icon

Výpoveď / PN ?!

sonuli_k
6. aug 2018

Ahojte dievčence, keďže som v skúšobnej dobe otehotnela a počas toho našu firmu predali súkromníkovi, tak si nový majiteľ povedal že bude pokračovať bezomňa (čiastočne pochopiteľné)... Firmu si preberá k 1.9. čo je aj dátum, ku ktorému pravdepodobne skončím -ešte som nedostala oficiálne vyjadrenie, len mi vedúca oznámila ako sa veci majú aby som nebola prekvapená a poradila mi ešte do konca mesiaca hodiť sa na PN ... Keďže absolútne netuším, ako fungujú tieto veci, máte niektorá podobnú skúsenosť ? Poprípade ako nespraviť chybný krok a čomu sa vyvarovať ? Vopred ďakujem za všetky odpovede !!! Prajem krásny deň 🤗

michaela1905
6. aug 2018

@sonuli_k Určite by som šla na PN. Tiež som tak urobila, keď ma v práci zo dňa na deň prepustili.. aspoň máš nárok na dávku počas PN. Lebo ako tehotná si prácu nájdeš len ťažko.. a tak môžeš až do nástupu na materskú brať aspoň nejaké peniaze. Neviem síce z akej sumy ťa oplácali, ale ja mám PN takmer vo výške svojho platu... Keďže dávku dostávaš na každý deň v mesiaci, aj cez víkendy. . Myslím, že ti vedúca poradila veľmi dobre.. 😉

michaela1905
6. aug 2018

@sonuli_k A ešte ma napadlo, že pokiaľ mám správne info, tak počas PN ti výpoveď dať nemôžu... A zároveň budeš mať potom nárok na pol roka materskej.. ak by si šla na úrad práce, potom by si nastúpila rovno na rodičovský príspevok a ten je len 210€ mesačne. Materská je pol roka a je vo výške 75% z tvojho platu..

draik
6. aug 2018

@michaela1905
V skúšobnej dobe sa nedáva výpoveď, ale sa pracovný pomer ukončuje. To je možné aj počas PN. Dávka v PN je 25% (prvé dni) až 55% spravidla zo mzdy.

zamilion
6. aug 2018

si ešte stále v skúsobnej dobe?

martinaporuben
6. aug 2018

Ešte je dôležitá informácia, či k 1.9. budeš ešte v skúšobnej dobe. Ak áno, tak môžu aj počas PN ukončiť pracovný pomer. V tom prípade na PN môžeš pokračovať, budeš dostávať náhradu za PN, nakoľko si v ochrannej lehote ale určite nie vo výške svojej mzdy pretože PN je 1-3 dni 25% a potom 55 % z denného vymeriavacieho základu. Ak by si už nebola v skúšobnej dobe, tak ťa nemôže ukončiť nijak inak iba dohodou, s ktorou ty musíš súhlasiť.

michaela1905
6. aug 2018

@draik Áno, dávka v PN je prvé 3 dni 25% a potom 55% z vymeriavacieho základu resp. z príjmu. Ale keďže to máš platené aj cez víkend dosiahne výšku takmer mesačnej mzdy. Môj príklad - ja som za mesiac zarábala cca 520€ v čistom. Teraz som na PN a za 31 dňový mesiac mám príjem 449€. Ale keď si zoberieš, že si doma oddychuješ, nemáš náklady na cestovné atď, tak ja som na tom ešte aj lepšie..

sonuli_k
autor
6. aug 2018

@martinaporuben áno som v skúšobnej dobe stále , do 20.9. ... a ak mi ukončia pracovný pomer počas PN treba sa hlásiť niekde, predpokladám ?! 🤔

sonuli_k
autor
6. aug 2018

@michaela1905 to vážne ... veď to máš ešte v pohode PN. To by som mohla približne mať aj ja, ešte som rozmýšľala popritom aj o nejakej práci na doma nejakým spôsobom, zasa si prilepšiť troška, veď tých výdavkov je stále habadej 😏 a prosím ťa, vypísať má musí gynekológ alebo obvodná ? Dá sa s nimi dohodnúť ? 🤔

michaela1905
6. aug 2018

@sonuli_k Mňa vypísala gynekologička úplne bez problémov.. lebo ja som pracovala aj v noci.. a to je u tehotnej ženy neprípustné.. alebo stačí keď máš ťažkú prácu, či fyzicky alebo psychicky... No ja som bola oplatená z toho, čo som zarobila... V hrubom cca okolo 700€.. no v čistom mi to vychádzalo okolo tých 520€.. ak by ťa aj počas PN prepustili, nemusíš sa nikde hlásiť.. iba keby si PN ukončila..

martinaporuben
6. aug 2018

@sonuli_k ak ťa ukončia počas PN, tak ti nevzniká povinnosť hlásiť sa na úrade práce. Budeš len doručovať prechodový lístok na príslušnú sociálnu poisťovňu. Na úrad práce by si sa musela hlásiť ak by si ukončila PN do 7 dní. A ešte ma napadlo - pozor na tú prácu z domu počas PN. Ak to budeš mať riadne na nejakú zmluvu, tak nemôžeš aj vykonávať prácu aj byť na PN-ke.

sonuli_k
autor
6. aug 2018

@michaela1905 super, veľmi pekne ďakujem za odpovedea za venovaný čas, nejako to už proste dopadne, dúfam, že čo najlepšie v môj prospech 🤗 pekný deň prajem 🙂

stanik_67
6. aug 2018

tiez by som bola povedala, ze ti neostane nic ineho ako sa dat vypisat na marodku, len si treba zistit, ci je tomu tvoja doktorka pristupna. niektore su no niektore to neurobia ani keby co bolo

sonuli_k
autor
6. aug 2018

@martinaporuben hej, na to som práve myslela najviac že to budem musieť nejako vymyslieť .... ďakujem veľmi pekne za ochotu 🙂 aspoň som o niečo zasa múdrejšia 🙂 prajem pekný deň 🤗

sonuli_k
autor
6. aug 2018

@stanik_67 no budem zisťovať, ešte mám troška času tak uvidíme ako to dopadne

draik
6. aug 2018

@michaela1905
To je síce pekné, že sa platí aj za víkendy, ale zároveň sa vymeriavací základ rozpočítava na kalendárne dni v mesiaci a nie na pracovné dni. Pracovník s hrubou mzdou cca 700 e pri zákonnej dávke v PN nemôže dostať dávku podľa zákona vo výške 490 e, ak tých 700 e zarábal v súčasnom zamestnaní aj vlani.

michaela1905
6. aug 2018

@draik Ja najlepšie viem, z akého príjmu ma oplácali, koľko som zarábala v čistom aj to, koľko mám teraz PN. Nemám dôvod nikomu klamať. Len ty si si zle prečítala. Napísala som, že pri 31 dňovom mesiaci mám PN 449€ a nie 490€. Tak si radšej poriadne prečítaj pred tým, ako sa bezdôvodne do mňa začneš navážať..

draik
6. aug 2018

@michaela1905
Tak ešte raz. Ak je vymeriavací základ (pre zjednodušenie vlaňajšia hrubá mesačná mzda) v priemere 700 eur (bez PN a spol), tak denný vymeriavací základ pri 31 dňovom mesiac je 22,5806 eura. Z toho prvé tri dni 25% a ďalšie dni 55%. Dokopy za mesiac to je cca 365 eur.
Zrejme porovnáte neporovnateľné, teda základnú súčasnú mzdu s dávkou v PN, pričom vymeriavací základ zahŕňa celý príjem podliehajúci nemocenskému poisteniu (aj odmeny atď).

michaela1905
6. aug 2018

@draik Ja sa nebudem s vami hádať. Ja najlepšie viem, čo mi každý mesiac pípne na účet. Nemám dôvod nikoho zavádzať klamlivými údajmi.

draik
6. aug 2018

@michaela1905
Nikto netvrdí, že Vy osobne nedostávate 449 e. Akurát, že dávku v tejto výške nemôžte dostávať v prípade, ak by ste mali v rozhodujúcom období príjem iba 700 eur mesačne. Ak si prečítate, čo som uviedol, tak zistíte, že vymeriavací základ (mzdu) pre zohľadnenie výpočtu PN ste museli mať vyšší.