Detské pranie

motylik273
12. júl 2023

Dobry den, chcela by som sa informovat/poradit. Kedze som provorodicka neviem ako to funguje s pranim detskeho oblecenia. Dostala som vela oblecenia a veci od znamych a chcela by som to vsetko vyprat vydezinfikovat. Rozmyslam, ze oblecko vyperiem riadne na 60tke s mojim praskom persil a s detskou avivazou batola, a potom by som vyprala nasledke po vysuseni opat s praskom lovela a avivaz taktiez batola, plus pridam do prania sanytol. Potom uz len vysusit a vyzehlit a ked budem zehlit takisto by som chcela nejaky rozprasovac alebo nieco existuje na detske oblecko? Samozrejme vsetko bez chemikalii a extra voni. Poradte mi ako by ste to riesili vy, nove oblecenie len vyperiem v lovele na 60tke? Alebo na akom stupni? A ako mam vyprat perinku a vlozku od kocika, podlozku na hranie, vypln z vajicka atd? Dakujem vopred 🥰

pribinak
12. júl 2023

@motylik273 žiadna veda. Detsky prášok na 60 C. Bez Avivaze. A ešte ozehlit

vamajka
12. júl 2023

@motylik273 Pozri stitky ci sa da prat na 60, aby si to oblecenie neznicila

riamia91
12. júl 2023

Jedno pranie.
Detský prášok... mne sa osvedčil Denkmit ultra sensitiv, neskôr Lovela... do roka minimálne bez aviváže. K prášku pridať Sanytol na dezinfekciu.
Vyprať rad radom na 60tku /nikdy som nepozerala štítky, všetko prežilo, ak by aj nie, nemá to v našom šatníku čo robiť/, ak veľmi chceš, daj 2x vyplákať. Potom prežehliť. Vsio.

jaskolka
12. júl 2023

Uppme stačí vyprať na 60 a vyzehlit. Zbytočne také opakovane pranie, dieťa nemusí mať "sterilné" všetko. Ja som pol roka prala v detskom prášku, a nezehlila ani vôbec. Deti boli a sú úplne v pohode

patka06
12. júl 2023

Pred narodením a asi do pol roka som prala v detskom prášku väčšinou na 40 /nie všetko znesie 60/ a potom už v bežnom našom, aviváž nepoužívam vôbec.
Prvý krát som ožehlila, čo sa dalo, potom som už nežehlila, keď nebolo vyslovene pokrčené.

ivana.natasha
12. júl 2023

@motylik273 a to si od koho dostala to oblečenie? Keď ho chceš takto dezinfikovat. Dieťa nieje z cukru. Normálne ho oper, ja som prala na 40tke s detským gélom lovela, potom ozehlila. Po asi 2 týždňoch som už bola rada, že sa mi podarilo oprat, žehlenie som vypustila.

milanemila
12. júl 2023

@motylik273 ja periem vsetky veci od babatka na 40 v detskej Lovele a ak treba (nove veci, nieco pokakane/pocikane) pouzijem sanytol do prania. Pri prvej som na zaciatku aj zehlila vsetko, ale teraz pri druhom musim priznat, ze uz som sa na to vyprdla 🙈 hlavne vonku je 35 a stat pri zehlicej doske teraz je pre mna ako za trest.
V kazdom pripade avivaz vobec nepotrebujes a nemusis ani nicit veci na 60ke ak to vyslovenie nie su iba biele plienky a tak.

lvulik
12. júl 2023

No asi budem krkavcia matka, ja zehlit neplánujem. Kdesi com čítala, ze susicka svojou teplotou vydenzifikuje dostatočne.

domiklik
12. júl 2023

@motylik273 oprala by som to v lovele, žiadna Avivaz, 60tka 2ite plakanie a dôkladne prezehlila... Mne osobne Lovela smrdí ale malý sa z neho nevyhadzal, naopak vždy keď som dávala šancu sanytolu, malému sa zhoršil ekzém.....

zuzanockamt
12. júl 2023

@motylik273 Pri prvom som všetko prala na 60-ke, v detskom prášku a s detskou avivážou. Pri druhom som už osobitne neprala, ani nepoužívam detský prášok. Obe deti sú v poriadku.

nafka0483
12. júl 2023

Vsetko oblecenie som vyprala na 60tke v Lovele a nasledne vysusila v susicke. Uz som ani nezehlila.
Ziadne dezinfekcie ani opakovane pranie som nedavala, avivaz nepouzivam vobec.

akvi
12. júl 2023

V prvom rade sa vyprdni na dvojité pranie a v druhom rade na aviváž. To je hnusné svinstvo. Skôr by som prvé veci dala 2x vyplachat, aby sa všetky zvyšky prášku dostali preč. Uvidíš, ako bude bábätko reagovať. Môj napríklad nezniesol nemocničné veci, bohvie v čom ich prali, ale určite to bolo aj dezinfikovane a na to reagoval. Doma som častokrát oprala aj bez ničoho, len vo vode, ak to nebolo zrovna okakane a ogrckane.

kristiii
12. júl 2023

@motylik273 synovi, keď sa zhoršil detský ekzém, doktorka napríklad vyslovene nedoporučila detský prášok, vraj sú agresívnejšie než obyčajné. Neviem, čo je na tom pravdy, ale keď som prešla na normálny Rex, tak sa mu polepšilo. Aviváž je pre dieťa úplná hlúposť. V každom prípade, radšej než dvakrát vyper dokopy v 4 či piatich chemikáliach čo si vymenovala, vyper raz v jednej a dvakrát preplakaj.

nevenka
12. júl 2023

@ivana.natasha mam 4 deti a vsetky to takto prezili bez ujmy 😉

nevenka
12. júl 2023

@lvulik ale nech rozmyslaju ludia. Tie bakterie su vsade okolo nas, to, ze sa to ozehli dnes, tak o pat sekund to uz nie je ciste, das to do skrine, suplika, aj tam su bakterie, prach, das to obliet mimcu o tyzden, mesiac? No nebude to sterilne, panecku. Taka veda sa z toho robi. Mna co najciac srdi, je nasa pracka a tie priblble eko programy, co pouzivaju minimum vody a aj po 2-itom plachani tam ostane kopa prasku, hoci som dala polovicnu davku, ako je pisane. To nevymyslis, len som raz tak skusila preplachat pliebky, lebo dcerka sa mi vyhadzala na tvaricke a vtedy vela spavala na brusku a licko mala na plienke. Skoro ma vykotilo, kolko peny tam ostalo.
Z tej dezinfekcie ludom uz nacisto preskakuje.
A to som mama, co nosi so sebou stale na dezinfekciu 60%-ny cisty alkohol, ked deti idu jest, ostriekame rucky, ked sa neda umyt. Ale s tym pranim ake cirkusy sa uz robia, nerozumiem...

andreatytler
13. júl 2023

@nevenka Uplne suhlasim ze ludom totalne preskakuje z dezinfekcie.

@motylik273 Avivaz urcite nie. Su tam skodlive chemikalie
Toto pouzite oblecenie je podla mna ovela cistejsie a zdravsie ako novo kupene v obchode. To sa napusta silnymi chemikaliami, aby prezili bez ujmy mesiace transportu.
Uplne bude stacit ked operies na 40-60 a das extra plachanie, aby sa z toho dostal vsetok prasok prec. Hlavne pouzivaj iba 100% bavlnu.

domiklik
13. júl 2023

@lvulik nie si krkavcia mater, je normálne si veci uľahčiť a hodiť veci do sušičky. Pokiaľ by môj nemal ekzém robím to rovnako, bohužiaľ ma, tak si "kratim" čas žehlením