Žiadal od vás zamestnávateľ gynekologickú prehliadku?
Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či má niektorá z Vás skúsenosť s tým, že od Vás zamestnávateľ pred nástupom do práce (prípadne pravidelne ako od zamestnankyne) žiadal aj prehliadku u gynekológa. Narazila som tu vo fórach na pár takýchto prípadov, ale účty týchto žien už boli neaktívne, tak hľadám ďalej. Rada by som o tejto téme napísala článok, ale potrebujem zistiť, nakoľko je to na Slovensku rozšírená vec. Veľká vďaka za pomoc!
Ďakujem, že ste sa v takom veľkom počte zapojili do diskusie! Ak by niektorá z Vás nechcela o svojej skúsenosti písať verejne, môže mi napísať súkromnú správu. Rada si každú z Vás vypočujem. Veľká vďaka!
@evamea Predsa zo zdravotneho hľadiska môže zamestn. zisťovať len informácie významné z hľadiska výkonu práce, inak nie.
Áno 😊 teda na začiatku som bola u svojej obvodnej, ktorá ma prehliadla a vydala potvrdenie, že som spôsobilá na prácu. Potom má zamestnávateľ poslal na prehliadku,kde sa kontrolovala aj stolica, RTG hrudníka a tiež gynekologická prehliadka (cyto). U nás to je z dôvodu, že robím v nebezpečnom prostredí s látkami toxickými, karcinogénmi a mutagénmi. Každé dva roky sa prehlidka opakuje.
Asi moja odpoveď nedávala celkom zmysel 😁 sledujú sa hodnoty cyto každé dva roky, či pracovné prostredie neškodí 😁 ak by boli zmeny,tak sa pracovná pozícia mení na takú,kde nedochádza ku kontaktu s takýmito látkami
@eluveitie31 tak mne sa mozne tehotenstvo zda pri nietkroych poziciach dost opodstatnena vec na to aby to zamestnavatel zistoval. A v GDPR sa urcite taketo konkretne nieco ako "nepytat sa na tehotenstvo" neuvadza.
@eluveitie31 ak to zamestnávateľ požaduje, tak asi aj táto informácia je preňho významná z hľadiska práce. Pre vlastnú zvedavosť ju tam predpokladám neposiela.
@riana24 ano, pri nastupe do sluzobneho pomeru je to sucastou vstupnej preventivnej prehliadky, tak ako aj zubar. A kazdy rok som musela mat komplet preventivku - vseob lekar, zubar, gynekolog.
Ano, ziadali pri nastupe do zamestnania. Ale to bolo pred 20 rokmi. Ani mi to nevadilo, skor mi vadilo, ze som musela ist na vstupnu prehliadku k zamestnavatelovej zavmzmluvnenej lekarke a musela som tam byt prihlasena, ked som tam pracovala
Ano, mala som ale u svojej dr. Ostatne som absolvovala u dr pracovneho lekarstva.

@eluveitie31 Rada sa nechám poučiť, vieš mi tu hodiť presné znenie tohto bodu v GDPR kde ťa nesmie poslať zamestnávateľ na gynekologickú prehliadku? Opätovne podotýkam, že nikde sa tehotenstvo nespomína, len prehliadka. Dik 😉