Ako ste donútili dieťa jesť?
Ahojte maminy. Moja dcera do 1,5 roka papala vsetko uplne normalne teraz ma 3 roky. Nic zasadne sa nieudialo no cca od tej doby nechce. Jej jedalnicek cely je, mlieko, UM, rohlik, chleba cisty, hranolky, ryza, pizza, arasidove chrumky, piskoty, 1/4 kinderka, salam, jogurt... Nic ine do nej nedostaneme. Ja by som to ani niako extra neriesila, pretoze sama ako mala som bola rovnaka a aj manzel ako dieta nechcel jest, takze je to mozno aj "rodove". Ale chceme aby sa dostala do skolky a velmi sa bojim toho aby mi ju nevylucili na iba 4 hodiny denne. Ma mladsieho surodenca takze moze byt aj doma, ale ja chcem aby chodila medzi deti a kolektiv o pozitivach skolky nemusime hovorit. Chcela by som len vediet ako ste vy ostatne maminy motivovali deti aby jedli. Posledne dni sa mi dary do nej dostat po 4 lyzice omacky, polievky, masa. Stale jej hovorim, ze ak chce ist do skolky musi papat, inak ju nezoberu a nebude s detmi. Ze ked zje trochu polievky dostane vecer ryzu, alebo tie jej hranolky. Jej problem je, ze ani nechce ochutnat nove jedlo. Skusali sme aj tanier pekne nazdobit, spravit jej chlebik z maslom a salamom bo chleba aj salam lubi, ale ako nahle zbada, ze je chlieb natrety nezje. Aj hladovku sme vyskusali, ze nedostane ine ako to co je navarene. Ona nam dva dni nejedla, a potom ju brusko bolelo, tak sme jej to mlieko dali. A keby ste videli ake hysaky niekedy dokaze dostat koly tomu, ze ma zjest nieco varene. Zadusa sa, nadychnut sa nevie nechcem ju "tyrat" a nutit a znechutit jej to jedlo...ale myslim si, ze je nacase aby zacala papat...hovorila som o tom s 3-mi detskymi lekarkami, zevraj nieje jedina a je to normalne, ze sa rozje. No po pravde sa mi nato nechce cakat...ak mate skusenost s takymto dietatom a dokazali ste s tym nieco spravit poradte...Mudre maminy nechajte si svoje mudrosti pre seba nechcem sa hadat chcem poradit...Dakujem
@nikolet_89 dieťa nemáš odmeňovať za to, že jedlo. Nechápeš, že ona si potom s tebou v rámci jedla robí, čo chce? Celé zle. Nerieš toľko či je a koľko je a prečo neje a dookola. Skús to, čo som ti navrhla vyššie. Neexistuje, že sa nenaje, keď bude poriadne hladná. Tomu proste neverím. Každé zdravé dietko raz vyhladne. Mamy, ktoré tvrdia, že nie, len nedokážu vydržať bez toho, aby do decka niečo nenapchali. Skúsila by som kľudne aj celý deň. Nie je bábätko, neublíži jej to. Večer zje všetko, čo jej dáš.
@nikolet_89 tym,ze sme nikoho nasilu jest nenutili (ani mna nenutili,ani ja dceru)..a jasne..nedavali sme ziadne somariny..beznu zdravu,vyvazenu stravu.
Aj syn mal (a ma) urcite potraviny, ktore odmieta (asi ako kazdy), nenutim,tiez sam prisiel niektorym jedlam (potravinam) na chut. Prave vdaka tomu,ze sme ho nenutili.
@siska53 tiež si myslím že niekedy ani nejde tak o to vyslovené ,,nútenie,, že budeš tu sedeiť pokial to nezješ 😠 ale skor o tu pravidelnosť, režim a zvyk...Ked ja denno denne podavam ranajky pri stole, nenutim jesť za každu cenu proste ponuknem, ochutnaj tak proste neverím, že dieťa sa časom aspon nedotkne - proste zistí že iné nedostane, nebude a iné mu neostane len časom niečo zjesť. Ešte som nepočula o dieťati, ktoré umrelo hladom, ked sa mu nukalo jedlo. Samozrejme za predpokladu, že dieťa je zdravé. Určite su aj ,,ťažšie pripady,, ktoré maju vydrž, niekto vydrží dlhšie iní kratšie ,,hladovať,, a vymyšlať. Njahoršie je že skor tí rodičia maju krátku vydrž a nie su pevní a vytrvalí...uvidia psie oči, smutné dieťa, ktoré ,,bolí bruško,, a už porušia všetky zasady lebo sa im ulutosti. ide o to aký ciel vidíme, či krátkodobý - uspokojiť rychlo a akokolvek potrebu dieťaťa alebo dlhodobý - správne stravovacie navyky a stolovanie bez cirkusov. Každý si može vybrať....
Ahoj, ja mam dve dcerky , starsia tiez mala problem nieco zjest zacala chodit do skolky a uz pribrala 2,5kila, vzdy mi hovoria ze jedina vsetko zje a vzdy je prva. U mojej svokry zje aj 4 taniere rajcinovej polievky. 😲 mna skoro slak trafil. A doma len vymyslala a prehrnala a dokola.... teraz sa pekne rozjedla. Mensia je to iste , je len to co jej chuti , maslovy chleba dookola, polievky a podobne. Tak jej davam to co jej chuti a varim ked vidim ze niecoho zje vela. Nechavam to na nu. Vidim podla starsej ze to pride 🙂 drzim paste nech sa rozpapa 🙂
@nikolet_89 a nedavajte jej cez den len tak do ruky chlieb ci rozok. Na desiatu ovocie a jedine olovrant mozno daky jogurt alebo ten rozok.. Ale tak,aby tam bol cas na vyhladnutie do vecere.
Moja ma tiez 3roky a cca 12kg (kolise jej to,ked je chora,schudne,potom zas dozenie).
No chodi uz do skolky,tam im s jedlom pomahaju- predsa su tam stuplici, zatial mi nik nepovedal,ze by nejak nejedla..
A v skolach sa s detmi urcite neparaju. Pri tolkych detoch na to ani nie je cas.
Skús B vitamín v kvapkach na podporu chuti do jedla a stopni Nutrilon. My tiež podobne bojujeme s jedením a toto trosku pomohlo.
@nikolet_89 este mi napadlo,ci to predsa nesuvisi s tym mladsim surodencom...mozno nejaka forma protestu,chce byt tym nejedenim zaujimava... Najlepsie je nekomentovat to,dat nebudes,nemusis,dalsie jedlo je az o 2,5-3hodiny. A dovtedy naozaj nic. Hlavne nepripisovat tomu tu dolezitost. Neupozornovat ju na to.
A inak na fotkach nevyzera nejaka extremne chuducka. Normalne dieta,v norme baculatosti..
@siska53 hej nieje vychudnutá čo sa čudujem s malým to nesúvisí pretože nejedla ešte pred ním aj som dúfala že bude papať s ním ale nie a to on ide po všetkom čo vidí
@dagmars nutrilon stopnem hneď ako dopije krabicu predsa je tam dosť peňazí V tom a b vitamín máme už vyše mesiaca
@nikolet_89 tvoje dieťa jedlo do roka aj pol normálne všetko preto, lebo ešte nevedelo, že jedlom sa dá parádne vydierať 😎 a manipulovať dospelých. Máš to ťažké, keď ti rodičia podrývajú autoritu, keď budete bývať bez nich, budeš to mať ľahšie. Ale aj ty robíš viacero chýb - v prvom rade prestaň z jedla robiť stred vesmíru, vôbec jej nerozprávaj o tom, že musí jesť, keď chce ísť do škôlky, nehovor o jedle vôbec, ani rodičom, manželovi, malá to všetko vníma, aj keď si myslíš, že sa hrá a nepočúva. Potom by som zrušila večerné kakavko, predpokladám, že ho pije ešte z fľaše, tak na čo by aj večerala, keď vie, že bude kakao. Žiadne odmeny za to, že zjedla, jedenie je prirodzený proces, ako dýchanie, nie je dôvod dávať odmeny za to, že niečo zje. Nikdy jej to ani nesľubuj. Jedenie pri rozprávke tiež neschvaľujem, no máte televízor v kuchyni, ale ona potom asi ani nevníma, či je alebo nie, sleduje dej rozprávky. Možno by som ho nenápadne vytiahla zo zástrčky - je pokazený, aspoň na nejaký čas. Nehnevaj sa, ale saláma, hranolky, chrumky, pizza - absolútne nevhodné pre malé dieťa, zrušiť, nedávať, nekupovať, sama si to kúpiť nepôjde. Všetko sú to jedlá sýte, chuťovo veľmi výrazné, samozrejme, že potom odmieta polievky. Chápem, že si je to dávala preto, aby aspoň niečo zjedla, ale to si si len zarobila na ďalšie problémy. Začni tým, že zrušíš fľašu, teda aj večerné zaplnenie bruška sladkým nápojom. Prestaň o jedle rozprávať. Daj pred ňu raňajky - chlieb so syrom, nátierkou, zeleninu. Jasné, že bude zo začiatku odmietať. Sadni si oproti nej, nalož si to isté a raňajkuj, nekomentuj, aké je to zdravé, dobré, NIČ o jedle, rozprávajte sa, kam pôjdete. Keď sa jedla ani nedotkne, bez slova ho zober a vyhoď. Nie tak, aby mala pocit, že si naštvaná, lebo sa nenajedla, jednoducho to hoď do odpadkov. A šup von, už je pekne, zober jej von banán, alebo nakrájané jablko....žiadne keksy, piškóty, ani chrumky. Na obed daj pred ňu polievku (pozor, aby to nebola veľká porcia) , zase s ňou obeduj, keď nič, polievku spláchni, daj pred ňu hlavné jedlo a uvidíš. Keď opäť nič, opakuj na olovrant, večeru....toto je dobré začať niekde na dovolenke - v jedálni nič iné nie je, nikto to do toho nekecá...Daj pozor, ak by si jej dávala napr. na olovrant jogurt, aby nečakala celý deň naň, na pár dní by som ho zrušila. Tiež sladké hlavné jedlá. Trvdé? Ale účinné. V škôlke to bude presne takto isto. Robím roky učiteľku, ešte žiadne dieťa (zdravé dieťa) dobrovolne od hladu neumrelo, ale väčšina točí s rodičmi podobne, ako tvoja. Niektoré majú menšiu výdrž, niektoré sú vytrvalejšie 😀 . Nejde o to, že dieťa je zdravé, priberá aj z tých hranoliek, salámy, ale nevytvára si správne stravovacie návyky. Ja by som ale aj s tvojimi rodičmi porobila poriadky, najlepšie keby ťa podporil aj manžel. Drž sa.
@nikolet_89 no moja od 13msiacov ,teraz má 19 nepapá nič varené-no odvtedy ako bola chorá a lyž. sme jej dávali lieky,,,tak má asi odpor alebo neviem čo,,,,nedostanem lyžičku do nej,,,,,,,,teraz možno tri krát do mesiaca trochu jogurtu,,,,,,,,no my tiež len to jeme čo viem, aspoň že zje,nutrilon,a skúša aj nové veci zeleninu ,,,len nech nie lyž., kolienka skúšam trochu v omáčke a dám jej a rukou si ich dáva do úst pritom ju striasa,brrr,to zje tak 7kúskov,tiež sa trápime, dr. hovorila, že krvičku má v poriadku a nútiť ju nemám, tak neviem
@timea7 momentalne, ked sa rozpravame o tej skolke a tak tak mi mala zacina skusat nove jedla, vcera som jej zbalila do centra chleba natrety maslom a zo salamom, len z toho dovodu, zovodu, ze ona nikdy nezjedla chleba ked bol salam na nom a uz toboz nie maslo, a povedala som jej ze ine nedostane, kym nespapa toto...a dnes rano si po jogurte sama vypitala chleba zo salamom aj ked si odkusla len 3x kks uspech jak hovado pre nas...tak isto som jej nakrajala jablcko povedala som jej nech ochutna a ked spapa moze sa ist kupat zjedla...pre mna je teraz prvorade aby ochutnavala aspon a aby za mnou dosla niekedy ze mami das mi jablko ? bo s tym chlebom to tak bolo...do tej doby co sa dostaneme prec to je par mesiacov a potom zacnem praktizovat to co si napisala, bo budem vediet, ze aha tak toto mi vtedy zjedla, a teraz nie ? ok ale aspon budem vediet, ze somnou ozaj cvici bo vtedy to zjedla chapes co tym chcem povedat ?
@karkana aj my mame stale ukazkove vysledky ale nieje to dobre, ked do nej nedostanes nic...skkus ju zobrat do obchodu s lyzickami a nech si sama vyberie niaku rozpravkovu a mozno s nou do nej dostanes nieco...
Ako možno je to ,,odveci,, postreh...ale niektoré deti ,,nejedáci,, čo vidím u nás v škole tak su jednak nízke, slabé svalstvo také ,,neduživé,, niektoré aj často choré. Ale to su skor tí, ktorí ,,jedia ako vrabce,, pripadne odnašaju cele obedy a poobede nič nejedia. Neviem vlastne z čoho žiju...To je taká jedna skupina. Potom je druhá skupina a to su tí čo vymýšlaju lebo su tak z domu naučení...odnesu obed, varene (snad každé) a potom si na šk. dvore davaju rožky so salamou... 😖
Druhá vec čo som tak postrehla (nemusíte suhlasiť) ale taketo deti maju matky, ktoré neustale alebo často ustupuju a su skor uzkostne...u nás na navšteve spolužiak tenky ako šparatko. Potom pride mama povie že ona vari len tri jedlá lebo oni ,,ine nezjedia,, ale jasne z jej slov vyplýva, že tak si mamičku naučili, že varí len tie tri jedlá a tak chuderka vlastne čo má robiť? Zase s 8 ročným dieťaťom sa da iste aj na inej urovni dohodnuť ako s batolaťom....Ked je u nás navšteva tohoto typu..ponukneme čo máme, čo dávam aj svojim deťom a ked nechce nech nechá tak, psie kusy ja koli fajnovým ,,hubám,, robiť nemienim. Moje deti to vedia, varíme pestro, kludne aj ich oblubene palacinky s nutelou spravim, pýtam sa ich čo by si dali, na čo maju chuť ale ked sa už navarí tak sa bude jesť to varené a ked sa mojim deťom nepači tak ,,nutelove chleby,, nedostanu (to by jedla dcera non stop, ine nepotrebuje) a ja sa vobec netrápim a kludne si vyložím nohy a dam kavu...nech ich aj brucha bolia, ine nebude. A to decko ti citi, vie ale keby videli že som neistá, vaham, polemizujem...tak ma zlomia a budem lieťat ako handra vo vetre aby jedli. Ale samozrejme toto je možné aplikovať pri zdravých deťoch...ked su aj moje choré tak výjdem v ustrety ovela viac a skačem okolo nich.
Dieťa sa nedá prinútiť jesť, aleeeeeee, treba vypustiť všetky tie blbosti, ktoré jej jesť dávaš (mlieko, chrumky, piškóty, kinderká, hranolky...), a potom bude jesť aj normálne jedlo. Ak zje jogurt, ryžu, tak to je fajn, na tom by som stavala a snažila sa jej napríklad k tej ryži stále niečo prepašovať. A ak nechce natretý chlieb, nevadí, dávaj jej zatiaľ taký, aký zje, postupne sa naučí. Škôlky by som sa z tohto hľadiska nebála, niektoré deti sa práve tam rozjedia, keď vidia, že aj iné deti jedia.
A @timea7 má vo všetkom pravdu, niet čo dodať, podrobnejšie a lepšie by to už ťažko niekto napísal.
je to tak,,,,,,,,,,,,,,,,,len v praxi je to ťažké,,,,,,,,,sesternicin chlapec tan zas zje všetko,,,vždy má silné reči to by bolo aby nejedla, aby som jej dala lyžičku,,,,,,,,,,,,,,,,no jasné, že hned pochopila, že ani jednu do nej nedá,,,,,,,,,,,potom len múdre reči a posmešky počúvam,,,,,,,,ide ma z toho,,,,,,,,,,,,,,
@nikolet_89 nehnevaj sa, ale nie je správne to, čo robíš. Ty si ju kupuješ - keď ona toto, tak ty toto. Nie! Nie je žiadnym úspechom, že si dieťa tri krát odhryzlo z chleba, aj keď ty to tak momentálne vnímaš. Ako vieš, že sa jej bude v škôlke páčiť? Čo ak to, čo jej teraz rozprávaš, otočí proti tebe? Nebudem jesť, lebo do škôlky nechcem ísť. Áno cvičí s tebou a poriadne. Mám desaťročia praxe v škôlke, roky som strážila deti mojich bratrancom, sesterniciam, susedom a známym - je mi s deťmi skrátka dobre, alebo možno profesionálna deformácia. Nemám patent na rozum, ani neboli všetky deti, s ktorými som sa stretla dobrí jedáci. Donútiť dieťa nedonútiš nijako, skôr môžeš v ňom vzbudiť celoživotný odpor k jedlu. Jedno mám ale overené stonásobne - deti, ktorých rodičia príliš neriešia, či dieťa zjedlo alebo nie, rešpektujú to, že dieťa má v živote obdobia, kedy mu skrátka chutí viac a obdobia, kedy mu chutí menej, rešpektujú, že niektoré jedlá (pár, nie každé druhé) neznáša, nikdy neskĺznu k tomu, že dieťaťu dajú čokolvek, len aby jedlo, nemajú s jedením detí problémy. Neutekajú mu robiť niečo iné, ak jedlo odmietne, ani sa ho nesnažia zasýtiť ovocím, jogurtami, chrumkami, piškótami medzi hlavnými jedlami. Neprosíš si? Nevadí, možno zješ nabudúce. Už som tu písala vo viacerých témach, že v škôlke v prírode je dieťa odkázané na tú stravu, ktorú mu predložia. V prvý, druhý deň je sem- tam počuť - toto neľúbim, koncom týždňa po hodinách aktívneho pohybu vonku by zjedli aj mňa. 😉
@karkana najmä ľudia, ktorí sa s takým niečím nikdy nestretli bývajú najmúdrejší 😝 😝 😝 😝 U tvojho dieťaťa je to iné, má zafixovanú lyžicu s niečím nepríjemným a nie príjemným, treba jej dať čas. Robíš to dobre, na okolie sa vykašli, tvoje dieťa potrebuje dozrieť, možno niekde na dovolenke, v inom prostredí zaznamenáš zmenu.
@sardinka333 presne tak, deti svoje mamičky na tie tri jedlá vytrénujú 😎 U detí ani tak nejde o to, koľko zjedia, niektoré viac, iné menej, veď aj u dospelých je to tak, ale o to, aby jedli pestrú a zdravú stravu a nie len to, čo chcú oni. Je len a len na rodičoch, čo s tým urobia.
@timea7 ahoj tak som skúsila mala jedla včera granatir okolo 16 na obed pretože dlho spala zjedla 3 vydlicky na večeru dostala natrety rohlik nechcela zobrala som neriešila som mlieko som jej na noc nedala a dnes na raňajky dostala rohlik na polovicu pretrety bryndzovou pomazanku a zjedla 3 hryzy k tomu som jej dala kakao do pohára a toho sa ani nechytila myslela som že spapá viac ale tak aspoň niečo
moja dcerka je uplne taka ista, tiez ma 3 roky... teraz bola po 3 dni na navsteve u susedov, vedia, aky je nejedak, skusili jej dat jest so svojimi detmi a cuduj sa svete, zjedla zeleninovu polievku s kuskami zeleniny, potom bryndzove halusky a langoš s kopou cesnaku... skoro som odpadla... takze nech jej skusi dat jest niekto iny... a postupne to skus davat ty... drzim palce
@moonglow mozno na to idem uz dobre, ale kks tak mi jej bolo luto, ze je hladna, pretoze sme sa zdrzali na nakupoch domov sme dosli neskoro a aj tak nic nezjedla...ale nevadi, vydrzime musime...o 10 tej jej idem dat melon aj malemu vcera zjedla 2 kusky jablka dve kocky male, ale zjedla ochutnala...pred spanim jej dam este UM bo ho chcem spotrebovat posledne a potom zas granatir a na veceru asi jogurt ked rano nemala nech sa trocha naje 😀
@nikolet_89 ahoj, nasa starsia dcerka je skoro taka ista,v lete bude mat 3roky a v septembri pojde do skolky, mam starsiu neter a popri nej nas obcas sokuje ked u starkej zje nieco ine, doma len malokedy zje nieco ine ako to co ma rada, ak ju nutim, tiez je to tak ako u tvojej, ale nasa je takato od 1.roka ale za posledny rok sa to kus zlepsilo, nenutim ju, nema to zmysel, obcas nas prekvapi a aj za to som rada, tiez som sa vela pytala inych mamiciek a vacsina z nich povedala, ze sa to zlepsilo v skolke, ale skusam ju chovat pri telke pri nejakej oblubenej rozpravke alebo teraz ma rada spievankovo a vtedy je zamerana na pozeranie a ako tak sa mi podari ju nachovat inym jedlom nez je to jej oblubene, paradoxne, ked som si povedala, ze to nema zmysel ju nutit, ze bude ako bude, tak vtedy prisla sama povedala, mamika, tak ja ja si dam to co papas ty, alebo ocko 🙂
@nikolet_89 pokračuj v tom ďalej a zotrvaj aspoň týždeň, po týždni by si už mala zaznamenať zlepšenie a najmä nedovoľ rodičom, aby kazilo to, o čo sa ty snažíš.
@timea7 vcera som sa s tatom pohadala strasne koly tomu, pretoze mala zacala, ze ona chce suchy rozok a nie natrety a spustila slzy a tatko hned zacal, tieto praktiky si nechaj ked niesom doma, uc si ju jest bez slz a podobne, tak som mu vysvetlila, ze ked som uz zacala a odhodlala sa tak mi to nepokazy a ze ked sa mu to nepaci nech sa nepozera a ide do izby...stichol, ale bude to na dlho s nim...mama uz celkom akceptuje, lebo vidi, ze to ma vysledky za poslednych par dni zjedla tolko druhov jedla aj ked len jeden dva hryzy ze to sa mi ani nesnivalo
@martina833
@monikars z týchto príkladov samé vidíte, že deti s vami len točia. Je to ale normálne, dokonca žiadúce v ich vývoji, aby skúšali, kam až môžu zájsť. Nútiť nemá zmysel, nič sa tým nedosiahne, stačí pravidelne pred dieťa dať jedlo, jesť s ním, nekomentovať, aké je to dobré, zdravé a pod. Žiadne Spievankovo, neukázať im, že ste nervózne z toho, že nič nezjedli, oni samé pochopia, že tým, že sa nenajedia, ublížia sebe nie vám. jednoducho budú hladné. Jedlo by nemalo byť v žiadnom prípade prostriedkom vydierania ani z ich strany, ale ani z vašej - ak zješ, tak....Držím palce.
@nikolet_89 porozprávaj sa s otcom osamote, bez prítomnosti dcéry. Snaž sa mu vysvetliť, že pre teba je oveľa jednoduchšie jej dať to, čo chce a mať pokoj, ale robíš tým zároveň dve chyby - dieťa sa nenaučí jesť zdravú, zmiešanú stravu, teda mu nedáš dobrý základ do jeho života zdravia a druhá vec je tá, že zistí, že spustí pár sĺz a všetko sa bude točiť podľa nej. Otcovi pripomeň, že učiť ju jesť vtedy, keď nie je doma je alibistické, keď sa mu nepáči, čo robíš, nech vtedy odíde z kuchyne. Nezabudni sa mu pochváliť výsledkami, ktoré si dosiahla a zároveň mu povedz, že argument - my sme jedli čo sme chceli, nie je pre teba argumentom, nech si pozrie, ako sme na SK na to zdravotne v porovnaní s inými štátmi - na popredných miestach v počte úmrtí na srdcovocievne choroby - to asi z rýb, zeleniny, celozrnných výrobkov a olivového oleja nebude....
@timea7 no niekedy to ide v pohode bez vsetkoho, ale niekedy proste musim nieco urobit, ona sa naje, ale nie vela a ak chcem aby sa trosku lepsie najedla, tak ju niecim zabavim, ako som pisala priblizne od roka ked nieco nechcela tak ju nadrapilo, ak sa mi podarilo to dostat do nej na silu, tak to potom islo von, bolo to hlavne obdobie, ked jej sli zuby, ked zuby vysli, zacalo sa to zlepsovat, ale mladsia dcerka je v tomto uplne ina a velakrat ich chovam spolu, vtedy aj starsia najprv jze sama trochu a potom aj s mladsou sa najedia spolu, tak ale raz je tak a raz je tak, samozrejme ked je ocko doma alebo sme u starkej aj s nim, vsetko je ine, ako si pisala, ja tiez nekomentujem co a ako, proste ideme a hotovo, ale ja som som tiez ako dieta nezjedla hocico, aj som bola tenucka, ale na strednej sa to zmenilo a po dvadsiatke som uz zjedla vsetko to co nejedlo mna 🙂

@peneloppe Tak vieš Ty a Tvoj manžel dokopy. 🙂