icon

Vyčleňovanie z kolektívu kvôli veku

2. jan 2026

Pekný večer, pracujem v školstve, mám 42 rokov. Posledné dva roky riaditeľka prijala veľa absolventiek alebo mladých žien do 30 rokov. Sú to fajn kočky, snažím sa byť každej nápomocná. Problém je v tom, že sa skupinkujú, čo je prirodzené ale poviem tak, že ženy nad 40 neberú veľmi do kolektívu. Aj keď v práci sa rozprávame, smejeme, radíme si. Mrzí ma to lebo si o sebe myslím, že som ešte duchom mladá, vtipná, aktívna. Myslíte, že je to problém, keď je medzi nami 12 - 15 rokov na nejaké priateĺské vzťahy? Moja naj kamarátka má 32 rokov a vôbec necítime nejaký vekový problém. Veľa mojich rovesníčok v práci nemám. Máte kamarátky staršie od seba aj o 10 a viac rokov? Beriete kolegyne o 15 rokov staršie ako tety? Ďakujem za názory.

Strana
z2
biba_18
3. jan 2026

ja som mala dobrý vzťah s kolegyňou vo veku mojej mamy a moja mama sa doteraz stretáva s kolegyňou ktorá je od nej mladšia o 30 rokov 😏

autor
3. jan 2026
@biba_18

ja som mala dobrý vzťah s kolegyňou vo veku mojej mamy a moja mama sa doteraz stretáva s kolegyňou ktorá je od nej mladšia o 30 rokov 😏

@biba_18 ja mám kamarátky aj o 15 rokov mladšie aj o 15 rokov staršie. Nikdy som nepozerala na vek ale na to ako sa s daným človekom cítim. Len tu vidím, že sa skupinkujú ženy tak do 30 rokov. Niekedy mám pocit, že ma berú ako svoju mamu. Aj keď tým 23 ročným teoreticky byť môžem.

zitaje
3. jan 2026

Ja asi celkom nerozumiem, v čom je problém. Ste len kolegyne, nemusíte byť aj kamošky. Ak sú vzťahy korektné a viete normálne spolupracovať, keď je to potrebné, neriešila by som.

ninuska36
3. jan 2026

@anonym_autor Tiež som pracovala v skolstve 6 rokov. V mojom kolektíve boli takmer samé dôchodkyne a boli to najviac super ženy. mám 32 a najviac som si rozumela so staršími aj o 20 rokov 😇

maranta_leuconeura
3. jan 2026

A co ti pomozu nase skusenosti? Ved zalezi od konkretnych ludi, ked ta medzi seba neprijmu, tak s tym nic neurobis. Ja z 20 kolegyn v praci povazujem za kamaratky 2 (v zmysle, ze sa stretneme aj mimo prace) a to vychadzam so vsetkymi 20, hoci par ich nemusim. Vekovo su mi podobne, jednoducho mame o com, rovnake problemy mladych ludi. Ako temy o dochodku, ufrflanom muzovi alebo vnucatach ci rylovania na zahrade ma nebavia, cim samozrejme nechcem starsie zeny nejak skatulkovat, ale o brani hypo, svadbe a ci aktualnych trendoch vo vychove deti (nie spred 20 rokov) sa s nimi moc bavit neda 🤷🏻‍♀️

vkatush
3. jan 2026

Veľmi záleží na ľuďoch. My sme v kabinete kombo od 20 do 60. A všetky sme si sadli ako mladé pubertiačky 😂 ale zato sú vedľa v iných kabinetoch baby a ženy, s ktorými dokážem okomentovať maximálne počasie 🤷

anonym_68ea8b
3. jan 2026

@anonym_autor Pracujem v školstve. Mám tiež okolo 40-ky a berem všetky kolegyne. Selektujem len 1 či 2,čo si o nich myslím svoje a robia zlobu. Prečo Ťa to vôbec trápi? Venuj sa kolegyniam,ktoré stoja za to. Čudujem sa, že sa vôbec máš čas v školstve týmto zaoberať. Lebo ja mám toľko roboty, keď som na pracovisku, že som rada, keď stihnem ísť na WC.

anonym_b34df5
3. jan 2026

@anonym_autor moja kolegyňa je mladšia o 16 rokov, rozumieme si perfektne, stretávame sa aj mimo práce, to aj s ostatnými kolegyňami, tie sú okrem jednej všetky mladšie o vyše 10 rokov. Tiež mám dve kamarátky staršie o 9 a 10 rokov, myslím, že je to ľuďmi, nie vekom. Aj tým, či ste na rovnakej vlnovej dĺžke ako sa hovorí, či máte spoločné témy na rozhovor. A v škole predsa nepotrebuješ mať z kolegýň kamarátky, rob si svoje, mňa by vôbev netrápilo, že sa skupinkujú a mňa medzi seba neberú. Možno by som bola aj rada, ja veľmi nie som na rozhovory typu čo budeš variť, čo hovoríš na posledný diel seriálu a ktorá robí najlepšie nechty v meste

4stanka4
3. jan 2026

Keď som nastúpila do prace tak som bola mladá 24 ročná žaba a kolegyne som mala o 30 rokov staršie. Zo začiatku to bol masaker lebo ma neprijali k sebe ale postupom času sa to upravilo a zobrali ma k sebe pod ochranné krídla. Najskôr ma brali tak ze mlada=sprostá co ona môže vedieť ale potom videli ze viem a nasli sme si k sebe cestu.
Teraz si piseme/voláme často aj keď už spolu nepracujeme (každá sme z iného kúta SR) takže by som na ten vek až tak nepozerala.
Ako bolo spomenuté vyššie kamarátky byť nemusíte, stačí ze sa rešpektujete

mimikarol
3. jan 2026

Podľa mňa je to o ľuďoch. V práci som si rozumela s 20 ročnou aj 53 ročnou kolegyňou, ja som mala krátko pred 40tkou.

muchotrafka298
3. jan 2026

To nie je o veku, to je mentalnom nastaveni. Ja sa do prace nechodim kamaratit, chodim tam zarabat peniaze. Snazim sa vychadzat s kazdym, aj ked je pravda, ze s o 20 rokov mladsimi si nemam velmi co povedat. ja sa nepohybujem vo svete party, klubov, diskotek, co je ich svet.

anonym_3f55e8
3. jan 2026

Prepáč ak to niesi Ty, ale načo riešiš kamarátky a skupinkovanie sa v práci? A ešte učiteľka … veď prídem do práce, odrobím si a idem domov - v Tvojom prípade za kamoškami o 15 rokov staršími alebo mladšími. Potrebuješ súrne ďalšie kamarátske vzťahy v práci? Ja toto nechápem … na mna presne takto veľa ľudí v práci tlačilo a pôsobí to úplne opačne, od takých ľudí sa kamarátsky dištancujem, sú to kolegovia … silou mocou nemusíš v práci sa s každým kamarátiť ľudia sú rôzni a možno to vôbec nieje o veku ..

anonym_165006
3. jan 2026

Moja naj kamoska oslavuje tento rok 40. Ja mam 27. Takže možno im nesedíš len ako človek alebo majú pocit, že máš iné záujmy vo svojom živote.

anonym_a8b5b5
3. jan 2026

@anonym_autor podľa toho čo si napísala vôbec nemám pocit, že by ťa vyclenovali z kolektívu. Sama si napísala, že v práci sa rozprávate, smejete, radíte si. Nechápem v čom je problém, ste kolegyne a vychádzate spolu dobre. Nemusíte byť naj kamošky, tie máš inde. Uber z očakávaní, lebo budeš z toho frustrovaná.

dskjhfdlkdjhl
3. jan 2026

@anonym_autor Ako si prisla na to, ze Ta vyclenuju kvoli veku?

anonym_744fe1
3. jan 2026

mozno trochu uber z toho "snazim sa byt napomocna"
ak nechces aby ta tak brali ako popisujes a daj im priestor

anonym_9feab5
3. jan 2026

Urcite to nie kvoli veku. Robim v skole,mam kolegyne aj o 20r.mladsie a bavime sa ako rovesnicky. Naopak mam aj kolegyne/kolegov po 60-tke a tiez sa bavime ako rovesnici. Problem nebude vo veku.

anonym_eef57d
3. jan 2026

podla mna to vekom nebude... ak mas ten pocit hladaj chybu niekde inde.. ale ako pises v praci sa bavite etc tak co este ocakavas? mlade ak su slobodne a bezdetne maju ine starosti ako ty a je normalne ze skor pojdu spolu von ako s tebou -tetou od rodiny ... ak sa aj ta prejavujes v praci .. mozno ak ti ide o ten kontakt mimo prace-skus urobit ty prvy krok a pozvi ich na kavu ci neaku akciu v meste

petrahl
3. jan 2026

@anonym_autor v predoslej praci patrila medzi moje naj kamky kolegyna o 15 rokov starsia a dvaja kolegovia starsi o 30 rokov.

Absolutne toto neriesim, ci je niekto mladsi, ci starsi. Bud to ladi, alebo to neladi.

anonym_f05d7d
4. jan 2026

@anonym_autor tiež pracujem v školstve, všetky sme tam 38+, ale v skutočnosti som veľmi rada, ak sa zatvorim v kabinete a mám svoj pokoj😀 vôbec mi nechýbajú výzvedy, ohováračky, reči. Svoju prácu si robím svedomite, kamošky mám úplne iné.

anonym_e3d0fa
4. jan 2026

To sa fakt niekto chce v práci kamarátiť? Prečo? Treba mať dobré vzťahy, ideálne, ak si s niektorými vieš povedať viac, zasmiať sa, tým pádom tam aj niečo zo súkromia prenikne. Ale vyslovene sa kamarátiť sa mi zdá až nerozumné. Čo si pod tým predstavuješ? Nejaké kávičky a pod. po pracovnom čase? Ponáhľam sa za svojimi blízkymi, sem tam nejaký teambuilding je pekný, ale ideálne v pracovnom čase alebo aspoň počas týždňa.

margotka17
4. jan 2026

@anonym_autor ja nie, vôbec vek neriešim. Mne je jedno, kto má koľko rokov, viem vychádzať s každým. A mám susedku, má 77 čiže pre mňa určite tetuska, ale ešte som bola žabka, keď tu prišla bývať a vtedy mi povedala, že jej nemám vykať a mám jej hovoriť Anička. Dodnes je Anickou, ženou čo mi veľa krát poradila, v žiali pomohla, v radosti sa teší so mnou. Veď sa dohodnite na nejakej mimo pracovnej akcii a možno sa z vás stanú super kamošky bez rozdielu veku 👍.

carter30
4. jan 2026

Keď som mala 20 rokov, 40-rocne boli pre mňa staré ženy, ktoré to už ani ,, nerobia,, 🙉.. Dnes mám 40 ja a cítim sa stále ako tá 20-ciatka, plná plánov atď 😃

bambus123
4. jan 2026

V práci si kvôli niečomu inému ako budovania kamarátstva , a nie vždy každá kamarátka je aj naozaj skutočná kamarátka . Ak ťa nechcú brať do partie, tak len buď rada , očividne si o nič neprišla . Hádam vo svojom veku zvládneš že nie každý sa bude s tebou kamarátiť , že ? 🙂Hovorí to viac o nich ako tebe . 💙
Ja mám kamarátky vo veku že by mi mohli byť mamky ( sem tam aj babky 😃), a úprimne mám pocit že kopu krát sa môžem s nimi lepšie porozprávať ako s rovesničkami. 😁
Som strašne rada za to že ich mám , a že má neberú ako ich dieťa 😃 a ja som sa na ne nikdy nepozerala ako na tety ( naposledy som ako 18rocna pozrela na ľudí o 15 rokov starších ako na ujov a tety 😃 ) maximálne ako na ženy na ktoré sa v mnohých veciach môžem pozrieť s obdivom a sú pre mňa inšpirácia , môže poradiť lebo majú väčšiu prax a skúsenosti ( nie len pracovné ), a sú inteligentné . Ale na ženu ktorá má akýkoľvek vek budem pozerať len s nechuťou a odporom a to sú tie ženy ktoré ohovárajú, vymýšľajú klebety, sú hlúpe ale robia sa najmúdrejšie ako Google, sú ako vegeta a miešajú sa do všetkého , a myslia si že sú niečo viac , také nemusím .
A mám toto len ja tak ? -,mám pocit že tie ženy ktoré su milé, skromné , vyrovnané , inteligentne a pokojne ( ak má vášeň pre niečo tak je to len + ) akoby starli inak, omnoho pomalšie , k takým ma bude ťahať na rozhovor s do kamarátstva aj kebyže mali o 50 rokov viac .

anonym_870d95
4. jan 2026

@anonym_autor aj ja som pracovala v školstve. Naucila som sa jednu podstatnú vec. V práci nie sú kamaráti ale kolegovia. Ja som vždy riešila len pracovné veci prípadne otázky ktoré neboli osobné. Ale všeobecne som tam bola sama za seba a bolo mi jedno kto sa so mnou baví a kto nie. Nikdy som sa nikomu nepchala. Kto potreboval pomoc, pomohla som ale tam to väčšinou končilo

libusak
4. jan 2026

Moja naj kamoska a byvala kolegyna ma deti v mojom veku 🤔

autor
5. jan 2026

@anonym_autorŽeny, ďakujem za názory aj tie ostrejšie. To že som ku novým kolegyniam nápomocná neznamená že sa im.vtieram a po večeroch plačem.do vankúša, že ma nepozvali na kávu. Svoju prácu robím zodpovedne a napriek tomu sa snažím s kolegyňami cez veľké prestávky, cestou do alebo z práce prehodiť pár slov. Nie som nejaká nudná pani, ktorá rozpráva o záhradke alebo vnúčatách. Mám 12 a 10 ročné deti, takže vnúčatá sú ešte vzdialená budúcnosť. V bývalej práci som si našla kamarátku mladšiu o 10 rokov, ďalšiu dokonca o 15 rokov a stále sa stretávame a vek nie je prekážkou. Ďakujem ešte raz za názory. Niet nad dobré pracovné vzťahy a pozitívnu pracovnú klímu. To sa človek ešte viac teší do práce.

anonym_7695b8
5. jan 2026
@anonym_3f55e8

Prepáč ak to niesi Ty, ale načo riešiš kamarátky a skupinkovanie sa v práci? A ešte učiteľka … veď prídem do práce, odrobím si a idem domov - v Tvojom prípade za kamoškami o 15 rokov staršími alebo mladšími. Potrebuješ súrne ďalšie kamarátske vzťahy v práci? Ja toto nechápem … na mna presne takto veľa ľudí v práci tlačilo a pôsobí to úplne opačne, od takých ľudí sa kamarátsky dištancujem, sú to kolegovia … silou mocou nemusíš v práci sa s každým kamarátiť ľudia sú rôzni a možno to vôbec nieje o veku ..

@anonym_3f55e8 viem, čo chcete povedať, ale v školstve to funguje trochu ináč s týmito vzťahmi...

letfenixa
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autorŽeny, ďakujem za názory aj tie ostrejšie. To že som ku novým kolegyniam nápomocná neznamená že sa im.vtieram a po večeroch plačem.do vankúša, že ma nepozvali na kávu. Svoju prácu robím zodpovedne a napriek tomu sa snažím s kolegyňami cez veľké prestávky, cestou do alebo z práce prehodiť pár slov. Nie som nejaká nudná pani, ktorá rozpráva o záhradke alebo vnúčatách. Mám 12 a 10 ročné deti, takže vnúčatá sú ešte vzdialená budúcnosť. V bývalej práci som si našla kamarátku mladšiu o 10 rokov, ďalšiu dokonca o 15 rokov a stále sa stretávame a vek nie je prekážkou. Ďakujem ešte raz za názory. Niet nad dobré pracovné vzťahy a pozitívnu pracovnú klímu. To sa človek ešte viac teší do práce.

@anonym_autor veď to akurát tak na tú veľkú prestávku vychádza, že sa s niekým porozprávaš, potrebuješ sa so všetkými?

johanka21
5. jan 2026
@zitaje

Ja asi celkom nerozumiem, v čom je problém. Ste len kolegyne, nemusíte byť aj kamošky. Ak sú vzťahy korektné a viete normálne spolupracovať, keď je to potrebné, neriešila by som.

@zitaje Presne tak, skús len zmeniť svoj pohľad na to, ste len kolegyne, nemusíte byť kamošky. Ja tiež pracujem vo väčšom kolektíve žien a môžem povedať, že mám dobré kolegyne, možno aj preto, lebo sa so žiadnou nesnažím byť kamoška. A myslím, že aj tie ostatné to tak majú. Nesnaž sa medzi ne zapadnúť, ale ani to neber tak, že ťa vyčleňujú. Len aby im tie kamarátstva vydržali. Je možné aj to, že ťa po čase začnú samy oslovovať, trebárs budú potrebovať nejakú radu... Apropo, mala som kedysi dve kolegyne, z ktorých sa práve v práci stali veľké priateľky, ale po čase vznikol medzí nimi nejaký súkromný konflikt a stali sa z nich nepriateľky na život a na smrť, no a samozrejme, jedna z nich potom dala výpoveď a tá druhá potom tiež, pretože od hnevu už nedokázala u nás viac fungovať, lebo jej to u nás stále pripomínalo to obdobie.

Strana
z2