si mohla vyskusat 🙂 plus by si mohla popracovat na tej AJ - ak si vyhorena a chces volno, tak ho spojit s nejakym kurzom v zahranici...
@slovenka753 keby som ja v tvojom veku zistila, ze deti nebudu, tak asi cestujem a studujem. A keby som nevedela co, tak fakt aj dobrovolnictvo. Vyskusaj work and study kdekolvek.
PS: rada by som robila v korporate, no doteraz som si mysleka ze treba anglictinu na super urovni. Ja ju mam slabu 🥺. Popri krpcoch sa mi neda moc vzdelavat.
ja byt tebou urcite zacnem pracovat s paychologom/kariernym poradcom. programovanie pytob by ta nebavilo? ako programatorka by si zarobia urcite viac ako zarabas teraz vzdy b ly si si vedela vyberat z ponuj. vies to robit na dialku. napr kurz cez greenfox academy. aj v slovencine r9bia ked vravis ze angl9ctinu nemusis. a uprimne doba je taka ze spoluziak si zalozil stolartvo a je vybookovany rok dopredu
Vyslovene neodporucam to, co zvazujes ohladom cestovania a pauzy v zamestnani. HR to neznasaju, lebo ak sa do buducna predsalen rozhodnes pokracovat v zamestnaneckom pomere a budes mat v cv takuto dieru, budes mat velky problem. Ak vsak budes podnikat a prve roky suchoty ta podrzi priatel, tak smelo do toho a kludne si aj pocestuj. Ja osobne som realista, na Slovensku su ludia neskutocne zaostali v mysleni a HR uz duplom a absolutne nebudu chapat tvoj zmysel pre rozlet, ak sa budes chciet vratit, darmo ze si sikovna, bude to velke minus, takze dobre to zvaz. S tym co vies a ponukas mozes robit home office aj zo sri lanky, tak celkom nechapem co si prisla po radu na kona, nejake je to divne 🤔
Ja som takto zvažovala mesacny jazykový pobyt v zahraničí, na Malte sa mi tuším vtedy pozdával, chcela som to riešiť dohodou v práci, alebo že pôjdem na úrad prace.
@slovenka753 môj názor je ze žiadny sabbatical nepomôže pokiaľ sa potom vrátiš do toho istého. Je možné že je problém v tom pracovnom nápore, 10h denne na expertnej pozícii je fakt dosť. Ja som pred rokmi mala podobne pocity, práca ako taká ma bavila ale bola aj veľmi stresujúca a celkovo som bola dosť nespokojná a to som robila "len" 8h denne. Potom som si znížila úväzok na 6h denne a bolo to oveľa oveľa lepšie.
Mna tak napadlo ked som citala tvoj popis, ze by si sa mi hodila vedomostami a zrucnostami na interierovy dizajn. Su na to 1-2 rocne kurzy. Plus k tomu mozno nejake poradenstvo v neziskovke pre dobry pocit.
Drzim palce aby si nasla co ta bude robit stastnou 😊 inak ten kouc by bol super. Oni vedia ako pracovat s ludmi a nasmerovat ich. Pozri si Frederiku Plesnik. Ona sa specializuje na zeny
@luccija ano pracujem, ale zacinam sa vracat spat aj ku svojej praci, co som robila predtym, pretoze taky ten pocit vyhorenia, odpor alebo akoby som to nazvala uz pominul. Takze teraz to mam take aj aj, ale mi to sedi 🙂
@barborachors snad sa nebude riadit tym, ze HR na nu budu pozerat cez prsty.Ci to je nutne mat kazdy mesiac v zivotopise niekde pracovny pomer?Kolko ludi cestuje, vzdelava sa, skusa nieco ine.To by bolo posledne co ma zaujima.Nech si tam aj napise, ze robila v rodinnej firme kto to bude zistovat?

@slovenka753 neskúšala si kouča, psychológa?porozprávať sa a nech Ťa nasmeruje.Velmi zaujímavo si sa opísala.Ked píšeš, že nevieš dobre po anglicky išla by som na jazykový pobyt spojis cestovanie a naučíš sa niečo nové, spoznala ľudí.
Máš partnera či rozhodujes sa iba za seba?