Vyhodená z práce počas tehotenstva
Ženy potrebovala by som poradiť.. neviem na koho sa mám obrátiť a kde by som získala potrebné info... Pracovala som v jednej firme cez agentúru.. všetko bolo ok,,až dokým som prvý krát neotehotnela.. do práce som doniesla potvrdenie, že nesmiem robiť nočné smeny s chemikáliami atď... ostala som v ochrannej lehote no aj tak ma "vyhodili" skrátka ma v tej firme už nechceli no normálne ma vyhodiť nesmeli.... ponúkli mi prácu 40km vzdialenú čo bol nezmysel úplný takže som bola na pn,no tehotenstvo žiaľ aj tak dobre nedopadlo takže som o dva mesiace nastúpila znova... robila som 2 dni kým som sa nedozvedela že som znova tehotná vzala som si dva dni dovolenky šla k lekárovi že znova dám papier aby ma preradili na inú prácu.. no v ten istý deň mi volali že som dostala výpoveď na dobu určitú o dočasnom pridelení zamestnanca!!! máte nejaké skúsenosti ??? nerozumiem tomu vtedy som bola chránená a už nie som ?? načo ma prijímali späť?! neviem kde sa v takomto prípade informovať či sa ísť evidovať... 😒
baby aj tak kazdej dakujem 🙂 a v pripade dohody ???? keby si najdem inu pracu na dohodu... pobezi v pohode materska ??? samozrejme tyych 270 dni odrobenych mamn len neviem ci musi byt zena kym nastupuje na matersku na klasicku prac. zmluvu ci nevadi ak je aj na dohodu
@misinka26 🙂 ved ano v suvislosti s poskytnutymi info som aj ja chcela napisat: ? co ?
@mucinqa za posledné 2 roky pred nástupom na MD musíš byť min. 270 dní nemocensky poistená - je jedno či všetky dni v jednej firme alebo v desiatich🙂
Od 1. januára 2013 sa rozšíril okruh osôb, ktoré sú na účely nemocenského poistenia považované za zamestnanca, o tie osoby, ktoré majú pravidelný mesačný príjem na základe dohody o vykonaní práce alebo na základe dohody o pracovnej činnosti. Vychádzajúc z uvedeného od tohto roka si nárok na materské môžu uplatniť aj osoby, ktoré pracujú na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (s výnimkou dohody o brigádnickej práci študentov).
@majusqa77 Dnes som si robila len prvy test...
@karolinka21 obavam sa, ze uz nie, kedze pracovny pomer uz skoncil (a pravdepodobne si v case dorucenia vypovede este tehotna nebola)
@karolinka21 a este pracujes, alebo uz nie?
@majusqa77 Nie, uz nepracujem ☹☹
@mucinqa
Cize zjednodusene mas v zmluve napisane, ze si objednavaju tvoje sluzby na obdobie, dokedy ta firma potrebuje, resp. dokedy sa rozhodne samotna firma. A ked po 2 dnoch usudia, ze ta nepotrebuju, tak s tym nic neurobis, hlavne ked v case, ked s tebou ukoncil spolupracu nevedel, ze si tehotna. Podla zakona sa ochranna lehota vztahuje na tehotnu zenu a za tehotnu zenu povazuje zamestnavatel iba zenu, ktora ma o tom lekarske potvrdenie a predlozi ho zamestnavatelovi. Spatne sa to neda. A ma to zmysel iba v pripade zamestania na dobu neurcitu, vtedy ta prepustit nemozu. V pripade na dobu urcitu sa to vztahuje iba do terminu ukoncenia zmluvy. V tvojom pripade je to v podstate bezpredmetne, pretoze tvoja zmluva je vlastne na dobu urcitu a konci sa dnom, kedy si to zamestnavatel zmysli...pn spatne sa tiez neda, pn si dnom vypisania a odoslania do socialnej poistovne.
Ukončiť pracovný pomer možno napr. dohodou, uplynutím doby určitej, výpovedou zo strany zamestnávatela z organizačných dôvodov alebo výpovedou z dôvodu zrušenia či premiestnenia firmy. Ukončenie prac.pomeru nerovná sa výpoved (to si vela mamičiek mýli, aj ja som si to kedysi mýlila), aj ked myslím v tomto článku to ani nikto tak nepíše, ale treba vedieť, že je rozdiel medzi jednotlivými spôsobmi ukončenia prac.pomeru, nejde o výpvoede!
Tehotná nemôže dostať výpoved z organizačných dôvodov, ostatnými spôsobmi môže byť skončený prac.pomer aj s tehotnou, teda dohodou, uplynutím doby určitej, či výpovedou podla § 63 ods.1 písm.a) Zákonníka práce (zrušenie či premiestnenie fimy, či jej časti) alebo ak ona dala výpoved, tak aj uplynutím výpovednej doby (neuvádzam všetky spôsoby ukončenia prac.pomeru).
Podla Zákonníka práce je žena považovaná za tehotnú odo dna, kedy písomne oznámi zamestnávatelovi s potvrdením od lekára, že je tehotná, tj. treba si na kopiu oznámenia dať potvrdiť prevzatie, najlepšie nech napíšu, Prevzal dna xx.xx.xx + podpis, aby ste mali dôkaz, kedy ste to oznámili a v liste spomenúť aj to, že predkladáte potvrdenie od lekára (napr. kopiu tehotenskej knižky s potrebnými údajmi). Od tohoto dna je tehotná žena chránená pred výpovedou z nadbytočnosti (§ 63 ods.1 písm.b ZP), je v tzv. OCHRANNEJ DOBE podla § 64 Zákonníka práce.
Ak dostane mamička výpoved z nadbytočnosti, je tehotná, ale to neoznámila v súlade so ZP, výpoved je platná. Ak ale počas výpovednej doby oznámi zamestnávatelovi, že je tehotná (tak ako to vyžaduje Zákonník práce), tak jej pracovný pomer nekončí uplynutím výpovednej doby, ale až posledným dnom ochrannej doby, tj. až posledným dnom rodičovskej dovoelnky (ak bude nepretržite čerpať md a RD bez čerpania riadnej dovolenky), jedine, že by netrvala na pokračovaní prac.pomeru. Ak mamička podpíše dohodu o ukončení prac.pomeru z organizačných dôvodov, tak prac.pomer skončí dohodnutým dnom).
Zákon o sociálnom poistení zase hovorí o tzv. OCHRANNEJ LEHOTE, ktorá súvisí s nemocenským poistením a nárokom na nemocnské dávky. Nemocensky poistený je každý zamestnanec pracujúci na pracovný pomer a na dohodu s pravidelným príjmom (o dohode to platí od r.2013), teda teraz myslím ak trvá dohoda viac ako 1mesiac, musí byť aj s nemocnským poistením. OCHRANNá LEHOTA je vlastne o tom, že aj ked vám skončí nemocnské poistenie a zostanete práceneschopná=PN, očr či požiadate o materské, vznikne Vám nárok na nemocnské dávky zo sociálnej poistovne, aj napriek tomu, že Vám už nem.poistenie netrvá. Ochranná lehota je bežne 7kalend. dní po ukončení nem.poistenia (ak aspon tolko trvalo nem.poistenie), ale ak v posledný den trvania nem.poistenia mamička bola tehotná (ak jej lekár potvrdí, že je tehotná a tehotná bola aj v posledný den trvania nem.poistenia/prac.pomeru=treba uviesť dátum), tak jej ochranná lehota je až 8mesiacov po ukončení nem.poistenia (pozor, ak končí prac.pomer počas čerpania rodič.dovolenky alebo posledným dnom rodič.dovolenky, tak treba vedieť, že počas RD je nem.poistenie prerušené!=netrvá, takže v takom prípade ochranná lehota nezačne plynúť, lebo nem.poistenie zaniklo dnom nástupu na rodičovskú dovolenku a nie posledným dnom trvania prac.pomeru). Požiadať o materské/nástup na MD musí potom ale presne 6týždnov pred očakávaným termínom pôrodu, nie skôr!!!! aj keby bola celý čas PN, na to si treba dať bacha.
Tj. treba rozlišovať OCHRANNú DOBU podla Zákonníka práce a OCHRANNú LEHOTU podla Zákona o sociálnom poistení.
(ja sama som dostala výpoved z nadbytočnosti, kedy som bola na začiatku tehotetnstva, nemala to potvrdené a neskôr dala o tom potvrdnie a môj pp pokračoval až do ukončenia RD)
@karolinka21 bola to výpoved, či dohoda? Lebo pri výpovedi vždy plynie výpovedná doba a tá začína plynúť od prvého dna mesiaca nasledujúceho odo dna doručenia výpovede.

@misinka26 misinka ja nemam na dobu neurcitu zmluva postavena v podstate na tom "ze dokedy firma potrebuje"... no myslimsi ze za tym bolo nieco ine ako to ze nieje praca nakolko nadalej prijimaju 🙂 skor som sii myslim ze je to tym ze som si otvorila mesacne vzdy usta ked mi zahadne vzdy chybali peniaze z vyplaty.... agentury sa skratka snazia obtiahnut kde sa da.... a zrejme sa im to nepacilo... taksi nasli fadny dovod.. neviem... asi sa na to vykaslem a poobzerampo inej robote...