Periete spodné prádlo samostatne pre lepšiu hygienu?
Ahojte zaujima ma ci tu su nejake zeny ktore si peru spodne pradlo zvlast popripade rucne mam pocit ze koli tomu ze periem vsetko spolu moje tam dole nieje stale spokojne. Viete odporucit nejaky najlepsi praci gel nato? Pozerala som v dm maju sensitiv ale najprv sa spytam vas aky pouzivate. A ked periete tak v pračke či ručne. Ja sa bojim toho ze ked vyperiem rucne nebudem dostatocne spokojna a budem mat pocit ze to je stale spinave bojim sa ze to nedokazem vyprat tak jak pracka 😄 dakujem za pomoc
Spodné prádlo periem zvlášť, a minimálne na 60 st. Mám bavlnu a bambus. Bez avivaze.
Ja periem zvlášť. Tak raz mesačne, lebo ich mam plný šuflík,že by mi aj na 2 mes vydržali🤣periem na 60tke a davam dezinfekciu na prádlo.. odvtedy nemam ziaden problem
@simcucik tak treba prejst na iny sposob prania.. ved nemusis predsa to co mas na sebe prat hned ako prides domov.. na toje kos na pradlo a operies ked je toho viac. Das rano do pracky, nastavis start odlozeny napr. 2h pred tvojim prichodom domov a prides domov mas vyprate... prat na kratke programy a studenu vodu = jednak zaondies si pracku, ale ani riadne to nevyperies. A teda ak musis prat denne to pracovne = spodne pradlo s tym predsa prat nemusis. Tak vyperies len to pracovne a ostatne si nazbieras na riadne pranie.
NIe spodne pradlo netriedim, triedim svetle (40-60°)/tmave (30°-40°) a biele (60°), a ak mam vela pradla uteraky idu osve ak nie idu podla farby, a teda periny idu vzdy osve, to je vzdy plna pracka . A samozrejme HANDRY a kuchynske utierky akekolvek na upratovanie idu osve, to neperiem s nicim. A nie netriedim pranie podla clena rodiny... vsetko periem spolu. A este upravujem teplotu podla materialov.. jasne ze ak tam mam viac jemnych veci, tak neperiem biele na 60tke.
Ak mas problem tam dole, tak to moze byt 1)praci prach/avivaz.. mozes skusit pradlo aj prezehlit napriklad, to mas lepsie ako riesit dezinfekciu do pracky s pochybnym vysledkom 2)moze to byt z umyvanie, sprchacu/peny do kupela a kopy inych veci...
Normálne periem všetko spolu, triedim len podľa farby. To by som musela kupovať spodné prádlo po stovkách aby som tým niekedy naplnila práčku. Raz som skúsila vyprať nohavičky a ponožky na 60 a išli rovno koša ako ich to zničilo. Mám sušičku, existuje dezinfekcia do prania aj ma niekto pocit že to potrebuje. Ale v lete ani tú sušičku nepoužívam vždy a nikdy nikomu nič nebolo. Jedine co periem na 60 je biele, lebo mi príde, že to tak rýchlo neošedivie.
spodne pradlo a ponozky IBA na 60...na menej to nemoze byt poriadne oprate...a teda ja len bavlnene
@letfenixa tak ja nebudem prat 7 ks gatiek v tom velkom bubne a este na 60, tolko vody a energie.
Ale ja som sa uz naucila, ze vodu si ludia nevedia vazit, pokym nezaziju nedostatok. Ja som to uz viackrat tu pisala.
Periem vela, sme velka rodina, ale snazim sa racionalne.
Neverim ani na zehlenie pradla. Bakterie su vsade. Vyzehlim a za par sekund je to kolonizovane vsetkym moznym zo vzduchu.
Ked je mykoza, tak je to ine, ale tiez to neriesim nejak extremne.
Mam parnu pracku, dam spodne pradlo podla farieb spolu, na 60 a je.
@nevenka suhlas. a ked vidim tu na MK, ako trpia mnohi infekciami, opakovane na ATB, tak nechapem. imunita na bode mrazu pre prehanucistotu.
akurat dnes som rozmysla and niecim ohladom imunity. vzdy uvadzam priklad seba, ako som v infekcnom prostreti a infekciami trpim minimalne. akurat teraz mam virozu, ale teda po dlhej dobe.
no uvedomila som si, ez amm pred sebou este lepsi priklad. pracujem s ludmi, mnohi psychiatricky, aj ked su mladsi, no aj s mnohymi starsimi. su to ludia nachylny na infekcie, ale skor su to respiracne infekcie.
neviem ci 1% z nich si umyva ruky, chytaju kde co, potom jedia, zjedia aj plesnive niektori a mimo obdobi respiracnych infekcii, chori nie su.
a tie respiracne infekcie su celkom nieco ine, prenasaju sa z osoby na osobu kvapockovou infekciou.
podla mna, ak ma clovek organizmus odolny, odola infekciam. sem tam nejaku sice chyti, ale prebehne beznym sposobom. ak je niekto nachylny na infekcie, alebo ma nejaku dlhodobu, bud sa jedna o infekcie, ktore sa tazko liecia ( borelioza, chlamidie a pod ), aalebo je chyba vnutorna, nei vonkajsia.
Periem spolu s pradlom wle aspon na 50ke uz par rokov len klasicky prach ziadna avivaz a potom susicka klop klop ziadne mykozy ani ine problemy uz roky neriesim.
Ja osobne neperiem zvlast ale pouzivam dezinfekciu na pradlo. V dm-ke stoji par € a este aj celkom fajn vonia, takze teraz v zime ked davam veci do susicky a nepouzivam avivaz to splna hned 2 funkcie.
@simcucik nie, neperiem to zvlast . Ale teda s utierkami to zrovna tiez neperiem....ked je nieco spinavsie napr.pri detoch, zaperiem to v rukach pracim mydlom....a skus ai kupovat vyhradne bavlnene nohavicku a davaj si probiotika, menej sladkeho a neprehanat to s mydlom , ani tym na int.hygienu a hlavne,ak mavas mykozy, treba preliezit aj muza..
P.s. je ti verny? Si si ista?
@simcucik rucne nevyperies nikdy na 100%. neperiem samostatne, ale spolu s oblecenim, 40 stupnov, eko praci gel z bezobaloveho obchodu a nemam problem.
Ak si citliva, per samostatne a v niecom specialnom na senzitivnu pokozku, bez avivaze
Periem na 30 stupňov ale pridávam veľké pláchanie + maličká tenučká intimka každý deň.
Zvlast a na 60 C. Keby ze plni práčku moj muz ide to mirnix dirnix vsetko spolu na 40 C.
@simcucik ja mám vo zvyku prezehlit, nakolko nie vsetko pradlo znesie vysoku teplotu prania a rucne pranie material taktiez namaha. Beriem to ako dodatocnu dezinfekciu
Všetko spolu ,do práčky nasypem sódu bikarbónu,do nadržky klasika gel na pranie a miesto aviváže ocot .
@marca12 no toto treba vysvetliť svokre ja neznášam keď operie utierky z ich vecami kde je všetko od tričiek z roboti po spodné prádlo ponožky až veci v ktorých behala a ona tam dá utierky daj dáku radu ako to slušne vysvetlí nezaberá keď jej poviem že je to ne hygienické že je to teplota a všetky baktérie sa zničia

Neperiem zvlášť, ale periem už niekoľko rokov len s detským práškom lebo mi najviac vonia a nepoužívam aviváž vôbec. Takisto všetko spodné prádlo žehlím aj sebe aj mužovi.