icon

Koľkokrát do týždňa periete?

27. sep 2025

Ahojte, sme 2 dospely a 2 rocne dieta. Byvame v byte a mame psa. Pride mi, ze pracka a susicka ide u nas nonstop. Minule na rodinnej oslave som zachytila konverzaciu dvoch zien, domacnost zlozena z tolkych ludi ako nasa, akurat bez psa, ako sa stazovali ze peru AZ 7-8x do tyzdna. Odvtedy sa nad tym zamyslam, ze ja vlastne nemam asi den, kedy by som neprala 2x, niekedy dokonca az 3x 🙀. Dnes mi ide uz stvrta pracka kedze periem aj postelne pradlo aj deky. Pride mi to strasne vela, neekologicke a neekonomicme, prosim vas, co robim zle? Pracku mam na 6kg.
Bielizen triedim takto:
-spodne pradlo plus uteraky
-tmave
-farebne
-biele
-kuchynske utierky
-vlnene svetre v tomto obdobi ked sa nazberaju
-postelna bielizen / deky, ale to v priemere asi 1x za tyzden
Sportove uz periem s klasickym pradlom, prestala som to rozdelovat kedze je to vzdy len par kusov.
Dakujem 😊

anonym_7e54ff
27. sep 2025

Mne to príde, že už sme aj moc rozhýčkaní, každú vec hneď hádžeme do práčky. Ľudia už pomaly denne menia uteráky, utierky, pyžamá, tričká, pritom by sa ešte dali nosiť, veď používame nonstop deodoranty. Neviem si predstaviť, že by naše staré mamy prali denne, keď sa ešte pralo na potoku, alebo naše mamy keď mali prvé automatické práčky plus odstredivky a všetko sa sušilo na balkóne, neboli žiadne sušičky. Možno jedine plienky sa vtedy prali denne. Veľmi sme začali dbať na hygienu, až prehnane

stellarstar
27. sep 2025
@kaca222

Tiež sme dvaja + 3r dieťa. Perieme priemerne 5x týždenne, ale niekedy sa stane, že celý týždeň neperiem a potom cez víkend ide práčka nonstop. Triedim tak, ako ty (tmavofarebné dávam s čiernym, svetlofarebné samostatne). Kuchynské utierky a posteľné prádlo však periem raz za pár týždňov, utierok mám dosť, takže len mením. Športové vždy samostatne, nesmie sa používať avivaz a má to svoj špeciálny prací gél. Možno máte malú práčku alebo meníte oblečenie častejšie, než kamarátky. Aj tu na MK som zachytila, že niektorí ľudia menia uteráky každý den alebo nohavice po jednom použití

@kaca222 ja napr robím tak že na dverách v spálni mám háčik na oblečenie a tam zavesím pulóver a nohavice a neskôr sa to
oblečenie ešte pár krát. Tričká samozrejme idú hneď ( fľaky, pot, parfum... )
A uteráky na ruky mením každý druhý deň ( to tiež záleží od viacerých faktorov )

anonym_f9c227
27. sep 2025
@anonym_7e54ff

Mne to príde, že už sme aj moc rozhýčkaní, každú vec hneď hádžeme do práčky. Ľudia už pomaly denne menia uteráky, utierky, pyžamá, tričká, pritom by sa ešte dali nosiť, veď používame nonstop deodoranty. Neviem si predstaviť, že by naše staré mamy prali denne, keď sa ešte pralo na potoku, alebo naše mamy keď mali prvé automatické práčky plus odstredivky a všetko sa sušilo na balkóne, neboli žiadne sušičky. Možno jedine plienky sa vtedy prali denne. Veľmi sme začali dbať na hygienu, až prehnane

@anonym_7e54ff vtedy by už nikomu nevadilo nosiť pár dní to isté...my keď sme chodili do školy, pondelok-stredu jedno oblečenie, stvrtok-piatok druhé. Chodila tak pomaly celá trieda... Na celý školský rok som mala troji riflí, tri - päť kúskov vrchného oblečenia, pár tričiek. To bolo všetko... Ani by sme nemali čo nosíte,keby mama prádla každý deň a vlastne pri štyroch deťoch by na to ani nemala čas. A či my alebo spolužiaci, nik z nás nesmrdel... Teda az na pár socialnejsich prípadov...

lenja123
27. sep 2025
@anonym_7e54ff

@anonym_7e54ff presne toto ma napadlo, z detstva si teda nepamätám, že by moja mama takto často prala. Nemali sme automatickú práčku, ale teda špinaví sme rozhodne nechodili. Asi aj niektoré dnešné ženy by si rozmysleli, keby mali nahriať vodu do práčky, potom to všetko ručne vypláchať a povešať...Ale dnes nie je nič jednoduchšie ako nahádzať všetko do práčky a tým to končí.

stellarstar
27. sep 2025

Baby a keď sme pri téme pranie, pamätáte si túto práčku? Aj my sme ju mali 🤣🙈 doteraz cítim tu vodu na rukách ako som vyberala prádlo 🙈

0silvia0
27. sep 2025
@stellarstar

Baby a keď sme pri téme pranie, pamätáte si túto práčku? Aj my sme ju mali 🤣🙈 doteraz cítim tu vodu na rukách ako som vyberala prádlo 🙈

@stellarstar nie som az taka stara, aby som pouzivala tuto pracku, ale babka ju mala, ja som v nej neprala.

baskustek
27. sep 2025
@stellarstar

@stellarstar áno, ale my sme mali zvlášť práčku a zvlášť odstredivku. Pamätám si, ako lietala po celej kúpeľni.

autor
27. sep 2025
@stellarstar

@anonym_f9c227 no, my by sme asi nemali co nosit keby periem len cez vikend, neviem asi mame malo oblecenia alebo neviem. Neperiem vsetko po jednom pouziti, uteraky menime max 2x tyzdenne, okej, beriem to pyzamo, ale pride mi to hygienockejsie, ved clovek sa aj poti aj kadejake telesne tekutiny vylucuje, a tak, ale nohavice periem az ked su spinave, mikiny tiez. 🤷🏼‍♀️ rovnako ako
@stellarstar pises ze mas haciky, aj my mame, a aj tak vkuse periem 😂🤷🏼‍♀️ len ma zaujimalo ako to maju ostatni doma, lebo ozaj ja uz niekedy nic nerobim, len periem a skladam.
A este, kde mate uskladnene spinave pradlo? My mame v kosi v kupelni. Tam by mi asi ani nevoslo keby sa mi zs tyzden nazbieralo

lenja123
27. sep 2025
@stellarstar

@stellarstar nejakú podobnú si aj ja pamätám, že sme mali doma. Mama nám so sestrou vždy pripomínala, aby sme nedvíhali tú "pokrievku" kým práčka prala, samozrejme sme to aj tak vždy robili a potom bola voda našpliechaná po celej kúpeľni😃. A tiež keď vedľa žmýkačka bola zapnutá, ako pochodovala práčka po dlážke.

0silvia0
27. sep 2025
@stellarstar

@stellarstar my sme mali presne tuto tatramatku, ked sme boli deti, som rocnik 1974.

baskustek
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_f9c227 no, my by sme asi nemali co nosit keby periem len cez vikend, neviem asi mame malo oblecenia alebo neviem. Neperiem vsetko po jednom pouziti, uteraky menime max 2x tyzdenne, okej, beriem to pyzamo, ale pride mi to hygienockejsie, ved clovek sa aj poti aj kadejake telesne tekutiny vylucuje, a tak, ale nohavice periem az ked su spinave, mikiny tiez. 🤷🏼‍♀️ rovnako ako
@stellarstar pises ze mas haciky, aj my mame, a aj tak vkuse periem 😂🤷🏼‍♀️ len ma zaujimalo ako to maju ostatni doma, lebo ozaj ja uz niekedy nic nerobim, len periem a skladam.
A este, kde mate uskladnene spinave pradlo? My mame v kosi v kupelni. Tam by mi asi ani nevoslo keby sa mi zs tyzden nazbieralo

@anonym_autor my máme tiež kôš na prádlo a keď je plný, je to pre mňa signál, že treba prať. A to je tak 1-2x týždenne. Podľa toho máte potom naozaj vyššiu spotrebu prádla.

anonym_73a3e3
27. sep 2025

@anonym_autor za týždeň nazbieraš plnú práčku kuchynských utierok? každý deň iné pyžamo, lebo telesné tekutiny? aké prosím ťa? keď sa spotím, ok, vymením si za čisté, ale určite nie denne. My sme 4, dcéra SŠ, syn ZŠ prvý stupeň a periem 3-4x. Svetlé, tmavé, farebné a podľa potreby posteľné prádlo s uterákmi. Poprípade deky. Myslím si, že som dosť čistotná a citlivá na pachy, ale podľa toho čo tu čítam, si myslím, že to buď preháňate alebo som ja brudar 🤦🏻‍♀️ pritom syn má každý deň iné tričko a nohavice, ja sa v práci prezliekam a mám len 5kg práčku. Moja kolegyňa denne perie uteráky a osušky, lebo sa do nich utierajú len raz. Ako sa tá osuška zašpiní, keď do nej utriem čisté telo? z môjho pohľadu maximálne nešetrné a neekologické.

kaca222
27. sep 2025
@stellarstar

@kaca222 ja napr robím tak že na dverách v spálni mám háčik na oblečenie a tam zavesím pulóver a nohavice a neskôr sa to
oblečenie ešte pár krát. Tričká samozrejme idú hneď ( fľaky, pot, parfum... )
A uteráky na ruky mením každý druhý deň ( to tiež záleží od viacerých faktorov )

@stellarstar ja mám na toto “polopoužité” oblečenie vyhradenú poličku v skrini 😃

zuzinabila
27. sep 2025

@anonym_autor 1-2 X denne . 2 dospeli a deti niekedy doma 3,niekedy 4🙂 mam pracku na "ciste" a pracku na "ostatne "(handry,koberce,topanky, pracovne oblecenie a pod). Sme alergici na roztoce,takze pomerne casto periem aj veci ako deky, prehozy,a pod

0silvia0
27. sep 2025
@anonym_73a3e3

@anonym_autor za týždeň nazbieraš plnú práčku kuchynských utierok? každý deň iné pyžamo, lebo telesné tekutiny? aké prosím ťa? keď sa spotím, ok, vymením si za čisté, ale určite nie denne. My sme 4, dcéra SŠ, syn ZŠ prvý stupeň a periem 3-4x. Svetlé, tmavé, farebné a podľa potreby posteľné prádlo s uterákmi. Poprípade deky. Myslím si, že som dosť čistotná a citlivá na pachy, ale podľa toho čo tu čítam, si myslím, že to buď preháňate alebo som ja brudar 🤦🏻‍♀️ pritom syn má každý deň iné tričko a nohavice, ja sa v práci prezliekam a mám len 5kg práčku. Moja kolegyňa denne perie uteráky a osušky, lebo sa do nich utierajú len raz. Ako sa tá osuška zašpiní, keď do nej utriem čisté telo? z môjho pohľadu maximálne nešetrné a neekologické.

@anonym_73a3e3 ja to tiez nechapem, tolko pradla naspinit. Ale ked s nami byval syn, ktoreho xxl tricka, mikiny a gate boli objemne, prala som ovela castejsie. To xxl bavlnene tricko bolo velkostou ako 2 tricka S-velkosti.

autor
27. sep 2025
@anonym_73a3e3

@anonym_73a3e3 ano, nazbieram plnu pracku tych utierok. Teda dobre, mozno poloplnu. Ale menim utierky kazdy den, vkuse sa nieco vyleje, rozsype, zaspini sa. A pyzamo menim. Momentalne som tehotna, vytoku je viac ako bezne, a ano aj sa spotim cez noc. Kym som kojila, stalo sa ze mi tieklo mlieko a tak som sa prezliekala aj v noci. Ku postelnemu pradlu mi uz uteraky nevojdu, tie periem so spodnym pradlom, ktore tiez menime viac krat denne, hlavne po sporte po sprche davame samozrjeme ciste. Obaja s muzom spime v takych kratasoch bavlnenych, tak tie periem spolu so spodnym a uterakmi.

anonym_7e54ff
27. sep 2025
@anonym_f9c227

@anonym_7e54ff vtedy by už nikomu nevadilo nosiť pár dní to isté...my keď sme chodili do školy, pondelok-stredu jedno oblečenie, stvrtok-piatok druhé. Chodila tak pomaly celá trieda... Na celý školský rok som mala troji riflí, tri - päť kúskov vrchného oblečenia, pár tričiek. To bolo všetko... Ani by sme nemali čo nosíte,keby mama prádla každý deň a vlastne pri štyroch deťoch by na to ani nemala čas. A či my alebo spolužiaci, nik z nás nesmrdel... Teda az na pár socialnejsich prípadov...

@anonym_f9c227 tak ja som potom ešte staršia, lebo my sme nosili ah celý týždeň do školy to isté. A po týždni sa to opralo. Rifle som mala dvoje, mikiny asi tri a to som nosila dokola.

anonym_ff40c6
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_73a3e3 ano, nazbieram plnu pracku tych utierok. Teda dobre, mozno poloplnu. Ale menim utierky kazdy den, vkuse sa nieco vyleje, rozsype, zaspini sa. A pyzamo menim. Momentalne som tehotna, vytoku je viac ako bezne, a ano aj sa spotim cez noc. Kym som kojila, stalo sa ze mi tieklo mlieko a tak som sa prezliekala aj v noci. Ku postelnemu pradlu mi uz uteraky nevojdu, tie periem so spodnym pradlom, ktore tiez menime viac krat denne, hlavne po sporte po sprche davame samozrjeme ciste. Obaja s muzom spime v takych kratasoch bavlnenych, tak tie periem spolu so spodnym a uterakmi.

@anonym_autor ale ked si tehu a máš výtok , nepoužívaš vložky alebo intímky?

autor
27. sep 2025
@anonym_ff40c6

@anonym_autor ale ked si tehu a máš výtok , nepoužívaš vložky alebo intímky?

@anonym_ff40c6 na noc nie

anonym_ff40c6
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a prečo nie? Ved to je oveľa lepšie ako meniť furt spodné a pyžamo nohavice

stellarstar
27. sep 2025
@lenja123

@stellarstar nejakú podobnú si aj ja pamätám, že sme mali doma. Mama nám so sestrou vždy pripomínala, aby sme nedvíhali tú "pokrievku" kým práčka prala, samozrejme sme to aj tak vždy robili a potom bola voda našpliechaná po celej kúpeľni😃. A tiež keď vedľa žmýkačka bola zapnutá, ako pochodovala práčka po dlážke.

@lenja123 ja som sa furt toho odstreďovania bála 🤣🤣 jak to letelo 🙈

anonym_7e54ff
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor viackrát denne meníte spodné prádlo? A to na čo? Tiež som tehotná, výtoku mám požehnane, keďže vkladám aj progesteron, ale používam intimky. Utierky denne, pyžamo tiež? Ja používam papierové utierky na taký väčší bordel, to neutieram do látkových, veď to by potom ani nezišlo v práčke. Potom je jasné, prečo toľko perieš, ak teda nie si ochotná znížiť spotrebu prádla, budeš toľko prať aj naďalej do konca života, resp ešte viac, keďže čakáte prírastok.

anonym_f9c227
27. sep 2025
@anonym_7e54ff

@anonym_f9c227 tak ja som potom ešte staršia, lebo my sme nosili ah celý týždeň do školy to isté. A po týždni sa to opralo. Rifle som mala dvoje, mikiny asi tri a to som nosila dokola.

@anonym_7e54ff ja mám 41. Ale aj po troch dňoch ak to bolo čisté, sme dali na presne na to vyčlenenu stoličku a zas sme si to dali ďalší týždeň, až potom sa to opralo... Mala som dokonca spolužiaka, čo nosil od septembra do vianoc jeden outfit a po vianociach zas druhý... Ale musím povedať, že nesmrdel,hoci to bol už extrém... Asi to každý piatok matka opýtala a cez víkend vyschlo...jeho matka bola taká staršia, takze ona to asi brala ešte inak ako mladšie matky. alebo mal na chlp rovnake aspoň dvojo riflí a dva svetre.

stellarstar
27. sep 2025
@kaca222

@stellarstar ja mám na toto “polopoužité” oblečenie vyhradenú poličku v skrini 😃

@kaca222 ja už na to miesto nemám 🤣 a to máme 2x 2 m vysokú a 3 m dlhú skriňu 🙈

anonym_16b5ce
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak pouzivaj intimky, je to aj trochu nechutne prat vytoky s uterakmi, do ktorych si ostatni utieraju tvar🤔

laila22
27. sep 2025

@anonym_autor stále.. keď neperiem cez týždeň tak v sobotu celý deň..

veselo_neveselo
27. sep 2025

@anonym_autor Co peries kazdy tyzden na tmave, biele, farebne, svetre a utierky?
Mas plnu pracku ked peries?

Keby si prala 7x trojo rifli, a 7x trojo svetrov, tak ano, to budes prat neustale, ale to je take zbytocne pranie. Rifle sa napr tak znicia, a teda urcite nie su po 1 noseni spinave (vynimku ma v tomto dieta).

20 parov ponoziek, spodneho pradla a 20 triciek nie je na 10 pracok tyzdenne, ani ked k tomu prihodis 7 utierok a 6 uterakov.

Ale ak sa zakazdym utierate do noveho uteraka (aj take som uz citala niekde), prezliekate sa 4x denne a po kazdom noseni to ide do pracky, tak ano, tak budes prat do nemoty.

autor
27. sep 2025
@anonym_7e54ff

@anonym_autor viackrát denne meníte spodné prádlo? A to na čo? Tiež som tehotná, výtoku mám požehnane, keďže vkladám aj progesteron, ale používam intimky. Utierky denne, pyžamo tiež? Ja používam papierové utierky na taký väčší bordel, to neutieram do látkových, veď to by potom ani nezišlo v práčke. Potom je jasné, prečo toľko perieš, ak teda nie si ochotná znížiť spotrebu prádla, budeš toľko prať aj naďalej do konca života, resp ešte viac, keďže čakáte prírastok.

@anonym_16b5ce periem na 90stupnov, pouzivam sanytol a zehlim. 🤷🏼‍♀️ na noc spodne pradlo nepouzivam, neviem si to predstsvit
@anonym_7e54ff ano, menime viac krat, napriklad manzel ide na bicykel alebo behat, da si sprchu, a oblecenie si berie ciste, ja to iste po cviceni. V lete v horucavach ked som sa nahanala za dietatom, a prisla som domov, bola som spotena a potrebovala som sa prezliect 🤷🏼‍♀️ synovi sa obcas este stane nehoda.
A tie utierky, ja zase nepouzivam jednorazove.
A teda v prispevku som zabudla, periem osobitne aj handry a samozrejme psove veci

bonboniera
27. sep 2025

Ja zase nerozumiem ako môže niekto prať 3x týždenne, veď len uteráky a postelne sú dve pračky. Ale zas ani dve pračky denne nechápem 😅

autor
27. sep 2025
@veselo_neveselo

@anonym_autor Co peries kazdy tyzden na tmave, biele, farebne, svetre a utierky?
Mas plnu pracku ked peries?

Keby si prala 7x trojo rifli, a 7x trojo svetrov, tak ano, to budes prat neustale, ale to je take zbytocne pranie. Rifle sa napr tak znicia, a teda urcite nie su po 1 noseni spinave (vynimku ma v tomto dieta).

20 parov ponoziek, spodneho pradla a 20 triciek nie je na 10 pracok tyzdenne, ani ked k tomu prihodis 7 utierok a 6 uterakov.

Ale ak sa zakazdym utierate do noveho uteraka (aj take som uz citala niekde), prezliekate sa 4x denne a po kazdom noseni to ide do pracky, tak ano, tak budes prat do nemoty.

@veselo_neveselo no, nejak sa to vzdy nazbiera, obcas sa synovi stane nehoda., tsk musim oprat aj tak tristvrte bubna, ale stale veci na sport, veci ktore nosime priamo na tele.. mikiny a nohavice nie, ale ked sa zaspinia teplaky od obeda, hned to cistim a davam prat aby to zislo. 🤷🏼‍♀️