Jedna matka dáva do škôlky pernamentne choré dieťa
ahojte dievčatá - takže idem sa opýtat na nejaké právne kroky alebo staznosti či čo? jedna mamička dava pernamentne choré dieťa do skolky, potom to ta moja chytí a sme doma 3 týždne... čo s nou? sú na nu nejaké paky?
@ancovec nechcem sa s Tebou hadat, ale su choroby, ktore mozu navonok vyzerat podobne a ich narocnost je znacne odlisna ... takze prvy pohlad ... to je naozaj odvazne diagnostikovanie ... nie som sice na Slovensku, mozno sa tam udiali zazraky, ale to, co si napisala, to by som sa nikdy neodvazila tvrdit ... ale viac to rozoberat nebudem 😉
Len par poznamok:
- v zahranici (zap.EU) preberaju do skolok bezne deti chore, na liekoch, aj s teplotami, toto co tu mame my by asi vobec nechapali. Tam je bezne ze ucitelka podava lieky na pokyn rodica. Je pri tom zaujimave ze tie deti tam nie su o nic horsom stave co sa tyka imunity, skor lepsom.
- moj mal tiez na jesen v sychravom pocasi kasle suche az sa skoro dusil - pri prechode zo zimy do tepla, sli sme do skolky, bezal na zime nadychol sa casto aj ustami, potom prekurena satna tak to doslo - tubera jak vysita. Bola tam jedna mamina co sa so mnou hadavala ze to ma iste anginu a cojaviem co, ze to ona stopro rozozna - ved vychovala 3 deti - sic. Ze mu to vidi aj na ociach a pod. Co uz na to povedat? Keby bolo podla nej, nas by mal dochdzaku tak par tyzdnov z polroka a doma mi veselo zdravy skakal po hlave.
- ukludnila az ked sme doniesli papier od lekarky, na com som sa ale v duchu tiez len pobavila nakolko napr. nasa pediatricka bezne rodicom vydava bianko potvrdenky ze dieta je zdrave a moze do kolektivu so svojim podpisom, doplnite si sami len datum, takze taku vahu to ma...vydava ti preto aby po chorobe uz zdrave dieta nemuselo ist do cakarne plnej chorych deti a chytit tam nieco ine, ale da vam tych potvrdeni aj do zasoby, cize sa to da samozrejme aj zneuzit, to len k tomu ze ani papier od MUDr. vam nazaruci vobec nic
- ked som mala prve dieta cerstveho skolkara, tiez som to strasne riesila a povazovala nezodpovedne matky za najhorsie bosorky, ale casom sa to akosi vykrystalizovalo, vidim tam ten posun v imunite ktory musel prekonat prvym polrokom/rokom, potom to uz bolo omnoho lepsie, a ked som pocula rano v triede kaslat ine dieta uz ma tak netrhalo ako kedysi, brala som to uplne normalne, viem uz ze mnohe deti dokaslavaju po chorobe aj plno tyzdnov a pod.a ze ked tam bola ta najvacsia infekcnost dieta este sa neprejavovalo vobec nijak inak
-pri druhom dietati to uz beriem uplne volne, vypozorovala som ze vzrusovat sa tymito vecami fakt neoplati, skor makat na imunite svojej a svojho dietata
- tiez som si uz trufam si povedat svoje odchovala napriek tomu sa necitim byt kompetentna tvrdit ze viem rozlisit kedy je cudzie dieta utlmene liekmi, nakolko viem ze dieta sa casto tvari aj prirodzene vselijako, aj moja sa casto nafukuje ako zaba alebo sa tak zasnene plizi, ci len nema svoje rano, tak zavidim tym rontgenovym pohladom niektorych matiek
No ja neviem, pri nástupe detí do škôlky treba rátať s tým, že moje dieťa s príchodom do kolektívu bude častejšie choré. Keď si spomínam na môj nástup do zamestnania po MD, to som bola v práci týždeň a dva dni na očr. Moji rodičia vtedy pracovali, všetko som si to odmaródila sama bez pomoci a bolo mi to v práci už dosť blbé, ale nedalo sa inak. Vždy to tak bolo aj u nás, nejaké dieťa na chodbe zakašlalo a ostatné matky už opovržlivo zdvíhali obočie. Samozrejme keď má dieťa teplotu má zostať doma, ale sople a kašle by som neriešila. Na prvom stupni zš mala dcéra učiteľku, ktorá na rodičovskom hneď povedala, že rodičia sa nemajú cítiť previnilo keď dajú dieťa do školy so soplami a kašlami, že viac im bude chýbať nedoučené učivo a pokiaľ nemajú teplotu, majú chodiť do školy.
Takže prístup rodičov, učiteľov je rôzny a každý to berie zo svojej strany. Treba skutočne veľkú toleranciu a pochopenie, hoci je veľa ľudí bez chrbtovej kosti, sebeckých, arogantných. Takíto ľudia sa nezmenia, treba však slušne v škôlke povedať ak sa cítime ukrivdení, nech to riešia tí, ktorí to riešiť majú.
damy, ja celkom chapem, ze zodpovedne matky nechavaju deti doma 2-3-4 tyzdne. Moj syn ked ma napr lahsiu virozu ( den alebo 2 teploty) tak ho necham doma aj 2 tyzdne, Prvy tyzden je akutne chory a druhy sa doliecuje (stale dost kasle a sopli) A nedavam ho do skolky nie preto lebo je infekcny, ale preto, aby vzhladom na oslabene telicko po chorobe nechytil nieco horsie.... Uzili sme si s pneumokokmi dost spasov. A nechapem a odsudzujem matky, ktore davaju totalne zasoplene a uchrchlane decka do skolky. Nechapem, ako mam byt k takym matkam tolerantna ( niekto tu hovoril o tolerancii k chorym...)? Moj syn je tiez alergik a teda je rozdiel soplik z alergie a z virozy. Aby som to uzavrela, chore decko ma byt doma a nie v skolke!
V každej škôlke je to iné... Niekde učiteľky rodičov upozornia, že s dieťatkom nie je niečo v poriadku. Ak sa situácia opakuje, vyžiadajú si správu od lekára.
Ja osobne moju dcéru do škôlky chorú nedávam. Aj keď sú to len sople. Nielen kvôli ostatným deťom, ale aj kvôli nej samej. Veď si predstavte, ako nám dospelým dokáže aj obyčajná nádcha pokaziť deň. Potom sa ju snažím preliečiť a ak mám možnosť, aj týždeň po chorobe si ju nechávam doma, aby sa jej organizmus spamätal. To na margo mamičiek, ktoré nechápu, prečo si niektoré nechávame deti doma tak dlho.
Ale je choroba a choroba. Mojej dcérke napríklad diagnostikovali astmu. Kým jej nastavili správnu liečbu, mala aj trojdňové záchvaty kašľa a musela byť na liekoch. Samozrejme, že som ju do škôlky dala, lebo nebola nositeľom žiadnej choroby. Ale mamičky po mne zazerali, keď som jej dávala ráno pohotovostný sirup na roztiahnutie priedušiek. Preto som si zavolala pani učiteľku, vysvetlila som jej, čo je vo veci a tak, aby to počuli aj ostatné mamičky. Čiže asi to treba len rozlišovať. A ak dá mamička do škôlky fakt choré dieťa, tak potom to nie je v poriadku. A možno je taká zúfalá, že asi nemá na výber.
nečítala som všetky príspevky, ale u nás je to tak, že učiteľka je povinná prebrať dieťa, vykonať ranný monitoring a pri prejave choroby dieťa vrátiť rodičom. Pri návrate do kolektívu po chorobe musí mať dieťa potvrdenie od lekára, že bolo skontrolované a môže do kolektívu
ty sa pytas ze ci je normalne ze dieta chore chodi do skolky a ty ides chora do roboty a takisto nakazis ostatnych. skus ist na to rovnakym metrom
@horana este si zabudla dodat,ze v mnohych krajinach EU- napr. v NL OCR NEexistuje. Takze zostat doma 2-3 tyzdne je utopia.
taky pekn clanok na precitanie som nasla- http://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/2...
@katinka71
@ervenka u nas jedini co maju aky taky narok na ocr su statni zamestnanci ak pracujes pre sukromnu firmu alebo nedajboh sam pre seba a nemozes ostat doma tak mas pekne v zalohe babicku alebo babysitterku - a mas ocr ako vysitu 😀 samozrejme vynimkou je ak ma dieta nejaku vaznu chorobu - rakovina a pod tak vtedy mozes poziadat o "excedencia" - neplatene volno na dlhsiu dobu aj niekolko mesiacov
@katinka71 u nas, ked zavolas k dr. ze ditko ma soplik,alebo sa ti "nepozdava" asistentka sa rovno spyta- ma teplotu? ak nie, NEtrba chodit. Ak ano, aku vysoku, lebo do 38,5 je len zvysena= pozorovat, tekutiny, prip. paracatemol. Ak je vyssia- napr. 39,5 tak uz mozeme prist.
Napr. nas drobec mal norovirus, ked mal rok. Isli sme ku dr.- az po tyzdni poslala vzorku na rozbor= norovirus= "To sa musi vykakat, lieky proti tomu nie su." Takze NIC (rozumej ziadne lieky) nedostal. LEn som kupila ORS. A tu na MK som len zo zvedavosti pozrela "Norovirus" a hned rady- toto, tamto, tuto mu daj. Pri kazden somarinke pomaly aby pol lekarne maminky vykupily. JA robim pri prechladnuti max. cibulovy sirup, nakrajanu cibulu ku posteli- eto vsjo.
No ja mam tiez prvacku skolkarku. Hned po dvoch dnoch v skolke zostala tyzden doma chora. Po tyzdni s potvrdenim od dr. sme sli opat do skolky. Vydrzalo jej to 3 dni....a teraz je opat chora... dovtedy sme ziadne problemy nemali. A to starsia chodila do skolky a tiez kadeco priniesla. A min. tyzden som bola svedkom v satni ako jeden zodpovedny otecko sa 3.r dietata pyta, ci malo horucku? a ze ked pridu domov, tak jej ju odmeria 😠. A nie raz som videla deti so zelenymi sopliskami a aj tak ich dali rodicia do skolky. Jasne, ze kasel a biele sopliky nie su indikacia infekcnej choroby, ale teplota a zeleny sopel ...dieta ma byt doma a liecit sa. Nie je to fer ani voci choremu dietatu a ani ostatnym ci uz zdravym detom alebo rodicom, ktori zodpovedne preliecuju svoje deti....
@ervenka ja ked volam ku dr ze ma teplotu,poviem aj symptomy tak mi da termin na 3 den stym ze mam zavolat ci este je teplota ked nie tak ani nejdem,tu nie je tak ze si rano idem si sadnut do cakarne ,u nasho musime temin,ked nema teploty a dlho kasle uz 2 tyzden vtedy zavolam aby mi dali termin aby ho popcuval ze sa mi to uz nepaci,teplotu zrazam az nad 39,5 skor nie,az by som chcela na pohotvost tak iba detska klinika 25 km od nas a tam sa caka cely den na vysetrenie
@katinka71 inaksie takym krutym prebudenim som si presla aj ja pri prvej dcere - ked zacala s chorobami tak som hned volala prvy den ku dr postupne nas sama dr naucila ze na prvy den teploty je v drvivej vacsine pripadov nemozne rozoznat ci ide o bakterialnu alebo o virusovu infekciu - ked som sa jej pytala ze a co ak je to nieco omnoho horsie - meningitida a pod - tak vtedy sa na mna pozrela ako na total splasenu prvorodicku a s kludom anglicana a s usmevom na tvari mi len povedala to by si si hned vsimla a inaksie by si behala 😀 😀 - a tak asi po dvoch chorobach sme neklusali hned po prvom vystupe teploty ku dr ale cakavali sme 3 dni a ked som uz videla ze na ten 3den mala uz teplotu len kazdych 8-9h a dieta cule medzi teplotnymi peaks tak sme uz ku dr ani nezavitali ale to chce trochu praxe a teraz sa mi uz smeje ale s prvym dietatom ti to nie je vsetko jedno 😀 😀 😀
@perla200 hm... ona riesi temu - ty sa stazujes ze nejake cudzie dieta chodi pernamentne chore do skolky ( potvrdene to nemas ci aj naozaj ono nakazuje ine deti, ci nema len alergiu a podobne ) ale absolutne sa ti zda v poriadku ze ty chodis do prace pernamentne chora a nakazujes tam ine matky, ktore maju doma deti - pridu domov a nakazia ich a potom musia riesit skolku ( to ze ty si chora a nakazlivo chora to vies ...)
@katinka71 asistentka nam tiez prideli termin, ak teda splname poziadavky 😉 zvycajne sa aj trafi, ze ked povie- volny termin je o 13,30. Cakame len 5-10min. Pohotovost- tiez musime volat, tiez nas vyspovedaju, a ak ta pani cez telefon uzna za vhodne, tak povie, pridite o 20,30 (volali sme o 7 vecer), uz o vas budu vediet. Priamo do nemocnice sa ide len ked ditko, alebo dospely clovek su na tom veeeeeeelmi zle. Inak nie.
Tu je aj nazor, ze je lepsie, ked je ditko chore (vybuduje si imunitu) pokym nejde do skoly. Vymeskanie uz skolskej dochadzky= vnechanie uciva moze byt problem...
Ale myslim si, ze je len otazka casu, ked aj SVK preberie "zapadniarsky" styl. Velmi dlho sa sepkalo, ze SVK preberie tento NL system. Hlavnym dovodom- usetrene peniaze.
..a kde sú učiteľky ?
nekomentujem tieto vase nazory....
Riešila som taký problém v škôlke tiež, nakoľko to niektoré mamičky robili tiež. Deti ukašľané, usoplené, v noci vracali a cez deň už boli v kolektíve!!!! .... Ja som bola taká, že keď som mala jedno dieťa choré doma, už som syna do škôlky nedávala, aby náhodou nenakazil iné deti. No iné mamičky bez hanby. Tak som sa raz ozvala.... v danej chvíli som bola tá mladá drzá mamička. No po čase si to milé pani učiteľky uvedomili a prijali nové opatrenia. Nebojme sa ozvať sa, stále sa dá nájsť riešenie.

suhlasim so @sissy27 - nechapem co to maju tie deti za choroby ked su aj 3-4tyzdne doma 😅 moje deti chodia do kolektivu od 1r a v zivote tak dlho neboli chore - starsia sice asi chytila niekde streptokoka a mali sme jeden rok pekne perny - velmi caste anginy kazdy mesiac prakticky a aj to bola najviac doma 7dni, uz mi davali ako jedinu moznost vyber mandli alebo penicilinove injekcie az kym jej jedna normalna pediatricka nenaordinovala to co mala - a decko je zrazu uz viac ako pol roka v pohode, mladsiu tu ani streptokok neskolil a to su so sestrou furt 😀
tiez sa vzdy cudujem ako ste schopne riesit cudzie deti a ako to stihate - fakt to obdivujem ja som mala a mavame teda cas len nechat dieta v skole a ist vacsinou si ine deti ani nevsimnem nemam na to cas. politika v nasej skole je taka ze ak nahodou dieta sa citi zle, vybehne mu teplota cez vyucovanie tak mi zavolaju a ja musim doklusat a vytiahnut ju zo skoly, takisto by to bolo aj pri zvracani alebo hnacke - ale to ju ani ja nepustam do skoly, koli kaslu alebo soplikom mi nevolali ani raz. ked je chora tak je doma pocas akutnej fazy kedy ma teploty - ked je 24h bez teploty ide znovu do skoly. ja som za nasich 6r jasiel, skolok a skol este nespoznala dieta co by bolo 3 tyzdne doma pri angine alebo podobnych beznych chorobach a naozaj si nemyslim ze by tu boli tie deti chorlavejsie.