icon

13 mesačné dieťa odmieta akúkoľvek stravu

katka1513
14. apr 2014

Mile maminky.Uz som zuuuufala.Moj maly ma 13 mesiacov.Nikdy nepatril medzi riadnych papkacov ale vzdy som si snim vedela poradit.bud sme sa hrali a papali alebo len tak blbli,ale dostala som do neho cely obed a olovrant tiez.Ale uz to trva asi 1,5 mesiaca ze on mi jednoducho odmieta akukovek stravu co mu navarim.uz som skusala vsetko mixovala,nemixovala striedala som rozne specialitky co mu volakedy chutili aj veci co mu nechutili.ani ovocie mechce zjest v akejkovek forme(varene,struhane,len tak do rucicky) ale bezo zmeny.len mlieko pije a ani nie vela.uz aj kupovane som mu skusila dat ale to tiez nic.proste odmieta vsetko boli sme u dr. a vraj ho nemam nutit a dat mu len mlieko ale ja uz som zuuufala uz to velmi dlho trva.Taketo obdobie sme mali ked bol mensi ale to trvalo cca tyzden a zase zacal papat.poradte co mam robit mam ho nechat tak??

janinah
14. apr 2014

vyšetriť krvný obraz,môže byť anemický a vtedy býva aj nechutenstvo

zaneta123
14. apr 2014

@katka1513 nám vždy pomohol pikovit (do mladšieho niečo dostať jedna katastrofa), určitú dobu sme užívali i železo a i to pomohlo (bol anemický a nedostatok železa vyvoláva nechutenstvo)

milota164
14. apr 2014

Ahoj, no ja si tiez myslim, ze ak ho budes nutit tak to velmi nepojde. Ked sa rozhodne nejest tak nebude. Ak aj lekarka povedala , ze je v poriadku tak naozaj skus par dni vydrzat tak , ze das len mlieko. A hlavne mu davaj dost pit a snad sa naje ked bude hladny. Drzim palce

mamami3
14. apr 2014

@katka1513 ahoj, mne sa dcerka rozpapala cez vianoce a to mala 14 mesiacov. Prislo to zo dna na den a teraz je mojim najvacsim jedakom v nasej rodine. Dovtedy kojena na 99% kde tu si dala hryza alebo 2-3 lyzicky ked sme my jedli a to bolo vsetko. Teraz ju neviem zastavit 🙂 mne povedala doktorka, ze ked prospieva, pekne pribera, nemam riesit, ona zacne ked pride jej cas. Niektore kojene deticky zvyknu takto vymyslat. Verim ze si nestastna, aj ja som bola, ale ozaj ak prospieva, tak je vsetko ok. Inak neviem ci to bolo tym, ale mne sa rozjedla, ked som jej prestala extra vyvarat. Zacala som jej davat to, co som navarila nam, len menej solene, korenene.

katka1513
autor
14. apr 2014

Ved preve to som sa aj pytala ze ci jej to staci a ubezpecovala ma ze ano,nepatri medzi "gulicky" 🙂 ale nieje ani chudy...maly je prikrmovany od 5 mesiaca...

nativanativa
14. apr 2014

Má čas, deti do dvoch rokov nemusia jesť všetko doradu, resp tak ako si to my dospelí predstavujeme. Všetko chce čas, nesmieš zúfať, má obdobie ktoré prejde, môžu ho bolieť ďasienka, ak priberá,nič ho nebolí tak by som to neriešila moc 😉

brady1
14. apr 2014

asi zle varíš 😉 alebo vyčkaj

nativanativa
14. apr 2014

Ak je kojené, vôbec by som to neriešila, ešte je moc malinký aby papal všetko doradu....

opicaskorica
14. apr 2014

A z cobo zije, ked neje?
U nas byvali taketo stavy ked bola chora, alebo mala byt chora... vtedy som ju nenutila. Ale nedala som jej NIC. iba pitie. Ak bola chora nejedla. Ak bola zdrava po case sa riadne nafaklila normalneho jedla. Vela zenskych spravi chybu, ze decko neje, tak mu zo zufalstva daju piskoty, dru tycinky a ine vyzivne plnohodnotne jedla... 🙂

katka1513
autor
14. apr 2014

@brady1 uz aj to som si myslela tak som muzovi vravela nech mu on navari (je kuchar 🙂 ) ale ani to nezabralo...

lulistek
14. apr 2014

Moja mala ma 1 rok a tiez asi mesiac vsetko vypluva, neviem co to je. Snad ju to prejde, dnes nechcela skoro nic. Akurat ovocie a troska mliecka, ale mam pocit ze jej idu zubky tak mozno preto nema chut

katka1513
autor
14. apr 2014

@opicaskorica z mliecka zije. sem tam si da jednu lyzicku z obeda ked jeme my,ale viac nechce...

katka1513
autor
14. apr 2014

uz som vsetko vylucila : choroba to nieje je uplne zdravy,zubky mu vysli 4 hore pred 2 mesiacmi,neviedela som ze by sa mu tlacili dalsie.pekne kaka aj si prdka takze brusko ho nemoze boliet... uz neviem co mam fakt :(

meluela
14. apr 2014

@katka1513 mne doktorka poradila B12 a probiotika ... zmeny prichadzali dost pomalicky, mne zacal jest aspon hotove prikrmy, takze sme dost dlho boli na tych
mojmu to zacalo ked mu bolavo rastli zubky

bejbinka
14. apr 2014

@katka1513 Ja som mala podobny problem, tak som kupila hroznovy cukor a davala som dcerke (ma rok a pol) rano do mlieka 1 rovnu cajovu lyzicku...a rozpapkala sa mi pekne. Skus, u nas to zabralo.

nativanativa
14. apr 2014

@katka1513 nemôžeš vedieť či sú to neni zúbky, každé dieťa to prežíva inak, mohli mu vyjsť ale tlačia sa ďalšie, nestresuj, určite ho to prejde a rozpapá sa

misko2013
14. apr 2014

Treba ho nechat tak. Aj ja som mala taky problem so starsim synom. Ma uz 12 rokov a este stale nie je velky jedak. Netrap sa, kolko zje tolko zje, neboj sa, vsetko bude v poriadku. Nepamatam sa ze od akeho veku je Pikovit, ale ten sirup som davala synovi aby mal chut do jedla. Kus to zabraloi, ale nie moc. 😵

katka1513
autor
14. apr 2014

Dakuje vam vsetkym za rady a pokec 🙂 dufam ze to zvladneme a budeme opat papkat....

siska53
14. apr 2014

@katka1513 dojcis ,ze na poziadanie teda.. No loja nebola tiez nikdy velka papkacka, ale zas ona zjedla, ked mala chut, zjedla, ked nemala, nic som do nej nedostala. Az ked mala 20m, tak som jej obmedzila dojcenie na 2denne, po mesiaci na jedno denne a cuduj sa svete, rozpapala sa vyrazne viac a za mesiac pribrala tamer kilo! Takze hoci som si ja myslela, ze mliecka az tolko nevypije,asi opak bol pravdou.
Tym ti neradim odstavit, ci obmedzit dojcenie, my sme boli starsi, ked som to spravila,aj to z inych dovodov,ako horsie papanie. Len, ze aj to moze byt dovod odmietania jedla, resp.malych porcii. Urcite to nevzdavaj, ponukaj, skusaj, dufam,ze jete s nim, aby babo videlo,nasa tak sama zacala odmietat mixovane a chcela take, ako my, nemixovane, hoci mala ledva 4zuby.
A daj prip.krvny obraz spravit, mozno je tam problem, aj anemicke deti,ako ti pisali, slabo papaju. Mne nasi davali glukopur na zvysenie chuti do jedla.

kiwi82
15. apr 2014

ahoj asi ta nepoteším, moja deto od 11 mesiacov začala štrajkovať a trvá to dodnes, bude mať 4 roky. stále jej dávam pikovit alebo c bion multi a stále dávame sunár originál aspon to vypije a má to aj nejaké vitamíny. má asi 4 druhy jedál ktoré aspon trochu zje. niekedy fungujeme len na mlieku a maslových rožkoch ☹ ja som z toho zúfalá ale už to až tak ako predtým neriešim. V prvom rade daj dieťatku urobiť krvný obraz a tiež gastro, urobia len ultrazvuk, nie hadičku neboj.... ak to bude vporiadku tak sa netráp, skúšaj stále dávať ak si dá dá ak nie nedá, dá si inokedy.u vás to možno je len také prechodné obdobie, spojené s rastom zúbkov. nech veľa pije a dávaj aspon to čo má rád. držím palce.

opicaskorica
15. apr 2014

Toz moj nazor je, ze od roka uz ma dieta jest takmer vsetko a dojcenie len ako doplnok pred spanim alebo rano po prebudeni (tak ako by dostavalo flasku s mliekom). Kamoska dojci halabala on demand, maly ma 2 roky, zaveseny na prsniku hocikedy a neje nic. Deti sa musia naucit jest, nove chute, stravovacie navyky, jest lyzickou (dcera sa chytala ked mala rok aj daco), nejake spravanie pri stole s rodinou... potom od 2 a pol roka supneme deti do skolky a tam ostanu vyghlane ked pred nich polozia kus masa s ryzou 🙂 skratka aj s tym kojenim donekonecna to netreba prehanat. Kdd dieta moze prijmat normalne jedlo, vie si z neho priamo zobrat vitaminy, mineraly a vsetko co potrebuje, naco to riesit cez materske mlieko, ved povedzme si pravdu, ktora matka sa stravuje ukazkovo a do mlieka ide len to, co prijmeme. A decko je rovnake ako dospelak... radsej si vyberie lahsiu cestu...

danjelca
15. apr 2014

@katka1513 aj moj nepapal takmer nič🙂do cca 15 mes🙂Plne dojčený. opýtaj sa na mamile ...
už papá a má 20 mes.

katka1513
autor
15. apr 2014

@danjelca
@opicaskorica
@siska53 no ale ja nedojcim vobec maly je prikrmovany od 5 mesiaca,mliecka som uz nemala...nebol nikdy velky papkac ale coto som do neho vzdy dostala bolo aj odbobie ked maly mi spapal obed za 5 minut...neviem co to teda..

sense
15. apr 2014

moja mava tiez take obdobia zvlast ked jej idu zuby....a to ona je iny papkac, vtedy to neriesim davam len mlieko a po par dnoch vzdy opat skusim jedlo vacsinou to zabera ked ju nenutim, lebo cim viac ju nutim tym horsie....
takze trpezlivost....a nenutit....ak zacne byt malatny, viac uplakany ale iny ako zvycajne tak k lekarovi...

a este mozes skusit dat nieco co este vobec nejedol....mozno je pre neho jedlo uz fadne, popr. dochutit nejakymi bylinkami kt. nepozna....

alebo ho nechat nech papa sam, nakrajat na male kusky a nech si dava prstekami ....

adelamodrykonik
30. máj 2023

@opicaskorica chvalabohu v medzičase sa už dojčenie začalo o niečo viac podporovať a vieme, že odporúčaná minimalna dĺžka dojčenia je 2 roky a do dvoch rokov naozaj dieťa nemusí jesť normalne porcie jedla, len ochutnávať. A tiež vieme, že strava prve dva roky života na veľký vplyv na epigenetiku. Takže ženy, ak môžte, tak kojte, a ak nemôžte/ nechcete, tak dbajte o zdravu stravu dieťaťa 🙂