icon

Ukrajinské koledy na prešovských vianočných vianočných trhoch

5. dec 2025

Včera som prechádzala cez mesto okolo vianocnych trhov v Prešove a pri dvoch stánkoch zneli ukrajinské koledy. Myslela som si, že ma drbne. Chorá doba.....kde sme sa to dopracovali...... Iba taky výlevy.

kataleya
6. dec 2025

@anonym_autor bola som v zakopanom a hrali Slovenskú ľudovku. Potešila som sa a šla ďalej.

jaskolka
6. dec 2025

Mňa by zaujímalo, aké to boli vlastne koledy,lebo fakt rozdiel medzi ukrajinským a rusínskym jazykom je v speve ťažko rozoznateľny a koledy sa v podstate prelínajú, taká koleda "Dobryj večur tobi,pane hospodarju" alebo "Dyvnaja novyna"sa kľudne môže brať súčasne za ukrajinsku aj rusínsku,a je kopec iných,kde veľmi ťažko určiť rozdiel, keďže tie jazyky sú podobné

simona20201309
6. dec 2025
@catherinah

Anglické ani české nevadia? Len tie ukrajinské?

@catherinah nie nevadi predstav si... anglický aj český rozumieme nie? Aj mňa by drblo keby som v našom meste počula ukrajinské koledy.
To co ideme teraz robiť? Nedáme si náhodou už aj dvojjazyčné názvy miest a obcí a nadpisy v ukrajinskom jazyku? Ako pri Maďaroch na juhu Slovenska?
V Londýne počuješ slovenske koledy len preto ze je tam po ... j Slovákov????

simona20201309
6. dec 2025
@jaskolka

Mňa by zaujímalo, aké to boli vlastne koledy,lebo fakt rozdiel medzi ukrajinským a rusínskym jazykom je v speve ťažko rozoznateľny a koledy sa v podstate prelínajú, taká koleda "Dobryj večur tobi,pane hospodarju" alebo "Dyvnaja novyna"sa kľudne môže brať súčasne za ukrajinsku aj rusínsku,a je kopec iných,kde veľmi ťažko určiť rozdiel, keďže tie jazyky sú podobné

@jaskolka rusínsky a ukrajinský jazyk je úplne odlišný. Len talian to možno nerozozna

julish
6. dec 2025

@anonym_autor A keby aj - ved prave v Presove vobec mate centrum ukrajinistiky ci Muzeum rusinskej kultury… tradicne bolo centrum mnohych kultur. Mas proste blbe ocakavania

julish
6. dec 2025
@simona20201309

@jaskolka rusínsky a ukrajinský jazyk je úplne odlišný. Len talian to možno nerozozna

@simona20201309 nie je totalne odlisny ani nahodou

tetapetra
6. dec 2025
@simona20201309

@simona20201309 tak to určite nie je pravda.

jaskolka
6. dec 2025
@simona20201309

@simona20201309 v speve to určiť ťažko, keďže veľa kolied už je "poupravovanych"tam záleží aj od toho,kto ich spieva. A jazyky ako také sú podobné (to neznamená,že rovnaké)Som Rusinka,učila som sa aj ukrajinčinu, poznám azbuku,maturovala som z ukrajinčiny,čiže naozaj tie jazyky poznám oba. A sú podobné,ja v nich vidím asi taký rozdiel ako v slovenčine a češtine.To je tiež podobné a zároveň (ak to tak chces)tak odlišné.

simona20201309
6. dec 2025
@jaskolka

@simona20201309 v speve to určiť ťažko, keďže veľa kolied už je "poupravovanych"tam záleží aj od toho,kto ich spieva. A jazyky ako také sú podobné (to neznamená,že rovnaké)Som Rusinka,učila som sa aj ukrajinčinu, poznám azbuku,maturovala som z ukrajinčiny,čiže naozaj tie jazyky poznám oba. A sú podobné,ja v nich vidím asi taký rozdiel ako v slovenčine a češtine.To je tiež podobné a zároveň (ak to tak chces)tak odlišné.

@jaskolka áno vnímam rovnaký rozdiel, preto si myslím ze sú ľahko rozpoznatelne.
Samotné ukrajinské koledy v stánkoch nie sú až taky problém, problém je kriminalita ktorá narastá skrz ukrajinských utečencov. Sú už úplne všade a sú agresívni a arogantní a vychcani.
Prečo nám nikdy nevadili Vietnamci? Nikdy s nimi nebol problém. Sú slušní, bezproblémovi a milí ľudia. Je ich tu veľa no ich hudbu som nepočula ešte ani len v rádiu.
Vôbec sa nečudujem autorke tejto diskusie. Vnímam to rovnako a nemyslím si se si zaslúžia aby sme sa im prispôsobovali, kvôli ich drzej nature

jaskolka
6. dec 2025
@simona20201309

@jaskolka áno vnímam rovnaký rozdiel, preto si myslím ze sú ľahko rozpoznatelne.
Samotné ukrajinské koledy v stánkoch nie sú až taky problém, problém je kriminalita ktorá narastá skrz ukrajinských utečencov. Sú už úplne všade a sú agresívni a arogantní a vychcani.
Prečo nám nikdy nevadili Vietnamci? Nikdy s nimi nebol problém. Sú slušní, bezproblémovi a milí ľudia. Je ich tu veľa no ich hudbu som nepočula ešte ani len v rádiu.
Vôbec sa nečudujem autorke tejto diskusie. Vnímam to rovnako a nemyslím si se si zaslúžia aby sme sa im prispôsobovali, kvôli ich drzej nature

@simona20201309 tak neviem,ale ja pochybujem,že by niekto zapol na vianočných trhoch ukrajinsku koledu z dôvodu,že by chcel azda"zvelebovat"ukrajinských prisťahovalcov či chcel sa im prispôsobovať
Jednoducho tam zneli koledy,ktoré sú pekné, príjemné a podľa mňa sú to jedny z najkrajších kolied,čo sa týka obsahu slov či spevu. Aj keby som počula akúkoľvek koledu,v živote by mi nenapadli také konšpiracie,ako tu niektorým.Autorka z toho si spravila priam politicky problém, pričom šlo proste (na 99%)len o klasické doladenie atmosféry trhov

janinah
6. dec 2025
@simona20201309

@catherinah nie nevadi predstav si... anglický aj český rozumieme nie? Aj mňa by drblo keby som v našom meste počula ukrajinské koledy.
To co ideme teraz robiť? Nedáme si náhodou už aj dvojjazyčné názvy miest a obcí a nadpisy v ukrajinskom jazyku? Ako pri Maďaroch na juhu Slovenska?

@simona20201309 x ľudi vrátane mňa nwrozumie angličtine a stretávame sa s ňou na kazdom kroku a teraz čo? Idem statusy zakladať,lebo na Slovensku len a jedine po slovensky? Rozumiem celkom dobre ukrajincine aj rusinskemu jazyku a ty im nerozumieš vôbec.Tak ktrorá z nás je tá " zla"? Asi ta,ktorá nechce tolerovať iné narodnosti,ktoré tu s nami žijú a ani ich kulturu....
Btw tá rusinska aj ukrajinská je nadherná ( kultura) a je nam v Presove oveľa bližšia ako taká anglická...
Len ju treba spoznať.

baumka
6. dec 2025
@simona20201309

@simona20201309 anglické koledy ti nevadia, že im rozumieme, tak to povedz babičkám z Hornej Dolnej, ony možno by radšej počúvali len slovenské alebo slovanské, teda medzi ne patria aj rusínske a ukrajinské.
Takže to berieš LEN zo svojho pohľadu, čo tebe vyhovuje. A pritom je život krásny práve tým, že je pestrý. To je akoby si chcela, aby na svete boli len dve farby,napr. červená a žltá a nič iné.
Ale toto asi ty nepochopíš, keď vidím tvoje nasledujúce komenty - facebookom a inými sieťami zmanipulovaná, vieš, že ak pozrieš jedno video, kde kradli Ukrajinci, tak ti tieto siete ponúknu zas podobné a to stále dookola? Áno, kradnú aj oni, kradnú aj iné národnosti, ale to všetko záleží od človeka, jeho výchovy atd... Toto však nevidíš, máš temno pred očami, nezávidím ti taký temný život.

sara07
6. dec 2025
@tetapetra

@sara07 uzbekistanci sú už tu

@tetapetra však ten čo ich sem pozval a dal pracovné povolenie+ zase táto vlada zdvihla počet povolení by sa mala ist poprechadzat do galanty a hodi pokec s obyvatelmi ako je to tam parada
stači čo tu máme
ako my tu v meste mame filipincov ale to su slušaci , v autobuse miesto uvolnia, ticho su , to je o niečom inom .. to nie je o tom že by som bola latentna rasistka

sara07
6. dec 2025
@baumka

@simona20201309 anglické koledy ti nevadia, že im rozumieme, tak to povedz babičkám z Hornej Dolnej, ony možno by radšej počúvali len slovenské alebo slovanské, teda medzi ne patria aj rusínske a ukrajinské.
Takže to berieš LEN zo svojho pohľadu, čo tebe vyhovuje. A pritom je život krásny práve tým, že je pestrý. To je akoby si chcela, aby na svete boli len dve farby,napr. červená a žltá a nič iné.
Ale toto asi ty nepochopíš, keď vidím tvoje nasledujúce komenty - facebookom a inými sieťami zmanipulovaná, vieš, že ak pozrieš jedno video, kde kradli Ukrajinci, tak ti tieto siete ponúknu zas podobné a to stále dookola? Áno, kradnú aj oni, kradnú aj iné národnosti, ale to všetko záleží od človeka, jeho výchovy atd... Toto však nevidíš, máš temno pred očami, nezávidím ti taký temný život.

@baumka no a to si zober že ako sa kradne u nás ale to nie je pravda, ani v obchodoch nevytahuju nože na predavačov

tetapetra
6. dec 2025
@sara07

@tetapetra však ten čo ich sem pozval a dal pracovné povolenie+ zase táto vlada zdvihla počet povolení by sa mala ist poprechadzat do galanty a hodi pokec s obyvatelmi ako je to tam parada
stači čo tu máme
ako my tu v meste mame filipincov ale to su slušaci , v autobuse miesto uvolnia, ticho su , to je o niečom inom .. to nie je o tom že by som bola latentna rasistka

@sara07 ešteže sa strašili a strašia migrantami a ukrajincami a pritom potichučky, potichu zamestnávajú všetko možné. V Ba samý ind a ešte iné typy, ktoré neviem identifikovať

sara07
6. dec 2025
@tetapetra

@sara07 ešteže sa strašili a strašia migrantami a ukrajincami a pritom potichučky, potichu zamestnávajú všetko možné. V Ba samý ind a ešte iné typy, ktoré neviem identifikovať

@tetapetra však práve plná huba imigrantov, pr na hraniciach a pritom hodia okruhlu pečiatku že tu môže pracovat,
žeby dali lepšie platy pre sk pracujucich žeby sa im oplatilo chodit na tyždnovky z hladovych dolin alebo dohodneme urobime ubytovne dáme dobre platy a zamestname sk ludi , načo

baumka
6. dec 2025
@sara07

@baumka no a to si zober že ako sa kradne u nás ale to nie je pravda, ani v obchodoch nevytahuju nože na predavačov

@sara07 a to ešte hovoríme o zlodejstvách na tých nižších úrovniach - potraviny, obchody..., tí vyšší páni vo vláde Simonu netrápia, hlavne aby neboli pôvodom z Ukrajiny či inej krajiny, inak je to ok. SLovák môže Slováka okrádať. A ak by to bol aj podpredseda vlády - nevadí, veď je náš. A ak im zlodej pritom zaspieva po slovensky, tak mu tie peniaze aj samé dajú do batoha. Bože, nikdy by som neverila, že v tak vyspelej dobe budeme riešiť takéto základné veci. A to sme dakedy vraj mali byť druhé Švajčiarsko. 😨 No s takýmto "materiálom" asi ťažko.

autor
6. dec 2025
@anonym_1428d8

To je super, že na vianočných trhoch hrajú ukrajinské koledy! Veľký like 👍 Prešovu!

@anonym_1428d8 to je hamba

simona20201309
6. dec 2025
@janinah

@simona20201309 x ľudi vrátane mňa nwrozumie angličtine a stretávame sa s ňou na kazdom kroku a teraz čo? Idem statusy zakladať,lebo na Slovensku len a jedine po slovensky? Rozumiem celkom dobre ukrajincine aj rusinskemu jazyku a ty im nerozumieš vôbec.Tak ktrorá z nás je tá " zla"? Asi ta,ktorá nechce tolerovať iné narodnosti,ktoré tu s nami žijú a ani ich kulturu....
Btw tá rusinska aj ukrajinská je nadherná ( kultura) a je nam v Presove oveľa bližšia ako taká anglická...
Len ju treba spoznať.

@janinah rusínsky rozumiem a ruštinu ovládam

tetapetra
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_1428d8 to je hamba

@anonym_autor to je naozaj hanba. Napísať slovo hanba s m🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

autor
6. dec 2025
@btus

@anonym_1428d8 a navyše, možno to ani neboli Ukrajinci z Ukrajiny ale Ukrajinci, ktorí sú tu ako národná menšina, keďže v Prešove a okolí je celkom veľká enkláva Rusínov a aj Ukrajincov, Ale to dotyčná asi nevie. 🙂 a dokonca majú aj svoje divadlo tanečný súbor. -) http://www.puls-slovakia.sk/ https://www.divadload.sk/
Prehľad od AI:
Na Slovensku žijú Ukrajinci a Rusíni ako dve samostatné, no úzko prepojené východoslovanské národnostné menšiny, ktoré obývajú najmä severovýchod krajiny; zatiaľ čo Rusíni sú tradične spájaní s horným Zemplínom a Šarišom a často sa označujú ako "Rusíni-Ukrajinci" kvôli svojej identitárnej nejasnosti po stáročiach pod rôznymi vplyvmi, Ukrajinci sú početnejší a majú silnejšie národné povedomie, pričom obe skupiny sa snažia zachovať si svoju kultúru, jazyk a tradície v rámci Slovenska, ktoré im zaručuje menšinové práva.
Kľúčové rozdiely a súvislosti:
Rusíni: Sú pôvodnými obyvateľmi Podkarpatska (dnešná Zakarpatská oblasť na Ukrajine, časť východného Slovenska). Ich identita bola dlho poznačená vplyvmi maďarskej a poľskej kultúry. Hoci sa hlásia k Rusínskej národnosti, často používajú označenie "Rusíni-Ukrajinci" a považujú sa za súčasť ukrajinského etnika, no s vlastnou kultúrnou špecifikou.
Ukrajinci: Sú vnímaní ako národnostná menšina s jasnejším národným povedomím. Ich príslušníci žijú najmä v Prešovskom kraji a na východe Slovenska. Sú organizovaní v rôznych spolkoch a aktívne sa venujú osvete a kultúre.
Spoločné črty:
Jazyk: Používajú východoslovanské jazyky (rusínsky/ukrajinský), ktoré sú si blízke, ale majú regionálne dialekty.
Kultúra: Obidve skupiny majú bohaté ľudové tradície, cirkevné zvyky (gréckokatolícka cirkev), kroj, folklórne skupiny a kultúrne podujatia.
Organizovanosť: Existujú spolky a centrá (napr. Rusini-Ukrajinci SR, Rusyn.sk), ktoré sa venujú ich kultúre, jazyku a identite.
Sčítanie obyvateľstva (2021):
K rusínskej národnosti sa prihlásilo 63 556 obyvateľov (4. najpočetnejšia menšina).
Ukrajinská národnosť sa deklarovala u 30 973 osôb.
Mnohí sa hlásia k obom identitám (Rusín + Ukrajinec) alebo len k jednej, čo ukazuje na prebiehajúci proces sebaidentifikácie.
Záver:
Rusíni aj Ukrajinci na Slovensku predstavujú dôležitú súčasť multikultúrneho dedičstva Slovenska, pričom Rusíni sú často vnímaní ako pôvodní, autochtónni obyvatelia východu Slovenska s unikátnou identitou, zatiaľ čo Ukrajinci sú vnímaní ako súčasť širšej ukrajinskej národnosti, obaja však prispievajú k živej kultúre regiónu. https://www.rusyn.sk/rusini-a-ukrajinci-na-slov...

@btus ja veľmi dobre rozoznam ukrajinské a rusínske. Rusínske mi vôbec nevadia

autor
6. dec 2025
@baumka

@sara07 a to ešte hovoríme o zlodejstvách na tých nižších úrovniach - potraviny, obchody..., tí vyšší páni vo vláde Simonu netrápia, hlavne aby neboli pôvodom z Ukrajiny či inej krajiny, inak je to ok. SLovák môže Slováka okrádať. A ak by to bol aj podpredseda vlády - nevadí, veď je náš. A ak im zlodej pritom zaspieva po slovensky, tak mu tie peniaze aj samé dajú do batoha. Bože, nikdy by som neverila, že v tak vyspelej dobe budeme riešiť takéto základné veci. A to sme dakedy vraj mali byť druhé Švajčiarsko. 😨 No s takýmto "materiálom" asi ťažko.

@baumka ty o com tocis, čo tu mies politiku. Bavíme sa o vianočných trhoch v Prešove a na východnom Slovensku. Tu bolo stále počuť slovenske, vychodniarske, rusinske a ešte české koledy. To bol PRESOV. Rozumieš? Chcem cítiť, že som na vianočných trhoch v PRESOVE. Ak budem chcieť počuť polstinu, zájdem do Krakowa, ak maďarčinu, zájdem na trhy do Budapešti. A PRESTANTE S TOU ,,PODZUBANOU,, POLITIKOU.

markusrasford
6. dec 2025
@anonym_autor

@baumka ty o com tocis, čo tu mies politiku. Bavíme sa o vianočných trhoch v Prešove a na východnom Slovensku. Tu bolo stále počuť slovenske, vychodniarske, rusinske a ešte české koledy. To bol PRESOV. Rozumieš? Chcem cítiť, že som na vianočných trhoch v PRESOVE. Ak budem chcieť počuť polstinu, zájdem do Krakowa, ak maďarčinu, zájdem na trhy do Budapešti. A PRESTANTE S TOU ,,PODZUBANOU,, POLITIKOU.

@anonym_autor tu politiku ty vnášaš do spoločnosti. Ked ti vadí ze oni rozprávajú po ukrajinsky tak sa zariad tak aby si sa neocitla v ich spoločnosti. Prezradím ti aj v Budapešti ich budeš počuť a aj v iných mestách. Prečo chodíš na trhy? Kvoli cudzím ľuďom alebo kvôli predajcom ktorí tam robia atmosféru a náladu. ?

autor
6. dec 2025
@tetapetra

@anonym_autor to je naozaj hanba. Napísať slovo hanba s m🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

@tetapetra ty odborníčka na materskej, pisem na mobile

markusrasford
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja keď nechcem počuť Fica ani vidieť tak prepnem TV alebo preladim radio. Ked sa ti niečo neľúbi tak sa tomu vyhni. A neplackaj na MK ako malé decko ktorému zobrali macika

tetapetra
6. dec 2025
@anonym_autor

@tetapetra ty odborníčka na materskej, pisem na mobile

@anonym_autor 😂😂😂😂 pochopím mi/my, alebo iné logicky zameniteľné slová s/z... , keďže mobil je sviňa s prepíše vsetko. Aj i/y pochopím. Ale slovo hanba je od slova haniť! Aby si vedela nabudúce. Takže to nebude mobilom,ale tvojou neznalosťou slovenčiny, keďže si nedokážeš odvodiť slovo 🫣.

barborab1411
6. dec 2025
@sulavikova

@anonym_autor Carol of the bells po anglicky je iná odrhovačka🤦🏻‍♀️, ale jej ukrajinská verzia 😘

.

@sulavikova tá Ukrajinská verzia je totiž pôvodná.Az v roku 1936 American Peter wilhousky napísal anglický text🙂

barborab1411
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mňa by zaujímalo koľko ste tých kolies počuli konkrétne ?to ste celý čas stali pri nejakom stánku a pozorne počúvali?To naozaj ukrajinské koledy sú vás najväčší problém???Presne ako ste napísali chorá doba.a vy ste jej najväčší reprezentant.mozete si pogratulovať.

alica110
Autor odpoveď zmazal
baumka
6. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty si stratená, žiaľ či chceme, či nie , politika patrí k životu, o pár týždňov tu budú ľudia nadávať, ako im zas zobrala vláda peniaze, lebo to už uvidia na svojich účtoch. A možno budeš medzi nimi /aj keď potichu/ aj ty. Takže ak ti vadí pestrosť v živote- či piesne, či národnosti, či iný štýl života, tak to budeš mať ešte ťažké, lebo takto to vždy bolo a bodaj by to ostalo.
Tak len minirada, ak nechceš konfrontovať stánkarov, daj si sluchadlá s SK- koledami a tak chodievaj po trhoch.