Zarábajú vodiči kamiónov naozaj tak dobre?
Dobrý deň,určite ste tu aj manželky mužov,čo vlastnia kamióny. Zarábajú vodiči kamiónov naozaj tak dobre a veľa ako tvrdia majitelia dopravných firiem-ich šéfovia? Prečo potom vidieť pomaly na každom kamióne,každej firme,všade mi to vyskakuje že príjmu vodiča??
Ano aktualne je nedostatok vodicov a ti co su, je vacsina 50+ (ved mame kopu manazerikov a socialnych pracovnikov). A ano, ponukaju v mnohych firmach dobre platy. Treba si ale uvedomit, ze ta praca vobec nie je jednoducha, a to je jedno ci jazdis len SK, alebo aj zahranicie na viac dni atd.
Závisí, pre akú firmu, či sa jazdí po Slovensku alebo MKD, či ide o chladničky alebo nebezpečné chemikálie, a aj podľa turnusov. Vieš sa tam pohnúť od 1300 po 4000. Ale proste muži sú ďaleko od rodiny, dlho preč, spia v kabíne. Môj muž jazdil ako mladý a teraz sa k tomu vrátil aspoň na nejaký čas, práve kvôli tomu, aby sme čosi zarobili na väčšie bývanie.
Je to jedna z mála prác, kde aj bez vzdelania a naháňania kariéry vieš zarobiť krajšie peniaze....za cenu toho, že skrátka nie si doma. Je tam celkom tlak, človek príde domov a v podstate hneď aj odchadza preč. Základný plat je obvykle slabší, ale dopĺňajú to diétami, teda reálne to vyzerá tak, že žije mesiac na vifonkach a majke s rožkom, aby zostalo čo najviac z dennej diéty. Ale závisí samozrejme od firmy.
Ja som vodic kamionu a mam 35 rokov a tuto pracu robim 12 rokov. Plat ako som pisal v inej teme mam cca 2-2500€ mesacne niekedy sa da aj viac. Jazdim najma Taliansko a obcas Francúzsko a španielsko. Chodim na 1-3 tyzdnove turnusy. A ked sa vratim z ciest tak doma som väčšinou 2-4 dni po návrate záleží ako sa dohodnem na firme. Co sa tyka stravy: vela kamionistov vie variť ja iba len taky zaklad cestoviny ,konzervy,prazenicu a pod. Takze neni to len o suchej strave a vifonkach.Vo firmach aj po seste su rozne bufety,kebaby, pizzerie , koliby ci reštaurácie a obchodaky kde sa da dobre najest do 10eur
A este k 1. prispevku: chlapi co jazdia kamionom väčšinou ten kamion nevlastnia ale robia v dopravnej firme ktora ten kamion vlastni oni su ako zamestnanci. A plat sa sklada väčšinou z dvoch častí základný plat + diety. Zakladny plat byva okolo 900eur v cistom a zvyšok su diety. Takto to je vo väčšine dopravných firiem na Slovensku. A preco ti vyskakuje ze skoro všade prijmu vodica? Lebo kamionov a dopravnych firiem je vela a vodicov je nedostatok a vela starsich vodicov skoncilo s touto robotou alebo sli do dôchodku a mladý sa do tejto roboty moc nehrnú a ten nedostatok je v celej EU nie len u nas
@anonym_autor mm jazdí na kamióne už dlho, každý týždeň otočí Francúzsko a potom je 2-3 dni doma a plat má 1800 -2200 eur podľa toho či vezie ADR alebo bežný náklad.
No je to skor prezivanie nez zivot. Miesto byt s rodinou, priatelmi, mat vecer volno, zijes v kabine 2x2 metre. Plat neodpoveda tomu, ze pracujes 16 hodin denne (odratame nevyhnutnych 8hod spanku). To sa da robit iba do urciteho casu, preto ta fluktuacia.

Tak je logicke, ze ziadny sef nebude ludi lakat na slub, ze sa narobis, nebudes doma a to vsetko za malo penazi.