Režim dieťaťa, ktoré už cez deň nespáva

katka123456
27. sep 2012

Nasa dcerka (3 roky) prestala cez den spavat. Takze teraz je nas stary rezim uplne v troskach 😅 . Hlavne, co ma prekvapilo, ze teraz mi jedava omnoho menej ako predtym. Akoze je to aj logicke, kedze chodi vecer skor spat a rano neskor vstava, tak uz nestihne zjest tolko ako predtym. Len sa bojim, aby jej teraz nieco nechybalo, lebo papava tak 3-4 krat za den, co sa mi zda ozaj dost malo. U nas je to teraz tak, ze v noci spava 12 hodin. Ked vstane, tak sa naranajkuje. vacsinou do obeda uz nic nechce, a vlastne ani nestihne, ked spi dlho. tak potom uz ma obed. na olovrant jedava len obcas, podla toho, kolko zjedla obeda. no a vecer uz je velmi unavena a nervozna, tak ani s vecerou moc vody nenamuti 😒 . Som z toho trochu vykolajena, preto sa chcem trosku inspirovat. Aky mate rezim vy?

sofinka333
27. sep 2012

@katka123456 no 3 rocne dieta este psanok velmi potrebuje, vyvija sa nervova sustava, necudo ze je vecer mrzuta. Skus trvat na tom aby po obede spala ( rozpravky, .. mozno to bude dlhsie trvat ale mozno zaspi) ... popripade nech lezi aj tu hodinu a pol- na 90% zaspi, a ak nie, aspon si oddychne. Do skolky nastupi polovica malych deti s tym, ze uz po obede nespavaju, a v skolke zaspia medzi prvymi, takze moze to byt aj tym ze ma obdobie vzdoru a snad len vymysla. Spanok urcite este potrebuje. POdla mna pomozes aj sebe, ak opat nabehnete na stary rezim.

ninan2
27. sep 2012

dieta do 5 rokov este obedny spanok urcite potrebuje. Keby chodila do skolky, tak tam by pekne spavala, lebo by nemala inu moznost. Doma deti vymyslaju 😀 Moja 4-rocna neterka cez tyzden v skolke spava, a cez vikend doma nie... potom ale aj ide ovela skor spat na noc. Ten obedny spanok sa doma snazila bojkovat uz cca od 2 rokov, ale mamicka ju vzdy ulozila do postele a musela aspon chvilu lezat, aby si oddychla. Samozrejme takmer vzdy aj po chvilke zaspala. Keby nebola unavena tak nezaspi. 🙂

bubelko
27. sep 2012

moj starsi nespaval od 2 rokov, mladsi momentalne spava tak na 50%.
u starsieho sa rezim zmenil akurat v tom, ze vecer isiel skor spat. namiesto o osmej, isiel do postele okolo siedmej-pol osmej. rano potom vstaval mezdi siedmou-osmou.
mladsi ak spi cez obed, tak vecer skor ako o deviatej nezaspi. ak spi dlho, zaspava az okolo desiatej. takze ak sa sam nehrabe spat, tak ho nenutim. ak nespi po obede, tak zaspava vecer medzi siedmou-osmou.
a co sa stravy tyka - ak neskoro vstavaju, tak desiatu tiez nemaju. maju potom len ranajky, obed (1chod), olovrant a veceru, pripadne mlieko pred spanim. zatial som nezistila, zeby im nieco chybalo.
osobne by som ten obedny spanok nesilila, ale nechala na nu. skusit ukladat ju samozrejme mozes, ale ak nezaspi, tak to nechaj tak a skus ju radsej vecer skor ulozit. ono aj u nas to prechodne obdobie bolo s mrzutostou. ale teraz uz je lepsie, pomaly sa to ukludnuje a usposobuje podla noveho. treba tomu dat len cas.
a mozno je to len prechodne obdobie. 😉

katka123456
autor
27. sep 2012

@sofinka333
@ninan2 ja ju kazdy den ukladam. V postielke ju necham hodinu a pol a nezaspi aj tak. Jednu dobu som ju aj rano budievala, vtedy cez obed spavala. Ale nie je mi to moc prijemne ju kazde rano tahat nasilu z postele. Podla mna nespava preto, ze v noci spi 12 hodin. To by som chcela od nej asi vela, aby mi po tolkych hodinach zaspala aj cez den. Skor ma zaujimala ta strava.

@bubelko dakujem moc za odpoved. Tak to jedava tak isto ako nasa. Ja som len asi neni na to zvyknuta, kedze predtym jedavala o dost viac ako teraz.

abbey1
27. sep 2012

S režimom ti neporadím. napíšem len z vlastných skúseností. Strašia mi nespávala od asi 1,5 roka. Zara už teraz väčšinou nespí. A neboj sa. Sabínka je veľmi múdre a inteligentné dievča, takže sa jej mozog a nervová sústava vyvinuli dobre aj bez spánku. Toto by som sa naozaj nebála.
U nás najlepšie funguje na deti, akcweptovať ich a ich potreby Čiže nič neruešiť nasilu, lebo sa to tak vraj má byť podľa iných detí, či tabuliek. všímaj si vlastný režim tvojej dcérky, papať jej ponúkať, telíčko si vyžiada svoje.

sofinka333
27. sep 2012

@abbey1 s týmto nesúhlasím, male dieta nie je natolko vyspele aby si dokazalo stanovit rezim dna tak aby vyhovoval psychohygiene.... nato su rodicia, a dieta sa ma prisposobovat rodicom a nie dieta rodicovi. To mi pride ako liberalna vychova... robime to co chce dieta, ale ved ono nevie co je pre neho najlepsie. A aj ked tvoja mala vyrastla inteligentna a sikovna nepopieram, ale stoji to za to ze je vecer uz nervozna a zle papa??? Zrejme ten rezim ktory si stanovila ,,sama" nie je celkom v pohode.

sofinka333
27. sep 2012

@katka123456 Tak urcite je dobre ze si aspon polezi. A s tou stravou podla mna nemusis mat obavy, obcas aj my predsa mame obdobie kedy nam chuti menej a kedy viac. Keby prilis chudla tak vtedy by som to riesila. 😉

sofinka333
27. sep 2012

@abbey1 naozaj nechcem sa hadat, ale nemyslis ze to akceptovanie deti, a nic neriesit na silu je vysledkom dnesnych deti a mladeze? Su nauceni, ze vsetko sa od mala riesilo podla nich, a ked zrazu sa maju prisposobit tak maju problem. Maju problem sa zaradit do spolocnosti, pretoze vsade su pravidla ktore respektovat musia....

bubelko
27. sep 2012

@sofinka333 ale nie je pravda ani to, ze deti musia po obede spat do neviem kolko rokov, ako je to zvykom na svk. napr. u nas deti v skolke alebo spielgruppe nespavaju a su v pohode. chodia spat skor, alebo spia len v dni, ked su doma. ale napr. dieta, ktore ma do 13.45 do 16.15 spielgruppe urcite nespi. a to su deti vo veku 2.5 - 5 rokov. a maju vyvinutu aj nervovu sustavu a su to normalne fungujuce deti, nevidno rozdiel medzi tymi na svk povinne v skolke spacimi a tymito (aspon co poznam z oboch stran).
su deti, ktore spat potrebuju a aj si pospia a su deti, ktore spat nespia a mozes sa aj na hlavu postavit. a po pravde sa mi zda rozumnejsie a zdravsie v takom pripade, ak dieta cez den nespi a ide spat radsej skor a prespi celu noc, ako ked sa donuti spat po obede a potom "tancuje" po byte do desiatej ci jedenastej a potom rano vyspava.

sofinka333
27. sep 2012

@bubelko prepac, co je to spielgruppe?

bubelko
27. sep 2012

@sofinka333 zariadenie pre deti od 2,5 - 5 rokov. chodia tam deti na 2.5 hodiny denne, 2x do tyzdna kym nenastupia do skolky, ktora je povinna.

sofinka333
27. sep 2012

@bubelko ja si aj tak myslim ze minimalne do tych 4 rokoch dieta potrebuje poobednajsi spanok. Mozno nezaspi kazdy den, ale aspon si polezi. To neznamena ze odsudzujem vsetky mamicky ktorym dieta nespi od roka a pol.... to urcite nie! to nie je moja vec, ja len pises svoj nazor na to. Jedine mi to pride cudne, pretoze ten spanok je aspon chvilocka kedy si moze mamina doma robit co potrebuje- upratat, pozehlit, ... podla mna si to maminky len zbytocne komplikuju. Ja si neviem predstavit aby mi deti poobede nespali...

sendy182
27. sep 2012

@katka123456 dieťa neprinútiš spať...........moje nespali od cca 2 rokov .......aj som ležala pri nich aj rozprávka a nič.....málokedy sa stalo že zaspali a keď áno tak potom šli o to neskôr večer spať......aspoň oddýchnuť si ale museli.....pustila som DVD.......k večeru boli ako-kedy nervoznejšie ,ale žeby padali od únavy a zaspali aj na zemi alebo pri jedle to sa ešte nestalo........ 😝..............pôjde do škôlky a tam bude tiež ležať tak ju aspoň na to priprav a možno aj zaspí .......a čo sa týka stravy tak ak vstane okolo 9.00 hod. môže mať chlebík potom ovocie alebo jogurtík s rožkom.....prechádzka-vyhladne .....obed 12.30......oddych....dobroboľne na silu 😲 ........olovrant15.00 detská výživa, alebo chlebík, mliečko.......ovocie........a večera 18.00 moje deti boli už v pyžamku 🙂 ......poprípade ak pije ešte mliečko tak pred spánkom alebo na dobrú noc a umyť šikovne zúbky

sofinka333
27. sep 2012

@bubelko aha, tak to by bola blbost ich davat na ten cas spat 🙂 ... to by sa isli predsa len vyspat nie??? 🙂)))))))))

dejnas
27. sep 2012

moja dcérka tiež nespáva od necelých roka 2 rokov...
dnes bolo práve rodičko v ich škôlke a už aj naša škôlka vníma potrebu dieťaťa na spánok individuálne.. riaditeľka vravela, že k deťom, ktorým sa nechce spať v čase obedného spánku, učiteľky pristupujú individuálne... najčastejšie podľa možnosti sa ich snažia udržať na lôžku, aspoň odpočívať, ale ak to nejde, netlačia "na pílu"
@sofinka333 ja som si to rozhodne nezvolila, čiže nesúhlasím s tým, že "maminky si to zbytočne komplikujú"... každá matka je určite rada, ak dieťatko chvíľu spí a ona môže buď tiež odpočívať, prípadne robiť iné činnosti...
nemyslím, že je to voľba matky, skôr akceptovanie potrieb dieťaťa 😉

bubelko
27. sep 2012

@sofinka333 hej. bola by to zbytocnost. a pritom poznam vela maminiek, ktore deti davaju prave po obede, aby sa rano nemuseli nahanat. a su to fakt 2.5 rocne deti.

tiez si nemyslim, ze je to komplikovanie si zivota. ja ked deti spali som sa venovala sama sebe, nikdy nie domacnosti. upratovanie a varenie som robila a aj robim, ked su hore. akurat zehlenie a umyvanie podlahy. zehlenie - aby mi v zapale hry nestiahli zehlicku a umyvanie podlahy je zbytocna robota, ked su hore.

moj nazor na obedny spanok v skolkach na svk je skor taky, ze je to tak zauzivane uz x rokov, tak preco by sa to menilo. ved staci urobit malo - deti, ktore chcu spat, nech idu spat a deti, ktore nezaspia sa predsa mozu hrat, kreslit alebo vykonavat inu cinnost - v tichosti, aby nezobudili tie spiace. deti sa tak naucia tolerancii - musia byt ticho, aby nezobudili tie, co spia a hlavne budu mat aj ucitelky podla mna menej stresu, ked nebudu musiet tlacit deti do postielok a furt riesit, ze nespia, mrvia sa, nudia sa, budia ostatnych. ved by ich nenechali robit si co chcu, ale boli by jasne pravidla. ale rodicia by mali na vyber - spanok alebo ticha zabava. ved aj doma, ked mas dve deti - tak to starsie nenutis ist spat s tym mladsim len preto, lebo je to tak zauzivane. ale snazis sa mu vysvetlit, ze musi byt tichsie a nezobudit to mensie.

abbey1
27. sep 2012

@sofinka333 A ja sa myslíš chcem hádať? Ja len píšem aká výchovala sa rokmi osvedčila u nás v rodine. Nás tak vychovávali rodičia, moja sestra svoje dnes už dospelé deti a ja tak vychovávam svoje. Takže to určite nepokladám za nejakú dnešnú "modernú" novinku.
Ja som presvedčená, že práve naopak. Deti sa takto naučia oveľa väčšej tolerancii, zodpovednosti samých za seba, za svoje rozhodovanie. Od mala ich pokladám za plnohodnotné bytosti, ktoré majú svoje potreby a želania. Ja ako rodič mám poslanie ich ochraňovať, viesť nenásilne k správanym veciam a chovaniu.
Nikdy som svoje deti nenútila nasilu jesť, či spať.
Neviem, kde si prišla k faktu, že moja dcéra je večer nervózna. Je to jedno zlaté sladké mojkacie dieťa i keď vstane o 2 v noci a hráme sa od 6 rána.
papala vždy menej, rozpapala sa až okolo 2 rokov. Podotýkam však, že nikdy nebola chorá, nebrala žiadne lieky. raz nás trápila črevná viróza celú rodinu a 2 krát ju obchádzali soplíky.
Ja nikomu neradím, ako má dieťa vychovávať. opakujem, vravím, čo funguje u nás a som rada, že sa uberáme správnym smerom. S tým ako sú vychované moje deti som spokojná a zatiaľ neboli žiadne sťažnosti ani v škole a podobne.

abbey1
27. sep 2012

@bubelko Super napísané. 😉

sofinka333
27. sep 2012

@bubelko vidim ze si pracu ucitelky v triede s 20 detmi nedokazes ani len predstavit.... najprv by to boli len 3 deti ktore nechcu spat, koncom tyzdna by ich uz bolo 19 (jedno nepritomne :D ) Ak deti uvidia, ze ostatne nemusia, automaticky nebudu chciet ani ostatne.... preco oni musia a tamtie nie???? A ak deti spia 2 hodiny, dokazalo by sa tvoje dieta hrat 2 hodiny v tichosti? Nechce sa mi verit,- to len tak z praktickeho hladiska. Je to rezim, ktoremu by sa mali prisposobit vsetky deti.... je to ine ked mas doma 2deti a keby si ich mala 20. Tolerancia je prave to, ze ak 15 deti ten spanok potrebuje, tak tych 5 to musi tolerovat a aspon tichucko lezat. To je ta tolerancia a vediet sa prisposobit vacsine. Ak je to uz roky zauzivana vec, tak zrejme ma to svoj vyznam. Nemyslim si ze dnes sa deti rodia inak stavane ako pred rokmi. Je to rezim dna v MS. Tak ako chodia spolocne na dvor, spolocne jest, spolocne na wc, tak sa ide aj spolocne spat. Nie je to podla mna o nuteni deti, ale o tom, ze sa uz od mala maju ucit prisposobit sa. Vsetci sme tym presli a sme tu.

abbey1
27. sep 2012

@sofinka333 Našťastie už i u nás existujú škôlky a pani učiteľky, ktoré si s takou situáciou vedia poradiť. Našťastie už sa nenosí tá strašná stádovitosť ako v minulosti. Ja osobne som tiež v škôlke nespávala a dodnes si pamätám, ako nás nútili spať. našťastie naše deti si tým už nemusia prechádzať.

sofinka333
27. sep 2012

@abbey1 ja som mala na mysli zakladatelku temy, ona pisala ze jej mala je nervozna vecer. Uplne sme odbocili od temy 🙂 ved je to len moj nazor na celu vec. A chvalabohu ze riesime len to spanie a nie nieco vaznejsie

mecenga
27. sep 2012

no môj malý bude mať teraz v decembri 3 roky a po obede spí trihodiny a viac a potom prespí celú noc. To máte u každého dieťatka individuálne. Jedno je také druhé iné, ale sú to naše zlatíčka. 😀

bubelko
27. sep 2012

@sofinka333 ale ja si viem dobre predstavit pracu ucitelky. ja nehovorim, ze im ma dat na vyber. ved ulozia vsetky, a kto do pol hodiny nezaspi, tak sa pojde hrat. a ano, moje deti sa vedia 2 hodiny v tichosti hrat - napr. dnes vecer - 3 rocny sa hral od osmej do pol desiatej - v tichosti, kedze starsi syn spal. (na margo preco sa hral - lebo spal po obede 1,5 hodiny).
a ano u nas sa hraju deti v skolke aj po tichu a ked nie, dostanu zakaz - dostal dnes moj starsi, pretoze robil ramus. takze su aj tu v skolkach pravidla a musia sa dodrziavat.
a na margo tych 2 hodin v tichosti - co je pre dieta jednoduchsie - 2 hodiny sa po tichu hrat, kreslit, stavat lego alebo lezat bez pohnutia na posteli?
a neda sa podla mna porovnavat spanok a ist na ihrisko. na ihrisku sa tiez vsetci na povel nesmykaju, nehraju v pieskovisku, ale maju snad volny vybeh. a ako rezim maju predsa spolocne desiete, obedy a olovrant. ci nie?

a ked clovek chce, vsetko sa da. a nie je tam jedna ucitelka predpokladam, alebo ano? skor mam pocit, z toho co citam tu na mk v inych temach, ze problem ani nie je v tom, zeby sa nemal kto o tie hrajuce sa deti postarat, ale v tom, ze ucitelky tiez chcu mat "svoju" chvilku cez pracovnu dobu, a k tomu este zaplatenu. ja si viem velmi dobre predstavit, ze to nie je sranda byt tam cely den s 20 3 az 6 rocnymi detmi. ale oni su za to platene. alebo ty tiez v praci mozes na 2 hodiny sediet pri kavicke, citat noviny a debatovat s kolegynou, ze co je nove? (tymto nechcem povedat, ze su vsetky ucitelky taketo...takze prosim pani ucitelky, ak si to citaju, aby si to nebrali osobne)

a uplne na koniec - ano sme tu. ale ja si dodnes pamatam ako ma ucitelka slahla pravitkom po holom zadku, lebo som nechcela v skolke spat. to by si tvojej ucitelke v ms dovolila? lebo za mojich cias to bolo uplne na beznom poriadku.
a deti su dnes ine. skor dospievaju, vela veci vedia skor ako sme vedeli my.

annalena
27. sep 2012

katka123456 mne mala nespava od 2 rokov poobede, nevybrala som si to dobrovolne aby som si to komplikovala 😀 , ale akonahle nastalo vtedy obdobie, ze mi mala naobed zaspavala hodinu, vecer potom este o 22ej vykrikovala z postielky, kde lezala uz od 20ej a nie a nie zaspat a rano musela vstavat o 6ej, tak som poobedny spanok zrusila, lebo rano bola chuda unavena, mrzuta a cele to bolo zle.
od asi 2,3 roku je nas rezim takyto:
5:45-6:00 vstavame, 6:30 ide sa do skolky, vyberam ju okolo 14ej, vacsinou rovno zostavame vonku, hlavne ked je pekne, domov chodime najneskor o 17ej, vecera, chvilu sa pohrame, o 18ej sprcha, umyvanie, rozpravka v posteli a medzi 18:30-18:45 mala uz spi. A ja mam vecer pre seba 🙂 cez vikendy a dovolenky chodime na vylety, nemusim riesit kde a ako poobedne spanie, mame krasne cely den pre seba, mala nieje unavena a rozospata pocas dna...pre nas je to takto uplne idealne 🙂
co sa tyka jedenia ti velmi neporadim, moja je dost zly jedak. Ale na porcie to je - rano mlieko, v skolke ranajkuje (desiata), potom obed, vecera. A niekedy vonku poobede kusok rozka, jablcka.

annalena
27. sep 2012

@sofinka333 ja nesuhlasim s tym, ze dieta do 5 rokov musi poobede spat. zijem v zahranici a tu v skolke deti (od cca 2,5 roka) poobede nespavaju. maju oddychove kutiky/miestnosti, kde si dieta moze ist lahnut ak je unavene,ale ziadne povinne spanie pre vsetkych.
btw tvoj priklad, napr. u dcery v skolke je to presne naopak 13 deti nespi, 3 deti ano 😉

dieta potrebuje urcity pocet hodin spanku, a ako si ich "rozlozi" pocas dna je podla mna u kazdeho dietata individualne ja ako rodic som tu nato, aby som poznala svoje dieta, jeho potreby a prisposobovala sa tomu.
a ako pise @bubelko, tiez si myslim, ze na svk je to len zauzivany zvyk, robi sa to, lebo sa to proste robi tak uz roky.
moja mama ako byvala ucitelka MS doteraz spomina, ako to ona neznasala, ked musela nutit deti spat, hlavne tie 4-5 rocne, vacsinou aj tak len lezali, a najhorsie ked chudata po dlhej dobe z nudy zaspali, tak ich musela zas budit, lebo uz sa muselo vstavat. tak to mi naozaj nepride ako oddych a kvalitny spanok, skor je to podla mna pre to dieta stres naviac 😖
ale kazdy mame svoj nazor 😉

sofinka333
28. sep 2012

@bubelko ok nemam chut dalej tuto temu natahovat. Ale tie uzasne platy ucitelov nie su daleko od minimalnej mzdy a ano, po obede je len jedna ucitelka. A kavickuju maximalne pol hodiny, na ktory maju narok, kedze nemaju ani obednajsiu prestavku, pretoze ajk pocas obeda obskakuju a dokrmuju deti. Zvysny cas maju na planovanie, vyrabanie pomocok, vyzdobu, zapisovat triednu agendu, ... aaa
@annalena ... chcela by som vidiet 13 deti sa hrat tichucko tak, aby mohli tie ostatne 3 spat :D .... snad sama tomu neveris ze je to mozne.... a ziadne dieta dobrovolne nepojde si oddychnut do kutika ze je unavene... mozno existuja vynimka, ale musi to byt fakt specialne dieta...

abbey1
28. sep 2012

@sofinka333 Výška platu nikoho neospravedlňuje, aby svoju prácu robil nesvedomito. Učiteľky majú normálnu pracovnú dobu, avšak aktívna práca s deťmi je len časť z nej. Na prípravu pomôcok , triedy, papierovačky atď majú čas mimo.Určite to nemajú robiť počas práce s deťmi.
Naozaj je to len o zaužívaných prežitkoch a nevôli robiť niečo inak. A možno by aj tebe nazaškodilo byť otvorenej novým veciam. Prečo neveríš, že niečo naozaj môže fungovať inak? V zahraničí, a aj v niektorých našich škôlkach to tak už dávno funguje.

sofinka333
28. sep 2012

@abbey1 ale ano, pocas spanku a je to v naplni prace... co myslis ze maju robit ked deti spia? chodit okolo nich a kontrolovat ci dychaju a merat im pulz pocas spanku? 🙂 Som maximalne otvorena novym veciam ale som zasadne proti liberalnej vychove- to znamena ta novinka aka je dnes, tolerovat deti a to co ,,oni" chcu.... prisposobovat sa ,,detom" .... je moderna doba tak ,,nebudme" ako nase mamy ... dajme im viac volnosti, viac slobody..... a vysledok? ... to by bolo potrebne zalozit novu temu... pravda je ale taka , ze zivot sa s nim maznat nebude, a matka ublizuje svojmu dietatu tym ,,liberalnym" stylom, pretoze ma potom obrovsky porblem zaclenit sa do zivota. Myslis preco je zrazu tolko samovrazd neplnoletych? nevedia sa postavit voci realite, voci problemu. Pride prvy konflikt a ono sa uz ide zabit. Mna ide porazit ked pocujem ,, lebo on chcel, tak ma" ... lebo ona chcela take, tak ma" .... ale fakt koncim tuto temu lebo som sa prave rozculila. Stale na mna utocite so skolkamiu v zahranici. Chceli by ste to aj tu? Ale v tych skolkach v zahranici to funguje tak, ze ucitelka tam je iba dozor, deti su ako zvierata v ZOO a deti robia skutocne LEN to co chcu oni.... to znamena, ze sa mozno 3% deti zapoji do nejakej aktivity, nemaju disciplinu. A ich program? natrepu ich do kostymov, odspievaju jednu pesnicku a su z toho vsetci hotovi... ked boli na nasom programe americania, neverili vlastnym ociam, vraveli ze to bolo ako predstavenie v divadle. Za to ,,zatial" sa este v nasich materksych skolach zodpovedne pracuje podla vzdelavacich programoch a rozvijaju sa komptencie tak, aby skutocne dieta pri nastupe do ZS nemalo problem. Ale ak chcete to skvele zahranicie, ok. Potom sa necudujte, ako sa nase deti zacinaju podobat tym zahranicnym uplne vo vsetkom....

abbey1
28. sep 2012

@sofinka333 Tvoj negatívny postoj by som nechcela mať.
V náplni práce to majú, ale nie počas spánku detí. Vtedy by sa mohli venovať napr. tým nespinkajúcim deťom. Učiteľky, v škôlke a aj v škole, majú hodiny rozdelené na tie, pri ktorých sú s deťmi a teda osobne na pracovisku a potom čas, ktorý majú venovať príprave, a je po dohode s riaditeľom jedno, či na pracovisku alebo doma. Teda nie je vôbec pravda, že to musia robiť počas spánku detí.
Ty vidíš problém detí a ich výchovy v niečom úplne inom, ako tu popisujeme my.Akceptovanie potrieb dieťaťa a akceptovanie jeho samotného ako plnohodnotnej bytosti v žiadnom prípade nevedie k anarchii. Chyba výchovy je úplne v niečom inom.
Nikto na teba neútočí. Len tvrdíme, že to ide aj inak. Ak sa však chce!

To bolo moje posledné odbočenie od témy. 😉

bubelko
28. sep 2012

@sofinka333myslim, ze skutocne nema zmysel natahovat tuto temu. mam uz len jednu poznamku na okraj - obhajovat vsetko vetou, maju male platy, nikam nevedie. vsetci co isli studovat ucitelstvo (ci ine odvetvia, kde sa to tiez takto obhajuje) predsa vedia, do coho idu. alebo su vsetci naivni idealisti, ktori si myslia, ze prave oni zarobia majland? to nie je o plate, ale o ochote, nadseni z danej prace a presvedcenia, ze to, co robim, robit chcem. hoc aj za maly peniaz. ak budeme vsetko, co je zastarale a zhnite v systeme ospravedlnovat stylom, naco sa maju snazit, ked z toho nic nemaju? ved to je logika postavena na hlavu.
ale to uz sme fakt uplne mimo temu 😔