Vyplatenie dovolenky počas PN pred materskou
Ahojte, dievčatá. Ako to je prosím Vás ?
Som na PN od februára a termin mam v septembri. V robote mám 20 dni dovolenky. Sú povinní mi to vyplatiť? Už sa nejako strácam vo všetkom.. Každý mi povedal inak. Ďakujem😊
@emmacarmen ak máš zmluvu na stálo, túto dovolenku si môžeš čerpať aj po skončení RD, neprepadne. A ako bolo písané aj vyššie, čerpanie je možné aj hneď po skončeni MD počas RD, súbežne môžeš poberať aj rodičovský, aj ja som tak mala. Dovolenku by Ti preplatili iba keby Ti počas MD/RD skončila zmluva alebo by si sa po skončení RD do práce už nechcela vrátiť. Aspoň u nás to tak je.
@emmacarmen nie sú povinní preplatiť. Pozor, neodporúčam čerpať dovolenku medzi MD a RD. Buď ešte pred MD alebo potom až po RD.
Dievčatá, ja potrebujem tiež radu. Som PN, chcela by som si teraz vyčerpať dovolenku (mám cez 40 dni) a ísť znova na PN. Dá sa to?
@zuzanockamt neoplatí sa to v prípade, že by počas RD otehotnela a chcela by tzv. reťazový pôrod. Ak medzi MD a RD bude čerpať dovolenku, nebude mať reťazový pôrod.
@cloviecka v prvom rade, s dovolenkou musí zamestnávateľ súhlasiť. Ak bude, tak okej. V druhom rade, teraz máš zdravotné problémy kvôli ktorým si PN. Zrazu budeš zdravá, pôjdeš na dovolenku a po jej skončení budeš zase zdravotne nespôsobilá. Ako zamestnávateľovi by mi to evokovalo, že tvoja PN nie je až tak opodstatnená.
Dobrý deň, dievčatá. Moja situácia sa aktuálne netýka témy v tomto príspevku, avšak mozno sa tu nájde niekto, kto by mi vedel poradiť alebo riešil niečo podobné.
Zamestnaná som od r 2012 u jedného zamestnávateľa. Od 22.2.2021 som PN. V lete som otehotnela, TP je 26.3.2022. Žiaľ, vyzerá to tak, že do nástupu na matersku budem musieť byť PN.
Mzdu som dostala za mesiac január a február 2021, počas PN som dostala ešte 3 rôzne príspevky od zamestnávateľa, ktoré boli zdanene. V decembri mi príde ešte 13ty plat.
Moja otázka znie - materské mi bude vypočítané za dni, ktoré som odrobila v r 2021 (vychádza to 51 dní) a budú tam započítané mzdy za mesiace 01/2021 a 02/2021 + mzdy, ktoré mi boli od zamestnávateľa vyplatene počas PN?
Ďakujem 🤗.

@emmacarmen poviem iba za seba lebo sa v tom az tak neorientujem.
Pred nastupom na MD som si nevycerpala vsetku a mne ostalo 17 dni. Pracovny pomer mi pocas MD nezanikol. Na personalnom mi pred nastupom na MD povedala pani, ze si tu dovolenku mozem “vybrat” ked budem prechadzat z MD na RD, hoci neviem ako presne, lebo som to neriesila.
Neviem ako to funguje po nastupe do prace z RD, ale mozno tam si moze clovek docerpat tu dovolenku, pred nastupom.