icon

Ako ste donútili dieťa jesť?

nikolet_89
12. máj 2015

Ahojte maminy. Moja dcera do 1,5 roka papala vsetko uplne normalne teraz ma 3 roky. Nic zasadne sa nieudialo no cca od tej doby nechce. Jej jedalnicek cely je, mlieko, UM, rohlik, chleba cisty, hranolky, ryza, pizza, arasidove chrumky, piskoty, 1/4 kinderka, salam, jogurt... Nic ine do nej nedostaneme. Ja by som to ani niako extra neriesila, pretoze sama ako mala som bola rovnaka a aj manzel ako dieta nechcel jest, takze je to mozno aj "rodove". Ale chceme aby sa dostala do skolky a velmi sa bojim toho aby mi ju nevylucili na iba 4 hodiny denne. Ma mladsieho surodenca takze moze byt aj doma, ale ja chcem aby chodila medzi deti a kolektiv o pozitivach skolky nemusime hovorit. Chcela by som len vediet ako ste vy ostatne maminy motivovali deti aby jedli. Posledne dni sa mi dary do nej dostat po 4 lyzice omacky, polievky, masa. Stale jej hovorim, ze ak chce ist do skolky musi papat, inak ju nezoberu a nebude s detmi. Ze ked zje trochu polievky dostane vecer ryzu, alebo tie jej hranolky. Jej problem je, ze ani nechce ochutnat nove jedlo. Skusali sme aj tanier pekne nazdobit, spravit jej chlebik z maslom a salamom bo chleba aj salam lubi, ale ako nahle zbada, ze je chlieb natrety nezje. Aj hladovku sme vyskusali, ze nedostane ine ako to co je navarene. Ona nam dva dni nejedla, a potom ju brusko bolelo, tak sme jej to mlieko dali. A keby ste videli ake hysaky niekedy dokaze dostat koly tomu, ze ma zjest nieco varene. Zadusa sa, nadychnut sa nevie nechcem ju "tyrat" a nutit a znechutit jej to jedlo...ale myslim si, ze je nacase aby zacala papat...hovorila som o tom s 3-mi detskymi lekarkami, zevraj nieje jedina a je to normalne, ze sa rozje. No po pravde sa mi nato nechce cakat...ak mate skusenost s takymto dietatom a dokazali ste s tym nieco spravit poradte...Mudre maminy nechajte si svoje mudrosti pre seba nechcem sa hadat chcem poradit...Dakujem

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Môj muž tak je. Že pozdravujem Tvoju nevestu.

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@peneloppe snažíme sa a dúfam že sa to zmení držím aj tebe palce nech sa to zmení

hradnapani
12. máj 2015

@nikolet_89 skuste to neriesit a nemat to ako temu (v zmysle, ze sa snazis a vysvetlujes do nekonecna). Deti nejako intuitivne vedia, ze cez taketo temy trochu cvicia s rodicmi. Nechajte to tak, ponukajte jedlo a nekomentuje, nech nevidi, ze vam na to tak velmi zalezi. Je to ako so vsetkym, na co s detmi tlacime (jedlo, plienky, spanok), ked tlacime, nejde to. Ak ti tri lekarky povedali rovnaku odpoved, asi vedia preco...

to s tou skolkou je hlupost, ze by ju preto vylucili. Deti su schopne zjest tam veci, o ktore by doma ani nezakopli.
A aj keby tam bola na styri hodiny,tak to nie je ziadna tragedia, Poobede sa tam uz len spi a potom deti odchadzaju, spajaju ich do tried a tak. Navyse, pribudnu choroby, tak ju mozno budes mat viac doma ako v skolke, takze skolku teraz vobec neries.

peneloppe
12. máj 2015

@natalym
Preboha, to vazne? Ja som uz hovorila ze lutujem tu zenu co si jeho zavesi na krk

peneloppe
12. máj 2015

@nikolet_89

Dakujem.
A take tie rady co tu citam ze nenutit, nechat tak, ze dieta sa brani aj preto lebo sa tou temou rodicia prilis zaoberaju, atd, ze je to o rezime a o stolovani tak to mozno u niekoho funguje ale vacsinou to nie su vazne pripady ako je ten nas a asi aj ten vas.
Rodicia ktori maju dobrych jedakov nemaju sajnu cim my prechadzame. Mne vela ludi nechcelo verit kym to nevideli na vlastne oci, napr. skola, rodicia jeho kamosov kde isiel na navstevu, na narodeninove oslavy, nezjedol tam vobec nic a to bol fakt vyber a ani fakt ze jeho kamosi sa napchavaju, tiez nezabral.

alaguema
12. máj 2015

@nikolet_89 ak jej dáš normálne jedlo (teda zeleninu, polievky, kaše, ovocie) a nezje to, dáš je to, čo obvykle zje - teda tie salámy, rožky a hranolky a ostatné, čo si popisovala? Lebo ak áno, tak sa nečuduj. Možno by som skúsila nedať jej nič iné, než čo jej ponúkam - samozrejme, nejaké zdravé jedlo. Nezje, dobre..počkám hodinu, dve a poto keď bude hladná, tak si to dá. A ak nie, tak si to dá keď vyhladne poriadne. Sú to iba zlé stravoacie návyky a čím skôr to otočíš, tým lepšie pre ňu.

alaguema
12. máj 2015

@peneloppe to chceš povedať, že tvoj syn vôbec neje? Alebo je to skôr tak, že si zvykol, že dostane stále čo on chce, pretože vidí, že ty proste strašne chceš, aby jedol a urobíš ako si želá. Neverím, že dieťa by sa nenajedlo čohokoľvek, keby bolo poriadne hladné. Či myslíš, že bude držať protestnú hladovku? 😉 Tipnem si ako dlho by mu asi tak vydržala.. Kedysi keď ľudia nemali taký prebytok ako je dnes, deti jedli a boli za každé jedlo rady. Dnes sú maminky úzkostlivé, aby dietko náhodou nezašlo na hlad a chladnička natrieskaná do prasknutia 😀 Deti netreba nútiť jesť. Mám doma jednu dobrú a jednu slabú jedáčku. Takže poznám aj jeden, aj druhý prípad.

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Ja varím stále to isté. A keď nevarím, tak chleba so salámou to istí. Preto ma ani nebaví variť.
Všetkým neveriacim - môj muž ak je na jedenie to čo on neľúbi, napr. francúzske zemiaky, nepoznám človeka čo by to nejedol, okrem môjho muža tak radšej umrie od hladu ale to jesť nebude.

peneloppe
12. máj 2015

@alaguema

Je ale ma len zopar jedal ktore zje. Ano, skusali sme vselico aj to ze mu ponukneme to co jeme my a ked nezje tak nedostane nic a bude hladny a nakoniec rezignuje, no nestalo sa tak.
Najlepsi priklad je skolka, skola, kde ozaj ine moznosti neboli a tam mu urcite neponukli co chce on a predsa nejedol nic a hladoval cely den. Jemu hlad nerobi problem, bohuzial.
A nie som uzkostliva maminka. Mam dve deti, rovnako som im vychovavala aj co sa jedla tyka a moj mladsi zje hocico, ochutna hocico, v skolke nie je problem tiez.

peneloppe
12. máj 2015

@natalym

ja ti verim, lebo moj syn je presne takyto. on radsej bude hladovat. ja som sa stretla s tolkymi mudrymi recami ze to nie je mozne, ze ked je dieta hladne zje ale on nezje. Aj nasa babka mudrovala, aj ostatni clenovia rodiny, uz to zazili na vlastnej kozi, nechala som ho tam a nic sa nezmenilo.

ale ty to asi neberies ako tragediu, nie? aspon nemusis donekonecn vyvarat. 😀

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Áno poznáme. Môj muž dokáže byť o jednej doboške celý deň a to pracuje fyzicky. On nemá čas, teraz nemá chuť, to nechce.
Už ma to prestalo trápiť, neriešim.

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Tak vadí mi to, lebo ja s deťmi jem normálne a bárjaké dobré veci by sme si navyvárali, lenže keď je doma tak buď dvojaké alebo len to jeho.

natalym
12. máj 2015

Naša mladšia bola tučko a už je vytiahnutá žížala a tiež sa napije vody a je najedená. Ale ja ju v tom aj celkom potichu podporujem, lebo keď bude staršia tak tieto zvyky ocení. Mne by sa tiež niekedy zišlo napiť vody a neviem to. 😀

peneloppe
12. máj 2015

@natalym
Ani ja to uz neriesim, jednoducho sa to uz neda. Nic sme tym nezmenili a ja som sa zbytocne stresovala. Aj s odbornikmi sme to skusali. Nic nepomohlo.

Snazim sa aby mal co najlepsiu stravu v ramci moznosti. Pridavam do jedal ine zdrave suroviny, tak aby o tom ani nevedel. Robim mu jablkove palacinky zo spaldovej muky. Zemiake placky s mrkvou alebo inou zeleninou atd.
Ranajkuje zdrave nedochutene cerealie s mliekom a to je asi jeho najoblubenejsie jedlo. 😀

On jednoducho jedlo nema rad. Jedlo vo vseobecnosti. Pre no je to pritaz, strata casu.

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Ako u nás. To sa nezmení. Pokladá to za stratu času. Ale zase čo má rád to si dá.

peneloppe
12. máj 2015

@natalym

Moj inak nema zlu stravu. Je obmedzena ale zase on sa nenapchava nezdravymi vecami. Vela ludi sa chvali ze kolko ich deti pojedia a nakoniec z toho vyjde, ze jedia pizzu, parky, hranolky, no uzasne zdrava vyziva.

Lekarka nam povedala ze stravu ma dobru. Robili sme si dennicek. Tak povedala ze ma vsetko co potrebuje. Este pravidelne uziva vitaminovy sirup.
Je to vsak velmi neprakticke, lebo sa s nim neda ist do restauracie, na navstevy, v skole sa nestravuje, dovolenky su nocna mora. Ale kebyze sme len doma a varim mu ja tak sa sa to da.

peneloppe
12. máj 2015

@natalym
A ja som tak dufala ze z toho vyrastie! To mi vsetci hovorili. ☹

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Môj muž tiež do hocijakej reštaurácie nepôjde a ak áno tak má tri jedlá, ktoré zje. V škole mu bolo vždy na grcanie z toho pachu a na dovolenke netuším. Pravdepodobne, keby to bolo zadarmo, tak by sa najedol, on je aj totižto trošku lakomý. 😀

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Veď uvidíte, ale potencionálnu nevestu radšej vopred upozorni, lebo ja to vnímam ako podraz od svokry. 😀

peneloppe
12. máj 2015

@natalym
Aha, tak tebe nic nepovedali? A to si nezistila? Ja to tiez zamlcim, nech neostane na ocot 😀

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@peneloppe moja ani nechutná tak ako vie že jej to nechutí chápeš,... Teraz na obed zjedla 4 lyžičky polievky ako odmena je že ide na koníka a auto v kauflande.. Teraz ju mama zobrala do centra sa hrať tak som jej zbalila chleba zo salamom som zvedava či ho zje predpokladám že ho mama zje polku a povie že to bola ona aby som nenadaval

peneloppe
12. máj 2015

@natalym
Presne, aj na grcanie mu je z tych roznych pachov. My tiez hocico pred nim jest nemozeme.

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Inak aj synovec je taký aj neterka, z každej vetvy jeden člen. Ešte šťastie, že moje deti sú normálne. 😀 Moje gény všežravca sú asi neprekonateľné. 😀

natalym
12. máj 2015

@peneloppe No to ja už nejem cibuľu, cesnak, nivu, lebo mi tak okomentuje tak sa tvári, že mi prestane chutiť.

natalym
12. máj 2015

@nikolet_89 Tak pozri aspoň keď bude mať 40 rokov, nebude jak bedňa.Má to svoje výhody.

peneloppe
12. máj 2015

@natalym

Inak moj syn ani nemal vsezravost po kom zdedit. Ja som tiez vymyslala ako decko, ale nic take ako on, proste som nejedla vsetko za radom tak ma mama nazvala ze som bola vyberava oproti pazravej sestre. 😀
A moj muz ten vraj tiez a teraz este nezje zopar jedal ale nic hrozne to nie je. Nie taky extrem ako tvoj muz alebo nas syn.

peneloppe
12. máj 2015

@natalym
Inak ja nikoho ineho takeho nepoznam. Ani v rodine ani medzi kamaratmi, znamymi.

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Aspoň viete po kom to má. 😀

natalym
12. máj 2015

@peneloppe Tak už poznáš. 😎

peneloppe
12. máj 2015

@natalym
My sme boli take bezne vyberave deti, ze nezjedia vsetko ale toto co robi on, to uz aj moja mama a svokra povedali ze toto este nevideli. 😀