icon

Použitie chémie pri upratovaní v domácnostiach s deťmi

skthemis
7. jan 2026

Ahojte,
chcela by som otvoriť jednu tému, ktorá sa u nás doma často rieši – upratovanie a chémia v domácnostiach, kde žijú deti.
Používate doma bežné čistiace prostriedky, alebo sa snažíte ísť skôr ekologickou cestou (ocot, sóda, minimum chémie)?
Riešite alergie, citlivú pokožku, dýchanie… alebo to veľmi neriešite?
Zaujíma ma váš pohľad – čo je pre vás pri upratovaní s deťmi najdôležitejšie a kde robíte kompromisy.

Strana
z2
anonym_047637
7. jan 2026

@skthemis asi najdolezitejsia vec by bola, aby sa male deti omylom nedostali k akejkolvek "chemii"... Inac ak nema niekto vyslovene alergiu na nejaku zlozku, tak si myslim, ze "vsetky" produkty sa snazia byt bio-eko a skor zavazi osobna preferencia (vone, cena, kvalita, skusenosti)...

skthemis
autor
7. jan 2026
@anonym_047637

@skthemis asi najdolezitejsia vec by bola, aby sa male deti omylom nedostali k akejkolvek "chemii"... Inac ak nema niekto vyslovene alergiu na nejaku zlozku, tak si myslim, ze "vsetky" produkty sa snazia byt bio-eko a skor zavazi osobna preferencia (vone, cena, kvalita, skusenosti)...

@anonym_047637 Zabránenie požitiu chémie dieťaťom by mala byť samozrejmosť, no často nie je. Skôr som narážala na parfumy vo výrobkoch, ktoré môžu pôsobiť alergizujúco, my používame ocot a sódu bikarbónu tam , kde sa dá. Zároveň sú dobré aj Frosch produkty, prípade EKO z DM. Určite by som nepoužívala produkty ako CIF a podobne pri bábätku.

anonym_93c9c8
7. jan 2026
@skthemis

@anonym_047637 Zabránenie požitiu chémie dieťaťom by mala byť samozrejmosť, no často nie je. Skôr som narážala na parfumy vo výrobkoch, ktoré môžu pôsobiť alergizujúco, my používame ocot a sódu bikarbónu tam , kde sa dá. Zároveň sú dobré aj Frosch produkty, prípade EKO z DM. Určite by som nepoužívala produkty ako CIF a podobne pri bábätku.

@skthemis ked umyjes cifom umyvadlo v kupelni co s tym ma babatko?
Ja som vzdy pouzivala take prostriedky, aby zostalo cisto. Ocot a soda bicarbona to veru nie je. Frosh len nieco. Wc sa mi s nim nepacilo umyte.
Niekedy to netreba prehanat, lebo tou prilisnou sterilitou a opatrnostou tie alergie vyvolas. Imunita sa ma naucit bojovat.

domkakvet
7. jan 2026

@skthemis najvacsia chemia je podla mna v osviezovacoch vzduchu, som dospela a nerobi mi to dobre.

skthemis
autor
7. jan 2026
@domkakvet

@skthemis najvacsia chemia je podla mna v osviezovacoch vzduchu, som dospela a nerobi mi to dobre.

@domkakvet určite ano, lepšie difúzer s prírodným olejom.

michaelam2
7. jan 2026

Pouzivam klasicku chemiu(ano aj cif)

anonym_e50667
7. jan 2026

@skthemis nie neriesim to…mame doma nejake eko bio vselico z dm ale nevenujem sa tomu hlbsie. Ja osobne uz proste nemam v sebe kapacitu riesit este aj toto…cely tento dnesny svet co by sme mali a nemali a co skodi. A vlastne skodi vsetko a ked to neskodi v pondelok tak v piatok vyjdu studie ze skodi aj to. Ked potrebujem napr dostat flak z koberca kupim to co ma dobre hodnotenie nie to co je eko. Takze pouzivam to co je cenovo ok, ucinne a niekedy aj ze to dobre vonia. Zacala som napr na kuchynu pouzivat spreje z Action lebo vonaju tak inac nie iba cisto chemiou a nenapadlo ma pozerat zlozenie 🥲

anonym_30cd07
7. jan 2026

Používám len wc čistič, čistič na rúru (minimálne) a cif na umývadlo v kúpeľni. Všetko ostatné ocot, sóda. Alergie nemáme, len proste nemám rada chémiu. V ničom.

sissy27
7. jan 2026
@skthemis

@skthemis toto je nejaka nepodarena nenapadna reklama na konkretne vyrobky, alebo len potrebujes byt dramaticka?
Ako babatku uskodi to, ze som s cifom vydrhla sporak alebo s domestosom zachod? Ved to nebude oblizovat, ani sa toho dotykat.
Hlavne ze odporucas difuzer s olejom - to uz vacsia zbytocnost nez si drazdit sliznice 24/7 nebola v ponuke?

anonym_536230
7. jan 2026

Nepoužívam doma absolútne žiadne chemikálie. A to ani nemám deti. Kvôli sebe, kvôli mojim psíkom, kvôli prírode také veci proste nekupujem. Aj kozmetiku kupujem len prírodnú, vegánsku a netestovanú na zvieratách.

anonym_2e104a
7. jan 2026

ženy,ako ste ste prežili to,že vaše matky nepoznali EKO BIO a neviem čo.....ja sa čudujem teda,že žijem

anonym_2e104a
7. jan 2026
@anonym_536230

Nepoužívam doma absolútne žiadne chemikálie. A to ani nemám deti. Kvôli sebe, kvôli mojim psíkom, kvôli prírode také veci proste nekupujem. Aj kozmetiku kupujem len prírodnú, vegánsku a netestovanú na zvieratách.

@anonym_536230
v Európskej únii platí zákaz predaja kozmetiky testovanej na zvieratách od marca 2013, ktorý sa vzťahuje na hotové výrobky aj na ich zložky, bez ohľadu na to, kde na svete boli testované. Tento zákaz nadväzuje na predošlý zákaz testovania finálnych produktov a prísad na zvieratách v rámci EÚ, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2009. Cieľom je zabezpečiť, aby dovážaná kozmetika nebola testovaná na zvieratách.
Kľúčové body:
2009: Zákaz testovania kozmetiky a jej zložiek na zvieratách v rámci EÚ.
2013: Zákaz predaja kozmetiky testovanej na zvieratách kdekoľvek na svete, čím sa uzatvorila medzera v legislatíve.
Zákaz sa týka: Hotových výrobkov aj jednotlivých zložiek, ktoré boli testované na zvieratách po dátume účinnosti zákazu.

Takže ak je na nejakom výrobku logo zajačika a nápis netestované,je to len marketing a vedomé zavádzanie zákazníka,aby si myslel,že práve tento "náš konkrétny tovar je netestovaný" a ostatné,ktoré nemajú logo,sú testované

petamich
7. jan 2026

Nijako zvlast to neprezivam/e, kupujem produkty, ktore mi vyhovuju, niektore su viac eko a ine asi smrtelne ako tak citam 🙂.

ivanakal
7. jan 2026

Ano pouzivala som, aj pouzivam chemiu. Ziadny ocot, soda, kyselina citronova mi nevycisti tak ako pulirapid, savo, cif a pod.. a kto to tvrdi, tak klame. Cuduj sa svete, deti stale ziju 😄

minenkaa
7. jan 2026

@skthemis a chémia v oblečení ?

really8
7. jan 2026

@skthemis snazim sa postupne prejst na ekologicku formu. Ale nie z dovodu lebo deti alebo zeby sme neprezili s chemiou aku pouzivali nase mamy. Proste sa ju snazim eliminovat v miere aka mi vyhovuje. Napr mam zatial normalny praci prasok ale zrusila som avivaz...

marth16
7. jan 2026

@skthemis normálne používam dostupné prostriedky na čistenie, takže chémiu. Akurát keď upratujem kúpeľňu, čiže uzavretý priestor, tak v čase keď malá spí. Nakoľko mi je stále za zadkom tak nech nie je s tým priamo v kontakte

anonym_5771c2
7. jan 2026

Pri pravidelnom cisteni nejak nevidim dovod pouzovat extra chemiu

andrejka1974
7. jan 2026

@skthemis ja piuticam ken domestos a cif a jar ine nic netreba a do mycky mam rablety a do pracky kapsule

uhnakova
7. jan 2026

Najhoršie znečistenie v domácnostiach sú chemické látky a mikroplasty, ktoré sa uvoľňujú takmer z každého materiálu v interiéri - koberce, záclony, gauče, kreslá, čalúnený nábytok, drevený nábytok a samozrejme oblečenie. Veľká časť oblečenia a obuvi je dnes z umeliny (tj. plastu), kým boli deti menšie, snažila som sa im obliekať hlavne bavlnu a vlnu. Na odbúranie prachových a plastových častíc nám ide nonstop klimatizácia pustená na čistenie vzduchu (nie chladenie). V detskej a spálni máme lokálne rekuperácie, ktoré neustále vetrajú a zároveň filtrujú vzduch prichádzajúci zvonka cez uhlíkové filtre. Odkedy máme klímu a rekuperácie, máme slabšie alergie (sme všetci alergici), takže odporúčam. V byte sme dali lokálnu rekuperáciu, v dome by som šla do centrálnej.

veronikah96
7. jan 2026

Nie si stotožnená s čistením s chémiou, ale difúzer s olejom ti nevadí. Akurát ten difúzer s olejom môže byt pre alegika (alebo aj človeka s migrénami a pod.) oveľa väčšie zlo ako použitie Cifu alebo Sava na bežné čistenie,ktoré trvá len chvíľu. Nie všetko čo je prírodné je vždy lepšie a čo sa týka esenciálnych olejov,tak aj pre samotnú pokožku aj dýchacie cesty sú veľmi časté alergény.

janettdamian
7. jan 2026

Kupujem iba WC čistič a čistič odtokov. Sme doma alergici a nie je mi ľahostajná ani príroda.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
8. jan 2026

@skthemis Ked zacal syn stvornozkovat zacala som umyvat dlazku octom. Zapacilo sa mi to a uz som pri tom ostala. Vymenila som praci protriedok za taky co je viac BIO (menej farbiva a vonavky) a aj ten sa mi zapacil tak ze som pri nom ostala. Ale ja verim ze alergie su sposobene privelkym upratovanim a cistenim a tak to s upratovanim neprehanam.
Vzduch v dome necistime, ale zvlhcujeme, najma v zime. Syn maval hrozne upchaty nos kazdu noc. Nikto nevedel preco. Mysleli sme ze alergie, virusy, napadnute dutiny. Odkedy mame zvlhcovac, je problem vyrieseny.
Oblecenie kupujem len bavlnene, alebo viskozu alebo zmes kde je aspon 70% bavlna. Neznasam tie umeliny. Je mi v tom hrozne neprijemne a tak to nedavam ani dietatu.

anonym_0ab51e
8. jan 2026

No už aby ste sa neposrali z tých detí, ne asi…normálne kupujem veci, čo viem, že fungujú, neriešim nič. Všetko je kontrolované, regulované, nemienim tráviť zbytočný čas analyzovaním hovadín. Decko to ani neje ani neolizuje, takže nevidím dôvod sa stresovať.

leuska0910
8. jan 2026

Nie som ziadna eko-bio matka a dufam, ze mi nikdy tak neprepne lebo co tu niekedy citam az neverim.. pouzivam normalne Cif, Savo, Domestos (najcastejsie)..

really8
8. jan 2026
@leuska0910

Nie som ziadna eko-bio matka a dufam, ze mi nikdy tak neprepne lebo co tu niekedy citam az neverim.. pouzivam normalne Cif, Savo, Domestos (najcastejsie)..

@leuska0910 ked sa niekto viac zaujima je prepnuty? Seba by si ako oznacila? Ako zadubenu? Zaostalu?

akvi
8. jan 2026

Snažíme sa používať na bežné umývanie eko produkty a pri hlbkovom čistení, ktoré robím cca 2x ročne využívam aj klasiku. (Napríklad rúru keď cistim a pod ) Pri malých deťoch je dôležité, aby to nevdychovali, takže kým bolo dieťa malé, tak keď už som niečo také, ako bielidlo a pod musela použiť, tak vždy som hlavne poriadne vetrala a nedovolila decku byť pri mne. Ale na bežné každodenné umývanie čohokoľvek podľa mňa fakt netreba žiadne "čističe", obyčajná voda s octom spraví tú istú službu.

akvi
8. jan 2026
@anonym_2e104a

ženy,ako ste ste prežili to,že vaše matky nepoznali EKO BIO a neviem čo.....ja sa čudujem teda,že žijem

@anonym_2e104a to je také veľmi zaslepene vnímanie, že "sme to prežili". Človek by dnes mal pozerať aj trochu ďalej, ako na svoju bezvýznamnú existenciu v tomto svete. Môžeme sa tváriť, že nás nemusí trápiť, čo bude o 100 rokov. Ale už teraz vidíme dôsledky extrémnej ľudskej "aktivity" za posledných 100 rokov. Asi najlepšie to vidno na tom, že už snáď neexistuje rodina, kde by neboli alergie. Imunitný systém sa proste nestíha adaptovať na to množstvo nových látok, ktoré sa ľudstvu podarilo za posledných 100 rokov vytvoriť. A tak telá reagujú prehnane. A to je len malý príklad.

leuska0910
8. jan 2026
@really8

@leuska0910 ked sa niekto viac zaujima je prepnuty? Seba by si ako oznacila? Ako zadubenu? Zaostalu?

@really8 hej hej, som zadubena.. cau

Strana
z2