Periete spodné prádlo samostatne pre lepšiu hygienu?
Ahojte zaujima ma ci tu su nejake zeny ktore si peru spodne pradlo zvlast popripade rucne mam pocit ze koli tomu ze periem vsetko spolu moje tam dole nieje stale spokojne. Viete odporucit nejaky najlepsi praci gel nato? Pozerala som v dm maju sensitiv ale najprv sa spytam vas aky pouzivate. A ked periete tak v pračke či ručne. Ja sa bojim toho ze ked vyperiem rucne nebudem dostatocne spokojna a budem mat pocit ze to je stale spinave bojim sa ze to nedokazem vyprat tak jak pracka 😄 dakujem za pomoc
Ak máš veci do práce len naozaj trošku spotené (alebo máš len ten pocit, závisí od druhu práce) a je to prírodné vlákno (bavlna/lan), tak to stačí vyvesiť na balkón na 2 hodiny alebo na noc a môžeš ho ráno obliecť. Je neekologicke prať každý deň oblečenie, čo ste v tej deň mali na sebe. Alebo si zaobstaraj 2-3 kusy pracovného oblečenia.
Okej takze spodne pradlo = na 60 stupnoch mozem spolu svoje a priatelove ? A mozem k nim pridat uteraky? + Kupim si ten dezinfekcny z dm
@simcucik na 60 spodné prádlo, uteráky, všetko čo chces na tej teplote oprať daj podľa farieb spolu
Asi bude lepšie spodnú bielizeň prať zvlášť, bez aviváže a určite by som zvýšil teplotu vody aspoň na 40°C, ideálne 60°C, dal dlhší program a minimálne jedno extra plákanie na konci prania (niektoré práčky vedia plákať aj 5x). Tiež môžete skúsiť iný prací prostriedok, resp. znížiť jeho dávku. Okrem toho určite odporúčam z času na čas vyčistiť práčku nejakým prostriedkom určeným priamo na ich čistenie (predáva sa napr. aj v Lidl), resp. občas ju aj odvápniť. Pri tých nízkych teplotách hlavne v kombinácií s pracím gélom a avivážou bude podľa mňa (neviditeľné) vnútro práčky zanesené sajrajtom.
@simcucik periem svoje a mužove spoďáre zvlášť na 60 a dávam antibakteriálnu aviváž z dm. A normálny gél na pranie aký zrovna používam.
Na 30-tke neperiem nič. Je to studená voda. Nie je to dobré ani pre práčku, nakoľko ten prací prášok alebo gél sa mi ani dobre nerozpustí a ani to dobre mevyperie. Všetko periem na 40-tke a posteľnú bielizeň na 60-tke.
periem zvlast moje a muzove pradlo, s gelom a dezinfekciou z dm namiesto avivaze, na 40tke, potom susim v susicke. casom asi budem prat moje a dcerine spolu a chlapove a synove spolu, proste mimo bezneho oblecka, ani s uterakmi to neperiem. nakupenych mame viac kusov, vychadza mi to tak kazdych 10 dni - 2 tyzdne na jednu pracku
Ja používam Tierra verde prací gél, periem samostatne.
Periem s iným prádlom, nepoužívam ani extra prášok a spodné prádlo zehlim
@simcucik Ja spodne pradlo periem na 60tke spolu s uterakmi, pyzamami, prip. oblieckami. Len ked su viac nohavicky zaspinene ( deti od stolice, vracko a pod., ja od krvi ) tak to zapieram najprv rucne so zlcovym mydlom a potom to dam este do pracky ked mam varku na 60tku. Samozrejme triedim este podla farby. Tmave, biele, ruzovocervenofialove.
Na 30C sa baktériám výborne darí sa množiť takže to je teplota naozaj len na veci ktoré sú extra citlivé na teplotu ale určite to nie je vhodné na bežné prádlo. Ak máš problémy tak treba prať na 60 alebo viac, nepoužívať žiadnu aviváž ani pracie gély, používať klasický prášok a dvojité plachanie. Kľudne raz za týždeň cez víkend daj takto práčku a všetko prádlo podobnej farby naraz oper takýmto programom.
@simcucik tmave gatky na 40 tke bleve na 60 tke..cistobiele tricka a uteraky postelne ponozky davam na 90 k tomu aj biele gatky a nic im nieje .
@slavomira236 ja ich moc netriedim podla farby pouzivam papieriky na zachytavanie farieb jedine ze biele zvlast alebo ak mam moc nakopene tak triedim
Este popripade skus dezinfekciu do prania.
Spodne pradlo, ponozky a pyzama periem spolu oddelene od ostatneho pradla. Detom ponozky aj trenirky predpieram aby nesla do pracky spina..
Neperiem zvlášť, dokonca niekedy aj spodné hodím na 30tku (častejšie na 40), nedávam aviváž, len prací gél a dezinfekciu na prádlo. A žiadne intímne problémy nemám.
@simcucik periem samostatne a na 60
periem spolu a nemam ziadny problem.
Ja teda neperiem zvlášť a bežne periem oblečenie už roky na 30tke a nikto z nás nemal nikdy problém. Na 60tke periem postelné prádlo a utierky, uteráky na 90tke.
Myslim, ze problemom je ta nizka teplota. Ja mam tiez polhodinkovy rychly program na 30, kde detom kazdy den preperiem veci z treningu (mokre a spotene, pridavam sanytol), ale vzdy v sobotu/nedelu to dam oprat na dlhsi program s vyssou teplotou.
Spodne pradlo periem zasadne zvlast a len na 60 stupnov. Davam aj avivaz,nikto nema problemy. Vsak tam mas kopu bakterii,to ti ani 40stupnova voda nezabije.
Ja periem všetko spodné prádlo spolu s ponožkami na 60. 3 osoby, to mi ako tak naplní práčku.
A potom na väčšinu ostatných veci tu neslavnu 30, lebo na jemne materiály aké mám rada je 40 proste veľa
Perem ich zvlast iba s uterakmi na 50-60tke. Pouzivam prirodny praci gel od Tierra Verde.

@simcucik ja periem bežné veci na 40 stupňov, na 30 iba záclony a závesy, to je taky rýchlejší program, ale všetky uteráky, posteľné prádlo a nohavičky moje aj dcér na 60 vždy a zaklopem si ale mykozi ani nič podobné som nemala asi 10 rokov, myslím ze to je tým praním na vyššej teplote. Ale kupujem si bavlnené nohavičky, čo mám pár syntetických tak aj tie som už hodila aj na 60 a nič sa im nestalo😁ale tie zvacsa sa pre periem len v rukách. Ale mužovi a synovi periem na 40 boxerky