Materská škola v Bratislave - predškoláci

4. apr 2021

Ahojte nevedeli by ste mi poradiť ako je to s materským školami v BA, chcela by som sa presťahovať. Ako je to s predskolakmi? Mali by ich zobrať niekde, keďže pre nich je škôlka povinná? Musia mať trvalý pobyt v BA? Poprípade nevedeli by, ste poradiť nejakú škôlku v Ružinove v blízkosti školy Vysehradska? Poprípade je nejaky link kde by som sa dozvedela viac ako je to so školami v BA? Vopred dakujem

makova333
4. apr 2021

co konkretne viac sa chces dozvediet? Kazda mestska cast ma svoje MS a ZS, potom su skoly, ktore patria pod BSK alebo MVSR. A potom este sukromne. Vysehradska nie je v Ruzinove ale v Petrzalke. A ano, TP mat musis, inak je sanca takmer nulova dostat dieta do MS (aj ked je predskolak).

petamich
4. apr 2021

vsetko uz povedala @makova333 a staci skusit google, najdes kopu clankov k tomu, viac menej kazda mestska cast ale specialne Ruzinov a Petrzalka maju so skolkami problem a nie je dost miest ani pre pred-skolakov a bez trvaleho pobytu v danej mestskej casti nie je sanca, takze riesenim je castokrat iba sukromna skolka

autor
4. apr 2021

Myslela som Novohradsku, viem ze tam bola škôlka oproti škole... Chcela som len vedieť ze ci je nejaká šanca dostať deti niekde v blízkosti do skolky, a ze ci je pridelená nejaká škôlka, do ktorej by ich mohli zobrať, ak by sme si tam zmenili trvalý pobyt.

daisylucky
4. apr 2021

Keď budete mat trvalý pobyt v mestskej časti, kde chceš, aby chodil do skolky, predskolaka ti musia zobrať. Tak daj prihlášku len do tej škôlky, kde chceš, aby ti ho zobrali a vezmú ti ho. Bez trvalého pobytu ti ho možno nevezmu nikde, tak toto by som neriskovala.

loginexistuje
4. apr 2021

misite mat TP bez toho sa neoplati ani skusat a mestska cast ti moze pridelit aj ine miesto

loginexistuje
4. apr 2021

a novohradska je dost vychytena s tou by som nepocitala

loginexistuje
4. apr 2021

tam sa dostat aj do skoly je narocne je to vyberova skola

autor
4. apr 2021

@daisylucky ešte otázka ci meniť trvalý pobyt len sebe alebo aj deťom? Je nejaká škôlka v tejto lokalite, kde mi ho zoberú? Alebo podľa čoho vyberať? Ďakujem.

maciatkolulu
4. apr 2021

Však keď sa niekde pre sťahujete a mienite tam žiť, tak je logické, že si zmeníte aj pobyt, spz atd. Potom budeš mat aj výhody a ulahceny život.

petamich
4. apr 2021

v Ruzinove plati bodovaci system na zaklade ktoreho je dieta prijate/neprijate do skolky (samozrejme aj kapacita hra rolu), trvaly pobyt dietata v pesej dostupnosti od skolky je jeden z nich, cize ano trvaly pobyt zmenit aj vam aj dietatu https://www.ruzinov.sk/sk/aktuality/view/do-sko...

kazdopadne ak sa nemylim tak chybaju stovky miest kazdorocne, cize clovek je rad, ze mu ho niekde zoberu a uplne si nenavyberas 🙂

autor
4. apr 2021

@petamich ďakujem, prestudujem

loginexistuje
4. apr 2021

pen sa poponahlaj lebo sapisy su tusim k 3.5 aby ste to mali poriesene pobyty a tak

autor
4. apr 2021

@loginexistuje ďakujem, áno musím to začať riešiť.

petamich
4. apr 2021

za malo a drzim paste nech to vyjde podla predstav ;)

elizabet173
4. apr 2021

@daisylucky nemusia zobrať ani predškoláka, ak nemajú kapacitu, toto je trochu nedomyslené, v BA zvlášť. Ak má MŠ kapacitu 80 detí, 110 neprijme, bohužiaľ.
@maciatkolulu prečo meniť ŠPZ pri presťahovaní sa? Som mimo tému, ale zaujíma ma to

mimi_k
6. apr 2021

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či má niektorá skúsenosť so škôlkami v Krasňanoch, v Rači. Je problém s prijatím 3rocneho dieťaťa?

makova333
6. apr 2021

@elizabet173 predskolaka kedze je povinna MS od septembra 2021 zobrat musia (uz teraz lutujem tie samospravy MC ako to spravia, ale asi na ukor mensich deti...) K SPZ, aby si mohla v danej MC parkovat.

elizabet173
6. apr 2021

@makova333 sorry, to mi nedoplo, ja mám rodinný dom, takže parkujem vo dvore, ŠPZ som nemenila, keď som sa sťahovala. No neprijmú to dieťa z kapacitných dôvodov, neroztlačia triedy. Je to celé nedomyslené najmä vo väčších mestách, škôlka má kapacitu sto detí, šesťdesiat do nej už chodí, ok, nezoberiem, mladšie ako predškolákov, ale čo ak sa predškolákov hlási 60? Nechať niektoré z tých, ktoré tam už chodia doma? A ktoré? Bude sa žrebovať? Čo s tými deťmi, pre ktoré miesto nebude? Môžu ich rodičia voziť do dedín naokolo, kde ich možno prijmú, ale napr. v BA si to neviem predstaviť. Pochybujem, že si vôbec niekto, pri návrhu a prijímaní tohto zákona dal tú námahu zistiť, koľko máme v MŠ miest a koľko detí bude v budúcom šk. roku predškolákov. O tom, že chýbajú učiteľky, radšej ani nepíšem.

maciatkolulu
6. apr 2021

@elizabet173 vieš ono to je aj tým, že v ba je veľa ľudí pristahovanych a s tým ťažko rátať, keďže škôlky boli stavané v inej dobe pre Bratislavčanov, ktorých je v ba ako safranu, ale prisťahovalcov veľa, najmä mladých rodín s deťmi.

elizabet173
6. apr 2021

@maciatkolulu to máš pravdu, ale ak tam majú trvalý pobyt....v každom prípade je to ale nepremyslený krok, keď nie sú na to vytvorené podmienky.

makova333
6. apr 2021

@elizabet173 v spadovej skolke prijat musia, proste musia mu vytvorit miesto. Hodilo sa to na obce a MC nech si poradia. Ako vela inych veci... Fakt je taky, ze podla zakona prijat musia. Samozrejme, prioritne su umiestnovane deti s TP v obci/MC.

maciatkolulu
6. apr 2021

@makova333 nezávidím im...

elizabet173
6. apr 2021

@makova333 no neprijmú ho, zákon taký byť môže, ale ak riaditeľka nemá miesto, ani priestory na zriadenie ďalšej triedy, tak mu len môže zaistiť miesto v inej MŠ. Riaditeľka sa totiž musí riadiť aj vyhláškou, ktorá niečo hovorí o počte detí v triedach a ani z hygienického hľadiska nemôže mať v triede s kapacitou 23 detí napchatých detí 30. Ako to urobia netuším, minulý týždeň som sa rozprávala so známou - riaditeľka MŠ, zápis ani nerobí, už teraz má kapacitu naplnenú. Brala len predškolákov, ale hádam nevylúči deti mladšie, ktoré už MŠ navštevujú, aby mohla prijať ďalších predškolákov. MŠ je na veľkom sídlisku, takže by sa tam uživili aj tri, štyri MŠ

makova333
6. apr 2021

@elizabet173 asi si nerozumieme, riaditelka mu to miesto musi vytvorit. Napríklad i tak, ze neotvori ziadnu triedu pre 3 rocne deti a namiesto toho spravi dalsiu predskolacku. Vylucit samozrejme nemoze, len proste neprijme novych malych. Ja to neschvalujem, je to chore ako to, ze zrusili nulte rocniky a pripravne rocniky. Leno ucitelky v MS su zjavne specialne pedagogicky krizene s logopedicky a psychologickami. Poviem uprimne, uz dlho sme nemali tak blbeho ministra skolstva resp. blbych sme mali, ale aspon nerobili taketo reformy. A este zrusi aj maturitu🙈

elizabet173
6. apr 2021

@makova333 tiež mám pocit, že si nerozumieme. V MŠ, o ktorej som písala, je kapacita 65 detí, povedzme, že by sa dalo tam napchať tých detí 70. Do školy odchádza 21. Už dnes bez zápisu má prijatých 21 - to sú všetko predškoláci. Takže budú dve triedy predškolákov a jedna trieda mladších detí. Ona žiadne mladšie dieťa neprijala, len predškolákov. Ako môže prijať ďalších, ak sa budú hlásiť? Kam ich dá? Aj keď to budú predškoláci, nemôže ich prijať. S poslednými vetami absolútny súhlas.

loginexistuje
6. apr 2021

@makova333 v spadovej skolke pises a ako sa zaradi dieta podla spadu ? no jedine podla TP

makova333
6. apr 2021

@loginexistuje ano, malo by to byt podla TP, to neznamena, ze si nemozes podat prihlasu aj inde, ale tam uz nie je povinnost zobrat dieta. A potom je moznost si vybrat este sukromnu MS zaradenu do siete, kde si zas uz platis.
@elizabet173 väcsina deti do nejakej skoly vo veku 5 rokov uz chodi, takze to nebude taky natresk ako pri trojrocnych. Tie deti, ktore uz su v tejto MS alebo akejkolvek inej tam zostanu (aj ked maju iny TP, lebo uz su tam prijate). Cize riaditelke odide cca 1 trieda deti do 1. rocnika (+- norma je 22), "strednaci" sa presunu do predskolskej (dajme tomu vsetci). Riaditelke ostane 1 trieda novych "strednakov" a jedna volna trieda. Tu sa moze rozhodnut (resp. zriadovatel) ci prijme malych trojrocnych alebo otvori dalsiu triedu predskolakov alebo otvori aj malu triedu a aj najde priestory a ucitelky na otvorenie dalsej triedy predskolakov. Toto vsetko zavisi od toho kolko predskolakov sa jej prihlasi (to uz nebudu kvanta) a aj kapacitnych moznosti. Na to ma kazda obec odbor skolstva, aby situaciu zhodnotili. Kazdopadne, zas zakon, ktory nie je vobec domysleny.

elizabet173
6. apr 2021

@makova333 môže to byť tak, ako píšeš, ale môže byť situácia aj taká, akú som opisovala ja, tam je ešte v hre pár detí, ktoré budú mať zrejme odloženú školskú dochádzku - logopéd, psychológ, pediater im neodporúča ísť do školy. A tie miesta budú chýbať. Mne je to v podstate fuk, škôlkára už dávno nemám, súhlasím s tebou, že je zákon nedomyslený. Ako napokon každý druhý.

makova333
6. apr 2021

@elizabet173 je uplne jedno ako to bude, zriadovatel je povinny zabezpecit, aby kazdy predskolak mal predskolsku vychovu zabezpecenu. Ak by bola jedna skolka obsadena zriadovatel bude zrejme robit presuny. Cize priklad: Mam TP v Petrzalke, hlasim sa na skolku XY, kde spadam podla ulice, skolka je full plna (ano ani riaditel nemoze prekrocit limity v triedach), tak zriadovatel (v tomto pripade mestska cast Petrzalka) mi bude musiet zabezpecit teda inu MŠ v tejto casti, ktora ma volne miesto. Tu je k tomu maly pokec:
Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie mimo obce, v ktorej má trvalý pobyt, na základe rozhodnutia riaditeľa materskej školy, do ktorej sa hlási. Riaditeľ materskej školy, do ktorej bolo dieťa prijaté, oznámi túto skutočnosť riaditeľovi spádovej materskej školy.
Riaditeľ spádovej materskej školy je povinný prednostne prijať na povinné predprimárne vzdelávanie deti s trvalým pobytom v obci.
Na predprimárne vzdelávanie sa PREDNOSTNE prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné.
Ostatné deti, pre ktoré NIE JE predprimárne vzdelávanie povinné (bez ohľadu na trvalý pobyt) NIE je povinný riaditeľ prijať prednostne.

elizabet173
6. apr 2021

@makova333 o tomto viem, iba to tým zriaďovateľom nezávidím