Práca a škôlka

veronika1402
20. júl 2015

Baby,neviem čo robiť.Malú mi nevZali do škôlky,riešila som to aj cez inšpekciu,zatiaľ nič:( To je jedno,objavila som jednu súkromnú,v meste,kde mám nastúpiť do práce.Problém však je,že zarobím nejakých 500 v čistom a škôlka stojí 300 eur na mesiac. Nejakých 80 precestujem,normálne som znechutena,že budem chodiť do práce zadarmo a protekcne deti,ktoré nemajú ani 3 roky zaberajú miesto pre staršie.Šli by ste v takejto situácii vvlastne do práce? Nechcem prísť o robotu,aj keď je psychicky veľmi náročná,celý deň bude malá s cudzími a aj tak nič nezarobím,resp.nic Domov neprinesiem:( čo by ste robili?

lilitela
20. júl 2015

@veronika1402 A to este pockaj, ked ti bude mala 2 tyzdne v mesiaci chora, a nedostanes ani tych 500, ale za skolku 300 budes musiet stale zaplatit, tak to sa ti neoplati vobec. Nepotesila som ta, vsak?

janickacrazy
20. júl 2015

@veronika1402 Nemožeš ju dať postrážiť babke, sestre alebo niekomu z rodiny? Prípadne nejakej mamičke na MD, ktorá by nepýtala veľkú sumu za opatrovanie. Mne tiež nezobrali malého do školky, ked mal 3 roky, ale ja som si požiadala o predlžený rodičák zo zdravotných dovodov a našťastie mi ho schválili, tak som ešte rok zostala s ním doma, manžel dobre zarobí, takže nám to tak nevadilo.

peneloppe
20. júl 2015

@veronika1402

Ostala by som doma s dietatom. Neoplati sa ti chodit do prace. Este ked k tomu pribudnu choroby malej, zaciatky v kolektive su vzdy take. A ty na OCR tak este prerobis, nieze zarobis malo.

My sme mali jedno dieta po druhom, je medzi menej ako 2 roky rozdiel a do prace som sa vratila az ked isli do skoly. Pracovala by som a cela vyplata by isla na skolku pre oboch. Aky by to malo vyznam.
Pouvazum o tom tiez. 😉

siska53
20. júl 2015

@veronika1402 ak by to malo byt,ze cely skolsky rok,tak jedine sa dohodnut s manzelom,ci sa vam to oplati aj za takych okolnosti... Ja som na tom bola podobne,oplatilo sa mi ostat na podpore,ale sla som robit,no nas prijali,takze to bola otazka 3m. Ateraz cez prazdniny ide len na tyzden,zvysok bude opat s nasimi a tak vselijak to platame...
Vlani nam po x-telefonatoch do skolky a i na urad nakoniec maleho vzali,lebo ak nie,tak 2deti v sukromnej skolke by sme nemohli mat ani pri plate v byvalej robote(kde nakoniec pre mna nemali miesto).

Tak drzim paste,mozno sa to este vyriesi ako u nas par dni pred zaciatkom septembra.

lilitela
20. júl 2015

@peneloppe joj ti zavidim, tak hravo to tu podavas, s lahkostou... je to asi v urcitom aspekte najlepsie riesenie, aj ked deti skolku potrebuju, ale mna osobne by asi tak dlho doma trtlo. Som doma teraz 4 roky, a dnes mi je fakt na maslu. To si sa vratila az po 8 rokoch? A do novej prace? Nemala si problem?

peneloppe
20. júl 2015

😀 Bolo to lahsie ako chodit do prace. Teda aspon pre mna, vzhladom na to ze manzel mal narocnu pracu, takze chodil neskoro, aj doma sem tam este pracoval.
Zili sme v zahranici takze tam je to dost bezne a je tam vela aktivit pre deti, detske centra, herne, kde sa deti mozu prist pohrat za symbolicke poplatky. Od 2,5 roka chodili do playgroup na pol dna viackrat do tyzdna a od 3 rokov na 3 hodky denne do skolky.
Bolo to skvele. Praca po tolkych rokoch je dost narocna ale vsak si zvykam. Pomaly. 😀 😎
@lilitela

lula26
21. júl 2015

@veronika1402 je to nepríjemné. Len akosi nechápem, prečo si išla cez školskú inšpekciu. Skôr by som sa obrátila na zriaďovateľa.

0silvia0
21. júl 2015

@veronika1402 rozhodnutie je len na tebe, ale nedávaj si to do pozície, že budeš pracovať zadarmo a domov nič neprinesieš... Daj si to do pozície, že škôlku platíte s manželom spolu zo spoločného rozpočtu, nie z tvojej výplaty 😉 Ak o prácu nechceš prísť, tak asi iná možnosť nebude, skús pozrieť ešte v iných škôlkach v blízkom okolí.

veronkaj
21. júl 2015

voľakedy keď moja chodila do jaslí, škôlky sme si všetko hradili z výplaty a ked sa nedalo do škôlky ale súkromné opatrovanie tak tiež a tiež sme zarábali a zarábam tak ako ty.
Teraz keď rodič nastúpi do zamestnania má predsa možnosť požiadať o príspevok na dieťa na opatrovanie - ak ide do štátneho zariadenia dostane cca max 100 eur ak do súkromnej škôlky cca 260 eur a to isté ak si dá opatrovateľke ktorá má na to živnosť a vystaví faktúru - toto mám dokonca známu čo to robí tak preto viem. Pokiaľ ho dáš babke.. a tak nárok nie je .
bola som sama s dieťaťom a muselo sa to dať a to chodila ráno medzi prvými a odchádzala medzi poslednými a občas som musela nájsť niekoho kto ju vyzdvihne a postráži kvôli prac. dobe a dalo sa len to chce sa uskromniť a potom už je lepšie
takže ti väčšinu nákladov vykryje príspevok platený zo št. rozpočtu z daní .
to že precestuješ je normálne všetci sa nejako musia dostať do práce. čo mi by sme za to dali lebo aj vtedy to stálo dosť.
takže niet dôvod všetko sa dá a predsa ste na dieťa dvaja a ak aj nie aj tak sa to dá zvládnuť a tým,že budeš robiť budeš mať aj očr preplatenú aj dovolenku aj výmer keby si ostala nezamestnaná,

veronika1402
autor
21. júl 2015

@lula26 išla som aj cez zriaďovateľa,bohužiaľ,aj v zákone je uvedené,že o tom rozhoduje riaditeľka,a riaditeľka mi to s úsmevom na tvári aj prízvukovala,že ona je jedinÁ,kto o tom rozhoduje,takže tak🙂 zriaďovateľ má rovnaký názor ako ja,ale nič s tým neurobí.

katarina002
21. júl 2015

@veronkaj a ten príspevok neplatí len pre dieťa do troch rokov? či normálne do 6-tich?

veronika1402
autor
21. júl 2015

@veronkaj nárok na ten príspevok nemám,vzťahuje sa to na deti do 3 rokov,príp.do 6,ak ma dlhodobo nepriaznivý stav,čo moja našťastie nemá.

moncicip
21. júl 2015

@veronika1402 My sme pred rokom mali podobny problem. Maleho mi v mieste bydliska, (cca 200m od bytu) nevzali do skolky, riaditelka mi klamala do oci, totalne mi tu skolku zhnusila a znechutila. Nastastie sme nasli riesenie. Vzali nam ho sice do statnej skolky ale na opacnom konci mesta co znamenalo denno denne dochadzanie tam a spat 2x denne, ale zvladli sme to. Teraz od septembra uz konecne nastupuje do blizsej skoly tak sa tesime. Neskusala si aj ty oslovit ine statne skolky v okoli? Mne to trvalo pomerne dlho a bol to tazky boj, vkuse som vypisovala maily a telefonovala ale nakoniec som mu nasla miesto aj v statnej skolke. Pri tvojom prijme a cene za sukromnu skolku by som urcite do prace nesla lebo sa ti to absolutne neoplati.

veronika1402
autor
21. júl 2015

@moncicip aj mne riaditeľka totálne zhnusila už našu škôlku,táto je perfektná,deckám sa tam fakt venujú,a nie,že ich vypustia na dvor a nech sa hrajú🙂 bývam na dedine,takže to je jediná škôlka,ostatné sú už iba vo vedľajších dedinách,t

moncicip
21. júl 2015

@veronika1402 Nam dokonca okrem ineho klamala v tom ze to jej magistrat nariaduje koho ma ona prijat. A druha jobovka bola ked zadrela ze keby sa narodil 1.9. tak ho vezme,ale kedze je narodeny 5.9.tak smola ..... hold nabuduce asi budem musiet povedat doktorovi aby mi koli skolke vybral o 4dni skor dieta z brucha .....

veronika1402
autor
21. júl 2015

@moncicip naša je tiež septembrova,hlavne že prijala aprílové deti,kt.budú mať až budúcu rok 3, napísala mi,že sa mám odvolať na zriadovatela🙂to nevedela,že ten to posle rovno na ministerstvo🙂a to povedala na roviny,že ona zobrala 5 deti 2 ročných,ale zaberajú 10 miest,takze ona kapacitu naplnila!?

moncicip
21. júl 2015

@veronika1402 U nas detto pobrala deti ktore este len tohto roku na jar mali tri roky a normalne uz od septembra chodili do skolky. Ja som uz ani nemala chut sa stazovat lebo tak ma z e hutilo to ze mi klamala rovno do oci ze som si povedala ze takym ludom ja dieta do ruk teda nezverim. Rok sme sa potrapili a teraz verim ze od septembra uz len dobre bude. Hoci statna skolka je o niecom uplne inom ako sukromne zariadenia. Mame skusenost s oboma takze viem porovnat .......

janickacrazy
21. júl 2015

@veronika1402
@moncicip U nás je jedna školka a detí veľa, takže ani jedno septembrové, oktobrové nezobrali do MŠ. Jediné riešenie u nás je voziť dieťa do mesta, kde je školok viac, len je to asi 20 km, takže človek aj veľa prevozí, aj času zabije, takže o ničom. Ja teraz čakám bábo a narodí sa v oktobri, takže už teraz viem, že mi ho v 3 rokoch tá naša úžasná riadieteľka nevezme do MŠ, to poteší. 😠

moncicip
21. júl 2015

@janickacrazy Neviem ci aj na dedinach ale tu v meste to funguje tak ze pokial je dieta aj "po zapise" a ma v skolke starsieho surodenca tak vez u to mladsie bwz problemov. Nas bude mat v spetembri 4, druhe sa narodi zaciatkom decembra tak ja verim ze sa na tom nic nezmeni kym to mladsie pojde tiez do skolky.

janickacrazy
21. júl 2015

@moncicip No bohužiaľ tu to tak nefunguje ani náhodou. Kamoške teraz tiež tu nezobrali oktobrovú dcéru do školky, pričom aj staršia dcérka tam už chodí. Proste veľa detí a malá kapacita školky, raz darmo. Tí, čo majú babičky schopné a ochotné strážiť, tak to riešia tak, u nás bohužiaľ nejaká ochota nehrozí. Ani teraz cez prázdniny si malého moja drahá matka nechce vziať ani na pol dna, nie tak ešte že na týžden alebo dlhšie a pritom má malý už 4,5 roka, čiže žiadne bábatko to nie je.

moncicip
21. júl 2015

@janickacrazy Tak to mas fakt blbe potom. Mne nasi maleho vzali teraz prvykrat na tyzden, velmi som sa bala kedze 4roky bez nas nebol dlhsie ako jeden den ale zvlada to super a tak aj my s muzom sme spokojni.
Mozno by pomohlo keby ste sa viacere nespokojne mamicky spojili a isli sa hromadne stazovat za starostom. V dedine odkial pochadzam bolo jeden rok tak ze pocet ziadosti prevysoval kapacitu skolky tak sli matky za starostom a ten bol nuteny otvorit dalsiu triedu aby vsetky mamicky uspokojil.

janickacrazy
21. júl 2015

@moncicip No u nás to nebude možné, lebo tu bola samostatná školka veľká, len ju zatvorili, lebo asi 5 rokov po sebe bolo menej detí a šupli školku do ZŠ, tam otvorili 2 triedy a bolo vybavené. No detí pribúdalo, tak otvorili ešte jednu triedu, ale to fakt je tam už len tak tak, aby sa aj školáci ostatní pomestili. Takže mi ostáva len dúfať, že za 3 roky možno nebude toľko detí, ale ked vidím tie kočíky tu, tak asi veľká šanca nie je.

veronkaj
22. júl 2015

@katarina002 platí, len nesmie Vám dieťa varovať babka ani tak musíte mať doklad kde máte dieťa popr. aj u súkromníčky len musíte doložiť mesačné platby koľko to je - musia byť uhradené inak nepreplácajú teda nemôžete mať dlh.

veronkaj
22. júl 2015

@janickacrazy tak to bohužial ale 20 km nie je taká vzdialenosť, bežne sa dochádza aj viac, ja som tiež s dcérou cestovala ráno už o 6 aby sme boli o 7 v škôlke, jasliach no ked sa nedá tak sa nedá, iné je že ideš na materskú, poprípade sa popozerať či niekto nemá na to živnosť, - takéto sú väčšinou v rod. domoch poznám 2 pani čo to robia a vystavujú mesačne faktúru ale to je všetko v okolí ba.

janickacrazy
22. júl 2015

@veronkaj No ved hej, viem, že niektorí dochádzajú aj viac, ale pokiaľ málo zarobíš ako napr. tu u nás, tak sa to ozaj veľmi neoplatí, lebo ked si spočítaš náklady na cestovné, ešte k tomu tie OČRky, ked dieťa ochorie, tak ti veľa neostane a pripadáš si, že vlastne ani nič nezarobíš, lebo všetko ide na školku a na cestovné.

veronkaj
22. júl 2015

@janickacrazy no ono to je asi tak na Slovensku väčšina zarába málo aj v BA ja tiež mám 550 z toho splácam úver, cestujem každý deň 33 km do práce a späť, dcéra chodí do školy, k tomu sa starám o mamu ktorá býva 50 km odo mňa a musím cestovať aj tam, tiež ked poplatím úver, cesty, školu, strava, účty za domácnosť, telefon, tak je to akurát tak že občas treba oblečenie dokúpiť a tak. ked sa niečo pokazí no neviem. a tak ked je možnosť si privyrábam brigádou.
ale tak to bohužial je pokial nemá niekto dobrú prácu no je tu takých veľa ale chodiť do práce aj ked za malú mzdu má zase iné výhody ktoré budeš potrebovať ked dieťa podrastie a čím dlhšie budeš doma tým sa bude hľadať horšie práca

janickacrazy
22. júl 2015

@veronkaj No ved hej, máš pravdu, každý si to musí zvážiť, ako mu to vychádza. Moj manžel robí na živnosť, takže ked som doma, može si na mna dačo odpísať, takže my ked sme to prepočítali, tak nám vyšlo, že je lepšie, ked som bola o ten rok doma dlhšie, lebo čo by som zarobila, to by šlo na cestovné a školku a odpísať by na mna nemohol nič, takže sa nám to neoplatilo.