icon

Ako postupovať pri zavádzaní nových príkrmov?

frida1990
30. jún 2026

Ahojte. Synček 6 mesiacov, doteraz plne dojčený. Pred pár dňami sme začali príkrmy. Prvé tri dni mal iba cuketu a pár kvapiek olivového oleja, ďalšie tri dni cuketa+maslová tekvica+olivový olej, to už zjedol viac lyžičiek, a ďalší deň to isté plus som k tomu pridala batat, zjedol zas o pár lyžičiek viac, no večer zo spánku sa už zobudil s krikom, bol viditeľne v bolesti. Dali sme rýchlo olejček na bruško, baby calm, stále bolesť, tvrdé bruško, tak sme použili rúrku a až potom sa vyprdkal, vykalal a už sa mu uľavilo. Noc bola našťastie pokojná. Chcem sa len opýtať, ako teraz ďalej postupovať? Vrátiť sa iba k cukete a tekvici? Niečo nové skúšať zasa až po pár dňoch? Batat zrejme skúsime až oveľa neskôr. Je to moje prvé bábo, nemám skúsenosti v tomto smere. Vďaka.

anonym_fc5715
30. jún 2026

Zrušila by som olivový olej. Dávala len cistu cuketu a pridala zemiak. Potom by som dala mrkvu k zemiaku a cukete, len jeden deň, lwbo zapeka
Dávaj veľa piť vodičku. Prikrmy rob na začiatku riedke
Nemusíš do každého jedla pchať olej, sraci voda v ktorej uvaris masko.
A keď budeš dávať vajecny zltok, nie estw bielok, tiež nemusíš dávať olej
Potom môžeš urobiť že ruzicky brokolice a zemiak a zltok, potom vymeniť za ruzicky karfiolu, nie stonky, to ho môže zdut

A nemusíš dávať 3 dni to iste.

anonym_2f31c9
30. jún 2026
@anonym_fc5715

Zrušila by som olivový olej. Dávala len cistu cuketu a pridala zemiak. Potom by som dala mrkvu k zemiaku a cukete, len jeden deň, lwbo zapeka
Dávaj veľa piť vodičku. Prikrmy rob na začiatku riedke
Nemusíš do každého jedla pchať olej, sraci voda v ktorej uvaris masko.
A keď budeš dávať vajecny zltok, nie estw bielok, tiež nemusíš dávať olej
Potom môžeš urobiť že ruzicky brokolice a zemiak a zltok, potom vymeniť za ruzicky karfiolu, nie stonky, to ho môže zdut

A nemusíš dávať 3 dni to iste.

@anonym_fc5715 bezne sa dava 3x po sebe to iste, aby sa odsledovala reakcia. rovnako sa odporuca olej prave kvoli traveniu. @autorka skusila by som redsie prikrmy, ono to travenie si zvyka, chce to aj cas

anonym_fc5715
30. jún 2026
@anonym_2f31c9

@anonym_fc5715 bezne sa dava 3x po sebe to iste, aby sa odsledovala reakcia. rovnako sa odporuca olej prave kvoli traveniu. @autorka skusila by som redsie prikrmy, ono to travenie si zvyka, chce to aj cas

@anonym_2f31c9 ak má dieťa citlivejšie trávenie tak sa nepodstupuje bežne
Reakciu vidíš aj po 1 prikrme. Nemusím dieťa cpať tým istým jedlom 3x

anonym_fc5715
30. jún 2026
@anonym_2f31c9

@anonym_2f31c9 a olivový olej sa do teplého jedla vibec neodporúča
Oleje môžu veľmi zaťažiť trávenie.

vevesh
30. jún 2026

Odporuca sa repkovy olej, nie olivovy. A odporuca sa kvoli tomu, ze zmakcuje stolicu a ulahcuje vyprazdnovanie...

alma34
30. jún 2026

Dieťa nemá na začiatku jesť, len minimum na lyžičku, aby si zvyklo prehĺtať. Na mrkvu je najmenej reakcií, preto sa zvyčajne začína s mrkvou, olej kúpiš v DM repkový babylove dáš pár kvapiek. Prikrmy na začiatku riedke, čiže necháš tam aj časť tej vody v ktorej to varíš. Ideš na to moc z hurta keď hneď po prvej skúške trojkombo. Najprv sa dávajú jednodruhove, keď zvládnete stačí keď ochutná nemusí neviem ako spapať keď kojis do roka je stále hlavná potrava mlieko.
Ja som šla mrkva 3 dni, potom zemiak k mrkve ked nebolelo bruško ani po dalsich 3 dňoch, dala som cuketu čistú, keď zas bez reakcie tak so zemiakom, potom tekvicu čistú,.... vždy som novú zeleninu skúsila samostatne ( teda okrem zemiaku z toho je lepidlo keď ho sám rozmixuješ)keď nesadla vynechali sme ju na čas.
Ak dôveruješ hotovým prikrmom, HIPP má radu prvá lyžička sa volá a tam máš v mini pohárikoch uplne na jemnucko ich pripravené.
Keď sme zvládli viac druhovy zeleninový prikrm som dala k zelenine pomedzi prsty krupicu uvariť ,aby bol už v strave lepok. Pred mäsom ešte uvarený vaječný žĺtok trošku rozpučiť do prikrmu, potom mäsko chudé buď kuracie, morčacie, kralik,uvariť so zavedenou zeleninou.
Na ovocie sa mne najviac osvedčili cumlík na kŕmenie, pozri DM perfektné na melón, banán,.... Prvé ovocie je jabĺčko, malo by byť uvarené, potom banán a stále sledovať ako reaguje.
Niektorý pediatri sú za striktné zavedenie zeleninových a až po ich zavedení pridávať ovocie, kvôli chuti aby neodmietali zeleninové potom. Skús si o tom prečítať sama, alebo sa poraď s pediatričkou, tá ťa určite nasmeruje.
Hlavne si musíš ty dávať viac pozor na svoju stravu , aby si vedela rozpoznať či je reakcia z prikrmu alebo z tvojej stravy. Ja keď som zjedla kúsok papriky, alebo paradajky a to dieťa už malo rok prišli kŕče.

frida1990
autor
30. jún 2026

Veľmi pekne všetkým ďakujem za rady, už som zas o čosi viac v obraze