14 mesačná dcéra dlhodobo odmieta varenú stravu. Čo s tým?
Ahojte maminky,ako som spomenula,moja dcerka odmieta stravu ako aj pecivo,ovocie.Ked bola mensia nebol s nou ziadny problem,ale uz 2 mesiaca poriadne neje.Papame len mliecko umele,vyzivu,obcas jogurt,pribinacek no a nejake susienky.Boli sme aj u detskej dr,no ta skonstatovala,ze treba vyckat.No dobre,ale dokedy?S hmotnostou nemame problem,sice este stale nechodime,ale inak je velmi ziva,vnimava.Mate podobnu skusenost,vopred dakujem za rady.
Ja poznam kojene deti co aj do dvoch rokov nic ine nezjedli... takze podla mna je to uplne normalne. ponukala by som jej zo svojho taniera -to co jem je. ked chce tak chce. ked nie tak nie. od hladu urcite neumrie.
Nie je to tymi horucavami? Ani ja a cela rodina uz pomaly 2 mesiace nejeme normalne 😀 Asi fakt len vyckaj, to sa urobi same...
Len asi vytvat,ponukat,nerobit vedu,ked nechce. A zrusila by som jej sladkych pribinakov a tie susienky,ponechala len smotanovy jogurt.
Chvalabohu takyto extrem nebol u nas nikdy,nechcem zakriknut,lebo maju 3 a 5r.,cize este sa moze daco zmenit,mala nikdy nebola velka jedacka a mala obdobie,kedy bola viac dojcena ako spapala prikrmov (v porovnani s malym,tel s avedel naflakat). Moji len obcas povymyslaju,resp.skor mala,maly ani nie.
Rozhodne by som jej neponukala nieco ine a ved este je mala,papa a casto,tak do dalsieho chodu,co byva o take 2-2,5h.zas vydrzi.
Este sa mi osvedcilo nechat len tak polozene,alebo im nedat a nam ano,alr bez kvetnatych opisov,ako to skvele chuti. Casom si vypytaju a zjedia aj oni. Nas takto odmietal brokolicu,ked bola v ruzickach. A zrazu,kzd sme uz neviemkolkykrat nedali,sam si vypytal.
Mala som to so synom. Asi v 13 mesiacoch sek a koniec. Z ovocia ostalo jablko a banan, nove veci nehrozili, dokonca ani to, co pred tym jedol, uz nechcel. Zemiaky iba uvarene, suche, to iste ryza a cestoviny. Chleba a pecivo suche, bez vsetkeho.
Naucil sa potom lepsie jest v jasliach (nastupoval, ked mal 21 mesiacov). Ked mal zhruba 2 roky, zacal si pytat maslo ne chleba, potom sunku, potom syr. Doma to mal samozrejme tiez vzdy k dispozicii, ale zase jest sa naucil az v jasliach.
Takze u neho to trvalo takmer rok. Zvlast o nervy bola dovolenka s nim, ked mal rok a pol. Ked sme boli na cestach a nemali sme moznost varit alebo ist do restauracie, tak sme mu v obchode kupili tak akurat nejake pecivo :-/
Uz sa to lepsi dalej, ma 5,5 roka a zrazu zacal jest bolognese omacku a aj paradajkovu! Ochutnal cucoriedku aj nektarinku. Tym sa napchava l ako prve prikrmy, najma cucoriedky jedol velmi rad. Teda od ca. 6 mesiacov do 13 to jedol a potom roky nic. Az teraz pred par dnami zase ochutnal. Sice dve molekuly, ale ochutnal 😉
Takze, ponukaj nadalej aj pestru stravu. Ale ked si vyberie iba zemiaky bez masa a bez omacky, tak nech si da iba tie zemiaky. Mozno, ked to bude vidiet, sa zase niekedy chyti. Je to o nervy, viem velmi dobre. Ale prejde to. Ak je inak zdrava, tak neries. Cim menej to budes riesit, o to jednoduchsie to pre teba bude. Ver mi. Been there, done that. Mam aj knihu o "picky eaters" 😉 😀
Presne toto iste prezivame aj my a zrovna som sa chcela ist nato pytat mala ma dnes 13 mesiacov... Papali sme krasne anaraz bum a od rana do vecera len sunar...medzitym hrozne malinko.. dnes ze aj skusim jej dat na obed polievocku a mlieko nie ale taky rev ze si to mlieko proste vydupala... Neviem som s toho smutna.. Doktorka mi povedala ze to vobec nevadi ze ma vahu dobru, a ze mam cakat ze sa rozbehne... Ze je to aj koli zubkom ze ju to boli lebo nam teraz v roku vysiel este len 1 a cakame kedy dalsie... Vsade cita len trpezlivost a ponukat tak duufam ze jej tolko mam 🙂 A ze s nam tie naše dietky rozpapaju držim palce 🙂

Áno mám podobnú skúsenosť aj moj syn mi prestal takto jesť po treťom očkovaní...a do dnes je málo a nie všetko...