14-mesačný syn má problémy s jedením. Ako mu pomôcť?
Ahojte,
Môj 14 mesačný syn ma vcelku problém s jedením. Prv sme bojovali s mliekom, teraz s prikrmami. Na mlieko si už ako tak zvykol, aj keď často krát pri pesničke, rozprávke….
Príkrmy - nie je to celkom zlé, len tomu nejako neviem porozumieť. 2-3-4 dni je v celku ok, trošku kaše, doobeda nejaká výživa, pred spánkom mlieko, po spánku zeleninvo mäsový obed, poobede napr trošku jogurtu a večer mlieko. To považujem za fajn deň, aj keď stále mu vadí štruktúra.. radšej to mixované, na výnimky ako rožok, ryža, chrumky… ale ok, to som si povedala, ze budem trpezliva..
ale potom zas tyzden zje max kapsicku mlieko a 5 lyziciek prikrmu, kasu na ranajky vobec a takto dookola sa tocime a vobec ho neviem rozjest. Neviem kde robim chybu. Pije cca 500-600ml mlieka stale, ale to pije, aj ked ma tie lepsie dni a vie sa aj najest…
Potom pride den, poprdi, pomrnci a zas neje normalne… a takto 2 -3 dni je, a 4-5 dni neje … atď.
Pribera, nie bohvieako, ale doktorovi to staci…
A nejde o to, zeby uplne nevedel jest, ked chce vie sa najest, ale on chce raz za cas🙈 som zufala, na pokraji sil…
S ako malym sme absolvovali gastro atd… nikam sme sa veru nepohli. Povedzte mi, ozaj su take nejedacke deti?😳 taky apetit, ci co to je :(
Dakujem
@julcinka19 Pol litra mlieka je straasne vela. Ma cez rok. To uz moze normalne ( nekorenene) jedlo a nie kapsicku. Robis chybu v mlieku, vyrazne ho obmedz. A je jedno, ze tolko vypije aj pocas svojich lepsich dni. Kapsicka, kasa, jogurt...to je jedlo pre 8-9 mesacne a nie pre 14.
@julcinka19 Pol litra mlieka je straasne vela. Ma cez rok. To uz moze normalne ( nekorenene) jedlo a nie kapsicku. Robis chybu v mlieku, vyrazne ho obmedz. A je jedno, ze tolko vypije aj pocas svojich lepsich dni. Kapsicka, kasa, jogurt...to je jedlo pre 8-9 mesacne a nie pre 14.
@beata_k moja 17m napr. vypije viac a jedava normalne.
@julcinka19 okej, ale aj tak to nie je vela mlieka na 14m
@julcinka19 No moj si moze s tvojim podat ruky, od asi 3 mesiacov jedol daleko pod udajmi v tabulkach a pod odporucaniami pediatricky. Teraz uz ma 6. Je stihly a stale velmi vyberavy jedak, porcie stale o dost mensie ako bezny rovesnik. Ked bol malicky, tak som sa tym dost trapila, stresovala som. Pomohlo mi, ked som si precitala jednu knihu o extremnych nejedakoch plus nejake dalsie veci na tuto temu a ujasnila som si, ze za to nemozem ja a ze niektore deti proste su take. Tiez mi pomohlo, ked som si uvedomila, ze hoci nesplna normy, tak vlastne normalne rastie a vyvija sa, je sikovny, proste ze mu to asi staci.
Ked to prestal byt pre mna taky stres, tak sa mi hned lepsie zilo. No a potom som mu rozsirovala jedalnicek pomocou roznych hier, basniciek, pesniciek, kniziek a spolocnym varenim a pecenim. Ako hovorim, stale je velmi vyberavy, ale aj sa k stolu tesi, ma jedlo rad.
Necudujem sa ze nechce jest, pije stale vela mlieka, to mu na fungovanie staci, a s jedlom moze vymyslat. Nedaj mlieko (nepotrebuje ho pit tolko ako niekolkomesacne dieta) a zacne jest normalne veci. V tomto veku uz by mal jest takmer vsetko... Drzim palce.
PS: mne sa jedno z deti rozjedlo prave vtedy, ked prestalo pit mlieko. Dostaval ho do niektorych kasovych prikrmov, nech este co to vypije (ale bol teda pooodstatne mladsi).
@julcinka19 môj pije mlieko pred spaním v noci a skoro ráno cez deň jedáva všetko možné čo my ale príde deň tiež keď nechce nič veľa popapat a ho napína hlavne teraz keď mu vychádzali molárne stoličky aj ho chápem mal to dosť bolestivé
@julcinka19 Takze pred tym ako zacne nejest, ma urcite zazivacie problemy? Vravis ze poprdi a pomrnci.
Mozno mu nesadne nejake jedlo. zapisuj si uplne vsetko co jedava a skus zistit ci to nechutentvo nespusta nejaka potravina.
Neobmadzovala by som mlieko. Pije stale rovnako ale nechutenstvo prichadza a odchadza. To nemoze byt sposobene miekom. Je stale velmi maly a mlieko mu stale da vela zivin.

@julcinka19 skúste probiotiká a ponúkať biely jogurt so živými kultúrami bez cukru keď poprdkáva, jogurt podporuje trávenie, môžte pridať kúsky ovocia.