icon

Zamestnanie tehotnej na dohodu

lujza1212
7. sep 2018

Baby prosím poraďte, šéfka chce zamestnať u nás svoju dcéru, ktorá otehotnela. Dohodli sme sa na dohode o vykonaní práce. Problém je, že ja neviem dokedy jej tú dohodu dať aby mala vyplácanú normálnu materskú? Mám jej ju dať až do termínu kedy odchádza oficiálne na materskú - čiže 8 až 6týž pred pôrodom?

ivkazba
7. sep 2018

Materská dovolenka a materská dávka sú dve rôzne veci. Dohodári nemajú nárok na materskú dovolenku, čiže ona môže robiť až do pôrodu alebo môže skončiť aj skôr ako 6-8 týždňov. Takže to sa treba dohodnúť s ňou.

Zároveň materská dávka (75% z hrubej mzdy) sa vypláca tým, ktorí sú nemocensky poistení. Dohodárom zamestnávateľ odvádza štandardne zdravotné a sociálne, nemocenské nie. Čiže ak chce materskú dávku, je potrebné aby ste za ňu odvádzali dobrovoľne aj nemocenské.

lujza1212
autor
7. sep 2018

@ivkazba dakujem

ivkazba
7. sep 2018

@lujza1212 ešte pri tom nemocenskom ma napadlo, ak jej ho aj budete platiť, treba myslieť na to, že musí byť nemocensky poistená minimálne 270 dní za posledné 2 roky. Čiže ak doteraz nebola zamestnaná a nemocensky poistená, pravdepodobne tých 270 dní už nestihne a budete jej nemocenské platiť zbytočne. Čiže to je potrebné, aby mala zrátané, či tých 270 dní splní.

evittam
7. sep 2018

@ivkazba A to mas odkial? Aj za dohodara môžeš platit NP ak je to dohoda na pravidelný príjem.

ivkazba
7. sep 2018

@evittam ja nepíšem, že jej nemôžu platiť NP, píšem že jej ho treba platiť, že nestačí zdravotka a sociálka

evittam
7. sep 2018

@ivkazba Tvrdis,ze dohodari nemajú narok na MD co je hlupost.

lujza1212
autor
7. sep 2018

@ivkazba jj to viem, práve preto som nevedela ako je to so 6 týž pred pôrodom, či môže potiahnuť alebo ako..ďakujem veľmi za ochotu

moonlight1210
7. sep 2018

@lujza1212 este pozor, ako ju zamestnas. ak na pravidelny prijem (aj ako dohodarku), tak nemocenske sa jej plati standardne. ziadne dobrovolne.
@ivkazba

lujza1212
autor
7. sep 2018

@moonlight1210 jj viem