Vracanie a počúranie zo škôlky, čo robiť?

via88
3. sep 2019

Baby nedavno som pisala, ci mam maleho, ktory nastupil prvy krat do skolky, nechavat hned cely den ci len poldna, kedze som este doma. Nuz ostal dva dni do poltretej, a dnes vecer mi cely preplakal, povracal sa od nervov, aj pocural... to treba tiez prekonat? Je to normalne? Uz som sa akurat rozhodla, ze bude len do 12tej od zajtra, lebo dost place, ale toto uz je brutal na mna, co som teraz videla :-/ skolka je utulna, ucitelky mlade, ochotne, prijemne . Tam nevidim problem. Dakujem za odpovede :-/

zooeynka
3. sep 2019

Ak si doma tak to nesil. Skus o pol roka...ale poznala som aj dieta ktore islo do skolky v 5 a aj v tomto veku reval odusu lebo dovtedy bol len s mamou....

tominko2612
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
via88
autor
3. sep 2019

@zooeynka dohodla som sa ze v januari urcite nastupim do prace, dovtedy som chcela, aby si zvykol :-/

via88
autor
3. sep 2019

@tominko2612 ani ja som to tam nemala rada, dodnes si pamatam vsetky krivdy, ale take stavy som nemala, ist som isla..

kuravesele
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucia147852
3. sep 2019

No není to normálne. Ja som do škôlky nechodila. Týždeň a dosť. Neznášala som škôlku. V škole som problém nemala. Skus na toho poldna. Ujistuj ho že mama príde. Možno ešte nie je psychicky zrelý

via88
autor
3. sep 2019

Baby ma dva a pol, od januara uz bude musiet ist, aj keby neviem co... tak neviem ci pockat nesiac a zas skusit, ci zajtra ho len nedat, ci co by som najlepsie spravila.. 😢 dat ho a vydrzat..

kuravesele
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iveta143
3. sep 2019

@via88 urcite by som ho dala do skolky aj zajtra, ale asi len pol dna, ze aky bude potom rozdiel v spravani, vyskusat a porovnat, moj nazor

via88
autor
3. sep 2019

@kuravesele place najviac z deti, ale ked prestane aj sa pohra, aj usmeje aj rozprava. Jest - zje - co ma prekvapuje kedze doma nechce jest nic, to ma aj tesi. Spanie 0 bodov beha a krici mama..

limetka69
3. sep 2019

@via88 nechala by som ho doma "marodovať" za ten čas mu doma vysvetľovala aomieľala, že idem zarábať korunky, že musí byť v škôlke, že každý deň po neho prídem atď... nám uisťovanie veľmi pomohlo, prežila som si to pred rokom, tiež mal 2,5 r, zvykol si, a to bol dosť namotaný na mňa, inak tiež sa od revu vedel až povracať, ale nepomohlo mu to, no ja som na ňom videla, že na truc sa chcel povracať, 🙂 veľa síl prajem, hlavne mu treba vysvetliť, že večer sa škôlka zatvára a nikto tam neostáva, lebo podľa mňa si deti myslia, že tam idú navždy

silesias
3. sep 2019

Nechápem matka doma a capne dieťa na celý deň doskolky? Prečo je ste doma neskúšajte adaptacne obdobie na pár hodín? Nepoviem mamky ktoré musia do práce a detičky majú 3 roky isto ich aj nejako psychicky pripravujú ale ak je matka doma a pozná aké má dieťa pre o to silí. Momentálne mam tretie dietatko ( troj ročne ) a momentálne v pondelok nastúpil do škôlky a už o jedenástej som čakala čo je s maly.to je malý na škôlku zvyknutý lebo mama je učiteľka a malý čo škôlke v podstate vyrastal.
Ako určité veci naozaj nechápem. Capnime decko do škôlky a ja mám free.
Ja v prvom rade počúvam dieťa !!!

zooeynka
3. sep 2019

@silesias u nas v skolke sa chodi hned na cely den. Vraj s tym maju ucky dobre skusenosti. Mne sa to nepacilo, dceru som davala zo zaciatku len na poldna, hned som sice bola za zlu ze ich nerespektujem a nedoverujem ich usudku ale kaslala som na to. Ale pravdu povediac, dcera prestala v skolke plakavat az ked zostala na cely den...asi nieco na tych ich metodach je.

auberggine
3. sep 2019

@silesias no trosku prehnany komentar nemyslite ?

zeytin
3. sep 2019

Ahoj, rozumiem ti, aj mne ho prislo velmi luto, ale vydrzala by som este a nerobila predcasne rozhodnutia. Tak skus na 1/2dna, ale 2 dni su naozaj malo. Moje rocniky isli v polroku do jasiel a nikto na nic neprihliadal. Kazda sa snazime byt dobrou mamouba robit spravne rozhodnutia. Neboj sa, deti sa lahko otrasu, dobre si urobila, ze si ho dala uz teraz, akoby mal v januari nastupit do zabehnuteho kolektivu, deti by ho potom tazsie prijali medzi seba. Komunikuj s nim, kludne mu slub aj nejaku odmenu, ak pekne vydrzi v skolke.

limetka69
3. sep 2019

@zooeynka áno niečo na tom je, mne to tiež bolo tak odporúčané mojou tetou učiteľkou mš, ktorá práve išla do dochodku keď syn nastupil, vysvetlila mi, že je to stres pre dieťa, lebo si zvykne na doobedie a potom má druhý šok zo spánku v škôlke a ide to odznova a tak si to odplače iba raz, videla to na mnohých deťoch, netvrdím, že nie sú výnimky 🙂

diewcatqoo
3. sep 2019

@silesias pise, ze musi ist do prace od januara.. tak asi ho chcela zacat davat odteraz, aby si trochu zvykol a aby sa postupne prekonali prvotne problemy. Ucitelky jej odporucili, aby ho dala hned na cely den, ze je to lepsie.. tak skusila. Vidi, ze dieta to nezvlada takto, tak skusi nejako inak. Preco hned utocit?

blevka
3. sep 2019

@silesias Dost od veci komentar, poprve autorka pisala, ze od januara nastupuje do prace, takze to ma necele styri mesiace (ak neratam vianocne prazdniny,) aby dieta zaskolkovala. Po druhe, u nas v skolke by nikto nedrzal miesto do januara. Vzali by ine dieta a mamicka by v mohla hladat sukromnu skolku.

via88
autor
3. sep 2019

@silesias skutocne myslite, ze som “capla” dieta do skolky aby som mala “free”? No tak to ste na omyle.
Maly siel z viacerych dovodov po mnozstve uvah, jednak miesta v skolke u nas nie su - od januara by ho nevzali, a ja som zamestnana, musim ist do prace cim skor ak o nu nechcem prist. Som doma este do konca roka predbezne, prave preto ak by taky problem bol nastal, bola som v pripade nudze k dispozicii, aby ked ja uz budem musiet isy do prace, maly bol zabehnuty, preto zistujem, co je najlepsie, ci cely den ci postupne, ci ho dat aj ked takto je to, ci vydrzat. Keby bolo ok uz som v praci - lebo musime aj z niecoho zit. Nie je to zatial dobre, tak sa radim co a ako. Neviem ake free, cele dni periem, pracem, a placem za malym.. on v skolke ja doma. Takze tak.

diewcatqoo
3. sep 2019

@via88 pises, ze places... nepremyslala si nad tym, ze tym, ze ty sama nie si vyrovnana s tym, ze si ho dala do skolky, teda, ze to psychicky nedavas, ked places, ze to vplyva na maleho a on je z toho nesvoj?
Je mi jasne, ze asi neplaces pred nim, ale asi to z teba nejako citi podvedome, mozno aj ton hlasu, akym hovoris o skolke, prip. nemala si nahodou nejake poznamky o skolke, typu "ak doma nepapas, tak pockaj, v skolke budes musiet".. ?

sapetka
3. sep 2019

nemozes tam chodit s nim na hodinku denne nech si zvykne? Aspon zento tyzden?

via88
autor
3. sep 2019

@diewcatqoo jasne ze nie som vyrovnana, neviem, niektora mama niekedy aj bola? 🙂 najradsej by som ho mala doma, ale to sa vecne neda, pred nim si davam velky pozor, do skolky sa rano velmi tesime a ideme spokojne.
@sapetka a to by pomohlo?

tinkies
3. sep 2019

Skús postupné privykanie..dávaj ho na pár hodín..neustupuj hneď lebo to by mohlo znamenať že si to spojí hneď že ako začne takto vystrajat tak mama povolí..bude to beh na dlhé trate ak zvracia zo stresu..Skús sa dohodnúť s ucitelkami ak by si mohla prvé dni na pár hodín ísť s ním aby to tam spoznal a potom na pár hodín denne bez teba a tak postupne...môj mal v apríli 3 teraz šiel do škôlky a teda tiež to znáša dosť zle plače už večer že tam nechce ísť plače hneď ráno ako vstane...musia nato prísť časom že je to pre nich bezpečná zóna aj keď tam nemajú maminu...

zuzpap
3. sep 2019

skús sa dohodnúť zo začiatku na hodinku, dve, potom doobeda a nakoniec celý deň...nám to trvalo asi 1,5 mesiaca, nikam som sa neponáhľala, drobec sa sám po čase pýtal, že či nemôže aj on spinkať v školke...a každý večer pred spaním sme si rozprávali teda hlavne ja, ako ráno príde do škôlky, čo bude robiť v šatni, v triede, aké hračky tam majú, kedy bude papať, chodiť na wc, umývať rúčky, ako sa budú obliekať vonku, proste všetko možné čo ti napadne..náš nechcel ani rozprávku počúvať, len stále o škôlke som mu musela rozprávať 😀 ...nastúpil ako 2,5 ročný

via88
autor
3. sep 2019

@zuzpap nasmu spomeniem deti a skolku okamzite rev, plus hodil do mna nocnik... nemozem mu vobec spomenut

ajvy66
3. sep 2019

Ja som si so starsou zazila nieco podobne. Nastupila ako 3 a pol rocna. Velmi sa tesila. Prve tri dni pohoda a zrazu sme ju z domu nevedeli dostat, poobliekat nic. Revala, vrestala nedalo sa s nou pohnut.
Tak som sa nato vykaslala a zrazu v decembri sa sama zacala pytat do skolky. Nastupila opat v januari a bez problemov od prveho dna.
Ja som bola s mladsou doma tak sa dalo aj ju nechat doma.

silesias
3. sep 2019

@diewcatqoo tak mala začať na pol dňa nie hneď na celý deň nie????

eliska13
3. sep 2019

@via88 nie je pripraveny inym sposobom Ti to nevie dat najavo.Je to dlho skus menej hodin, ale myslim, ze chce byt este s tebou.Ma z toho velky stres a ty tiez.

sapetka
3. sep 2019

@via88 no my sme tak zacali pred 3t. Prve dva dni som bola s nim len na hodinku. Aby sa zoznamil s nivym prostredim. Ja som sedela v uzadi a on sa hral. Treti den sme skusili ze som odisla na 15min. No plakal celych 15min. Ked som prisla vsetko ok. Na druhy den som odisla na 45min. Plakal len na zaciatku potom ok. A tak to islo. Stale som mu opakovala sko je v skolke super ze sa tam moze hrat, bude mat kamosov a ze maminka stale pre neho pride lebo ho lubi. Ale ze musim odist lebo ziadne dietatko tam nema maminku ze mamky pridu az na obed pre deticky.

silesias
3. sep 2019

@via88 ak ste zamestnaná a nemáte iné východísk v poriadku o Tom som písala. Stačí čítať s porozumením.
Ale ak máte ísť od januára a poznáte si dieťa treba zvážiť adaptaciu