icon

Pomaturitné štúdium učiteľstva: Skúsenosti a náročnosť s rodinou

jazu416
3. júl 2024

Ahojte. Zvažujem nástup na pomaturitné štúdium na pedagogickéj strednej škole v Prešove.
Chodil tam niekto? Aké mate skúsenosti? Dá sa to zvládnuť s 2 detmi a domácnosťou?
Ako často je škola?
Ďakujem.

julka0010
2. feb 2025

Dobrý deň, čítam vašu konverzáciu a mám veľa otázok. V prvom rade som nevedela že aj v Prešove je 2 ročné pomaturitné štúdium na pedagogiku, ja som chcela ísť do levoče ale mam to 3 hodiny cesty autobusom. Tak ak by ste mi pár imformácii poskytli budem vďačná lebo nič som l tom nenašla na internete akurát to 4 ročné a to nechcem. Vedeli by ste mi možno link poslať alebo nidčo o tej škole a týcj minuloročných príjmačkách prosím? Koľko to stojí, kedy a ako často je vyučovanie. Či sa to tam dá zvládnuť aj popri práci lebo ja som už 5 rokov po strednej škole. Vopred ďakujem za každé info.

snezienka15
3. feb 2025

https://sospg.edupage.org/a/7649-n-ucitelstvo-p...
Klikni na podmienky a je tan uvedené, z čoho budú skúšky, ale je to ešte minuloročné. tohto roku majú školu v pondelky a utorky poobede dištančne.

snezienka15
1. mar 2025

@erika821 stále žiadne aktuálne informácie na ich stránke.písala si, že majú byť skúšky presunuté na marec.ale asi to nebude teraz v marci.a ty vieš pekne kresliť?vytvárna tam určite bude.a už sa pripravuješ?

erika821
1. mar 2025

@snezienka15 ahoj, všetky podmienky pre prijatie budú niekedy až v apríli....sledujem to, čiže dám echo 🙂 a hej ja sa pripravujem ...mám niekoľko hodín výtvarnej za sebou aj keď ja kresliť celkom viem 🙂 tiež hudobnú doucko 🙂 zatiaľ len toľko

snezienka15
1. mar 2025

@erika821 ešte literárna zložka prednes.toto by som zvládla, spievať tiež.hudobný nástroj neviem, ale na skúškach to netreba až potom.ale vytvarnej sa obávam.ešte farbičkami by som zvládla niečo jednoduchšie.ale temperové a vodové toto je u mňa úplne slabé.

erika821
2. mar 2025

@snezienka15 tam asi v prvom rade tieňovanie zátišia....potom možno nejaká farebná kresba ....takže tak 🙂

snezienka15
2. mar 2025

@erika821 tak toto mi vôbec nejde.my sme mali vytvarnú na ZŠ veľmi slabú.až v 8.ročniku nás učila triedna a ona nám ukazovala kresby ceruzkou a skúšali sme.a veľmi málo sme pracovali s temperkami.už trochu viac s vodovými.najviac s farbičkami.a na strednej som už výtvarnú nemala.estetiku.tam sme sa učili teóriu. a tvorili.ale od 2029 už do škôlky budú prijímať minimálne bakalárske vzdelanie.tým je to pre mňa ešte menej zaujímavé.uplatnenie len v ŠKD.a zas až tak veľa ich nepotrebujú.sú školy, ktoré ŠKD ani nemajú.nechcem zase ďalšie školy a bez uplatnenia..

erika821
2. mar 2025

@snezienka15 aké máte najvyššie vzdelávanie? Ja mám Mgr sociálna práca .....možno že mne aj pedagogické min. postačí

snezienka15
2. mar 2025

@erika821 zrejme nepostačí.musi byť pedagogický odbor.tiež mam Mgr 2 stupňa.chcem ísr za jednou známou, nech mi skúsi zistiť ako presne to je

erika821
3. mar 2025

@snezienka15 ak by sa vám to podarilo zistiť, bola by som vďačná ak by ste ma o Tom informovali

snezienka15
3. mar 2025

@erika821 najskor v sobotu, opýtam sa

janka743
3. mar 2025

Ja momentálne študujem pomaturitne štúdium vychovávateľsko - opatrovatelska činnosť .
Od novembra robím asistentku v MŠ. Štúdium mám raz týždenne v poobedných hodinách. Štúdium je 2 ročne.

snezienka15
3. mar 2025

@janka743 ja som chcela ísť na pomaturitné učiteľstvo pre materské školy a vychovavateľstvo.ale kedže sa to má zneniť, že od 2029 už v škôlke bude musieť byť minimálne bakalarske vzdelanie na učiteľku, tak to pre mňa prestáva byť zaujímavé.možno asistentku v škôlke by som mohka robiť aj s pomaturitným, ale u nás a ani v okolí asistentky v škôlke ani nie sú. len učiteľky.

rybickadory
3. mar 2025

@janka743 prosím vás a vy ste si podali niekde v škôlke žiadosť o tú prácu asistentky,alebo máte nuekoho,kto v tej škôlke pracuje a vedel vám poradiť? Tiež chcem od septembra ak sa podarí študovať pomaturitné,len neviem,ako by som si zohnala prácu popri tomto štúdiu. Ďakujem 😊

janka743
3. mar 2025

@rybickadory ja som si počas letných prázdnin podala žiadosť na pozíciu pomocný vychovávateľ v tej istej skolke kde mi od novembra ponúkli miesto asistentky. Hľadala som takú prácu kde by som vedela skĺbiť prácu a štúdium. Teraz si robím adaptacne, ktoré mám mať už onedlho ukončené. Zamestnávateľ a nadriadení mi vyšli v ústrety s pracovným časom.

rybickadory
3. mar 2025

@janka743 ďakujem 😊

snezienka15
24. mar 2025

@erika821 nepodarilo sa mi spojiť s mojou známou, neviem nič nové.ale na 85% nepodám prihlášku.odrádza ma nástroj, že neviem hrať a výtvarná.
Ale tuším ste písali, že máte socislalnu prácu.nechcete pracovať ako asistentka v škoke?tam tuším, že sociálnu prácu akceptujú a nie je potrebný pedagogický smer

erika821
8. apr 2025

@snezienka15 možno aj ako asistentka, ale momentálne aj tak nieje nikde voľné miesto poblizku.....a hudobný nástroj? Výtvarná? Viete, ak je správny kolektív aj najťažšia skúška môže byť úplne pohodová ...ja by som to na vašom mieste určite minimálne skúsila ..študujú tam ľudia aj po 50tke a keď oni zvládnu hudobný nástroj....a ospravedlňujem sa za neskoré odpísanie ale neprišlo mi upozornenie že ste mi písali....

snezienka15
9. apr 2025

@erika821 odkedy som zistila,ze od 2029 do skolky budu brat iba Bc.prestalo to byt pre mna zaujimave.uz mam.jednu skolu z ktorej neviem najst uplatbenie.nepotrebujem ďalšiu.ine by to bolo keby už pracujem v školstve, ale nepracujem.

snezienka15
19. máj 2025
@erika821

Tak sa vidíme na skúškach potom 🙂

@erika821 podali ste už prihlášku?

julkav22
20. máj 2025
@snezienka15

@erika821 tak to vas urcite zoberu.pocas prijimacik to nie je potrebne, ale potom pocas skoky je potrebne vediet na nastroj.moja znama vie ona bez problémov, ale tie co nevedeli, tak vraví, že to majú naročné a dosť sa natrápia.

@snezienka15 studujete tento rok na strednej pedagogickej skole v Prešove pomaturitne studium? mam otazku ako sa vyucuje online alebo treba hocit kazdy piatok sobota do skoly , je potrebne vediet hrat na hudobnom nastoji ? vdaka za odpoved

snezienka15
20. máj 2025
@julkav22

@snezienka15 studujete tento rok na strednej pedagogickej skole v Prešove pomaturitne studium? mam otazku ako sa vyucuje online alebo treba hocit kazdy piatok sobota do skoly , je potrebne vediet hrat na hudobnom nastoji ? vdaka za odpoved

@julkav22 neštudujem, ale tieto informácie o Prešove viem.mám tam kamarátku.v pondelok maju prezencne, treba chodiť a v utorok majú poobede hodiny online.a na prijimačkách hudobný nástroj, nie je potrebné vedieť, ale predmet hudobnú majú a tam už treba vedieť aj hrať.

erika821
21. máj 2025
@snezienka15

@erika821 podali ste už prihlášku?

@snezienka15 áno, prihlášku som už poslala 🙂

julkav22
21. máj 2025
@snezienka15

@julkav22 neštudujem, ale tieto informácie o Prešove viem.mám tam kamarátku.v pondelok maju prezencne, treba chodiť a v utorok majú poobede hodiny online.a na prijimačkách hudobný nástroj, nie je potrebné vedieť, ale predmet hudobnú majú a tam už treba vedieť aj hrať.

@snezienka15 od kamarátky vedeli by ste Emi dať aj info v aký čas je výučba? Vďaka

julkav22
21. máj 2025
@erika821

@snezienka15 áno, prihlášku som už poslala 🙂

@erika821 možno sa uvidíme 😃

snezienka15
21. máj 2025
@julkav22

@snezienka15 od kamarátky vedeli by ste Emi dať aj info v aký čas je výučba? Vďaka

@julkav22 v utorok poobede od 1 do 4 online a v pondelok rano.ale neviem do kolkej.ale nespoliehala by som sa, ze to bude od septembra rovnako.mozu dat uplne iny rozvrh.

julkav22
22. máj 2025
@snezienka15

@julkav22 v utorok poobede od 1 do 4 online a v pondelok rano.ale neviem do kolkej.ale nespoliehala by som sa, ze to bude od septembra rovnako.mozu dat uplne iny rozvrh.

@snezienka15 chápem ale keď je človek pracujúci a je to pomaturitne je to zvláštne že také časy ktoré reálne nesedia s tým ako by to malo byť , ale vďaka za info 😉

snezienka15
22. máj 2025
@julkav22

@snezienka15 chápem ale keď je človek pracujúci a je to pomaturitne je to zvláštne že také časy ktoré reálne nesedia s tým ako by to malo byť , ale vďaka za info 😉

@julkav22 to áno.kamarátka pracuje v ŠKD.tak v pondelok jej škola umožnila chodiť do školy a má zástup v ŠKD.v utorok, že sú v počítačovej učebni a deťom dá úlohu na počítači a ona je pripojená.asi učutelia/profesori chcú mať víkend pre seba a nepracovať v piatok poobede alebo v sobotu.učí sa veľa, že dosť je to tam tažké a prísne berú.ale ona to zvláda aj popri domácnosti, práci a dvoch deoich.ak je chuť,motivácia dá sa zvládnuť.aj ja som chcela, ale nakoniec nepodávam prihlášku.

erika821
17. jún 2025

Tak čo dievčatá, dali ste si napokon prihlášku?

snezienka15
17. jún 2025
@erika821

Tak čo dievčatá, dali ste si napokon prihlášku?

@erika821 nenašla som si prácu v školstve tkže nie.ale možno o rok dám.podľa tohu kú tému budete mať ma výtvarnej.potom napíšte aké to blo na prijímačkach