Čo všetko musí dieťa ovládať pri zápise do 1. ročníka?

denisse1311
25. mar 2016

Mamicky viete mi poradit co vsetko ma vediet dietatko pri zapise do skoly caka nas zapis do 1. Rocnika. Co sa vsetko budu pytat dakujem

abbey1
25. mar 2016

@denisse1311 Čo má vedieť podľa školy a psychológov je jedna vec, druhá vec je, čo naozaj dieťa vie, chce povedať a aké je. Každé dieťa je jedinečné, mne osobne preto vadia tie "má vedieť, musí vedieť",...
Keby som sa toho držala, tak moja staršia ide do školy ako 10 ročná, lebo nikdy nevedela kresliť rovné čiary, zaviazať si šnúrky,... Napriek tomu od prvého dňa v škole úplne super zvládnuté a dodnes super žiačka.
Určite sa budú pýtať meno, koľko má rokov, či má súrodencov, proste priateľsky nadviažu rozhovor,. Poprosia dieťa, aby niečo nakreslilo: dom, postavu, kruh, štvorec,... pomenovať farbu, čísla, ak vie napísať svoje meno.
Tam ide o to, či dieťatko bude reagovať. Ale sú pripravení i na deti, ktoré proste na prvý krát s cudzou osobou neprehovoria. I také deti sú a sú to inteligentné deti a neskôr výborní žiaci.
Netreba to brať ako nejaké testovanie.

pribinak
25. mar 2016

Ak prešiel depistazou v MS a psychologicka nemala ziadne pripomienky, tak sa zápisu do skoly nemusíte báť

sardinka335
25. mar 2016

Ja ked som bola ako vypomoc na zapise, tak išlo skor o to ake je dieťa celkovo - ako vystupuje, či sa s nim da komunikovať - jasne, ze dieťaťu treba navodiť atmosferu a tak povzbudit ho atd. či odpovedalo na otazky ako sa vola pripadne kolko ma surodencov, čo ho bavi, niektore deti sa uz tu rozkecali, potom sme im ponukli papier a vyberali farbičky - napr. podla farby a nakreslili podla pokynov niečo jednoduche. Moja dcera napr. pisala pismena ,,opačne,, čo som sa bala ale v pohode..zaidne halo z toho nebolo, to sa bud upravi alebo dalej rieši ak je to vobec treba. Zase netreba chcieť od tých detí zazraky. Ale ja osobne skor preferujem aby dieťa vedelo samoobslužne činnosti - obliecť sa, najest sa, neni dobrá prilišna hravost, aby vedelo trošku obsedieť a ako tako spolupracovalo. To uz take ze ,,behat bez šmatlania,, a nakreslit postavičku, držať ceruzu - no aj keby mu to nešlo, ale bolo by to dieťa inak pohodové, komunikatívne, otvorene novým veciam tak nevidim problém ho nezaškoliť. Ved do školy ide preto aby sa naučilo. Často maju problém deti ,,premudrele,, čo uz všeličo vedia ale sociálne su velmi nizko..myslim fungovanie v kolektive, správanie, problémy s autoritou...to su potom ,,známe firmy,, 😀 furt nejake problémy.
Zažila som uz aj take,ze dieťa tam revalo na raty, vyslovene vzlykalo, hysačilo no od mamy sa nepohlo tam sa nedalo nič ...aj mali odklad potom. Takze ja to vidim tak...

bonaqa2013
26. mar 2016

pri dcérach si pamatám že najskôr dieťa malo nakresliť obrázok maminky, a potom jej dali vymenovať niektoré farby, tvary - obdlžnik...., niečo z telocviku - chytiť loptu, niečo o zvieratkách..... Všetko sa robilo na dvojhárok papiera, ktorý potom učiteľka ukázala maminke. dieťa bolo s učiteľkou samé - maminka za dverami. Takto bolo u nás - ale niekde to môže byť asi aj inak.
mám 6 roč. dcéru, ale tá do školy nebude vhodná ani neviem kedy....čo je smutné.

natalka13
26. mar 2016

moji ani jeden na zapise nebol. jeden bol choru, druhy odmietol vobec vstupit do triedy, ze tam boli zo skolky, su tam lavice,tabula naco by tam siel znova. zapisali sme sa na chodbe na lavicke.
Ale take zaklady, farby, povedat rozpravku,basnicku.....

berushka2
28. mar 2016
Používateľ berushka2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od berushka2.

Farby, poskladať puzzle, rozoznať tvary a poroprávať obsah obľúbenej rozprávky naša rozprávala o frozen od disney 😀 je to úplne v pohode

mamulka19
6. apr 2016

@pribinak moj nemal dobre vysledky skolskej zrelosti zo skolky,bola som milo prekvapena,ucitelka zo skolky hovorila o odklade.tak som ho vyskusala doma a vedel to,ked nieco nevedel,naucila som ho a rychko si to zapametal.pred par dnami sme boli v skole na zapise a zapisali ho,skusala ho ucitelka,vedel vsetko,anglictinu ho tiez skusali,dopadol na jednotku 😉..ja si myslim ze nemal svoj den ci co,viac mi ktomu nepovedala ucitelka zo skoly,iba ze nieco vedel nieco nevedel.

alicka850
6. apr 2016

Kreslili postavu,hovorili basnicku,viazali snurku, rozoznavali tvary a farby, pocitali do 10, rozoznavali pravu a lavu stranu a co je vacsie a mensie. Pytali sa ich kolko maju rokov,ako sa volaju. To bolo vsetko,boli sme vcera