icon

Výhody zamestnávania invalidného dôchodcu

9. dec 2025

Prosím vás je výhoda zamestnávateľa zamestnať človeka ktorý poberá invalidný dôchodok?
Nemusí za neho odvádzať odvody či zdravotnú poisťovňu?

janettdamian
•
9. dec 2025

@anonym_autor výhoda asi ani nie, poistenie odvádza, ale v nižších sadzbách, záleží aj od miery invalidity. A zas je tam predpoklad vyššej chorobnosti, viac PN, lekárov atď., nižší výkon

anonym_e51309
•
9. dec 2025

Zamestnávateľ ma nižšie zdravotné odvody. Ak je ID viac ako 70%, neplatí sa poistenie v nezamestnanosti. Ak zamestnáva ľudí ZŤP, tak si plní svoju zákonnú povinnosť ( spravidla čiastočne) a tým pádom nemusí na konci roka čerpať povinné plnenie cez chránenú dielňu.

unbeholfen
•
9. dec 2025
@janettdamian

@anonym_autor výhoda asi ani nie, poistenie odvádza, ale v nižších sadzbách, záleží aj od miery invalidity. A zas je tam predpoklad vyššej chorobnosti, viac PN, lekárov atď., nižší výkon

@janettdamian presne tak. Dnešná doba je o výkonoch a 100% dochádzke, a to invalid nemôže zamestnávateľovi dať. Zamestnávatelia niesu charita ale draví kapitalisti, u ktorých vyhoria aj zdraví ludia. Preto takí ako my budeme končiť ako bezdomovci.

autor
•
9. dec 2025

Keď má niekto schválený ID doživotne,neznamená že je neschopný pracovať.Tiež mám schválený polovičný a pred 2 rokami mi zdravotný problém operačne (po 30 rokoch,na SK som bola testovana kadejakými liekmi) v Čechách odstránili tak som schopná pracovať 8 hodín v pohode..

unbeholfen
•
9. dec 2025

Napríklad keď som chcel robiť vodiča MHD tak ma psychiatrička nepustila že som nespôsobilý. A nemôžem mať ani zbrojný preukaz. Takže ani policajta ani vojaka, ani sbs čo prevážajú penize atď. Tým pádom ani rušňovodiča by ma nepustili, a ja by som to chcel robiť. Alebo vodiča električky. Pri páse alebo ako picker nestíham tempo a vyhodia ma lebo nemám kvóty splnené, tam ťa merajú na % a keď nemáš to co je dane tak vyhadzov.

matusformanek
•
18. dec 2025

@anonym_autor áno, odvody sú ale nižšie. Sám mám ZŤP a aj ID

unbeholfen
•
18. dec 2025

Presne tak. Keď vyhodia z robity, nemusím na úrad práce sa evidovať na tých pár dní, aby mi vyplátáo medzeru odvodmi, ale môžem byť dobrovoľne nezamestnaný a nebude mi rásť dlh v zdravotnej…

unbeholfen
•
18. dec 2025
@anonym_autor

Keď má niekto schválený ID doživotne,neznamená že je neschopný pracovať.Tiež mám schválený polovičný a pred 2 rokami mi zdravotný problém operačne (po 30 rokoch,na SK som bola testovana kadejakými liekmi) v Čechách odstránili tak som schopná pracovať 8 hodín v pohode..

@anonym_autor však ja stále pracujem niekde, len ma vždy vyhodia lebo nestíham normu, alebo ma šikanujú kolegovia. Skôr nebedia vytvoriť bezpečné pracovné prostredie. Správanie zamestnancov nevie nikto zaručiť. A výkony sú zase kvôli optimalizácii. Však zdraví ludia vyhorievajú a nestíhajú.

autor
•
18. dec 2025
@unbeholfen

Presne tak. Keď vyhodia z robity, nemusím na úrad práce sa evidovať na tých pár dní, aby mi vyplátáo medzeru odvodmi, ale môžem byť dobrovoľne nezamestnaný a nebude mi rásť dlh v zdravotnej…

@unbeholfen to aj ja niesom vedená na úpsvar.ja nechodím po lekároch,len som po náročnej operácii 2 roky a je to už v poriadku ale zatiaľ ešte mám ID,no 8 hodín v práci by som myslím zvládla 5 dní v týždni len či ma niekto zamestná