Zmena práce kvôli otehotneniu a výpočet materskej.
Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu ako postupovať. Som zamestnaná u jedného zamestnávateľa už cez 5 rokov. Práca má už tak nebavi ako kedysi, neustály natlak, stres, vysoká fluktuácia zamestnancov atd. Do prace chodím s vysloveným odporom. Ak klesnete pod váš štandard hneď ste v riešení a preto tých 5 rokov som podávala nadpriemerne výsledky a zamestnávateľ bol a aj je so mnou veľmi spokojný. Avšak odzrkadlilo sa to na mojom zdraví. V januári som sa dozvedela že som tehotná, pri 12h stresových smenach som začala krvácať a gynekologička má kvôli týmto okolnostiam poslala na PN do kľudoveho režimu. Mesiac som z prace vynechala, pretože ani pn nepomohla a potratila som v 10tt. Zas som nastúpila do prace ale už nie s takým nasadením ako predtým. Stále to však bol nadštandard oproti polovičke ostatných zamestnancov. Keď sa nám podarilo otehotnieť v júni pól roka po potrate, tešili sme sa a nechceli sme nič nechať na náhodu a vypýtala som si PN aj keď by som prácu v pomalšom tempe aj v tých teplách ustala. Dohodla som sa že do konca 1.trimestra zostanem pn a potom pôjdem do prace ale budem veľmi zodpovedná a nebudem sa stresovať. Avšak opäť som v 9tt potratila. Kým nebudú všetky testy prečo sa nám to deje hotové čo rátam bude cca do pól roka uvažujem o zmene prace. Možno aj to pomôže aby som nemyslela na tieto straty, prišla na nové myšlienky a mala novú prácu v ktorej by som nebola vyhorela.
Po celom tomto príbehu teda nasleduje moja otázka, keďže na Googli sa z toho neviem vysomarit.
Ak by som teraz podala výpoveď a moj zamestnávateľ by bol ohľaduplný a výpoveď by som dostala dohodou alebo len mesačnú lehotu, tak by som mala výpoveď ku koncu septembra. Je možné si vyčerpať ešte dovolenku septembri, alebo mi ju majú preplatiť? A taktiež ak by som si prácu hneď nenašla začala by som poberať 6mesacnu podporu v nezamestnanosti. Ak by sa nám podarilo otehotnieť v rámci týchto 6 mesiacov ako fungujú príspevky, teda ako budem na tom finančne keďže budem nezamestnaná keďže tehotnú by má nezamestnali. Čo sa týka do materskej dovolenky a počas nej. To je vlastne ta moja hlavná otázka. Dakujem Vám krásne za rady
@tam9 ahoj🙂 tak bola som na tom podobne, 5 rokov v tej istej praci vykon na 110%vypoved ani nahodou, mala som svoju pracu rada=vysledok 5 potratov za to 5 rocne obdobie, kopa vysetreni ze preco sa mi to deje... Mala som 25r,diagnoz sa naslo milion, nasledne aj rieseni,liecba jedna za druhou, a potraty tiez, holt kazdy sa za hlavu skrabal ze nechapu, tak som sa zdravo nasrala, vyhodila vsetky lieky a dala v praci vypoved, akosi som vedela ze ma "vyciciavala" vypila flasu vina a manzela konecne bez stresu a natlaku velmy po ľúbila. Teraz som 37 tt, a bez liekov aj prace ale nekonecne stastna🙊🙉🙈a co sa tyka prijmu a materskej... Po vypovedi som sa evidovala na UP, stadial som dostavala pol roka peniazky, a narok na matersku mi vznikol kedze som mala za posledne dva roky min. 270 dni platene nemocenske akurat som sa musela dobrovolne dochodkovo a nemocensky pripoistit, matersku dostanem avsak vypocitanu len z minimalnej mzdy kedze som si toto nastudovala len mesiac pred materskou, ak by si chcela matersku z tvojej mzdy tak sa musis dobrovolne poistit tusim 21 tyzdnov pred nastupom na MD, odporucam navstivit socialnu poistovnu a nenechat sa odbit, na mna tiez kukali tety v okienku a ze to skade viem? Ako keby mi to z vlastneho hradili... 🙄Esteze ujo google mi bol trocha napomocny...
@tam9 dobry napad, zmenit pracu. schvalujrem.
pri cerpani podpory z uradu prace a otehotneni - na matersku musis nastupovat s aktivnym nemocenskym poistenim, teda bud z pracovneho pomeru, alebo z ochrannej lehoty. ak by si sla z UP (a nesplnala podmienku ochrannej lehoty), tak nebudes mat narok na matrerske. ak mas nejakych znamych, co maju firmu, tak by sa to vyriesilo tak, ze sa akoze u nich zamestnas na par dni - ak by ta zamestnali a dali ti dobry plat, mohla by si poberat potom aj max materske (to ale musis byt v novej praci 9% dni - teda mat tam 90 dni nemocenskeho poistenia) - ak by si bola zamestnana kratsie a nemala tych 90 dni NP, materske by sa to ratalo z vyplaty/odvodov v starom zamestnani . to si premysli, ak by sa ti podarilo otehotniet v dohladnom case, co by sa ti viac oplatilo - ci mas dobry plat teraz, alebo ci by sa oplatilo riesit max materske.
Ďakujem veľmi pekne za rady. Len si to zosumarizujem. Ak podám vypoveď, nezamestnám sa, budem 6 mes.poberať podporu podľa výšky môjho platu a následne ak sa zadarí a pôjdem na materskú tak si musím platiť dobrovoľne nemocenské ale aj tak dostanem podporu z minimálnej mzdy? čiže jediným východiskom, ak si reálne nenájdem prácu kontinuálne tak mať známych v nejakej firme, zamestnať sa u nich, tým pádom mi platia oni nemocenské a bude sa mi vyrátavať materské podľa predch.roka kedy by som porodila?
ak to dobre chápem a známych žiadnych nemám, ktorý by ma takto zamestnali tak vpodstate ak podám výpoveď tak si vyberiem 6mes.krásnej podpory a potom už len minimum materského? uf. škoda že keď zrátame koľko dáme štátu a soc. a zdravotke z našich platov tak je nasmiech že vlastne takto obídu niekoho kto nemá známosti ale podctivo pracoval bez jediného dňa na úrade práce..
@tam9 nemusis si platiť nemocenské poistenie, pokial napr. Das vypoved, otehotnieť po troch mesiacoch(za týchto okolnosti budeš mat stále splnenú podmienku NP 270 dni za posledné 2 roky a potom sa par dni pred nástupom na matersku zamestnáš u znameho(nevrav mi, že ty alebo niekto z rodiny nepozná niekoho, kto má firmu alebo živnosť, veď nezijes v bubline, ja by som poprosila aj svojho autoelektrikára, keby som nemala koho🤷🏻♀️ A vtedy sa ti materska bude počítať z príjmu, ktorý si mala predchádzajúci rok v zamestnaní..
Neviem ci ta niekto zamestna ked si tehotna.Nebolo by vyhodnejsie ostat na pn?Aby si neskoncila na urade prace nakoniec.. Kazdopadne zamestnavatel je povinny vytvorit ti podmienky a teda prisposobit pocet hodin, a narocnost prace. Ak to nevie splnit mas teoreticky narok ostat doma s plnou mzdou. Ja sice niesom na sk ale bola som na tom podobne ako ty a nakoniec som ostala pn hned ako som zistila tehotenstvo az do porodu.
@talizman1988 MD zo mzdy u povodneho zamestnavatela by dostala len ak by obnovila NP ako zamestnanec a neodpracovala by viac ako 90dni u nového zamestnávateľa. Ak by chcela MD z DNP tak by muselo trvať minimálne 26tyzdnov pred nástupom na MD.
@ukulela To áno ale cele je to nastavené zle. Si vezmi,ze ja som odvadzala nemalé odvody vyse 10rokov a len pre zmenu pracovnej situácie som nemala narok na MD. Taka študentka co ma napr.len brigádu za 20Eur a zaplati si odvody na 90dni bez PN a OCR dostane max.MD.....
To len na zamyslenie.😉
@selest my musíme čakať min 3 mesiace kým sa mozme snažiť čo odporučil lekár po kyrete, takze pn nehrozí lebo moja gynekologička tvrdí že tehotenstvo nie je choroba a ešte k tomu teraz už nie som tehotná a ani o tie tri mesiace sa nám to nemusí podariť. A to si hovorím aj ja že predsa aj keď “len” papierovo ale tehotnú zamestnať tesne pred odchodom na materskú to vôbec nie je okaté pre úrady. Takze ťažké sa rozhodnúť či ostať v práci ale neísť na plny plyn alebo rázne s tým seknúť nájsť si niečo kludnejsie aj keď za menej peňazí ale pracovať tam aj počas tehotenstva ak sa zadarí. Len to je v dnešnej dobe ťažké nájsť prácu kde od vás nepožadujú plniť plány a keď im ukážete že sa to dá, tak nejdete ďalej s pochvalou ale s navýšením planu.

@tam9 chapem tá, ja som mala takúto istú prácu, len s tým, že každý mesiac som mala tyzden uzavierku a keďže som mala na starosti južnú Ameriku, musela som im byt k dispozícii, čo znamenalo, že som chodila o 4tej rano domov a na 8-10 rano opäť do prace, lebo som robila aj Európu a to mi byvalo ešte aj zle, aj sa mi dostala moja autoimunitna choroba do relapsu. Čiže dá sa donosiť zdrave dieťa aj napriek stresovej praci a závažnému ochoreniu, ale tam bude u teba nejaký iný problem. Treba pobehať vysetrenia u gynekológa, hematologa..
Ale jasne, keď sa tam však necitis dobre, zmeň pracu(ja som mala šéfku, aj manažéra kamosov, čiže u mna podanie výpovede nehrozilo, len ist na matersku😀, aby má nelámali a mohla som odist z tohto šialeného kolotoča).
Keď rozviazete pracovný pomer dohodou, budeš mat výpovednú dobu v závislosti od dĺžky pracovného pomeru, v rámci ktorej ti šéf môže, ale nemusi umožniť čerpať dovolenku, preplatit ti ju preplatí určite, ak by si ju čerpať nemohla. Ak by si otehotnela počas podpory, už nebudeš pravdepodobne v ochrannej lehote(tá je len 7 dni po zániku pracovného pomeru - nemocenského poistenia), ale stále sa vieš pred nástupom na matersku papierovo zamestnať u nejakeho kamarata, aby si mala aktívne NP, ale musis splniť aj tu podmienku 270 dni NP, takze si to potom musis vyrátať, keď budeš nezamestnaná dlho, či ti to vyjde.. baby má pripadne opravia, doplnia, ale malo by to byt tak..