icon

Koľkokrát do týždňa periete?

27. sep 2025

Ahojte, sme 2 dospely a 2 rocne dieta. Byvame v byte a mame psa. Pride mi, ze pracka a susicka ide u nas nonstop. Minule na rodinnej oslave som zachytila konverzaciu dvoch zien, domacnost zlozena z tolkych ludi ako nasa, akurat bez psa, ako sa stazovali ze peru AZ 7-8x do tyzdna. Odvtedy sa nad tym zamyslam, ze ja vlastne nemam asi den, kedy by som neprala 2x, niekedy dokonca az 3x 🙀. Dnes mi ide uz stvrta pracka kedze periem aj postelne pradlo aj deky. Pride mi to strasne vela, neekologicke a neekonomicme, prosim vas, co robim zle? Pracku mam na 6kg.
Bielizen triedim takto:
-spodne pradlo plus uteraky
-tmave
-farebne
-biele
-kuchynske utierky
-vlnene svetre v tomto obdobi ked sa nazberaju
-postelna bielizen / deky, ale to v priemere asi 1x za tyzden
Sportove uz periem s klasickym pradlom, prestala som to rozdelovat kedze je to vzdy len par kusov.
Dakujem 😊

slavomira236
27. sep 2025

@anonym_autor sme ja a 2deti 11 a 8sem raz za tyzden tmave svetle raz za 2 a kazde 2tyzdne postelne. Mam 8kg pracku. Deky podla potreby. Tenisky tiez poda potreby..bundy v zime podla potreby hodim.

autor
27. sep 2025
@bonboniera

Ja zase nerozumiem ako môže niekto prať 3x týždenne, veď len uteráky a postelne sú dve pračky. Ale zas ani dve pračky denne nechápem 😅

@bonboniera moj muz prave perie veci psovi. Takze 5. Pracka za dnesny den 🤦🏼‍♀️

stellarstar
27. sep 2025
@anonym_autor

@bonboniera moj muz prave perie veci psovi. Takze 5. Pracka za dnesny den 🤦🏼‍♀️

@anonym_autor psovi aké veci? Na plnú práčku? Alebo len tri veci?

autor
27. sep 2025
@stellarstar

@anonym_autor psovi aké veci? Na plnú práčku? Alebo len tri veci?

@stellarstar bundu, pelech a uterak. Neviem s cim by sme to mali prat 🤷🏼‍♀️ nie je to plna pracka, ale bolo treba to uz oprat

anonym_edc21f
27. sep 2025
@anonym_7e54ff

Mne to príde, že už sme aj moc rozhýčkaní, každú vec hneď hádžeme do práčky. Ľudia už pomaly denne menia uteráky, utierky, pyžamá, tričká, pritom by sa ešte dali nosiť, veď používame nonstop deodoranty. Neviem si predstaviť, že by naše staré mamy prali denne, keď sa ešte pralo na potoku, alebo naše mamy keď mali prvé automatické práčky plus odstredivky a všetko sa sušilo na balkóne, neboli žiadne sušičky. Možno jedine plienky sa vtedy prali denne. Veľmi sme začali dbať na hygienu, až prehnane

@anonym_7e54ff presne toto ma napadlo, že keby museli prať v kotli a plákať na potoku, tak by určite neprali každý deň 3 rundy

felycity
27. sep 2025

Sme 4, periem 1-max 2x v tyzdni .= dokopy 4/ 5 max 6 praciek ak je postelne pradlo a noeco extra naviac. Veci mame tak, aby sme mali na kazdy den ciste + rezerva, spodnu bielizen mame na cca10 dni.

tamitamitami
27. sep 2025

3-4 práčky týždenne (biele, farebné+čierne, spodné prádlo+pyžamá). Dva krát mesačne uteráky, dva krát mesačne posteľné prádlo, deky/utierky/dekorácie podľa potreby. Práčku máme ale veľkú, tuším na 9 kíl. V druhom byte mám práčku na 6 kíl a tam sa toho prádla veľa nezmestí.

petamich
27. sep 2025

Sme dvaja dospeli, jedno dieta, periem 1-2x tyzdenne vacsinou cez vikend a vtedy tak 3-4 pracky bezne veci a potom navyse ak treba postelne pradlo, uteraky, utierky.

winki13
27. sep 2025

2+2 periem zásadne cez víkend 3-6 práčky. posteľné prádlo aj uteraky periem nazbierané raz za dva týždne.

autumn1
27. sep 2025

Ja periem každého člena oblečenie 1x do týždňa (niekedy sa svoje na to vykašlem a operiem X práčok až keď už skoro nemám čo nosiť) periem všetko spolu okrem bieleho. Biele oblečenie, uteráky a utierky dávam s posteľným tiež 1x do týždňa, do 1 práčky dávam 2 sady posteľného. Psie veci, budny, deky... podľa potreby nie je to pravidelne každý týždeň

anonym_73a3e3
27. sep 2025

A ty asi nechodíš do práce, že? keď toľko vkuse perieš a žehlíš. Púšťať poloprázdnu práčku je naozaj neefektívne a márnotratné.

autor
27. sep 2025
@anonym_73a3e3

A ty asi nechodíš do práce, že? keď toľko vkuse perieš a žehlíš. Púšťať poloprázdnu práčku je naozaj neefektívne a márnotratné.

@anonym_73a3e3 uz nie, ale robila som tak aj ked som do prace chodila. Ja ale nepustam poloprazdnu pracku

anonym_5da672
27. sep 2025

@anonym_autor 4 max 5 práčiek týždenne, sme šiesti.

anonym_73a3e3
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_73a3e3 uz nie, ale robila som tak aj ked som do prace chodila. Ja ale nepustam poloprazdnu pracku

@anonym_autor veď si teraz napísala, že áno. Že s utierkami plnú práčku nemáš a tiež s tým pelechom pre psa. Mne to môže byť jedno, sú to tvoje peniaze. Príde mi ale absurdné minút toľko vody len preto, že si nedáš
intimku a radšej sa x-krát prezlečieš. Na tú prácu som sa pýtala preto, že keď prídem domov a utekám pre deti a riešim s nimi úlohy a nákup, nemám priestor ešte aj toľko prať a žehliť. Pustiť 5x práčku za deň pri 3 ľuďoch, kde jedno je malé dieťa, ktoré má malé veci, je pre mňa nepochopiteľné, prepáč.

autor
27. sep 2025
@anonym_73a3e3

@anonym_autor veď si teraz napísala, že áno. Že s utierkami plnú práčku nemáš a tiež s tým pelechom pre psa. Mne to môže byť jedno, sú to tvoje peniaze. Príde mi ale absurdné minút toľko vody len preto, že si nedáš
intimku a radšej sa x-krát prezlečieš. Na tú prácu som sa pýtala preto, že keď prídem domov a utekám pre deti a riešim s nimi úlohy a nákup, nemám priestor ešte aj toľko prať a žehliť. Pustiť 5x práčku za deň pri 3 ľuďoch, kde jedno je malé dieťa, ktoré má malé veci, je pre mňa nepochopiteľné, prepáč.

@anonym_73a3e3 ale pisem ze dnes som okrem ineho prala aj deky, v druhej sli periny, v tretej pelech pre psa. To perieme stale samostatne, nemam co ine k tomu dat. Utierok tiez nemam doma tolko aby som ich mohla prat tak aby bola pracka plna

klementinka58
27. sep 2025

my sme dvaja dospeli a dve deti a periem raz za 2 tyzdne ale 5 pracok, cize takmer celu sobotu...Mame vela oblecenia takze nemusim prat casto a aspon mam dobry pocit, ze kazda pracka co nahadzem oblecenia je full plna. Inak triedim tak ako autorka

bessie12
27. sep 2025

@anonym_autor periem 1-2x týždenne. Moj muz 1x. Zvyšok ako deky, posteľné, utierky atd podľa potreby.
Periem farebne, čierne aj biele spolu. Čierne osobne len ak je to nové alebo mam toho viac ako len 2ks oblečenia. Spodné prádlo, časť ponožiek a uteráky periem spolu na 60tke.

trinneo
27. sep 2025

Nemame psa, mame 2 deti a periem v priemere asi 4 -5 pracok tyzdenne, takze menej ako Vy, ale niekedy je to menej a niekedy cez vikend aj 4 práčky.A vela triedim podla farieb, takze niekedy dlhsie cakam na niektore farby a oblečenie,ale robim tak, aby mi nevytlacalo kos na prádlo.Lenze postelne prádlo neperiem kazdy tyzden, uterakty nemenim kazdy den a pod, lebo som citala , ze niektore ich menia castejsie...takze preto je toho menej,ale toto je velmi individualne, takze by som to neriesila. Ja s kamoskami mame tiez kazda inu frekvenciu prania.

alickapusinka
27. sep 2025

tým že mám secondhand a dve práčky jednu našu na naše veci druhu na secondhand veci tak ta ide každý deň aj 10 krát.

janci27
27. sep 2025

Sme 2 dospeli a 2 deti (10+13) a periem cca 3x tyzdenne, a minimalne zehlim.

joannita
27. sep 2025

Periem 1x týždenne keď sa mi nazbiera z každého druhu dostatok veci na plnú práčku. A to periem cez víkend, cca 4 práčky. Posteľné prádlo mením každé 2 týždne.
Veď každý nech si perie ako chce ale každý deň prať mi príde masaker.

A niekto tu spomínal, že BIELE prádlo kľudne s tmavým ak to tmavé nefarbi. Ja to neodporúčam, lebo biele už potom nikdy nebude biele. Keď nechcete mať sivaste biele prádlo, perte LEN biele s bielym a použite prášok na biele

euka210
27. sep 2025

@anonym_autor my sme 5 v dome na dedine a tiez dnes vynimicne 4 pracky, lebo bolo slnko. V zime cca 6 pracok za tyzden, v lete viac.
Postelne urcite kazdy tyzden nemenim, to je zbytocne.

zuzinabila
28. sep 2025
@anonym_73a3e3

@anonym_73a3e3 neviem aku mas pracku ale moja so 6.zmyslom si pradlo v bubne najprv odvazi a.potom prisposobuje podla toho cas prania..takze poloprazdnu pracku operie za kratsi cas

kaca222
28. sep 2025

Tak pozri, meníš oblečenie asi častejšie než kamaratky, preto máš toho viac. Nepoznám nikoho kto by každý deň menil pyžamo výtok-nevýtok (s tým, že si na noc nedáš intímku súhlasím, nikdy by som nešla spať v spodnom prádle). Malého počas dňa neprezliekam, nejaký malý frkanec z jedla neriešim a kým sa veľa zakydával, tak mával podbradník. Takisto že na našom domácom oblečení skončí nejaká kvapka neriešime, tepláky/tričko máme čisto na doma, takže perieme až po niekoľkých dňoch, obzvlášť domáce tepláky nosíme veľmi dlho, jedine že by boli od blata zo záhrady tak by sa prali hneď. Kuchynské utierky máme niekoľko dní, v podstate mením až sú špinavé, čo skoro nikdy nie sú. Na utieranie špinavého stola/linky slúži handra, nie kuchynská utierka 😀 čiže kvôli tomu sa vám toho tak veľa nazbiera

anonym_16b5ce
28. sep 2025
@kaca222

Tak pozri, meníš oblečenie asi častejšie než kamaratky, preto máš toho viac. Nepoznám nikoho kto by každý deň menil pyžamo výtok-nevýtok (s tým, že si na noc nedáš intímku súhlasím, nikdy by som nešla spať v spodnom prádle). Malého počas dňa neprezliekam, nejaký malý frkanec z jedla neriešim a kým sa veľa zakydával, tak mával podbradník. Takisto že na našom domácom oblečení skončí nejaká kvapka neriešime, tepláky/tričko máme čisto na doma, takže perieme až po niekoľkých dňoch, obzvlášť domáce tepláky nosíme veľmi dlho, jedine že by boli od blata zo záhrady tak by sa prali hneď. Kuchynské utierky máme niekoľko dní, v podstate mením až sú špinavé, čo skoro nikdy nie sú. Na utieranie špinavého stola/linky slúži handra, nie kuchynská utierka 😀 čiže kvôli tomu sa vám toho tak veľa nazbiera

@kaca222 to nemyslis vazne, ze by si si obliekla pyzamo so zaschnutymi telesnymi tekutinami aj druhy den, no fuj. To akoby si si obliekla nohavicky zo vcera

kaca222
28. sep 2025
@anonym_16b5ce

@kaca222 to nemyslis vazne, ze by si si obliekla pyzamo so zaschnutymi telesnymi tekutinami aj druhy den, no fuj. To akoby si si obliekla nohavicky zo vcera

@anonym_16b5ce rozumiem tvojmu argumentu, dáva síce zmysel, ale nikdy som nemenila pyžamo denne a ani nezačnem. A výtoky máme my ženy celý život. Ak niekto mení pyžamo každý deň, netvrdím, že je to zlé, ale zákonite bude mať výrazne viac špinavého prádla.

joannita
28. sep 2025
@kaca222

@kaca222 neviem no, keď sa človek v noci spoti až na pyžamo, alebo vytečie niečo od spodu a na pyžame to ostane, myslím že je normálne meniť pyžamo aj každý den.
Áno Výtoky sú normálne, ale práve preto je treba meniť spodné prádlo každý deň. Ty nemenis nohavičky každý deň?

kaca222
28. sep 2025
@joannita

@kaca222 neviem no, keď sa človek v noci spoti až na pyžamo, alebo vytečie niečo od spodu a na pyžame to ostane, myslím že je normálne meniť pyžamo aj každý den.
Áno Výtoky sú normálne, ale práve preto je treba meniť spodné prádlo každý deň. Ty nemenis nohavičky každý deň?

@joannita mením 😃 nepotrebujem tu rozoberať svoje (ne)hygienické navyky, chápem prečo sa niekto rozhodne meniť si pyžamo každý deň, ale asi mám v okolí samé prasiatka lebo fakt som sa to Dočítala až tu na koníku, tak, ako to, že niekto mení uteráky či utierky každý deň a dokonca že niekto každý deň vysáva, prípadne aj zotiera podlahy. Ľudia majú navyky rôzne tak je logické, že niekto má za týždeň 4 práčky a niekto 10.

anonym_16b5ce
28. sep 2025
@kaca222

@anonym_16b5ce rozumiem tvojmu argumentu, dáva síce zmysel, ale nikdy som nemenila pyžamo denne a ani nezačnem. A výtoky máme my ženy celý život. Ak niekto mení pyžamo každý deň, netvrdím, že je to zlé, ale zákonite bude mať výrazne viac špinavého prádla.

@kaca222 ale ved hodi do pracky len spodny diel pyzama, doteraz bolo leto, cize to boli len nejake kratke sortky. Ak nema velkost xxxxxl, tak tie sortky az tolko miesta v pracke nezaberu

autor
28. sep 2025
@joannita

@joannita no ja presne nerozumiem tomu ze vymenit si kazdy den nohavicky je samozrejmost, ale vymenit si kazdy den pyzamove gate je cudne 🤷🏼‍♀️