icon

Prečo sa nám vo vani objavujú dážďovky?

28. feb 2024

Prednedávnom sa nám začali objavovať malinké dážďovky vo vani. Bývame v panelákovom byte na najvyššom poschodí. Nechápem, že odkiaľ sa berú a hlavne prečo?? Ako je to možné? Za vaše názory vopred ďakujem.

autor
28. feb 2024

Kúpeľňu pôvodnú, ale všade je sucho a čisto.

lienka9
28. feb 2024

Dazdovky?? To som este nepocula veru 🤢 neporadim,ale drzim palce na skore vyriesenie.jedine mi napada ci nema nejaky sused dazdovky ako potravu pre nejake zvery,ale co s tym to netusim..

hanka_se
28. feb 2024

mas prosim foto? Dazdovky veru nemaju byt ako v byte. Nie je to nieco ine?

mk1111111111
28. feb 2024

A beha to?

autor
28. feb 2024

@mk1111111111 😆😆😆😆 zatiaľ ich evolúcia nedobehla

autor
28. feb 2024

@lienka9
@hanka_se Však? Veď ja viem, že to je strašne divné. Preto sa skúšam pýtať tu, ja som niečo také v živote nezažila. Sú väčšinou úplne malinké, tak od 1cm do 3 cm, a zvyčajne sa ukážu, keď umyjem kúpeľňu, no nie je to pravidlo, nevidno ich až tak často

monika_63
28. feb 2024

To nebudu dazdovky. Pamatam si, ze babke sa toto dialo tiez vo vani, bola povodna, vlhka, ked sa prerobila tak to zmizlo, ale ona zase byvala v dome, nie v byte. Skus nasypat sifo a horucku vodou z kanvice zaliat, ak tam su aj nove larvy, vajicka, musi ich to zabit.

monika_63
28. feb 2024

Moze byt sucho aj cisto, ale pod vanou moze byt vlhko, alebo aj stare potrubie atd... Babka tiez mala cisto, sucho, ale ked sa prerabalo a zburala sa vana, tak beton pod nou bol vlhky.

autor
28. feb 2024

@monika_63 Už som to spravila dvakrát, aj včera sa mi po umytí vane objavili, tak som tam zase dala chemikálie. No vidíš, a o niekoľko dní zase. Muž všetko kontroloval, aj pod vaňou, máme sucho. Rozprávali sme, že v bytovke je to všetko poprepájané, takže nechápeme, že odkiaľ sa berú. No ale to, že možno to staré potrubie teda

autor
28. feb 2024

@monika_63 Mne to fakt nejde do hlavy, že mi tak zospodu vylezú, z odtoku, že ako je to vôbec možné. Kde sa berú vôbec, že vychádzajú z odtoku... 🤔 Veď tam predsa nemôžu žiť alebo sa liahnuť, keď voda stále odteká preč, čistím to pravidelne, chemikálie sa tam splachujú, nechápem... Budeme prerábať asi na ďalší rok, taký bol plán, ale toto je ešte len niekoľkotýždňová záležitosť, tak do dvoch mesiacov cca

andreadca
28. feb 2024

v prvom momente mi napadlo...nemá niektorý sused taký ten domáci kompostér?

autor
28. feb 2024

@andreadca Tak to netuším, myslíš, že by to mohlo byť toto?

autor
28. feb 2024

@andreadca Ale ako by sa to dostalo do našej vane.. 😭

monika_63
28. feb 2024

Tak potom asi tym potrubim, ak tam je este to klasicke kovove, toto dazdovky nie su, skor larvy niecoho, ak to mate poprepajane v bytovke, to nemusi byt problem priamo u vas. Ale pamatam si tieto cerviky pri odtoku vane u babky.

mk1111111111
28. feb 2024

Skus larva koutule skvrnitej
Ze sa to objavuje v spchacoch

hanka_se
28. feb 2024

skusala som aj na nete, aj tam boli obrazky, ale nic konkretne k tomu 🙄 My sme donedavna byvali v starej bytovke a veru okrem tych "rybeniek" sme nikdy nic taketo nemali. Kupelka tam bola robena cca 20 rokov dozadu, potom raz my, lebo susede zatekalo, tak sme hladali... ale potrubia v bytovke boli povodne

annm81
28. feb 2024

Na tvojej fotke veľa nevidieť. Nevyzerá to takto?
https://bugguide.net/node/view/1014023

autor
28. feb 2024

@monika_63 Och pre pána.... 🤦‍♀️ Lebo mne to príde úplne ako dážďovka, keď vidím tie väčšie, tak tam vidno aj ten tmavší prstenec, a aj ako sa pohybujú. Každopádne ďakujem za komentár

autor
28. feb 2024

@annm81 Nie, nie, to nie je toto. Fúj 😃 práve preto nechcem to veľmi gúgliť, lebo mne je z takých tvorov blé

autor
28. feb 2024

@mk1111111111 Nie, ani toto to nie je, ale ďakujem za tip 🙂

autor
28. feb 2024

@hanka_se Tiež tie rybenky nie, ale taktiež vďaka za snahu

andreadca
28. feb 2024

netuším...preto aj píšem "v prvom momente mi napadlo" 🙂

autor
28. feb 2024

@andreadca 🙂 Ďakujem za tip

fjallar
28. feb 2024

A mušky ti po kúpeľni nelietajú? My sme mali také, čo kladú vajíčka do odpadov, môžu tie larvy potom aj vyliezať.

autor
28. feb 2024

@fjallar Ani mušky nelietajú... 🙄 Nechápem tomu, taká vec, s ktorou sa človek bežne nestretáva. Neviem ako to poriešim

zuzanka.zuzu
28. feb 2024

nie sú to švehly?

autor
28. feb 2024

@zuzanka.zuzu Tiež nie. Na fotke veľmi nevidno, lebo je to iba screenshot z videa, lepšiu fotku nemám, ale to sú na sto pro dážďovky, nie červíky nejaké alebo čokoľvek iné