icon

Ako sa vyhnúť pokutám v MHD Prešov?

daniel_12
8. jan 2025

Dobrý deň.
Hneď prvý deň, po novom roku ja aj sestra cestou do školy MHD v Prešove sme si pekne zarobili. Mali sme cestovné lístky, samozrejme označené ale bohužiaľ neplatné😪, keďže po novom roku sa zmenila tarifa MHD. Túto informáciu sme nepostrehli. Nevedeli sme o tom. Revízorka nás pekne odmenila, dala nám pokutu 60€ mne aj sestre takže 120€ do 5.pracovných dní. Niečo neskutočne😪😡. Tí revízory sú bez chrbtovej kosti. Celý deň sme z toho hotový... Pamätám si že v minulosti bola pokuta 26€ ale teraz masaker 60€. 2-krát toľko. Celkové tie ceny sú neskutočne. Už ani do školy sa mi nechcelo ísť. Teraz odkiaľ tých 120€??? 🤔
Čo si o tom myslíte? Skúsime napísať odvolanie, ale to zrejme nepomôže. Mali ste podobnú skúsenosť?
Ďakujem. Pekný deň.

Strana
z2
lukbe
8. jan 2025

Odvolanie nepomôže, škoda sa ti rozčuľovať. O zvýšení sa písalo dosť dlho dopredu. Netvrdím, že mi vyhovuje, ale za chyby sa platí.

maranco
8. jan 2025

@daniel_12 keď pravidelne cestuješ do školy prečo kupuješ papierové lístky?
Nemajú kartu kde ti odpočítava z kreditu každú jednu jazdu, alebo kde si kúpiš mesačník?

janinah
8. jan 2025

Dobre napísané odvolanie moze pomoct.

daniel_12
autor
8. jan 2025

@maranco Kupujeme si mesačníky, len že teraz momentálne nemáme na tie mesačníky tak len lístky.

daniel_12
autor
8. jan 2025

@janinah Podľa mňa nie, ale skúsiť môžme

januska12323
8. jan 2025

Skúsiť môžeš ale je to bohužiaľ vaša chyba. Možno vám odpustia časť pokuty ale nie celú.

sima234
8. jan 2025

Nevedomosť neospravedlňuje. Mali ste neplatný lístok? Bohužiaľ, mali. Revízor si tiež iba robí svoju prácu.

viestta
8. jan 2025

Cestujúci, ktorý sa na vyzvanie podľa odseku 1 tohto článku nepreukáže platným cestovným lístkom alebo nepreukáže nárok na zľavu cestovného alebo nárok na bezplatnú prepravu, je povinný zaplatiť dopravcovi cestovné a sankčnú úhradu za cestovanie bez platného cestovného lístka vo výške do sto násobku základného cestovného bez príplatkov a zliav. Podmienky a výška sankčnej úhrady za cestovanie bez platného cestovného lístka sú určené v tarife.
Lahka matemetika, za listok za 60 centov je pokuta 60 €
A revizor robi svoju robotu. To s jeho chrbtovou kostou nema nic spolocne

daniel_12
autor
8. jan 2025

@viestta Vy ste zrejme revízorka, keď tak píšete. Ako že s chrbtovou kosťou nemá nič spoločné? Radšej ďalej nebudem písať😡😡😡.

daniel_12
autor
8. jan 2025

@januska12323 Ak sa môžem spýtať, nemáte ten papier na odpustenie pokuty alebo kde to nájdem?

rozculena
8. jan 2025

@daniel_12 ty ani netušíš,čo znamená výraz mať chrbtovú kosť.

zuzanaete
8. jan 2025

@daniel_12 No ale revizor si naozaj robil len svoju pracu. Mozte skusit jedine to odvolanie. Este pre istotu prever, ci nie je prechodne obdobie, kedy su platne aj stare listky. Ale predpokladam, ze take nemate, ked ste dostali pokutu. V BA, ked menia ceny, tak nejake 1-2 mesiace zvyknu platit popri novych aj stare listky. Stare sa uz nepredavaju, ale ludia maju moznost este vyuzit zasoby.

chrobak7
8. jan 2025

@daniel_12 Radšej ďalej ani nepíš a zaplať pokutu, lebo ak nezaplatíš, tak si ju dopravný podnik bude vymáhať cez exekútora, čo ťa vyjde ešte drahšie.

O zmene tarify sa písalo veľa koncom roka. To, že si to nepostrehol, je tvoja chyba, nie revízora. Nie je to príjemné, že ti dali pokutu, ale je to len a len tvoja chyba. Nemôžeš to zvaľovať na nejakého revízora.

A netvrď, že si 1.1.2025 išiel so sestrou do školy - "Hneď prvý deň, po novom roku ja aj sestra cestou do školy ..". Dnes je prvý školský deň a už je ôsmeho!

maranco
8. jan 2025

@daniel_12 keby si používal na nákup lístkov kartu s kreditom namiesto papierových lístkov tak by sa ti to nestalo

ja som tiež prešiel na kartu, odkedy mi vodič autobusu povedal že mi aj na MHD platí karta ktorú používam od iného dopravcu, nebudem predsa utekať k automatu do radu kupovať lístok a potom zmeškám spoj
v minulosti mi aj prepadli papierové lístky pri zmene ceny

januska12323
8. jan 2025

@chrobak7 asi myslel prvý krát po novom roku do školy, ale ak takto číta aj informácie k lístkom ako píše nečudujem sa, že zle pochodil.

chrobak7
8. jan 2025

@januska12323 A potom - podľa mňa by to mala byť starosť rodičov, sledovať zmeny, veď oni im kupujú tie lístky, či nie? Keď chodia denne do školy, tak by bolo výhodnejšie mať predplatný lístok, alebo kreditný systém. Nie takto kupovať papierové lístky.

kitycat
8. jan 2025

@daniel_12 napisane sposobom ako keby sme sa vam mali poskladat.

Skuste ist a poziadat o nejaku ulavu

viestta
8. jan 2025

@daniel_12 prave ak revizor dal pokutu, tak vykonava svoju pracu spravne a ma chrbtovu kost. Ale to by si musel poznat vyznam spojenia "clovek bez chrbtovej kosti". Raz mozno pochopis co to znamena.
Priznaj, ze si spravil chybu. Nikto iny ju nespravil len vy so sestrou. A uuz vobec nie revizor. Zivot je kruty, za chyby sa plati. Takze bud zaplatte pokutu alebo dohodnite splatkovy kalendar, lebo nezaplatena pokuta po rokoch moze skoncit exekuciou a vy sa dostanete na zoznam dlznikov a raz ked budete chciet uver, tak budete nespolahlivi ziadatelia a banka vas moze poslat ta het. Neviem kolko mas rokov, ale ak nie 15 tak je najvyssi cas prevziat za chyby zodpovednost

daniel_12
autor
8. jan 2025

@viestta Rozumiem. Dá sa vybaviť na splátky keď pôjdem na Dopravný podnik?

janage
8. jan 2025

@daniel_12 ak ste doteraz pravidelne kupovali vždy tzv.mesačníky a lístky ste mali v hodnote z minulého roka a riadne označené, ja by som odvolanie skúsila. S tým, že áno vaša chyba, ale nie úmysel cestovať bez platného lístka. Inak by som sa na to pozerala ak by ste lístok nemali vôbec. Zisti si však, či odvolanie má odkladný účinok na zaplatenie pokuty. Ak nie určite sa snaž aspoň o splátkový kalendár, ale tam si tiež zisti či to nebude mať vplyv na yvýšenie sumy pokuty a o koľko sa zvýši.
A hlavne vystupuj slušne a nie arogantne či rozčúlene.
Zdôrazni, že doteraz ste vždy mali mesačník - ak to tak bolo- vedia si to overiť - a že lístky ste mali obaja aj keď uznávaš, že vašou chybou v starej hodnote platnej v roku 2024.
Že išlo o nevedomosť z vašej strany, aj keď tá vás neospravedlňuje.

viestta
8. jan 2025

@daniel_12 ja nevem ci na to pristupia, v kazdom pripade ked nepoziadas nevies. A rozhodne vystupj slusnejsie ako v tejto diskusi. Tvoja arogancia urcite nie je na mieste

vladoh2000
9. jan 2025

No uz je sice neskoro, ale mohol si dat svoj listok sestre, mala by 2, hodnota 2 listkov by mala postacovat na novu tarifu 😀 a pokuta iba 1x60e. Skusit to mozno prezentovat aj takto dodatocne pri jednani s MHD ;-D.

lukbe
9. jan 2025

@vladoh2000 myslím, že takéto spájanie lístkov sa do úvahy neberie.

janage
9. jan 2025

@lukbe v prechodnom obdobi v KE bolo povolené, autor si to presne nájde v prepravnom poriadku dopravcu

lukbe
9. jan 2025

@janage V PO som to nenasla

majka2959
10. jan 2025

@maranco MHD Prešov má zvláštne pravidlá, čo sa týka čipových kariet. Existuje spoločný dopravný pas, ktorý zaručuje, že ak má niekto čipovú kartu, môže ju použiť aj v inom meste, ktoré je do tohto programu zapojené. V lete som to zažila v Prešove, keď som chcela použiť v autobuse čipovú kartu iného dopravcu zapojeného do programu, ale nedalo sa ani u vodiča ani v žiadnom označovači, vraj je treba zakúpiť lístok. V iných mestách s tým nebol problém, iba v Prešove. Takto vyzerá zjednodušovanie cestovania v 21. storočí?

nika523
12. jan 2025

Napíš odvolanie, prilož tie stiknute lístky a že ste to nepostrehli alebo si neuvedomili, že vám to je veľmi ľúto a že ste nikdy necestovali na čierno. Možno to nepomôže a možno áno skúsiť treba

nika523
12. jan 2025

Teraz čítam že už taká téma tu od teba bola

nika523
12. jan 2025

Takže to nie je prvá pokuta a nikto ti už neuverí na tom dopravnom podniku takže zbytočne budeš písať odvolanie

milanmilan123
9. jún 2025

ako poziadat o splátkový kalendar.musim tam ist osobne?

Strana
z2