icon

Koľkokrát do týždňa periete?

27. sep 2025

Ahojte, sme 2 dospely a 2 rocne dieta. Byvame v byte a mame psa. Pride mi, ze pracka a susicka ide u nas nonstop. Minule na rodinnej oslave som zachytila konverzaciu dvoch zien, domacnost zlozena z tolkych ludi ako nasa, akurat bez psa, ako sa stazovali ze peru AZ 7-8x do tyzdna. Odvtedy sa nad tym zamyslam, ze ja vlastne nemam asi den, kedy by som neprala 2x, niekedy dokonca az 3x 🙀. Dnes mi ide uz stvrta pracka kedze periem aj postelne pradlo aj deky. Pride mi to strasne vela, neekologicke a neekonomicme, prosim vas, co robim zle? Pracku mam na 6kg.
Bielizen triedim takto:
-spodne pradlo plus uteraky
-tmave
-farebne
-biele
-kuchynske utierky
-vlnene svetre v tomto obdobi ked sa nazberaju
-postelna bielizen / deky, ale to v priemere asi 1x za tyzden
Sportove uz periem s klasickym pradlom, prestala som to rozdelovat kedze je to vzdy len par kusov.
Dakujem 😊

nesana
29. sep 2025

Ja periem dva krát do týždňa maximálne 3x. Mám veľkú práčku tak tam toho napchám dosť.

bonboniera
29. sep 2025
@dvanastka

@anonym_autor presne tak. Veď za týždeň nič nieje úplne špinavé. Spodné prádlo a ponožky si meníme každý deň za čisté. Takže dávam dokopy jednu várku svetle a jednu tmavé prádlo. Biele veci ani moc nemáme. Nenosíme skoro nič biele.

@dvanastka za týždeň nič nie je špinavé? Prosim? 😅

Na každej tejto diskusii krásne vidieť ako sú zbytočne lebo každý ma očividne úplne iné štandardy. Najviac ma baví jak si každá spindira ospravedlňuje svoju lenivosť tým ze “ma dôležitejšie veci na robote”. Dakujem pekne potom sedieť vedľa takeho človeka co nosí trička xy dni po sebe 🫣

autor
29. sep 2025
@bonboniera

Na každej tejto diskusii krásne vidieť ako sú zbytočne lebo každý ma očividne úplne iné štandardy. Najviac ma baví jak si každá spindira ospravedlňuje svoju lenivosť tým ze “ma dôležitejšie veci na robote”. Dakujem pekne potom sedieť vedľa takeho človeka co nosí trička xy dni po sebe 🫣

@bonboniera no tiez sa cudujem 😂 za vcerajsok som minula 2tricka a jedno tielko 🤷🏼‍♀️😂. Za tyzden takymto tempom 21 kusov

bonboniera
29. sep 2025
@anonym_autor

@bonboniera no tiez sa cudujem 😂 za vcerajsok som minula 2tricka a jedno tielko 🤷🏼‍♀️😂. Za tyzden takymto tempom 21 kusov

@anonym_autor ja odkedy chodím na MK tak sa nečudujem prečo mi je toľkokrát na vracanie v MHD 🙂 lebo som zistila ze ľudia majú naozaj veľmi odlišne štandardy - na jednej strane pranie uterákov po jednom použití/nohavic po jednom nosení a na druhej strane som tu raz čítala ze žena ktorá prezlieka postelne prádlo častejšie ako za tri/styri mesiace musí byt nezamestnaná znudena panička ktorá nemá nič lepšie na robote 🙂

autor
29. sep 2025
@bonboniera

@anonym_autor ja odkedy chodím na MK tak sa nečudujem prečo mi je toľkokrát na vracanie v MHD 🙂 lebo som zistila ze ľudia majú naozaj veľmi odlišne štandardy - na jednej strane pranie uterákov po jednom použití/nohavic po jednom nosení a na druhej strane som tu raz čítala ze žena ktorá prezlieka postelne prádlo častejšie ako za tri/styri mesiace musí byt nezamestnaná znudena panička ktorá nemá nič lepšie na robote 🙂

@bonboniera ja ani nepisem kolko krat som prala kym bol syn babatko a mal reflux 🤦🏼‍♀️😂 aj tri krat sme sa v noci vsetci prezliekli, periny aj kazdy den 🥲🥲

okm221
Autor odpoveď zmazal
okm221
29. sep 2025

My sme 2+2 a nepočítam to.. Periem ale dosť často, deti majú každý den nové oblečenie + niekedy aj 2x do dňa musím meniť, mikiny bundy hockedy prídu z dvora zblateni, idú hneď do práčky, nenechám to sušiť 3 dní :D.. Len uteráky mi naplnia 1-2 práčky, keďže mame 3 kúpeľne... Počítam ze určite 5-6 pracok ide za týždeň isto. Mladší sa raz za týždne pocika pri spánku hneď ďalšia práčka, štindy tiež nenechám voňať pod nosom pri práčke... Periem čierne s farebným... A ptoom biele a krémové, extra špinavé oblečenie samostatné a periem niekedy aj topánky zblateneee. A čo také mokré veci detské poliate alebo od dažďa mokré a špinavé z mlak, to fakt vysusite a až za pár dní periete? :o

dvanastka
29. sep 2025
@bonboniera

@bonboniera treba sa umývať a nemusíte toľko prať. Ja nosím jedno tričko aj 3 dní a nesmrdí. Pretože dbám na hygienu. Čo si ho dám na dve hodiny do dňa na seba, čo idem do obchodu. Bola by som blázon každý deň dávať čisté tričko a potom krútiť 10 pračiek za deň zbytočne ako podaktoré tu. Fakt choré na hlavu.

dvanastka
29. sep 2025
@anonym_autor

@bonboniera ja ani nepisem kolko krat som prala kym bol syn babatko a mal reflux 🤦🏼‍♀️😂 aj tri krat sme sa v noci vsetci prezliekli, periny aj kazdy den 🥲🥲

@anonym_autor môj syn tiež mal reflux, ale vždy sme mu dávali pod hlavu čistú látkovú plienku. Ako fakt nechápem, či niektorí ľudia už naozaj prestali používať mozog na rozmýšľanie. Rozum mi niekedy stojí.

autor
29. sep 2025
@dvanastka

@anonym_autor môj syn tiež mal reflux, ale vždy sme mu dávali pod hlavu čistú látkovú plienku. Ako fakt nechápem, či niektorí ľudia už naozaj prestali používať mozog na rozmýšľanie. Rozum mi niekedy stojí.

@dvanastka ano, plienku sme davali aj my, ale on si negrcol, on zvracal prudom. Ozvracani sme boli komplet vsetci. Gauc som tepovala aj viac krat za tyzden bezne. O hygienu dbam, o to sa neboj, a s tym sa mi spaja aj obliect si ciste oblecenie.

anonym_76c1a3
29. sep 2025
@anonym_7e54ff

Ja periem 2x týždenne. Sme 2+1. Netriedim tak divoko. Len farebné a biele, plus uteráky. Blúzku, tričko si dám aj viackrát na seba, rifle nosím aj dva týždne. Nehádžem to hneď do pračky. Pyžamo striedam raz za týždeň. Uteráky tiež. Jedine spodné prádlo každý deň mením, ale to sú malé kusy. Neviem, kde beriete toľko prádla.

@anonym_7e54ff Aspoň jedna rozumná žena. Keď vidím ako sa tu niektoré predbiehajú v tom, kto viac a častejšie perie, je mi trápne a smiešne aj za nich. Hlupane, mrzí ich že majú lacné energie a vodu. Nevravím keď sú zo 2 -3 malé deti a zaspinia2 sa, ale myslim, že aj v takom prípade sa dá prať 2 -3 x svetlé, 2 x tmave, nie že každý deň 2 -3 práčky, to je úplne choré

anonym_76c1a3
29. sep 2025
@bonboniera

@bonboniera A ty keď sa každý deň umyvas, dávaš deo , nie je 30stupnov v tieni, vieš mi vysvetliť na keru onu nosis 1 vec len 1 krat a ešte z toho robíš cnosť? Ozaj ste niektoré riadne chystané na hlavy

elis248
29. sep 2025
@anonym_76c1a3

@anonym_7e54ff Aspoň jedna rozumná žena. Keď vidím ako sa tu niektoré predbiehajú v tom, kto viac a častejšie perie, je mi trápne a smiešne aj za nich. Hlupane, mrzí ich že majú lacné energie a vodu. Nevravím keď sú zo 2 -3 malé deti a zaspinia2 sa, ale myslim, že aj v takom prípade sa dá prať 2 -3 x svetlé, 2 x tmave, nie že každý deň 2 -3 práčky, to je úplne choré

@anonym_76c1a3 tiež nerozumiem kde sa dá nazbierať toľko vecí na pranie. Aj ja som mala bábätká, teraz škôlkarov, všelikde sa zašpinili, ale aby mi išla práčka pomaly každý deň 2-3x? To mi zostáva rozum stáť. Spodné prádlo+ponožky každý deň čisté, ale fakt aj tričko/rifle/nohavice a neviem čo po 1 použití dať prať? Veď nerobím celý deň pri mláťačke (ako hovorí moja mama).

kaca222
29. sep 2025

Ak bežne denne použiješ 3 tričká a hodíš ich rovno do prania (obzvlášť teraz, keď nie je vonku 30 stupňov), tak sa nečudujem, že toľko perieš

anonym_76c1a3
29. sep 2025
@elis248

@anonym_76c1a3 tiež nerozumiem kde sa dá nazbierať toľko vecí na pranie. Aj ja som mala bábätká, teraz škôlkarov, všelikde sa zašpinili, ale aby mi išla práčka pomaly každý deň 2-3x? To mi zostáva rozum stáť. Spodné prádlo+ponožky každý deň čisté, ale fakt aj tričko/rifle/nohavice a neviem čo po 1 použití dať prať? Veď nerobím celý deň pri mláťačke (ako hovorí moja mama).

@elis248 To už je podľa mňa nejaká obsesia, lebo logicky dôvod to nema5

bonboniera
29. sep 2025
@anonym_76c1a3

@bonboniera A ty keď sa každý deň umyvas, dávaš deo , nie je 30stupnov v tieni, vieš mi vysvetliť na keru onu nosis 1 vec len 1 krat a ešte z toho robíš cnosť? Ozaj ste niektoré riadne chystané na hlavy

@anonym_76c1a3 pretože sa potim a nosím obtiahnuté veci - mam sebareflexiu, nerobím z toho cnosť. Ale tváriť sa ze je normalne sa opýtať “a co sa za týždeň zašpiní” a prať ako trojčlenná domácnosť dvakrát týždenne, tak to je na chytenie sa ja hlavu 🙂 a taký človek určite nebude hovoriť mne ze treba dbať na hygienu 😂

bonboniera
29. sep 2025
@dvanastka

@bonboniera treba sa umývať a nemusíte toľko prať. Ja nosím jedno tričko aj 3 dní a nesmrdí. Pretože dbám na hygienu. Čo si ho dám na dve hodiny do dňa na seba, čo idem do obchodu. Bola by som blázon každý deň dávať čisté tričko a potom krútiť 10 pračiek za deň zbytočne ako podaktoré tu. Fakt choré na hlavu.

@dvanastka človek co perie veci trojčlennej domácnosti dvakrát týždenne a je schopný sa opýtať ze co sa za týždeň akoze zašpiní určite nemá nárok hovoriť ostatným o dodrziavani hygieny 🙂 ale tak pre niekoho je dodržiavanie hygieny aj umývať si vlasy raz za dva týždne (nehovorím o tebe!) takže opäť - štandardy sú značne odlišne ;)

autor
29. sep 2025
@kaca222

Ak bežne denne použiješ 3 tričká a hodíš ich rovno do prania (obzvlášť teraz, keď nie je vonku 30 stupňov), tak sa nečudujem, že toľko perieš

@kaca222 no, rano som si obliekla tielko. Varila som v nom, hrala sa s dietatom, stierala dlazky v celom byte. Spotila som sa. Nasledne som si dala sprchu a sli sme na navstevu. Takze dalsie tricko. A bolo ho treba oprat. Vecer cvicenie a znova dalsie tricko 🤷🏼‍♀️

columbovazena
29. sep 2025
@bonboniera

@anonym_76c1a3 pretože sa potim a nosím obtiahnuté veci - mam sebareflexiu, nerobím z toho cnosť. Ale tváriť sa ze je normalne sa opýtať “a co sa za týždeň zašpiní” a prať ako trojčlenná domácnosť dvakrát týždenne, tak to je na chytenie sa ja hlavu 🙂 a taký človek určite nebude hovoriť mne ze treba dbať na hygienu 😂

@bonboniera Panebože, tie drísty..To že niekto perie raz -dvakrat za týždeň neznamena, že tie isté veci nosí celý týždeň !!

bonboniera
29. sep 2025
@columbovazena

@bonboniera Panebože, tie drísty..To že niekto perie raz -dvakrat za týždeň neznamena, že tie isté veci nosí celý týždeň !!

@columbovazena hej, preto sa s údivom a plnou vážnosťou pýta ze co sa akoze za týždeň zašpiní 😂 no u nej asi nič lebo dodržiava hygienu 😂

banalu
30. sep 2025

Periem 7-10x do tyzdna. 2+1
Mam 4 kose v technickej - biele - farebne - cierne - uteraky a postelne.
Malej periem zvlast - ma svoj kos na pradlo. Vsimla som si, ze ak periem s nasim, rychlo detske veci zasednu. Malej netriedim hodim jej tam zachytavac farieb.
Ak nepreiem oblecenie tak treba uteraky, utierky alebo handry. Ak ani to nie tak postelne treba poprat.
Ja si neobleciem po sebe dva dni to iste a ani muz - sme doma cely den, nemam to na sebe len par hodin. Ak idem aj do prace, tak veci z prace + veci na doma.
A periem ked je niektory z kosov plny. Niekedy vsetky, tak sa perie cely den.

maddie1711
30. sep 2025

Sme 2+1+ 4 zvery a periem len v sobotu. Práčok toľko koľko potrebujem ale väčšinou 4 max 5.

banalu
30. sep 2025

A este som zabudla sportove veci 😂

dvanastka
30. sep 2025
@bonboniera

@dvanastka človek co perie veci trojčlennej domácnosti dvakrát týždenne a je schopný sa opýtať ze co sa za týždeň akoze zašpiní určite nemá nárok hovoriť ostatným o dodrziavani hygieny 🙂 ale tak pre niekoho je dodržiavanie hygieny aj umývať si vlasy raz za dva týždne (nehovorím o tebe!) takže opäť - štandardy sú značne odlišne ;)

@bonboniera ja som sa nikde na nič nepýtala.

bonboniera
30. sep 2025
@dvanastka

@bonboniera ja som sa nikde na nič nepýtala.

@dvanastka mas pravdu nepýtala. Ty si s úplnou vážnosťou bola schopná napísať ze “za týždeň nie je nič špinavé”. No dakujem pekne 🤮 a ty ideš poučovať o hygiene.

Autorka! Tak si sa dozvedela ako prat menej - viac dodržiavať hygienu 🫣

guiseppinka
30. sep 2025

Prala som v sobotu, akurat mi bezi prva tohtotyzdnova pracka. Dnes to budu 3. V sobotu to zvykne byt tiez tak nejako plus 1 uterakova. Cize nejakych 7 praciek tyzdenne a sme 2+3

dvanastka
30. sep 2025
@bonboniera

@dvanastka mas pravdu nepýtala. Ty si s úplnou vážnosťou bola schopná napísať ze “za týždeň nie je nič špinavé”. No dakujem pekne 🤮 a ty ideš poučovať o hygiene.

Autorka! Tak si sa dozvedela ako prat menej - viac dodržiavať hygienu 🫣

@bonboniera napísala som, že za týždeň nieje nič úplne špinavé. Tak neprekrucaj. Špinavé môžu byť max pyžamá, utierky a uteráky a tých pár tričiek. Plus teda ponožky a spodné prádlo. Takže toto všetko v kľude vyjde do dvoch pračiek za týždeň.

senta_sofia
30. sep 2025

@anonym_autor sme piati, oblecenia mam na 2 pracky, cierne a farebne, periem ku koncu tyzdna. Pracku nepustam prazdnu, vzdy zbieram, kym nenaplnim. Nechapem tych, co peru ciste veci a neviem si predstavit, kolko minu na pracie prostriedky.

anonym_e8d88c
30. sep 2025

Je smiešne ako sa tvárite že ste lepšie keď si oblečiete tričko na 2 hodiny a hodíte ho do prania a iná to tak urobí až po dvoch dňoch. Kľudne perte od rána do večera a od večera do rána, je to samozrejme vaša vec. Ale to že to tak niekto nerobí, neznamená že žije špinavo a pod. V ničom netreba preháňať a všetkého veľa škodí 😉 keby som hádzala do práčky všetko na čom sa mi vyskytne fliacik počas dňa v domácnosti, tak by som sa prezliekala asi 20x pri malom dieťati a načo je to dobré? 🙂

ubec
1. okt 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba neperiem,ved su predsa práčovne. Nezamyslam sa ani nad tym ako dlho to tam je. Ved ,co by mi to pomohlo?