Ako vyriešiť problém so zatuchnutým prádlom?
Zdravím, prosím Vás potrebovala by som poradiť s praním. Máme práčku Gorenje, v ktorej perieme 3 ľudia. Nikto z nich nemá ten problém len ja. Každá jedna várka má niekoľko zasmradnutych vecí alebo napríklad je celé tričko okay, ale má zasmrádnuté len pleco. Už sme z toho chorí. Robilo to aj cez leto. Píšem čo sme vyskúšali:
- biely ocot do prania
- prášok z Nemecka
- gél s enzymami
- 3 cykly na práčke (perieme na 30 a 40 a 1000 - 1200 otáčok)
- dezinfekciu do prania
- kúpila som kvôli tomu odvlhčovač, ale aj keď je prádlo suché už za pár hodín tak je zasmrádnuté
- zmenili sme miesto vešania (všetci vešajú na tom istom mieste a krásne im vonia prádlo a nás zasmadzuje)
- skúšali sme polovičné dávky prádla
- menej prášku, viac prášku
- s avivazou / bez aviváže
Prosím Vás poraďte čo ešte by ste skúsili. Ono aj to prádlo je také, že miestami krásne vonia po vybratí z práčky a na iných akoby sa plachalo len vo vode... Aj keď som dala aviváž, tak bolo tak nerovnomerne prevoňané. Ďakujem za rady 😞
30 C používam cez leto na trička ktoré som mala na sebe že 2 hodiny
Určite daj bavlnené veci a hrubšie materiály na 60 C
My sme toto mali na beko práčke a proste vždy sa v každej várke našlo že 5-6 veci smrdelo a po vysušení som ich musela prať znovu.
Nám pomohlo prejsť z pracieho gelu na praci prášok a mohla sa dať aj avivaz. Len ako čítam vy už práci prášok dávate.. tak toto asi nepomôže :/ potom sme zmenilo pracku za whirpool a teda musím poklepať zatiaľ nemáme tento problém.
Možno by som sa ešte zamerala na množstvo pradla. Tak aby bola max 2/3 plna nie viac.
@tamitam880i nikde nepíšeš,na akej teplote perieš
@tamitam880i nikde nepíšeš,na akej teplote perieš
@rozculena píše že perie na 30-40
Mne zvyknú smrdieť tmavé/čierne tričká a trenky, ktoré boli často spotené. Teda smrdia za vlhka po praní, suché nejako moc nesmrdia, a keď znovu navlhnú pri nosení, smrdia opäť.
Skúšal som viacnásobné pranie, dezinfekčnú aviváž, ocot a ešte možno niečo, ale nepomohlo nič.
30 C používam cez leto na trička ktoré som mala na sebe že 2 hodiny
Určite daj bavlnené veci a hrubšie materiály na 60 C
@pribinak skúsim len sa bojím, že zijde potlač z tričiek a tie nestali málo... Priateľ kupuje tričká na koncertoch a jedno aj 40e... 30 - 40 periem kvôli enzymom v prášku lebo tie teploty okolo 60tky už nedávajú... Ale skúsim u nohavíc... Len sa bojím, že keď tak je napísané 30, tak sa to srcvkne poprípade odíde potlač
@pribinak skúsim len sa bojím, že zijde potlač z tričiek a tie nestali málo... Priateľ kupuje tričká na koncertoch a jedno aj 40e... 30 - 40 periem kvôli enzymom v prášku lebo tie teploty okolo 60tky už nedávajú... Ale skúsim u nohavíc... Len sa bojím, že keď tak je napísané 30, tak sa to srcvkne poprípade odíde potlač
@tamitam880i tiež mam niečo s potlačou, to prevratim na ruby
periem na 40 všetky svoje veci, periem s gelom - a ešte sa mi to nestalo 😏 nedávaš priveľa prádla naraz?
periem na 40 všetky svoje veci, periem s gelom - a ešte sa mi to nestalo 😏 nedávaš priveľa prádla naraz?
@biba_18 skúšala som do pol bubna, skúšala som do 3/4 bubna, ale stále dávam menej ako spolubývajúci... Už som dávala aj, že len 3 hrubé veci... Nič... Stále zasmradzuje
Ja mam z mladosti taku skusenost, ze raz som zabudla vybrat tmave pradlo prane na 40st. a zasmradlo. Ked som ho vyprala opat, vyzeralo v poriadku, ale bolo to len zdanie. Ked sa niektore kusy z tohto jedneho nepodareneho prania zmiesali z inym "normalnym" oblecenim vzdy som aspon do vysusenia citila zatuchlinu. Pomohlo vyradit tych niekolko pokazenych kusov a uz si davat pozor na to, aby som nedala ani vlhke ci spotene veci do kosa na spinavu bielizen a hned po doprati oblecenie vyvesit do vetranej miestnosti.
@tamitam880i tak smrdia gely kupene na sk, nemas moznost skusit jedno balenie z rakuska?
@tamitam880i tak smrdia gely kupene na sk, nemas moznost skusit jedno balenie z rakuska?
@zabka79 mám z Nemecka... Kým som prala s nimi, tak to bolo okay... Potom nám došiel a prali sme chvíľu v slovenských a teraz už ani tie nemecké nepomáhajú... Ale aj keď som prala len s nemeckým práškom, tak to zasmradzovalo... S jedným jediným gélom to nerobilo... Ja už neviem... Kúpila som odvlhčovač za 135e len kvôli tomuto - som brigádnici študent, ktorý sa živí sám... Už som kúpila asi 5 rôznych práškov, dezinfekcii, gélov... Periem od decka a v živote som nemala problém. Priateľ nemal s tým problém... Bum... Kúpila sa nová práčka, došiel nemecký gél a už sa točíme v kruhu
Počkaj takže všetci periete v tej istej práčke, podobným spôsobom a smrdia len tvoje veci, len ty to cítiš alebo keď operieš aj niečo iné smrdí?
tak potom ešte vyčistiť práčku 🤷♀️
aha - počkaj - vysvetli či ok chápem - smrdia IBA tvoje veci vypraté v tej istej práčke tým istým spôsobom?
Počkaj takže všetci periete v tej istej práčke, podobným spôsobom a smrdia len tvoje veci, len ty to cítiš alebo keď operieš aj niečo iné smrdí?
@januska12323 presne tak, perieme všetci rovnako... Zasmrádnuté sú len naše... Ich voňajú krásne, čerstvo... Naše môže voňať krásne všetko a zrazu zasmradnutý fľak
tak potom ešte vyčistiť práčku 🤷♀️
aha - počkaj - vysvetli či ok chápem - smrdia IBA tvoje veci vypraté v tej istej práčke tým istým spôsobom?
@biba_18 presne tak
@biba_18 presne tak
@tamitam880i dokonca aj oni prali aj naše (no moje a priateľa) veci a aj tak zasmradli... Sušíme na tom istom mieste... Ten istý cyklus... Tie isté prášky
Tak bude chyba niekde u vás, silný pot, pleseň v skrini...
Tak bude chyba niekde u vás, silný pot, pleseň v skrini...
@januska12323 to neviem posúdiť čo je normálny a silný pot, ale čo s tým? Pleseň v skrini určite nie je... Tá skriňa má pol roka a nikde neplesnie... Tak čo mám robiť ak to je potom?
paronormálny jav… a vždy je zasmradnuté iné prádlo? 😏
@januska12323 to neviem posúdiť čo je normálny a silný pot, ale čo s tým? Pleseň v skrini určite nie je... Tá skriňa má pol roka a nikde neplesnie... Tak čo mám robiť ak to je potom?
@tamitam880i Môjmu synovi tak smrdela mikina, vtedy keď ju mokrú dal do koša na prádlo. Aj po vypraní smrdela, tak som ju dala tri krát na 60 stupňov oprať ale iba s práškom do prania, a hrnček octu. Skús tie veci čo smrdia zvlášť oprať.
@tamitam880i kolko rokov ma pracka? Je spredu plnena, ze ked das prat na 60, vies dotykom na skle dvierok pri hlavnom prani overit, ze su dost teple? Mierim tymito otazkami na moznost, ze vam pracka nezohrieva vodu.
Ak vodu zohrieva, mozno skuste prat vsetci dlhsi cas len s kvalitnym klasickym praskom, bez akychkolvek inych prisad.
paronormálny jav… a vždy je zasmradnuté iné prádlo? 😏
@biba_18 sú to, že buď 3 - 4 ks celé z várky alebo celé tričko krásne vonia a zrazu na pleci zasmrádnuté
@tamitam880i kolko rokov ma pracka? Je spredu plnena, ze ked das prat na 60, vies dotykom na skle dvierok pri hlavnom prani overit, ze su dost teple? Mierim tymito otazkami na moznost, ze vam pracka nezohrieva vodu.
Ak vodu zohrieva, mozno skuste prat vsetci dlhsi cas len s kvalitnym klasickym praskom, bez akychkolvek inych prisad.
@madeincssr má pol roka, plní sa spredu a skúšala som a naozaj boli studené... Ešte to vyskúšam keď budem prať na 60tke... Čo by som potom s tým robila ak by to nehrialo?
@madeincssr má pol roka, plní sa spredu a skúšala som a naozaj boli studené... Ešte to vyskúšam keď budem prať na 60tke... Čo by som potom s tým robila ak by to nehrialo?
@tamitam880i no moze sa stat, ze ohrev (elektricke odporove vyhrevne teleso resp. spoje, vykonove spinacie prvky) sa pokazi. Mali sme taky pripad v rodine, ale islo o starsiu pracku. Tie "skla" praciek byvaju dvojite, cize skusajte to pri prani aspon na 60, pri normalnom dlhsom programe a az po urcitom case hlavneho prania.
@tamitam880i
0. avivaz pouzivat kvalitnu (Coccolino, Lenor, Silan) a plny vrchnak. Takisto plny vrchnat prasku.
1. prat na vyssiu teplotu (co sa ma prat na 30, prezije aj 40ku).
2. Co sa da, prat na 60. (uteraky, utierky, spodne pradlo, prepotene bavlnene tricka, smradlave veci)
3. pouzivat 2-hodinovy rezim na pranie.
3. nikdy NEZATVARAT pracku, aby nezatuchla (alebo aspon 2 dni po prani nezatvarat).
4. pradlo susit na susiaku, kym neni uplne vysusene (min. 24h).
5. pradlo zehlit - zehlenie zabije bakterie.
6. pracka nesmie byt preplnena, musi byt plna na 2/3 max.
Tie zatuchnute veci mozes dat namocit na 20 minut do vody s bielym octom. Odstrani to ten zapach. Je mozne, ze len raz sa nevysusili poriadne/mala si ich v nevetranom priestore atd, napachli a pranie na to nepomoze ani za nic.
Mne sa to stalo s par trickami a overil sa mi ten tip s bielym octom. Nechala som to tam namocene aj par hodin, potom vykrucat co najviac vody, hodit do pracky a bolo po probleme.
Este je aj mozne, ze na nich zostal nejaky nanos pracieho prasku. Ale aj to odstrani ten ocot.
@tamitam880i Určite nepreplňovať práčku a prať minimálne pri teplote 60st.Ja periem všetko na 60tke okrem vlny,jemným blúzok a zaclon.
@zabka79 mám z Nemecka... Kým som prala s nimi, tak to bolo okay... Potom nám došiel a prali sme chvíľu v slovenských a teraz už ani tie nemecké nepomáhajú... Ale aj keď som prala len s nemeckým práškom, tak to zasmradzovalo... S jedným jediným gélom to nerobilo... Ja už neviem... Kúpila som odvlhčovač za 135e len kvôli tomuto - som brigádnici študent, ktorý sa živí sám... Už som kúpila asi 5 rôznych práškov, dezinfekcii, gélov... Periem od decka a v živote som nemala problém. Priateľ nemal s tým problém... Bum... Kúpila sa nová práčka, došiel nemecký gél a už sa točíme v kruhu
@tamitam880i zasmradnute byva to pradlo v strede tej kôpky ako sa to toci..kraje su vonave.tiez mame novu pracku a mam pocit ze perie v litri vody do stredu sa to ani nedostane

zvýš teploty prania. 60 st.