icon

Ako efektívne sušiť prádlo bez vzniku plesní?

26. aug 2024

Ahojte prišla som si pre užitočné rady čo s týmto problémom. Neviem ako v zime udržať optimálnu vlhkosť v byte a tvoria sa nám vo veľkom plesne. Tento rok tomu už chcem predísť lebo po predošlej zime sme sa plesní zbavovali veľmi dlho. Používame odvlhčovač vzduchu, vetráme avšak máme menší byt do ktorého nesvieti slnko a tak aj keď odvlhčovač beží dlho, na optimálnu vlhkosť v byte sa dostaneme len ťažko. Najväčsie problémy asi spôsobuje sušenie prádla keďže máme malé deti viete si predstaviť koľko toho prádla je. Sušiak je naplnený v podstate takmer stále. Sušiť v kúpeľni sa nám nedá a nemáme ani žiadnu prebytočnú miestnosť na sušenie prádla. O sušičke mi prosím nepíšte (nemáme ju kam umiestniť). Čo okrem vetrania a odvlhčovania vzduchu môžme ešte robiť? Pretože aj napriek týmto opatreniam nám plesne vznikali a neviem si predstaviť že túto zimu budeme zas celý čas s tým bojovať.

januska12323
26. aug 2024

Nič iné ako sušička tvoje problémy nevyrieši. Sušiak zaberie oveľa viac miesta ako sušička tak nevymýšlaj a to miesto využi. Môžeš ju dať aj do skrine keď už.

h2
26. aug 2024

@biba_18 Sorry, zmazala som príspevok, lebo som si ťa pomýlila s autorkou.
Áno, ak by som mala plesnivý tmavý malý byt a jediné miesto, kam by som mohla dať sušičku, by bolo v obývačke pri tv, tak by som ju dala tam. Do nejakej nábytkovej skrine. Radšej budem mať v obývačke sušičku, než pleseň.

summer23456
26. aug 2024

@h2 prosím ta a ta sušička kde odvádza vodu? Keď píšete že môže byť aj v skrini. Ma nejakú nádobku, ktorá sa vyleje? A ako dlho usuši jednu várku? To sa dá preložiť komplet celá práčka do sušičky alebo sa ta práčka rozdelí na 2-3x?

simca06022011
26. aug 2024

ak odstranis zaluzie, namontujes zavesy

simca06022011
26. aug 2024

@summer23456 ano ma nadobu, moja napr. tam kde ma pracka davkvoac spredu plnena.. to vyberies cele a vylejes.
zase len tak niekde v skrini nemoze byt, potrebuje ked ide, pristup vzduchu, vetranie dookola, cize skryta moze byt = ale ked ide, musi mat splnene nejake rozostupy, vzduch a vetranie ako tak.

summer23456
26. aug 2024

@simca06022011 aha, ďakujem. Ja nemám, ale zvažujem do budúcna. A ako dlho trvá sušenie?

soraya25
26. aug 2024

No ak si nekúpiš susicku problem nevyriešiš, z jednej várky pradla sa ti odpari aj 5 litrov vody do bytu, ktoré by si inak vyliala do odtoku.

januska12323
26. aug 2024

@summer23456 to závisí od toho akú sušičku kúpiš a čo budeš sušiť. Ona si podľa vlhkosti prádla upraví čas, bežne mi skočí z dvoch hodín na jednu.

juliet86
26. aug 2024

ja ti dam.original radu ltora tu este nepadla. verejna cistiaren pradla... vies tam odniest aj mokre pradlo a oniti odsusickuju. u r welcone

amel
26. aug 2024

@soraya25 z jednej varky prádla 5L vody????
Ja mam pracku na 8l a keď to prehodím do susicky,mam po vyzmykani (záleží od pradla)max 3 dcl vody a to píšem o uterakoch.....

simca06022011
26. aug 2024
h2
26. aug 2024

@summer23456 Áno, má nádobku, po sušení vylejem nádobku, vyčistím filter, hotovo.
Vysuší naraz celú práčku, trvá to okolo 2 hodín, niekedy menej, niekedy viac, mám takú, čo má šiesty zmysel, meria si priebežne vlhkosť prádla a tomu prispôsobí čas.

anjelicek26
26. aug 2024

Sestra ma sušičku na balkóne..

simca06022011
26. aug 2024

@amel ja tiez nemam tolko vody, ale vela zien nezmyka pradlo poriadne, tak to preto... (boal tu niekde diskusia a citala som 900-1000otacok bezna vec, pritom moja navod k susicke ma = co najviac vyzmykat v pracke, u mna je to 1600 :D + ked susia iba na susiaku, tak mensie otacky = menej pokrcene pradlo na susiak ide) ... mne sa zvacsa zasobnik naplnil tak za cca 4 susenia...

beloved
26. aug 2024

My ked sme este byvali v byte a mali dve male deti, kupili sme susicku a mala som ju v kuchyni pod stolom, lebo tiez som nemala kde mat denne susiaky a na susicku som ine miesto v byte nemala.

autor
26. aug 2024

@h2 prepac uz ma hnevas asi ti nejdem pisat rozlozenie nasho 2i bytu a ani jeho preplnenie pri dvoch detoch zjavne si nasla v mojom popisku ze nemam kam dat susicku a nech mi o tom nepisete tak si sa rozhodla ze ma ides presviedcat o tom ze mam tu susicku kam dat aj keby mi ma visiet namiesto lustra v obyvacke. Upokojim ta nad tou prackou spojenou so susickou popremyslam a mozno ju naozaj budeme musiet kupit.
A dakujem ostatnym ktory pochopili popis za ostatne uzitocne rady ako protiplesnovy nater, odstranenie zaluzii alebo zavesov, digestor alebo verejna susicka vsetko to skusim zaviest a snad tu vlhkost zredukujeme❤

milanemila
26. aug 2024

Ja by som vymenila byt 🙈 zit s detmi v plesnivom prostredi je extremne zle, takze by som spravila vsetko preto, aby som sa odtial dostala.
Nemusi to byt problem susenia pradla, maju aj ini susedia plesne? Kludne moze byt problem v stavbe, kde napriklad mur nasiakava vodu, alebo je poskodena niekde izovacia atd. Ja by som sa naozaj skusila popytat, ci to netreba riesit komplexne za cely dom. Ked dostatocne vetrate a mate aj odvlhcovac, tak naozaj je extrem aby vam plesniveli este aj zaluzia ako pises 🤷🏼‍♀️
Susicka je sice super, ale tiez z nej ide aj vlhky vzduch. My mame susicku na pracke, ale chapem ze ani tak sa ti nemusi zmestit.

h2
26. aug 2024

Ale ak si si nevšimla, ja som ti dala aj iné rady, o sušičke som písala až potom. Ja sa ti snažím poradiť najlepšie, ako viem, lebo tiež som mala problém s vlhkosťou. Darmo sa hneváš, mne nič nepomohlo tak výrazne, ako práve sušička. Ale keď nechceš, nechaj tak.

amel
26. aug 2024

ona to nemyslela zle,naozaj je to najlepšia rada.
Je jasné,že sušička tiež niečo stojí a veľa ľudí s nou stotoznenych nie je,no tu vlhkosť protiplesnovym náterom neodstráni, akokoľvek by si chcela.A ani digestorom.

simca06022011
26. aug 2024

@amel to asi nebolo mne :DD

amel
26. aug 2024

@simca06022011 sorry🙂Nie,autorke.

summer23456
26. aug 2024

@h2 dakujem

lucia147852
26. aug 2024

Nám odvlhcovac pomohol. Ale šiel nonstop cez zimu a musí mať správny výkon na daný priestor. Nie hoc aký. Minulú zimu sme prvú prežili bez plesne

simca06022011
26. aug 2024

autorka, plesen nikdy nie je o jednom faktore, to si ty musis odsledovat domacnost a dat si to tam do poriadku. Nemusi ti pomoc ani jedno opatrenie. Ani kombinacie malych veci, velakrat treba velke zmeny + aj prestavbu. Nejdem to tu obsirne opisovat :D je to cela veda...
ale do kombi spotrebiac by som nesla.. ani keby som mala bytovu schodzu zvolat a riesit susiaren :D

fiafia
26. aug 2024

A viete presne akú vlhkost mate? Mate to premerane, kde je najväčší problém? Ak nie, kúpila by som.si kvalitny vlhkomer a premerala celý byt, môže byt XY dôvodov prečo sa to deje. Je to váš byt alebo podnájom? Mate len vy takýto problém alebo aj susedia?

anjelikdianka
26. aug 2024

U nás pomohlo iba sušička.Odvtedy máme suchý vzduch v zime až tak že musíme používať na noc zvlhčovač vzduchu.Ale odvtedy nemame pleseň a aj miesto v byte je viac,nemame všade po byte rozložené sušiaky na bielizeň.
Sušičku aj prráčku.máme v kuchyni a to naozaj máme mini kuchynu.

rozculena
26. aug 2024

kúriš dostatočne?

autor
26. aug 2024

@fiafia ano vieme presne mame to premerane mame merace nonstop zapnute. Kolise to pocas dna podla pradla, vetrania, odvlhcovania. Byt je nas a suseda nad nami ma vraj rovnaky problem ale netusim ci ma susicku ci nie

autor
26. aug 2024

@lucia147852 a aky mate prosim ta?

viestta
26. aug 2024

aky mas odvlhcovac? je dostatocne vykonny na priestor, ktory potrebujete odvlhcovat?