icon

Žiadal od vás zamestnávateľ gynekologickú prehliadku?

riana24
1. dec 2020

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či má niektorá z Vás skúsenosť s tým, že od Vás zamestnávateľ pred nástupom do práce (prípadne pravidelne ako od zamestnankyne) žiadal aj prehliadku u gynekológa. Narazila som tu vo fórach na pár takýchto prípadov, ale účty týchto žien už boli neaktívne, tak hľadám ďalej. Rada by som o tejto téme napísala článok, ale potrebujem zistiť, nakoľko je to na Slovensku rozšírená vec. Veľká vďaka za pomoc!

Strana
z2
zuzubb007
1. dec 2020

toto počujem prvýkrát, gynekologickú prehliadku chcú jedine ak ideš robiť ako ľahšia žena, ináč nevidím dôvod požadovať niečo také

zuzubb007
1. dec 2020

to je aká pozícia to by ma celkom zaujímalo?

lenja123
1. dec 2020

@riana24 asi ti veľmi nepomôžem, ale áno žiadal. Bolo to však pred 20 rokmi, keď som nastupovala do prvého zamestnania. Spolu so zubnou prehliadkou a prehliadkou u "závodnej" všeobecnej lekárky, ktorá bola naozaj dôkladná, EKG, RTG, odbery krvi, moču, spirometria - už si ani nepamätám čo všetko

nelca0510
1. dec 2020

@riana24 rozšírená vec? Ja mam x-známych a od nikoho nikdy neoytali:-O možno tak v Číne, keď nechcu tehotne zobrať do zamestnania..

nely1704
1. dec 2020

od známej žiadal zamestnávateľ pri nástupe potvrdenie od lekára, že nie je tehotná...

anjelicek26
1. dec 2020

Tak ak nastupujes do labaku, miest, kde budes zdvihat tazke, rentgen, infekcne v nemocnici... tak by som to chapala, ze tam nemoze nastupit tehotna...ale to vedia spravit odber aj v ramci beznej prehliadky.

denden77
1. dec 2020

v ozbrojenych zlozkach bezna vec.. nie pri nastupe ale kazdorocna preventivka dolozena potvrdenim

limetka69
1. dec 2020

bezna vec, chcu sa poiastit, ze nenastupis na matersku len co ta prijmu, robia to fabriky napriklad

pink_lady
1. dec 2020

ano, pred 20 rokmi pri nastupe na oddelenie klinickej biochemie chceli odo mna gynekologicku prehliadku. O rok neskor do inej nemocnice uz nie.

veronikaszabova
1. dec 2020

Ano, uz som sa s tym stretla - je to kvoli spekulantkam, co sa tehotne rychlo chcu zamestnat a supnu sa na PN (tak mi to vysvetlil kamos, co ma firmu a ziada toto potvrdenie). A ani sa tym zamestnavatelom necudujem - vid diskusie na MK.

katulienkax
1. dec 2020

Ale pokial to nevyžaduje pracovná pozicia tak to predsa nemôže ziadat ide o lekárske tajomstvo

alexk12
1. dec 2020

To je co za blbosť 🤨

stefka33
1. dec 2020

Známa bola pred vyše rokom. (Tesco)

derdia
1. dec 2020

Nie nikdy nežiadal.som sestra.

zuzka38
1. dec 2020

@riana24 je to protizakonne na beznch poziciach v sukromnej sfere, zamestnavatel je povinny ta poslat na vstupnu zdravotnu prehliadku vo vztahu k danej pozicii...

stanulienkat
1. dec 2020

Ano,davno ziadal.

stanulienkat
1. dec 2020

@veronikaszabova presne tak,mnohe zeny su vychcane. Tak sa tomu necudujem.

sense
1. dec 2020

Nie nežiadal ale pri bežnej prehliadke u firemného lekára som dostala na potvrdenie tlačivo že súhlasím s testom na drogy...

casavina
Autor odpoveď zmazal
sissy27
1. dec 2020

Ano, kedysi dávno to skúšali ani nie pri nástupe ale v rámci povinnej každoročnej zdravotnej prehliadky aj s potvrdením, že nie je zamestnankyňa tehotná. Môj gyndoš sa len zasmial, že väčší nezmysel už dávno nezažil, pretože som kľudne mohla mať styk minulý týždeň a tehotenstvo sa ešte nedá zistiť, teda výpovedná hodnota takého potvrdenia je nulová. Nakoniec od toho zamestnávateľ upustil.

eluveitie31
1. dec 2020

Zamestnávateľ na to nemá právo podľa GDPR.

terezia323
1. dec 2020

@riana24 áno a okrem toho milión dalších, ORL napríklad

evamea
1. dec 2020

@eluveitie31 GDPR? Veď zamestnávateľ disponuje s údajmi z OP a vyfotiť vagínu jej tam nejdú.

fokuska
1. dec 2020

@veronikaszabova Lekar ale zamestnavatelovi posle iba spravu v zmysle - moze/nemoze vykonavat danu poziciu, teda je/nie je sposobily. neinformuje o konkretnych vysledkoch vysetreni, takze ani gynekolog nemoze zamestnavatelovi ohlasit ak zisti ze je zena tehotna. Iba v pripade, ze je to rizikove prostredie, tak moze napisat ze nesmie vykonavat danu poziciu.

ibrunova
1. dec 2020

Áno..

eluveitie31
1. dec 2020

@evamea Hádam viem, o čom píšem. Zamestnávateľ nemá právo zisťovať, či je tehotná alebo nie. Bodka.

becyn97
1. dec 2020

@veronikaszabova ja som napriklad stratila zamestnanie kvoli korone,kde som pracovala 4 roky..medzitym sme sa snazili o baby,teraz som chvala bohu nasla uzasnu robotu,a hned na druhy den som drzala v ruke pozitivny tehotensky test...čo teraz???Urcite budem drzat hubu,lebo nemozem si dovolit byt doma a nepracovat...a niesom ani povinna im oznamit do 3 mesiacoch ci som tehotna...

evamea
1. dec 2020

@eluveitie31 Ja sa pýtam na to GDPR, nie na tehotenstvo.

simca06022011
1. dec 2020

Ako človek co v práci riesi za, bozp a pod. Nie nestretla som sa s tým. Nikdy. Jee jedno jediné tlačivo, ktoré nesie zamestnanec k lekárke. Určujeme tam rizika na základe pozície a lekár sa vyjadrí ci moze/nemôže zamestnanec toto vykonávať. Nič viac, nič menej. Stretla som sa ale s komplexnými prehliadkami, ale bol to skôr benefit, kde v súkromnom zariadení boli všetky vyšetrenia od gynekológa, odberov až po sono kadečo ho hradené. výsledky nešli k zamestnávateľovi iba zase ten papier ci zamestnanec moze/nemôže prácu vykonávať.

eluveitie31
1. dec 2020

@evamea zahrňa aj info o tehotenstve a mnoho iných. U nás sa personalistka určite nemôže pýtať na takéto info.

Strana
z2