20 mesačná dcéra je takmer len kojená
Ahojte, chytá ma menšia depka z mojej 20 mesačnej dcérky : žije takmer len z kojenia. Ráno pred zobudením ju nakojím, pospí ešte cca 1hod. Potom jej po zobudení asi o hodinku ponúknem jogurt ( len biely, príp pribináčik) trvá to kým vôbec otvorí ústa na tú prvú, dá si 2 lyžičky, a končí. Zabávanie, tv, video či fotky v mobile všetko skúšame, aj úplný kľud. Nič. Chlebík dá do úst a o chvíľku vypľuje, to isté samotnú šunku, syr, občas zje kúsok paradajky. nie je rozdiel, či ju kŕmim ja, alebo je sama - iba v neporiadku okolo 😀 Keď nič nezje, skúsim aspoň mlieko zarobím 60ml, občas vypije až takmer polovicu 😠 , najčastejšie 1-2 hlty. potom si ma odchytí a takmer samoobsluhou sa obslúži a nakojí sa. O desiatu nejaví záujem, teda ak si nemôže cucnúť. Obed pred spaním je o obvyklých 2 lyžičkách, pri zaspávaní sa prestrieda na oboch prsníkoch ( to vlastne vždy), po spaní horko ťažko zje 2-3 lyžičky. Najčastejšie sa mi do nej podarí dostať ryžu, cestoviny, mäso málokedy. zelenina nie je hitom, ani ovocie, to len 1/4 banán alebo kúštik jablka. to jej dávam vonku pri prechádzke. Večer kašu občas zje aj 4-5 lyžičiek, ale to nie vždy. Samozrejme to potom v noci dobieha kojením.
Už ma nebaví ani variť jej, všetko ide do koša, alebo dojedám ja. Pomohlo by ukončenie kojenia ? Ja som plánovala kojiť ešte asi do apríla 2013, aby sme prečkali také tie chrípkové obdobia. Ale mám pocit, že je to deň odo dňa horšíe - aj s množstvom, aj s ceremóniami okolo toho.
vzrastom a váhou okolo 12 kg je malá podľa mňa v norme, ale teda to čo zje za celý deň nepokryje ani 1 porciu iných detí. Každá mama sa určite teší z dobre papajúceho dieťatka - tiež by som to chcela zažiť 🙂 Nikdy nebola super jedák, ale prestáva sa mi to páčiť. Keď tak rozmýšlam čo si v poslednej dobe okrem kojenia vypýtala na jedenie, tak je to nakladaná uhorka - zjedla 1/2 asi 6 cm uhorky 😀
Uvítam vaše dobré rady, aj rýchle chutné recepty, ktoré by mohli mať úspech. Ďakujem 😉
@susanerose utocim preto, lebo ma rusi ze pises ze mlieko nema takmer ziadnu vyzivovu hodnotu. ked by si bola napisala, ze obsahuje menej a treba doplnit, tak suhlasim. ale takmer ziadnu -to je prehnane.
ja mam o tom precitanu odbornu literaturu a mam na priklad dokazane, ze ano materske mlieko obsahuje menej zeleza ako kravske. ALE pozor: nase telo ho nevie spracovat a vyluci vacsinu. materske mlieko obsahuje sice menej, ale ho telo nevyluci pretoze obsahuje aj ine latky ako na priklad vitamin c a ine latky, ktore podporuju aby telo spracovalo zelezo. Takychto veci je viacej, len malokto to vie.
Nechcem sa tu hadat. Pekny vecer prajem. pa
ja si myslim ze ak by si prestala kojit, mala pochopi ze ine ako chlebik/zeleninu atd. nedostane a nakoniec sa naje. nie je predsa hlupa aby umrela od hladu. a 20 mesacne dieta uz naozaj nepotrebuje byt kojene, ak si ju kojila od narodenia, spravila si pre nu to najlepsie co si mohla, pomohla si jej vybudovat si imunitu a teraz sa s okolitym svetom musi popasovat uz sama. aj keby dostala chripku, nebude prva ani posledna a tiez to nebude prvy ani posledny krat... 😉
@dendy1 ahoj 🙂 tak toto trapilo aj mna donedávna ... Maly je total mliekoholik. Klasické jedlo odmietal, zo všetkého len zobol. Boli sme zufali. Vypisovala som kade tade, hladala rady. Mne neodporucali prestať dojcit. Mohlo sa stat, že by ani nejedol ani sa nenadojcil... Proste sme boli trpezlivi... Ešte pred mesiacom by som neverila, že zje dospelacku porciu polievky🙂 takze sa to spravilo... No a dojcim stále🙂 ešte som zvazovala okrem zeleza aj parazity, vtedy deťom nechuti...
@dendy1 pises, ze v noci sa dojeda kojenim - toto moze byt hlavny problem, v tomto veku uz deti v noci nemaju vobec jest a tie, co zvyknu v noci jest, mavaju presne taketo problemy. Nocne kojenie by som razne zrusila co najskor - nech sa nakoji vecer a potom az rano. Keby bolo zle, moze v noci dostat flasku cistej vody, ale nie nic syte, ani UM, ani sladeny caj, ci riedeny dzus.
Pises, ze skusas jogurty, mlieko z flasky - ked ma dieta tak velku cast stravy MM, tak nie je potrebne pridavat dalsie mliecne vyrobky. Ak je ochotna to zjest vo vacsom mnozstve nez ine veci, tak to mozes davat, ale ak jej to nechuti rovnako ako ine jedlo, usetri si nervy a ani to nenukaj, pri tolkom kojeni to pre nu nema ziadny prinos. Az ked klesne mnozstvo kojeni (pod celkovo cca 500ml denne, co si takyto papkac vie vytiahnut za 2-4 kojenia), potom budu mat mliecne vyrobky vacsi vyznam (ak by ich nechcela vobec, ziadnu paniku, da sa zdravo stravovat aj bez toho).
Cez den by som asi skusila zaviest rezim - kedy sa jedava, kedy sa koji, inokedy nic, max. cista voda od smadu (nie vodu tesne pred jedlom!). Kojenie zachovat, ma este pre nu vyznam hlavne na podporu imunity, ale radsej kojit v pevnych casoch. Skusat nechavat dceru v case jedenia bez teba - oteckovi, babicke, proste s niekym, kto ju nenakoji. Najlepsi su ludia, ktori nevedia o tom, ze ma problem s jedlom, taki maju najvacsie uspechy 😉 A tiez dost pomaha stretavanie s inymi detmi v podobnom veku - das im na detsky stolik spolocnu misu napr. s cestovinami a ked uvidi, ako miznu, mozno sa prida.
@dendy1 tento problem som riesila v lete,to mala moja dcerka rovnako ako tvoja cca 20mesiacov..takmer nic mi nezjedla,okrem mojho mlieka..bola som nestastna,nakolko mam este starsieho a on bol vzdy ukazkovy,aj jedak aj co sa tyka prirodzeneho odstavenia od mliecka..v podstate asi zila na ovoci,mlieku a suchych rozkoch..sem tam trochu polievky..podotykam,ze do roka islo vsetko hladko,papala normalne prikrmy podla planu,potom prisla seria laryngitid,vratane pobytu v nemocke a vsetko bolo prec,chcela len mlieko..toto zle papanie trvalo velmi dlho,aj pol roka po tych chorobach..az nakoniec sa chytila-na papanie z mojho taniera a z taniera svojho braceka a uz je to ok,uz papa zo svojho,stale sa sice aj koji na poziadanie,ale aj papa,dokonca vsetko a velmi rada sama,bez pomoci..odstavit ju nemienim,mame dva roky,cakam na prirodzene odstavenie..nie vsetky deti su podla knih..a k tej vahe-je v norme,moja ma 12,5 a utla ani mala rozhodne nieje..
Ďakujem za mnoho rád, našla som tam viac tipov, čo by mohli pomôcť. Rozhodne sa objednáme na krv, aby som vedela či je ok krv. obraz. Malá je ale vzhľadovo ok, kupujem jej teraz 92-98, nie je vychudnutá ani chudá, je porovnateľná postavou s deťmi od 2-2,5 r. s ktorými chodíme na cvičenia do MC. Ja si myslím, že to ani tak nie je o nechutenstve, ako skôr o tom, že ona "nemá čas " na jedenie. Je veľmi živá, neobsedí chvíľku 😀
Zatiaľ pozrieme tú krv, a okrem toho sa budem snažiť presnejšie dodržiavať čas jedenia + obmedziť denné kojenie na minimum, tj. skoro ráno pred zobudením ( potom ešte pospí trošku dlhšie), pri ukladaní na poobedňajší spánok a večer pri ukladaní. Dnes napr. išla podľa tohoto, lebo som behala po vybavovaní a nákupoch a strážila ju moja mama. Všetko ok, jedla približne rovnako, ako vždy - ba ! ráno doma zjedla 1/4 rožku s maslom 🙂 🙂
Budem tu mať synovcov cez víkend tak uvidím, či niečo urobí vplyv kolektívu 🙂
Dnes som o tom hovorila aj s mamou, a vraj sme dlho boli so sestrou tiež slabé jedáčky.
Ak bude krv ok, budem kľudnejšia a nebudem sa na to tak priveľmi sústrediť, kojenie nás obe teší, čiastočne si ho aspoň do konca zimy určite ponecháme. Nezdá sa mi, že by bolo pre ňu zbytočné, nakoľko naozaj nezaostáva v raste a priberaní aj napriek takému malému množstvu prijatej stravy. A to že mala teraz prvý krát nádchu, zatiaľ žiadna iná choroba či teplota, tiež podľa mňa svedčí v prospech kojenia - toľko môj názor. Lebo v množstve ovocia a zeleniny čo zje, je tých vit. minimum. Sladké sa jej nežiada napr. vôbec, to skôr obyčajný rožok si dá. Ja si dávam ( nie denne ) Femibion active mum + práškový vit.C.
Priebežne vás budem informovať, ako pokračujeme - teraz aj vďaka vám s väčším kľudom a pohodou dúfam.
@michaelamaranesi tiež ma tá krv zaujíma - dúfam, že je ok. Toho stopnutia jedla pri ukončení kojení by som sa asi až tak u nás nebála, ona aj to kojenie berie tak : pár x cucne a fičí ďalej, nemá čas sa dlho zdržovať 🙂
Tak uvidíme, čo a ako.
@michaelamaranesi áno ja som to pochopila, tiež si myslím, že by sa tým v našom prípade veľa nezmenilo. Ale ani nevylučujem, že sú deti, ktorým to pomôže. AK by bol náš pripad taký, že by bolo na dcerke badať, že jej málo stravy ( množstvo podľa mňa ) ohrozuje zdravie, tak to neriešim tu, ale u pediatra. Samozrejme ale chcem vedieť aj to čo nevidno - krvný obraz. Ten bude rozhodujúci pri dalšom postupe. Počkám ešte pár dní, lebo sme mali tu nadchu a potom pôjdem na tu krv. Aby bola zdravá a nič neskreslilo výsledky.
@bodka13 vieš sú tu maminky ktorým by som povedala že som kojila dlho syna.........lenže niektorá to pochopí že iba .len raz denne..alebo len cucne..... 🙂 😉 .. ja som to preto tak napísala...nakoľko bol už väčší.......a pil často....ako menšie deti..........a tiež som sa stretávala s názormi že už mu nedávaj ........netreba mu to atď........tak len
@dendy1 preto si myslím že keď dobre prospieva a urobia sa krvné testy , ktoré budú OK, tak si potrebuje si zvyknúť na chuť pevnej stravy..........
@dendy1 tuto je podobna diskusia... http://forum.dojcenie.eu/viewtopic.php?f=17&t=756 😉

@susanerose prestat kojit nemusi, ved kludne nech koji ale nie namiesto jedla...v tomto veku uz dieta potrebuje jest normalne a nie len pit mlieko to je bez debaty...