Ako odstrániť pleseň zo stien bez poškodenia farby?
Poraďte prosím. Novo zrekonštruovaný byt, nové stierky, malovka, bývame tu pol roka a začala sa nám robiť v spálni pleseň. Spálňa je orientovaná na severnú stranu. Steny nemáme biele, ale farebnu malovku. Ak dám savo, tak vyzerie farbu. Co s tým? Je to nad oknom, zatial sive mensie bodky, ale vidiet to. Ďakujem
Vetrat treba niekolkokrat denne, prievanom par minut aby steny nevychladli. Na stenu treba pouzit fungicid, napriklad tento
https://www.efarby.sk/fungispray-proti-plesni-b...
a cez leto sa pokusit co najvoac vyssit steny, mozno je to len zvyskova vlhkost z rekonstrukcie, ktora sa este nestihla vysusit.
Aku mate vlhkost v byte? Kupila by som odvlhcovac elektricky. Predtym ste mali pliesen? Ci az po renovacii? Asi by som ozelela flaky od sava a pouzila ho/ alebo alternativu a radses v lete premalovala ako dychat pliesen a mat z toho zdrav problemy
@zuzinka888 chlorove pripravky na steny su konraproduktivne. Vobec neriesia problem, akurat vybielia povrch, nepreniknu do hlbky a ostavaju po nich chlorove soli, ktore nasledne nasavaju vlhkost a problem len zhorsju. Treba pouzivat fungicidy, ktore vsakuju do hlbky a likviduju plesen ako taku, nie len jej povrchove prejavy. Savo je vhodne len na povrchy, ktore je mozne oplachnut
@viestta a fungicid pokazi malovku?
@zuzinka888 ukazuje mi vlhkost denne cca 65%, po vyvetrani sa stiahne na 30%. Je to nase nove byvanie, predtým sme tu nebývali tak neviem..
Zároveň máme bábätko, tak to nechcem moc savovat lebo to tu bude dlho citit
Nie, funfgicid by nemal pokazit malovku, v kazdom pripade lepsia flakata stena ako plesniva.
Tak hladaj bez chloru, ked mate babo. 60% vlhkost je vela. Na trhu su el. odvlhcovace ten by som kupila a nechala zapnuty cele dni okrem spanku.
Dakujem. Predsa len by som sa rada vyhla znova malovaniu ked uz konecne sme vsetko zrekonstruovali. Pytala som sa aj v obi pri farbach predavača, ale to teda nula bodov, nevedel mi v nicom poradiť, tak mozno este skusim nejaký obchod s farbami ci tam aj nebudu mat skusenosti s pripravkami
Ono kľudne stačí použiť sanytol nesmrdi a zabíja aj pleseň ale ak chces niečo aj preventívne tak plesnistop po 24h treba umyť stenu a potom už môžeš podľa uváženia.
@ivka21 sanitol aj mam doma ten uvierzalny,, nemas skusnost ci nekazi malovku?
mali sme uplne rovnaky problem v novorekonstruovanom byte, zial tam s tym bol problem uz predtym, kedze tehlove byty su na to nachylne a rekonstrukcia to este zhorsila a voda sa zrazala na oknach.
toto nam pomohlo:
1. susicka na pradlo
2. vykonny odsavac, akonahle davam susit pradlo zapinam na program susenia
3. narazove vetranie
4. aspon mikrovetracka v noci v miestnosti, kde nespime
5. malba obvodovych stien - antiplesnovy penetrak + termoizolacna farba - odkedy som to premalovala, tak sa plesen uz neobjavila, zatial je to 2-3 roky
Bože, nerieš či to pokazí maľovku 🤦♀️ prednejšie hádam zdravie,ako stena. A ako píšu vyššie, nárazovo vetrať a udržiavať vlhkosť určite menej ako 60%
@domka222 riešim, lebo teraz určite maľovať nebudeme a nechcem flakatu stenu, tak uz ked sa to ma robit a moze to ísť šetrne tak prečo nie
Bezchlorovy pripravok proti plesni nastriekat na stenu. A k miestu, kde sa robi plesen postavit odvlhcovac (napr. Ceresit). Vetrat a kurit, nech sa vysusuje vzduch.
Babatko mam aj ja a nezabranilo mi to pouzit savo ci inu dezinfekciu ak to bolo ozaj treba.
Nam sa spravila plesen pod oknom pod zavesom, ktory sme neodhrnali, tiez severna strana a vyzrazana voda na okne. Strekla som savo, nech nemam plesen a dieta bolo v inej izbe - a to mame len 2i byt.
Ved nemusis malovat celu izbu. V klude premalujes len cast steny, pri novom natere vobec nebude vidiet rozdiel medzi natretym a povodnym.
Mne nepokazili alé tak skús najprv na kúsku dakde v rohu

A este vetrám kazdy den, aj radiator je mierne pusteny