Eko pranie moderných mamičiek
Ahojte, prosím vás ženy, s čím periete prádlo ?
Ja som už zrušila prací gél, teraz mám obyčajný prášok a z toho mi nesmrdí práčka aspoň, ale veď je rok 25 tak mi dajte nejaké odporúčanie, napr pracie pásiky alebo niečo “eko bio” keďže mám malé deti. A ešte sa opýtam, používate aviváže ?
Ďakujem krásne za nápady 🙂
@cosipipi Ja používam od DM https://mojadm.sk/denkmit-praci-prostriedok-na-...
Aj verziu na biele prádlo. Perie ozaj krásne, priemer s tým veci pre mňa, muža a 3 ročnú.https://mojadm.sk/planet-pure-praci-prostriedok-baby-soft-p9120001462438.html?wt_mc=app.dm.pdsteilen.laufend. A v tomto veci pre naše 3mesačné mimi.
https://mojadm.sk/herbow-avivaz-s-parfumom-2v1-...
A takúto aviváž pre všetkých, či je to eko,bio neviem ale isto je to všetko na citlivú pokožku. Mali sme pracie pásiky a mne nevyhovovali, po našej dcére naozaj nič nevyprali aj keď bolo prádlo predtým namočené, pripadne prepraté v žlčovom mydle.
@cosipipi praci gel sensitive pre detske pradlo. Vyperie super,pracka nesmrdi ani pradlo. Ovsem aspon raz za mesiac je potrebne prat na vyssom stupni,vyhybat sa eco programom, dat precistit pravku,filter cistit pravidelne,ziadne puella a ine srandy (technici pracok sa k tymto prostriedkom vyjadruju dost skepticky,brutalne to nici pracku a ohrozuje zivotnost). Avivaz mi pridu zbytotocne vyhodene peniaze,mozne alergie. Ja do prania pridavam praciu sol na dokladne odstranenie skvrn,pachov atd. Takto periem uz roky a som spokojna.
@cosipipi praci gel sensitive pre detske pradlo. Vyperie super,pracka nesmrdi ani pradlo. Ovsem aspon raz za mesiac je potrebne prat na vyssom stupni,vyhybat sa eco programom, dat precistit pravku,filter cistit pravidelne,ziadne puella a ine srandy (technici pracok sa k tymto prostriedkom vyjadruju dost skepticky,brutalne to nici pracku a ohrozuje zivotnost). Avivaz mi pridu zbytotocne vyhodene peniaze,mozne alergie. Ja do prania pridavam praciu sol na dokladne odstranenie skvrn,pachov atd. Takto periem uz roky a som spokojna.
@denithestrange1993 aj ja používam gel sensitive na detské prádlo. A k tomu ten 2.5 hodinový program s naparovanim pre bábätko. Zavadzame prikrmy a objavila som, ze avokádo je oveľa ťažšie vyprať, než som si myslela.
Avivaz používam na "ťažké kusy" ako rifle, deky a podobne. Ináč žiaľ, nemôžem, lebo z vôní ma rozboli rýchlo hlava.
@denithestrange1993 aj ja používam gel sensitive na detské prádlo. A k tomu ten 2.5 hodinový program s naparovanim pre bábätko. Zavadzame prikrmy a objavila som, ze avokádo je oveľa ťažšie vyprať, než som si myslela.
Avivaz používam na "ťažké kusy" ako rifle, deky a podobne. Ináč žiaľ, nemôžem, lebo z vôní ma rozboli rýchlo hlava.
@tomiholjubavi ja som mala potrebu pouzivat avivaz ked sme mali staru pracku,lebo aj napriek mojmu usiliu nebolo to pradlo krasne vonave,s novou prackou sa to vyriesilo. Ale chapem s tou avivazou,dava to zmysel a skusala si mozno inu avivaz?
@cosipipi prestriedaj prasok. aj ja som mala taky,c i mi smrdelo z neho.
nepouzivam tekuty, teda vynimocne, mam nejaky tusim BIO z DM. jeden z tychto ( mala som viacere ) https://www.mojadm.sk/search?query=ecover&searc...
a inak prach mam Rex.
aviviaz nepouzivam vobec.
inak teraz som pracka ja, moja pracka sa pokazila a cakam jak picino, nez sa to konecne vyriesi, uz sta to tiahne 4t. porazi ma, esdteze mame tolko handier.
drobnosti, rpipadne tricka v rkach, operiu sa clekom fajn, akurat vyzmykat to poriadne neviem, vacsie pradlo k mame. no uz mi to lepsie na nervy, dufam, ze uz buduci tyden sa to doriesi a aspon budeme vediet na com sme.
@majamat to ma mrzi ze periete ručne.. mna pri pri 4 ľuďoch asi porazilo a dakujem za rady 🙂
@cosipipi XY rokov periem v geloch, nesmrdela ani stara pracka po 15 rokoch, nesmrdi ani nova po troch. XY rokov pouzivam avivaz len ak periem cistu syntetiku, aj to nie na vsetku. Raz sa cas pustim cistiaci program a to je vsetko.
@viestta Fiha tak to mam asi smolu, pretože ja som celu dobu používala gél a nemohla som sa jej docistiť, až keď som vymenila za prášok a zaradila prania na 90 tak to prešlo.
@cosipipi Roky periem v pracom geli, nic nesmrdi. Dolezite je spravne davkovanie, privela gelu a kratky studeny program a nemusi sa poriadne vyplachat. Ak mam pochybnosti tak pridam este extra plachanie.
Avivaz nepouzivam, to je fakt zbytocne, a duplom uz oleje a podobne, to len zanasa pradlo, zanasa pracku. Uz tu bolo dost diskusii o tom, ako tie oleje rozozrali plastove kusy pracky - dakujem neprosim.
Najdolezitejim prvkom moderneho prania je vybrat spravny praci program, prisposobit davku pracieho prostriedku a potom uz len pockat az to skonci. A nenechavat pradlo lezat mokre v pracke, supnut ho do susicky a mas vybavene.
@veselo_neveselo super, dakujem za ten tip s olejmi👍🏻👍🏻 ja sušičku nemam takže pradlo ide hned von, nemozem si dovoliť nechať ho tam, pretože ma čaká dalsie pranie a nepotrebujem mať o jedno navyše 😁 mne sa tak zda, ze moja smrdela v kombinácii gelu a blbej pračky..
@majamat to ma mrzi ze periete ručne.. mna pri pri 4 ľuďoch asi porazilo a dakujem za rady 🙂
@cosipipi akoze neperiem neviem ako. spodne pradlo, ponozky, sem tam nejake tricka.
mikiny a nohavice som zaniesla k mame oprat. a teda periem len nevyhnutne. to co netreba, neperiem.
no dufam, ze sa to uz teraz tento tyzden vyriesi a opravar nam da vediet, ci to vie opravit, ci nie. uz su to 4t co nejde, ej to na porazenie. akeby aspon krajsie pocasie, ze to vonku vyschne, ale nie, akurat musi byt dazdivo - okrem par dni.
@cosipipi Periem s praskom a bez avivaze a je mi uplne jedno aky je rok. Pracka mi nikdy nesmrdela a pradlo normalne vonia.
@anonym_7c92f6
@dskjhfdlkdjhl presne sem som sa dostala aj ja s pranim… cize asi moderne pranie bude pranie po starom 🙂)
Ako správna moderná mamička zásadne neperiem, ale platím si na to človeka 😂😂😂
A teraz vážne, používam normálny prášok, žiadne aviváže, neznášam tie umelé smrady. Suším v lete vonku, v zime v sušičke.
@pribinak no to je konecne super odpoved, a akú značku ? A nesmrdí vam práčka po použití gelu ?
@cosipipi bežne tieto značky kúpiš aj na Slovensku ale tie rakúske sú kvalitnejšie
Kupujem Frosch, FeelEco, Heitmann, ale kupujem aj Ariel či Persil, Weisser riesse.
Sme alergici a tieto značky mam odskúšané
@cosipipi Našla som si u nás v meste malý obchodík s čapovanou drogériou. Tam som vyskúšala práci gél MOON. Gél je tak hustý, že vôbec nemám potrebu ho dávat veľa a chodím si načapovať dva razy do roka do 7 litrovej nádoby, tak dlho mi vydrží a krásne vonia. Používam ho už roky. Aviváž nekupujem. Prádlo vešiam celoročne vonku, aj v mrazoch. Odolné fľaky namáčam do prekarbonátu sodného.
Ja periem v pracom gély od Soaphoria je vhodný aj pre deti, striedam ho s pravim gélom Jelen- majú aj pracie prachy, k tomu na fľaky a dezinfekciu používam Puer, sem tam nariadený biely ocot do priečinku na aviváž, akurát som si všimla, že Soaphoria ma aj pracie pásiky , ale nemám skúsenosť https://www.soaphoria.sk/sk/ekologicke-pracie-g...
@cosipipi okrem iného používam praci prasok Jelen. Je ekologicky a som s nim spokojná. Mam sypký. Ale mala som už aj tekutý.
Používam Sonett prací gél. Nesmrdí z neho práčka ani prádlo. Používam okrem toho ešte zmäkčovač vody (tiež Sonett), keďže máme tvrdú vodu a keď periem biele, dám k tomu ešte Sonett bieliaci prášok. Všetko dávam priamo do bubna. Okrem toho občas používam obrúsky na zachytenie farby, ináč nič. Periem zvyčajne na 60 s parou, občas na nižšej teplote, hlavne umelé alebo jemné oblečenie.
eko pranie u mňa veľmi nehrozí, ale snažím sa eliminovať priveľa chémie u nás doma- pri praní som sa dala na LOTUNIA a ich prací gél bez parfému, bez parfémovú aviváž a občas pridám parfém do prania ale inak nič a je to oveľa lepšie ako bežne prechemizované prípravky na pranie z drogérie
@cosipipi Ja používam od DM https://mojadm.sk/denkmit-praci-prostriedok-na-...
Aj verziu na biele prádlo. Perie ozaj krásne, priemer s tým veci pre mňa, muža a 3 ročnú.https://mojadm.sk/planet-pure-praci-prostriedok-baby-soft-p9120001462438.html?wt_mc=app.dm.pdsteilen.laufend. A v tomto veci pre naše 3mesačné mimi.
https://mojadm.sk/herbow-avivaz-s-parfumom-2v1-...
A takúto aviváž pre všetkých, či je to eko,bio neviem ale isto je to všetko na citlivú pokožku. Mali sme pracie pásiky a mne nevyhovovali, po našej dcére naozaj nič nevyprali aj keď bolo prádlo predtým namočené, pripadne prepraté v žlčovom mydle.
@alenkatt tiez pouzivam tuto miniavivaz z DM. Mam psoriazu a citlivu pokozku, kedysi mi avivaz nevadila, no posledne mesiace akoby som sa do smirgloveho papiera zabalila... Ked som prestala pouzivat klasicku avivaz a zacala tuto, nemala som problem.
Nedavam jej ani tolko ako pisu na obale. Pradlo vonia, ked si k nemu pricuchnem, ale zase nie tak, ze by mi susedia klopjali na dvere, ze aka vona tu ku nim ide 😅
Mojmu manzelovi to vsak nevonia dost, tak si perie sam a s klasickou avivazou.
A na pranie praci gel, na biele prasok. Na vlnu a jemne oblecenie perwol...
Susicka, tej som sa dlho branila, ale dnes je to moja naj kamoska, 5 pracok za tyzden, to by som tu mala bez nej stale susiak rozlozeny v zime. Jar-jesen vesiam pradlo von, jedine uteraky vzdy v susicke, su potom makkucke.
Ja používam výlučne prírodný prací gél LOTUNIA s rastlinným zložením a minerálnymi látkami - neobsahuje žiadne ťažké ropné deriváty, je bez parabénov a PBT látok - šetrný, prírodný a ešte aj zmäkčuje oblečenie takže netreba aviváž

Pri malých deťoch je sušička už nevyhnutnosť v r 25, netreba veľké skrine a aj celkovo eko bio atď.. lebo zvyšok je len chémia..