Deti mi nedajú chvíľu pokoj
No a ja koľkokrát už nevládzem. Furt na mne visia, furt sú pri mne. Majú kopu hračiek, mamina je najlepšia. Už mi to ani nelichotí. Teraz táto korona ma ide úplne doraziť. Školku u nás neotvorili. Po 4 mesiacoch s nimi doma ma čakajú (ako všetkých) ďalšie 2 prázdninové. Potrebovala by som cez deň chvíľu klud, lebo už skolabujem. Keď už nevládzem, zapnem telku na hodinu. Zvyšok dňa je ale úplne vyčerpávajúci. Snažím sa niečo vymyslieť, vtiahnuť do toho deti, a potom sa vyparím do vedlajsej izby, ale vydrží to buď 5 minút, kým si ma zase nájdu, alebo sa pohádajú do plaču. Zapájam ich aj do denných činností, varenie a tak, aj radi urobia, lenže všetko sa asi dvojnásobne predlžuje a ja som už fakt unavená z milióna otázok, a milióna mami pozri, mami toto, hento. Už som tak nejak horko ťažko vydržala kým mladší v septembri nastúpil do škôlky, už kolektiv fakt potreboval, ale teraz už dávam z posledného. Keď je pekne, utekám s nimi von, to trošku pomáha, no ako prší, des. Buď doma des, alebo vonku v daždi stojíme každý meter, obdivujú slimáky, a zase tisíc otázok, a pozri, a prečo...? V podstate asi normálne správanie, chápem ich, ale ja už fakt.... aj teraz, nie som schopná dopísať ani tento úvod bez aspoň 10-ich prerušení a to ten mladší aspoň spí. A keď príde domov manžel, ten sa chce rozprávať tiež 😖 a keď mu zavesím deti, tak tiež sú hádky, nejako si nerozumie so staršou dcérou. Ja aspoň občas na 2 hodky vypadnem z domu, ale nezachraňuje ma to, meliem z posledného. Ani nemôžem denne, aj muž sa chce "zrelaxovať". A jeho s nimi niekam vyhodiť tiež nejde - oni s ním moc nechcú ísť. Až je mi do plaču, pripadám si ako v base alebo čo, jak za trest.
Aj hlas zvýšim na nich, vysvetľujem, že potrebujem chvíľu kľud- ja myslím že "nechápu". Baby čo robíte, čo máte takéto zdieľne závislé deti? Mám pritvrdiť? Že tu budete sedieť? Čo ich mám zamknúť do detskej, preboha? Nič ma nenapadá.
Stratila som úplne osobnú integritu, nemôžem sa nikdy nad ničím zamyslieť, myšlienky mi stále rušia, som ako stroj, infantilný.
Deti majú 4 a 8.
Babky nula bodov.
Rozmýšľam, ako je toto možné, nezazivam to ani pri deťoch 5,5 a 1,5 dievča chlapec.. Rovnaky vekový rozdiel, o 3 roky budem v rovnakej vekovej situácii ako autorka a to si už predstavujem ako sa budem okrem detí venovať aj kariére, športu, kultúre, sociálny život...
Čo ja viem, po 15.6. ísť niekam na dovolenku ako rozptýlenie?
@majulino @luccija to je presne ono, ze matky maju pocit, ze sa musia venovat nonstop a potom sa deti nevedia a nechcu same hrat (deti si rychlo zrataju dva a dva) . Taketo zeny su potom otrokmi, nic poriadne nestihaju, vsetko robia samy, su unavene a nervozne a muz dostane akurat tak hubovu polievku co este otravuje. To nieje pre mna zivot, ktory chcem zit.
Tak ja mam zatial 7 mes. A 3,5 roc. A prave spia uz druhu hodinu poobednajsi spanok u nas musi byt aj keby tanky padali ale viem ze to tak nebude na vzdy... Ale teda potom si si ich podla mna tak naucila 8 rocna dcera by sa mala vediet zabavit uz sama a pomahat ti s mladsim a preco im vymyslas cely den nejake cinnosti aktivity a hry? Ja ked varim upratujem a pijem kavu jednoducho malemu zapnem rozpravky a je cely šťastný ale vie sa v pohode 3,5 roc. Hrat cele popoludnie aj sam. A to ze ma tvoj muz horsi vztah s dcérou treba nejako riesit je to druhy plnohodnotný rodic treba ho viac zapajat do výchovy a chodu domácnosti moj muz robi od rana do večera ale ja sa vecer uz o nic nestarám kupe oboch on aj chysta veceru malemu ja uz ich iba ulozim do postielok. A tie dve hodiny ze ides von sama bez deti ti nenormálne zavidim kto ma taky luxus???? Ja teda nie. A ty sa sťažujes. Ved zavolaj kamosky a chodte spolu vecer na vino na pivo vykecaj sa im. Alebo daj na par dni deti starym rodicom 4 a 8 rocne by uz v klude mohli zvládnuť aj týždeň bez mami.
Tiez ma zaujíma co stale chce od teba 8rocny. Ja mam 6 rocneho a ked ho poprosim pokoj mi da, pise, kresli, pozrie rozprávku, nehovor mi ze pri 8 a 4rocnom sa to neda. Ked je to uz velmi zle - ideme von, prejst sa, na zmrzlinu, vyvetrame hlavy a hned je to lepsie (byvame v panelaku)
@alana1 Myslím, si že nie je správne porovnávať, ako sme boli vychovávaní my, čo sme narodení v 50-60-70-80-90 rokoch a deti narodené po roku 2000. Každá generácia je iná, lebo žije v inej dobe. Nemôžme vychovávať naše malé deti tak, ako boli vychovávaný naši rodičia... Nemôžem sa predsa nebáť o moju 6 ročnú dcérku a pustiť ju ráno samu do školy, keď má prejsť 3 krát cez cestu, len pre to, že moja mama s otcom chodili v šiestich rokoch samí do školy, keď vtedy bolo na cestách o 800 % menej áut ako teraz. A toto je iba jeden príklad z mnohých, že doba je iná... treba sa jej prispôsobiť.
@nikasaj ADHD
@eluveitie31 nie my máme bohužiaľ ľahkú formu dmo
@loulou02811 zdravie a bezpečnosť je na prvom mieste,to je pravda....ale toto bolo skôr mierené na hyperstarostlivost dnešných rodičov....kedy po 8 rokoch je rodič úplne zúfalý, vystavený a unavený z vlastného nesamostatneho dieťaťa....a o hodnotách radšej ani nepíšem 🙁
@kalerabka99 4 a 6 rocne deti si vedia zobrat jablcko aj si ho umyt, aj si napustat vody do pohara
To 8 rocne dieta nema kamaratov? Vonku krasne a ono trci s tebou doma?
@janarochester plne suhlasim... moja najcastejsia veta v aprily " ja nie som animatorka zlatko, ja som tvoja mama" rada sa s nou hram aj jej vymyslim nejake aktivity, ale nie na 24 hodin denne... podla mna je dost mimo vytvarat detom stale nejaky orogram, bez neho zacnu byt kreativne a samostatne a nielen v hrani sa..
jako ze oni s otcom moc nechcu ist..no ziadne ze nechcu pekne ich napakuj a 3 hodiny sa nevracajte cosi ty otrok ....starsia si s otcom moc nerozumie nechapem nepoznam male decko co by si nemalo rozumiet s rodicom..pubertak ok ale krpte decko to je mi divne..nic neries ze s otcom moc byt nechcu budu s nim travit cas a hotovo...
Chapem ta, ja mam 5 a 1. Uz sme 4 mesiace doma. Mojmu starsiemu sa nikdy nezavru usta, stale rozprava. Robime aj ulohy do ZUS a online anglictinu. Ked ideme na ihrisko starsi len maminkaaaa, maminka, mladsi vresti a vyhadzuje veci z kocika.
O par dni sme isli na ihrisko kde sme byvali pred rokom, ma tam spoluziakov zo skolky. Ja som 3 hodiny nevedela, ze mam dieta. Porozpravala som sa s babami zo skolky a normalne oddychla.
Neviem, či ti to pomôže, ale vedz že naozaj nie si sama. Korona dala zabrať všetkým rodičom. Ja mám dcéru 17, syna 6, som učiteľka v MŠ (takže o aktivity sa postarať viem, k tomu som ešte robila video aktivity pre mojich škôlkarov z domu)... ale už som toho mala doma tiež dosť 🤷♀️ Manžel je lekár, takže ten ťahal korona-nekorona. Ono je to fakt psychicky vyčerpávajúce keď nemáš priestor na vydýchnutie a všetko je na tebe. Naozaj musíš trochu potvrdiť . Urobte si cez deň aspoň 2x po hodine, kedy budú mať zákaz ťa čo i len osloviť. Musia sa nejako jednoducho o seba postarať. Nech skúsia vymyslieť ako. Nastav im časovač, stopky, alebo si na hodinách ukážte pokiaľ musia vydržať. Nech to berú ako hru, koľko dokážu potiahnuť 😉 Ešte sa v tom budú pretekať. Potom si môžeš urobiť aj 3 také prestávky 😉 A ty vtedy samozrejme oddychuj. Nieže začneš umývať okná. Problém totiž nie sú okná ale tvoja psychická únava. Keď budeš fit, urobíš všetko ostatné. Daj si vtedy kúpeľ, zatvor sa do izby a čítaj, alebo si zdriemni.... 8 ročný a 4 ročný by to už fakt mali zvládnuť sami. Prenes na nich zodpovednosť, daj im niečo urobiť. Povysávať byt, utrieť prach 😉 Uvidíš akí budú hrdí keď ich potom taká oddýchnutá pochváliš 😉
Ja som práve dnes chcela hodiť do pléna niečo podobné.Mam dve deti...3 roky a 1,5 roka, v kuse so mnou doma, lebo staršiu zoberú do škôlky ak tak až od septembra.Babky ďaleko a veru, za tie 3 roky a 3 mesiace, čo som s malou doma som bola bez dieťaťa sama niekde len tak pre moje potešenie (nákup v Lidli a návštevu posty nepocitam) možno tak 15 krát.Aj to je asi veľa.Mala v kuse otázky (od rána sa jej ústa nezatvoria - je zlatá a robí mi radosť, ale niekedy už fakt nevládzem) a malý je ako odtrhnutý z reťaze.V kuse niekde lezie, len sa otočím a robi neplechu a ozaj sa bojim, že si ublíži (nie som prehnane úzkostliva, ale ozaj býva nebezpečné to, čo robí) alebo mrknci a nevie sa zahrať ani chvíľku sam. Pripadne bojujú o moju priazeň a mala mi v kuse hovorí, že chce, aby som sa starala len o ňu a nie aj o brata. Ľúbia sa, ale žiarli. Snažím ako viem, ale už mám ozaj pokrk toho, ako mi malý vypluva jedlo, toho, ako v kuse pcha ruky do zachoda, do koša, či inde. Na wc mame zasuchovacie dvere, takže aj keď sedím na wc musím dávať pozor, aby nezobral malej serblik, či zachovovu kefu.Snaha o pečenie či varenie je doslova paródiou na tieto činnosti.Nevladzem a cítim sa byť nepochopenia.Najlepsie je, keď mi kamošky, ktoré nonstop zveruju deti babkám na dôchodku a poobede si pospia povedia, že veď oni presne vedia, ako mi je...Ja sa cez poobedňajších spánok syna snazim venovať dcérke, ktorá nespava.Vymyslam rôzne aktivity, cítam jej...aby si užila nejaký čas len so mnou.Ale tiež som len človek.Do toho idú malému už pár mesiacov zuby, čiže v noci nespavam.Tak strašne by som chcela počas dňa aspoň hodinu pre seba, kedy by som si mohla bez výčitiek robiť to, čo chcem a oddýchla si.Mala som dohodnutu aj susedu na stráženie za nejaké peniažky, ale stále má nejaký uraz a za posledný rok mi strážila dieťa asi 4x.Aj to som potrebovala ísť k lekárovi, prípadne som bola na pohotovosti s malým, ktorý si rozbil hlavu.Nievo robím zle, ale neviem, co s tým.Stale si hovorím, že to chce len čas a keď malý troška vyrastie, bude lepšie.Ale veru, keď vidím, koľko majú tvoje deti, tak neviem...
Nebojte baby,príde puberta a to že sú decká doma zistíte len podľa toho, že je prázdna chladnička! Dovtedy zaťať zuby a keď už budú veľké nedať sa ukolisať zdanlivim pokojom a neporodiť ďalšie! Ako ja! Niekedy som v stave, keď mi aj ten nákup v Lidli príde ako spoločenská udalosť🙂
Nečítala som celé,ale minule som kukala film,kde utekal lupič z domu a ja som mu závidela že uteká úplne sám (bez detí)... Fakt som sa reálne pri Tom pristihla,nevedomky. 😂 Ja ako pri prvej tak aj pri druhej materskej som bola skoro stále s deťmi 24 hod denne. Veeeeeeeelmi málokedy bez nich. Po druhom roku na materskej sa vždy teším do roboty. A môj starší,7 ročný,je tiež mamičkovské,ale počas korony ho učím k samostatnosti,no už je v škole,ale pokračujem v Tom ďalej,čo najviac urobiť sám. Máme fajn dedinu tak aj sám do dediny
@dusankomoj pamätám si ako sa aj u mňa stal týždenný jednorazovy nákup spoločenskou udalosťou 😁 jediný výlet a úlet od nich počas celého roka, normálne som sa na to tesila. Idealne tam kde mali na jednom mieste všetko - hlavne plienky za dobrú cenu a Sunar pre staršieho. To som kupovala vždy pre dvoch v s ich veľkostiach dlhé roky. Myslím si že deti treba čím skôr učiť samostatnosti a neobletovat ich stále. Samozrejme nemyslím teraz malé bábätka, ale od určitého veku sa dá naučiť - pod si vymyslieť sama/sám hru aká sa ti páči.
@mirgenah a ešte je super, keď tam majú detský kútik! Ale môj ešte nedorástol.
súhlasím s príspevkami, že dnešné maminy sa snažia od narodenia vyplniť deťom každú minútu dňa a tým ich oberajú p rozvoj fantázie a schopnosť samostatne sa hrať. Nemá zmysel naváľať už škôlkárovi krúžok na každý deň, vymýšľať program na každý deň víkendu a dovolenky od rána do večera. Venovať sa dieťaťu áno, ale nechať mu priestor aj na samostatnú hru. A najmä naučiť ho samostatnosti, nerobiť všetko zaň a ukázať mu, že aj iní členovia rodiny majú svoje práva a potreby.
Je to tazke niekedy sa uvedomit, ale naozaj. Zamysli sa, ak by teraz pribudol do vasej rodiny napriklad invalidny stary rodic, oplienkovany, alebo by si stavala dom, alebo by si mala pole. Co by robili tvoje deti? Nic. Prisposobili by sa. Ci by mali 2 alebo 8 rokov. Museli by. Tak ako aj ty by si musela napriklad ist prebalit babku, a deti nechat tak, pistajuce dozadujuce sa, situacia by ta donutila. A nie, neublizilo by im to. Preto vravim, ze najlepsie je, kedze do takej situacie nie si hodena, dohovarat im, a trvat na tom, ze bodka, ticho tu bude 😂ved oni by uz mali sediet same v izbe a prehrat sa aj 2-3hodiny. Malovat si, skladat si, hrat divadielka. Nehovorim, ze kazdy den je nedela a ze moje deti su poslusne a sedia a hraju sa same 3 hodiny kazdy den. Su to deti,otravuju 😂, vkuse mami mami mami, ale pocas dna sa vedia aj zahrat.
Ja by som len chcela este poradit ak je u vas v blízkosti nejaká kaviareň s kutikom alebo detsky kutik v centre treba tam obcas s oboma zajst a popri tom si das kavu sadnes si a v klude si pozres spravy precitas nieco v telefone aj tak sa da alebo na obyčajné pieskovisko samozrejme obcas kukneš ci su ok kludne si tam vezmi casopis alebo knihu ci kavu so sebou tak to robim často.
@annamivo ano ale ved to je normalne takto je to podla mna ok,aj moja mam to tak mala

@ayanamirei presne suhlasim, za posledne 3 tyzdne je to uz asi 10 prispevok, kde pisu, ze nezvladaju byt s detmi, lebo vkuse vyzaduju ich pozornost a nevedia sa s nimi zahrat.
Nemyslim, ze to je len zo dna na den taka situacia skor som toho nazoru, ze im tie matky spociatku ani nedalli moznost hrat sa bez nich a ze im organizovali kazdy den. poznam taky pripad a pokial sa tym detom (7 a 9) nepovie co maju robit, tak je to len rev, hadky a bitka. moji maju 8 a 6, no v pohode sa dokazu vyhrat aj same aj spolu a to mam chlapca a dievca. nikdy som im neorganizovala cas stylom, ze teraz robime toto potom tota a neskor zase toto...