icon

Ako odstrániť pleseň zo stien bez poškodenia farby?

8. apr 2025

Poraďte prosím. Novo zrekonštruovaný byt, nové stierky, malovka, bývame tu pol roka a začala sa nám robiť v spálni pleseň. Spálňa je orientovaná na severnú stranu. Steny nemáme biele, ale farebnu malovku. Ak dám savo, tak vyzerie farbu. Co s tým? Je to nad oknom, zatial sive mensie bodky, ale vidiet to. Ďakujem

autor
8. apr 2025

A este vetrám kazdy den, aj radiator je mierne pusteny

viestta
8. apr 2025

Vetrat treba niekolkokrat denne, prievanom par minut aby steny nevychladli. Na stenu treba pouzit fungicid, napriklad tento
https://www.efarby.sk/fungispray-proti-plesni-b...
a cez leto sa pokusit co najvoac vyssit steny, mozno je to len zvyskova vlhkost z rekonstrukcie, ktora sa este nestihla vysusit.

zuzinka888
8. apr 2025

Aku mate vlhkost v byte? Kupila by som odvlhcovac elektricky. Predtym ste mali pliesen? Ci az po renovacii? Asi by som ozelela flaky od sava a pouzila ho/ alebo alternativu a radses v lete premalovala ako dychat pliesen a mat z toho zdrav problemy

viestta
8. apr 2025

@zuzinka888 chlorove pripravky na steny su konraproduktivne. Vobec neriesia problem, akurat vybielia povrch, nepreniknu do hlbky a ostavaju po nich chlorove soli, ktore nasledne nasavaju vlhkost a problem len zhorsju. Treba pouzivat fungicidy, ktore vsakuju do hlbky a likviduju plesen ako taku, nie len jej povrchove prejavy. Savo je vhodne len na povrchy, ktore je mozne oplachnut

autor
8. apr 2025

@viestta a fungicid pokazi malovku?
@zuzinka888 ukazuje mi vlhkost denne cca 65%, po vyvetrani sa stiahne na 30%. Je to nase nove byvanie, predtým sme tu nebývali tak neviem..
Zároveň máme bábätko, tak to nechcem moc savovat lebo to tu bude dlho citit

viestta
8. apr 2025

Nie, funfgicid by nemal pokazit malovku, v kazdom pripade lepsia flakata stena ako plesniva.

zuzinka888
8. apr 2025

Tak hladaj bez chloru, ked mate babo. 60% vlhkost je vela. Na trhu su el. odvlhcovace ten by som kupila a nechala zapnuty cele dni okrem spanku.

autor
8. apr 2025

Dakujem. Predsa len by som sa rada vyhla znova malovaniu ked uz konecne sme vsetko zrekonstruovali. Pytala som sa aj v obi pri farbach predavača, ale to teda nula bodov, nevedel mi v nicom poradiť, tak mozno este skusim nejaký obchod s farbami ci tam aj nebudu mat skusenosti s pripravkami

ivka21
8. apr 2025

Ono kľudne stačí použiť sanytol nesmrdi a zabíja aj pleseň ale ak chces niečo aj preventívne tak plesnistop po 24h treba umyť stenu a potom už môžeš podľa uváženia.

autor
8. apr 2025

@ivka21 sanitol aj mam doma ten uvierzalny,, nemas skusnost ci nekazi malovku?

kiwi3
8. apr 2025

mali sme uplne rovnaky problem v novorekonstruovanom byte, zial tam s tym bol problem uz predtym, kedze tehlove byty su na to nachylne a rekonstrukcia to este zhorsila a voda sa zrazala na oknach.
toto nam pomohlo:
1. susicka na pradlo
2. vykonny odsavac, akonahle davam susit pradlo zapinam na program susenia
3. narazove vetranie
4. aspon mikrovetracka v noci v miestnosti, kde nespime
5. malba obvodovych stien - antiplesnovy penetrak + termoizolacna farba - odkedy som to premalovala, tak sa plesen uz neobjavila, zatial je to 2-3 roky

domka222
8. apr 2025

Bože, nerieš či to pokazí maľovku 🤦‍♀️ prednejšie hádam zdravie,ako stena. A ako píšu vyššie, nárazovo vetrať a udržiavať vlhkosť určite menej ako 60%

autor
8. apr 2025

@domka222 riešim, lebo teraz určite maľovať nebudeme a nechcem flakatu stenu, tak uz ked sa to ma robit a moze to ísť šetrne tak prečo nie

kp7333
8. apr 2025

Bezchlorovy pripravok proti plesni nastriekat na stenu. A k miestu, kde sa robi plesen postavit odvlhcovac (napr. Ceresit). Vetrat a kurit, nech sa vysusuje vzduch.

kitycat
8. apr 2025

Babatko mam aj ja a nezabranilo mi to pouzit savo ci inu dezinfekciu ak to bolo ozaj treba.
Nam sa spravila plesen pod oknom pod zavesom, ktory sme neodhrnali, tiez severna strana a vyzrazana voda na okne. Strekla som savo, nech nemam plesen a dieta bolo v inej izbe - a to mame len 2i byt.

andrea_82
8. apr 2025

Ved nemusis malovat celu izbu. V klude premalujes len cast steny, pri novom natere vobec nebude vidiet rozdiel medzi natretym a povodnym.

ivka21
9. apr 2025

Mne nepokazili alé tak skús najprv na kúsku dakde v rohu