icon

Žiadal od vás zamestnávateľ gynekologickú prehliadku?

riana24
1. dec 2020

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či má niektorá z Vás skúsenosť s tým, že od Vás zamestnávateľ pred nástupom do práce (prípadne pravidelne ako od zamestnankyne) žiadal aj prehliadku u gynekológa. Narazila som tu vo fórach na pár takýchto prípadov, ale účty týchto žien už boli neaktívne, tak hľadám ďalej. Rada by som o tejto téme napísala článok, ale potrebujem zistiť, nakoľko je to na Slovensku rozšírená vec. Veľká vďaka za pomoc!

Strana
z2
evamea
1. dec 2020

@eluveitie31 Rada sa nechám poučiť, vieš mi tu hodiť presné znenie tohto bodu v GDPR kde ťa nesmie poslať zamestnávateľ na gynekologickú prehliadku? Opätovne podotýkam, že nikde sa tehotenstvo nespomína, len prehliadka. Dik 😉

eluveitie31
1. dec 2020

@evamea A prečo by niekoho zaujímala prehliadka, ak nie kvôli tehotenstvu?

riana24
autor
1. dec 2020

Ďakujem, že ste sa v takom veľkom počte zapojili do diskusie! Ak by niektorá z Vás nechcela o svojej skúsenosti písať verejne, môže mi napísať súkromnú správu. Rada si každú z Vás vypočujem. Veľká vďaka!

eluveitie31
1. dec 2020

@evamea Predsa zo zdravotneho hľadiska môže zamestn. zisťovať len informácie významné z hľadiska výkonu práce, inak nie.

anitka_4
1. dec 2020

Áno 😊 teda na začiatku som bola u svojej obvodnej, ktorá ma prehliadla a vydala potvrdenie, že som spôsobilá na prácu. Potom má zamestnávateľ poslal na prehliadku,kde sa kontrolovala aj stolica, RTG hrudníka a tiež gynekologická prehliadka (cyto). U nás to je z dôvodu, že robím v nebezpečnom prostredí s látkami toxickými, karcinogénmi a mutagénmi. Každé dva roky sa prehlidka opakuje.

anitka_4
1. dec 2020

Asi moja odpoveď nedávala celkom zmysel 😁 sledujú sa hodnoty cyto každé dva roky, či pracovné prostredie neškodí 😁 ak by boli zmeny,tak sa pracovná pozícia mení na takú,kde nedochádza ku kontaktu s takýmito látkami

simca06022011
1. dec 2020

@eluveitie31 tak mne sa mozne tehotenstvo zda pri nietkroych poziciach dost opodstatnena vec na to aby to zamestnavatel zistoval. A v GDPR sa urcite taketo konkretne nieco ako "nepytat sa na tehotenstvo" neuvadza.

evamea
1. dec 2020

@eluveitie31 ak to zamestnávateľ požaduje, tak asi aj táto informácia je preňho významná z hľadiska práce. Pre vlastnú zvedavosť ju tam predpokladám neposiela.

lauriinkaa
1. dec 2020

Áno, Zssk žiadali. A aj milión iných vyšetrení.

mistymay33
1. dec 2020

@riana24 ano, pri nastupe do sluzobneho pomeru je to sucastou vstupnej preventivnej prehliadky, tak ako aj zubar. A kazdy rok som musela mat komplet preventivku - vseob lekar, zubar, gynekolog.

oslo1
1. dec 2020

Ano, ziadali pri nastupe do zamestnania. Ale to bolo pred 20 rokmi. Ani mi to nevadilo, skor mi vadilo, ze som musela ist na vstupnu prehliadku k zamestnavatelovej zavmzmluvnenej lekarke a musela som tam byt prihlasena, ked som tam pracovala

janka2501
2. dec 2020

Ano, mala som ale u svojej dr. Ostatne som absolvovala u dr pracovneho lekarstva.

Strana
z2