icon

7 mesačné dieťa reaguje na všetko jedlo

presypacky
31. dec 2016

Ahojte. Mám bábätko, má cez 7 mesiacov. Pred pár týždňami som začala so zeleninovými príkrmami. Pekne postupne, po lyžičkách, potraviny s odstupom pár dní. Prvé 3 týždne to bolo ok, až na to, že mu nechutilo. No zrazu mu začali červenieť líčka. Hneď som mala podozrenie na reakciu, tak som vysadila poslednú potravinu, no nepomohlo. Tak predposlednú, no nezabralo ani to. Konzultovala som to s pediatričkou, aj známou - lekárkou, jedna tvrdila, že to bude kontaktné podráždenie, druhá, že by to mohlo byť zo zimy. Tak som všetko preprala, dobre vyplákala, a nechodili sme týždeň von, ale líčka sa zhoršovali a šírilo sa to na bradu a ďalej, objavil sa výsyp + drsná koža. Tak som vysadila celé príkrmy, vrátili sme sa výhradne na mlieko, a koža sa pekne vyčistila. Po týždni som skúsila znova príkrm, no po pár dňoch zase reakcia. Tak som sa vrátila opäť iba na mlieko a koža sa vyčistila. Je jasné, že to ma z jedla, no Dr. to považuje za nepravdepodobné, žeby reagoval zatiaľ na všetko, tak nám dala krém. Ja som po týždni na mlieku začala tentokrát s ovocím, namiesto zeleniny, ale už zase sa mu to robí.
Ja som sa s niečím takým ešte nestretla, ani som o tom nepočula a som v nepríjemnom šoku. Stalo sa to niekomu? Ako sa v takomto prípade postupuje? Vďaka za rady.

Strana
z2
mimla
31. dec 2016

No u nás sa v takotom prípade postupuje tak, že sa snažím aby sa príliž nezababral pri jedle, pretože to skutočne súvisí s kontaktom. Aspoň u môjho krpca. Má alergiu na mlieko. Okrem toho mu zle robia aj paradajky, zeler, soľ, petržlen, niekedy mrkva, niektoré druhy zemiakov, niektoré druhy jabĺk, bataty... Natieram. Niekoľkokrát denne. Treba dobre premastiť. Jediné bezpečné potraviny u nás sú banány, mandarínky (neuveriteľné ale je to tak), hrozno, baklažán, tekvica a avokádo. Ešte aj z chleba, oblátiek, cestovín, kukuričných chrumiek a ryžových chlebíkov je niekedy zle. Teraz, ako je fakt zima sa to dosť zhoršilo. A dosť zlé to bolo aj v lete v tých horúčavách, zrejme to spôsobil pot. Skutočne jedina natierať do zbláznenia mastným krémom. Nivea, Bubchen, Indulona (modrá).. nie hydratačné krémy. Ak sa to nepodchytí, nastupujú antibiotické masti a kortikoidy. Vraj je to prechodná záležitosť, tak čakám až to prejde. a medzitým natieram.

presypacky
autor
31. dec 2016

@mimla vdaka. Ja som si ista ze to nie je kontaktne. Urobila som opatrenia aj pri krmeni aby sa co najmenej drazdila koza. Ma to aj tam, kde sa ziadna potrava nedostava.

presypacky
autor
31. dec 2016

@kamzyk ahoj, nestretla si sa prosim s takouto situaciou?

junovka
31. dec 2016

@presypacky davas cisto len zeleninu, alebo aj ine potraviny do toho uz davas?

zltalienka
31. dec 2016

@presypacky odkiaľ je zelenina, ovocie? Nejaký overený zdroj? Môj najmenší sa vysypaval, ked som zjedla kupovanu zeleninu, ale domáca nestriekana problém nerobila. Trvalo pol roka, kým som na to prišla.

ukulela
31. dec 2016

asi by som sa snazila zohnat ozaj domacu zeleninu. nie som ziadna eko bio strihnuta, ale v takomto pripade by som aj po dedinach mrkvu z pivnic kradla 🙂 ked nie domacu, tak aspon overene slovensku. my sme s prikramami zacinali skoro na jar, tak som objednavala od bednickarov - ti sa snazia od domacich pestovatelov brat. take navoskovane vylestena jabko z kauflandu musi byt plne eciek, ....
inac ma to aj po bananoch? lebo niekde som citala, ze banany a avokado su najmenej alergenne.ja som davala aj avokado malemu - a svet bedniciek ho aj mal. od nich som brala zeleninu ... bataty naor vozia z chorvatska a v obchdoch su z ameriky myslim ... alebo ozno by som skusila aj kupovane hovove prikrmi, ak su nejake v garantovanej bio kvalite .... a este - ma to aj po kasiach? ci len ovo-zelenina?

lenadka
31. dec 2016

@presypacky myslím, že to vôbec nemusí byť jedlom, môj malý papá príkrmy od 5 mesiacov a nereagoval doteraz na nič a jedol už takmer všetko-má už takmer 10 mesiacov a ako ostala zima a spáva vonku v kočíku, odkedy mrzne máva také červené líčka, spočiatku to vyzerá, ako si sa doružova vyspinkal ako maľované, ale ja viem, že to nie je ok, a ak by som ho nenatierala niekoľko krát za deň tak to nedopadne dobre. Má podľa mňa alergiu na chlad a tie výkyvy teplôt vonku mráz dnu vykúrené. Pridávam foto spod stromčeka s červenými líčkami, on sa strašne nerád krémuje a toto vzniklo keď bol natretý len 2x za deň, to je proste málo.

presypacky
autor
1. jan 2017

@zltalienka
@ukulela baby dik, toto aj mna napadlo. 3 dni po sebe dostal biobanany ale nevidno zlepsenie. Mam este domacu tekvicu, po pauze mozem znova skusit.
Ku kasi sme sa este nedostali.

danielahamar
1. jan 2017

Podla mna je to skor zo zimy, alergia na chlad - ekzem

esterba
1. jan 2017

@presypacky k jedlu ti moc neporadim, tiez by som skusila bio kvalitu, ale na natieranie urcite měsíčkový/nechtíkový olej (tiez bio, napr. Saloos). Vyhla by som sa beznej kozmetike, jedine, ze by sa aj na nechtik ukazala alergia, potom by som skusila ine bio oleje.

luba41
1. jan 2017

@presypacky žiadna sladká zelenina/ mrkva,zemiak a pod/, žiadne sladké ovocie/ banan, jablko/..zameraj sa na zelené príkrmy / brokolica. avokado, karfiol, kalerab, cukina, uhorka a pod../taisto nie jogurty..
daj vždy len jednodruhový príkrm a skúšaj min 3 dni.. a pozri ten článok o premnožených kvasinkách,pravdepodobne sa v nom nájdete

presypacky
autor
2. jan 2017

@luba41 vdaka, nie su to kvasinky. Reaguje aj na broko alebo kalerab.

Nie je to ani mraz, ani kozmetika - vsetko eliminovane.

luba41
2. jan 2017

@presypacky može reagovať na hocičo, aj na to zelené..treba skušať a hladať..ale všeobecne by som to "sladké" a mliečne zatial neskúšala..

lenadka
2. jan 2017

@presypacky na tvojom mieste zvážim ešte ten chlad, lebo si písala, že ste nechodili von a vysadila si príkrmy a koža sa vyčistila. Tak by som sa zamyslela či od toho, že ste v chlade nechodili von, alebo s toho, že boli vysadené príkrmy 😉 lebo to bolo naraz-tak som to pochopila.

lujziana
2. jan 2017

@presypacky moj maly tiez reagoval na potraviny, okolo ust mal poriadne cervene, najprv nam vraveli, ze to je z cumlika, slintania. Ale ja som odpozorovala ze sa mu to zhorsuje po urcitych potravinach. Boli sme s tym na alergo, kde sa to potvrdilo, a bolo to i z potravin, ktore nam na testoch nevysli. Pol roka mal prisnu dietu. Pekne sa tvaricka vycistila. Aj teraz po nejakych potravinach sa urobi vysyp okolo ust, ale nieje to tame hrozne. A berie od mala antihistaminika.

presypacky
autor
3. jan 2017

@lujziana co je to ta prisna dieta? ktore potraviny su ako-tak bezpecne? a ake histaminy beriete? denne?

lujziana
3. jan 2017

Malemu robilo zle kuracie maso, hoci len vyvar, vajce, cervene ovocie (vyzivy jedol len jablkove), brokolica, broskyna, mrkva. nic kde bolo vajce- cize ziadne piskoty, zistovala som si zlozenie aj peciva, kde nebolo vajce. Mlieko pil hypoalergenne. Aj vanilka mu skodila, jogurt smotanovy, aj pribinacik mohol- ale len smotanovy. Caj fenyklovy. Banan v pohode. denerel bral rano a vecer. Tvar a koza sa mu vycistila a postupne sme zacali skusat a uz to bolo v pohode.

presypacky
autor
6. jan 2017

@lujziana A na tieto potraviny reagoval od zaciatku alebo sa mu to vyvinulo postupne?
Teraz moze jest aj tieto? Ale musi brat ten denerel stale?

lujziana
6. jan 2017

@presypacky s prikrmami sa mu zhorsila ta pusa. Ale zo zaciatku to ani doktori nepripisovali reakcii na potraviny, cize ja som postupne skusala dalsie. A postupne som si vsimla ze sa mu to niektorymi potravinali zhorsuje. Tak som zacala od zaciatku a tak som postupne vylucovala. Teraz sa sem tam nejaka alergicka reakcia objavi, ale nie v takej miere ako na zaciatku. Ako.som pisala, ze tie testy na alergologii ma usmernili- hlavne to kuracie maso a vajecny bielok.co bolo len sucast napr. Piskot. Teraz je stale na antihistaminikach- airus a teraz ideme na testy. Tak uvidime co a ako. Lebo ze vraj potravinove alergie su len zaciatok, tych na travy a tak...

esterba
7. jan 2017

@lujziana aerius?

salome123
7. jan 2017

@presypacky na ake potraviny teda reagoval? nedavas mu nejaky caj?

lujziana
7. jan 2017

@esterba jj posim cez mobil tak sem tam preklep 😉

zakiela
7. jan 2017

U nas cervene licka aj z rastu zubov dost vyrazne.

presypacky
autor
8. jan 2017

@salome123 ziaden caj. Ani na moje mlieko nereagoval. Ako moze dieta ktore je pol roka ok zrazu reagovat na vsetko. Dr vravi ze mam skusat potravinu za potravinou kym nenajdem taku na ktoru nereaguje. Ibaze mne sa zda ze takto ho iba senzitivizujem aj na to na co este nereagoval. A teraz uz reaguje aj ked si dam banan ja a ide mu cez mlieko. Ja uz neviem co mam jest. Travu? Alebo ho mam odstavit?

zltalienka
8. jan 2017

@presypacky ma 7 mesiacov, to nie je veľa. Ja by som skúsila chvíľu len dojcit, žiadne príkrmy. Ak nie je problém s dojčením, tak bude dieťa v pohode prosperovať. Vydržat tak aspoň mesiac, crievka sa mu poriadne prečistia a potom začať s prikrmami odznova. Veľa šťastia.

salome123
8. jan 2017

@presypacky a ty drzis nejaku dietu? ja som bola na tom podobne ako ty.... a preto som prestala kojit ☹

luba41
8. jan 2017

@presypacky chod do tej skupiny na českom MK / odkaz máš tuto v diskusii 1.1./ ..ono kedže sa stretával s alergenmi len cez tvoje mlieko, tak sa to možno v nom len "zberalo".. a ked sa stretol naživo, tak to prepuklo..a teraz to vadí aj v MM.

presypacky
autor
9. jan 2017

@zltalienka dakujem, takto som uvazovala ja, iba sa mi prieci ist proti doktorke. viem, ze je to moje babo, no ak nastane nedajboze problem, nechcem pocuvat, ze som ju neposlechla.
@salome123 ked bol malinky, nepila som mlieko a mliecne lebo bol akysi mrzuty ale bola to asi iba kolika. potom som zas nejedla takmer vobec naduvacie potraviny, lebo ho z nich bolelo brusko. potom vyzeralo ze je vsetko ok, tak som v polroku zacala s prikrmami.

@luba41 ako myslis ze je regulerne alergicky?

luba41
9. jan 2017

@presypacky to sa nedá tvrdiť a ešte cez internet, podla prejavov ako popisuješ -môže byť..ale tam v skupine ti určite dobre poradia..alebo aspon nasmerujú, ako a s kým "riešiť".🙂

Strana
z2