icon

Ako ste donútili dieťa jesť?

nikolet_89
12. máj 2015

Ahojte maminy. Moja dcera do 1,5 roka papala vsetko uplne normalne teraz ma 3 roky. Nic zasadne sa nieudialo no cca od tej doby nechce. Jej jedalnicek cely je, mlieko, UM, rohlik, chleba cisty, hranolky, ryza, pizza, arasidove chrumky, piskoty, 1/4 kinderka, salam, jogurt... Nic ine do nej nedostaneme. Ja by som to ani niako extra neriesila, pretoze sama ako mala som bola rovnaka a aj manzel ako dieta nechcel jest, takze je to mozno aj "rodove". Ale chceme aby sa dostala do skolky a velmi sa bojim toho aby mi ju nevylucili na iba 4 hodiny denne. Ma mladsieho surodenca takze moze byt aj doma, ale ja chcem aby chodila medzi deti a kolektiv o pozitivach skolky nemusime hovorit. Chcela by som len vediet ako ste vy ostatne maminy motivovali deti aby jedli. Posledne dni sa mi dary do nej dostat po 4 lyzice omacky, polievky, masa. Stale jej hovorim, ze ak chce ist do skolky musi papat, inak ju nezoberu a nebude s detmi. Ze ked zje trochu polievky dostane vecer ryzu, alebo tie jej hranolky. Jej problem je, ze ani nechce ochutnat nove jedlo. Skusali sme aj tanier pekne nazdobit, spravit jej chlebik z maslom a salamom bo chleba aj salam lubi, ale ako nahle zbada, ze je chlieb natrety nezje. Aj hladovku sme vyskusali, ze nedostane ine ako to co je navarene. Ona nam dva dni nejedla, a potom ju brusko bolelo, tak sme jej to mlieko dali. A keby ste videli ake hysaky niekedy dokaze dostat koly tomu, ze ma zjest nieco varene. Zadusa sa, nadychnut sa nevie nechcem ju "tyrat" a nutit a znechutit jej to jedlo...ale myslim si, ze je nacase aby zacala papat...hovorila som o tom s 3-mi detskymi lekarkami, zevraj nieje jedina a je to normalne, ze sa rozje. No po pravde sa mi nato nechce cakat...ak mate skusenost s takymto dietatom a dokazali ste s tym nieco spravit poradte...Mudre maminy nechajte si svoje mudrosti pre seba nechcem sa hadat chcem poradit...Dakujem

Strana
z5
natalym
12. máj 2015

Ja by som preto netrápila. V škôlke sú na nejedákov zvyknutý. Možno tam bude. Nenúť ju, máš nervy Ty aj ona. Ja som mala nejedáka, dnes zje všetko. Zbytočne som sa nerváčila kvôli tomu. Chodila som k doktorke, lebo bola chudšia ako iné deti a doktorka sa smiala, že konečne normálne decko. Netráp sa.
Dbaj, aby jedlo pekne vyzeralo, aby bolo pestré, Ty jedz s ňou.

sissy27
12. máj 2015

@nikolet_89 ani by som ju tak nenútila jesť, ako by som jej nedala žiadne chrumky, čokoládku, hranolky, pizzu, piškoty, salámu... kým vie, že si vydupe svoje maškrty, tak nebude mať dôvod normálne jesť... a nedávala by som to ani za odmenu, nijako, proste toto nie... hlad je najlepší kuchár a ver mi, žiadne dieťa ešte dobrovoľne od hladu neumrelo...
ponúkať jedlo pravidelne, jedávať spoločne, ak nechce na raňajky to, čo ponúkneš, v poriadku, nemusí, ale ďalšie jedlo bude až desiata, obed, olovrant, večera, nič medzitým... a jesť v rovnakých časoch, nech to má režim...

sopkova
12. máj 2015

UM myslíš, že jej dávate umelé mlieko?

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@natalym vsak toto nechcem ju trapit ako vidim, ze niekedy ked jej povieme, ze musi spapat trochu polievky aby mohla ist na ihrisko za detmi, alebo do skolky, alebo ze jej vecer zato dedko spravy jej oblubenu ryzu spapa bez placu a hysakov, ale ako vidim, ze uz to ide do hysaku a placu, tak ju dalej nenutim...ona ma 13kg. Trapy ma to, pretoze nasej znamej vnucku vyradili koly tomuto zo skolky len na 3 hodiny. A nieje to podla mna fer. Ak ju maju vylucit tak nechcem aby to bolo koly jedlu chapes ako to myslim...papame stale spolu teda my jeme a ona sa pozera 😒

natalym
12. máj 2015

@nikolet_89 To vážne? To moja dcéra by nechodila potom asi nikdy do škôlky. To bola nejaká blbá škôlka, do takej by som ju ani nedala.
Fakt nerob to, budete mať trápenie s jedením vždy. Aj ešte ako si Ty bola taká aj manžel, nie je o čom. Nejdáci ste. 😎

moonglow
12. máj 2015

netrap sa tym, co bude v skolke ... vacsina deti sa rozje prave tam a ucitelky su zvyknute na vselico

ale k tomu jedalnicku... ja by som z veci, ktore menujes, (mlieko, UM, rohlik, chleba cisty, hranolky, ryza, pizza, arasidove chrumky, piskoty, 1/4 kinderka, salam, jogurt) davala len rozok, chlieb a jogurt, ostatne zrus a uvidis, ze dostane chut aj na nieco "normalnejsie" 😉 ... pit len cistu vodu a pravidelna strava, mozno len 3 denne (ranajky, obed, vecera) nech riadne vyhladne... a ziadne maškrtenie pomedzi!!! 😉

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@sissy27 chrumky a cokoladu jej nedavame, to som len napisala, ze co jej nerobi problem jest...ako ked jej navsteva donesie kinderko, alebo tak tak ho vacsinou odbali a necha na stole cokoladu a hra sa z hrackou, chrumky jej davame len ked ideme niekam dlho autom alebo tak, tiez ich nema po ruke denne...snazili sme sa o reziim ako pises, ale ona radsej neje ked nema to svoje...tazko s nou...ako som napisala, ona vydrzi byt cely den na mlieku ak jej nedam ani to mlieko tak mi nic z normalnej stravy nezje a vecer ju boli brucho od hladu, mozem jej vysvetlovat, ze keby zjedla veceru brusko boliet nebude, aj zlate hviezdy jej mozem slubit ci dat...je ako keby bloknuta v hlave len nechapem, preco su taketo deti cim to je...

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@sopkova ano na obedny spanok tym, ze nic neje jej davam Nutrilon 5 od 3 rokov aby aspon ako take vitaminy, vyzivu mala...

ukulela
12. máj 2015

kinderko, hranoly pizza :(:(:(
@nikolet_89 skusali ste "oklamat" napr inou zeleninou nakrajanou na hranolky? (zelerove hranolky su fajne) alebo len pecene zemiaky nakrajane ako hranolky ,,, menit oblozenie na pizzi, zamiesat do jogurtu vlocky/ovocie, urobit zeleninovu ryzu, ... ked pije mlieko, nevypije aj riedku krupicovu kasu? alebo kukuricnu, ryzovu ... a mozno by ju k jedeniu pritiahlo, keby s tebou varila, skuste to - nech ti pomaha, akoze okostuje, ci bude mame/tatkovi chutit, co este priat do polievky - kukuricku/hrasok ...
a kinderkami a chrumkami ju dokrmovat - toradsej nie, ani za cenu, ze pojde spat hladna. namiesto cokolady co tak granko na krupicu, alebo male kusky cokolady do krupice na tanieri?

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@natalym kiez by to bolo na nas vydno aj teraz 😀 zjedli by sme aj kona 😀 😀

sardinka333
12. máj 2015

Nič nie je ,,rodove,,. Je to také aké si to naučíš! Zvlášť ak dieťa normálne jedlo a zrazu začne špekulovať a cvičiť s celou rodinou...Hovorím o zdravom dieťati.
Do školky ju zoberu bez ohladu na to či papá a či nie, praveže kolektív ju može namotivovať aby jedla tak ako kamarati....tam nedostane ine ako je a bud nezje alebo zje. NIkto sa tam s nou ,,crcať,, nebude. Ja som neni žiadna zastankyňa zdravej stravy ani bio eko života. Ale hranolky, chrumky....by som jej ponukla ked tak len za ,,odmenu,,. Aj moje deti by jedli kinderka..zaujímave že na to ,,hlad,, maju. Ok, ale najprv ochutnáš varené, niečo zješ a dajme tomu potom. Inak uričite nie. Aj tak to nemá žiadnu výživovu hodnotu len sme ,,oklamaní,, že dieťa niečo zjedlo. Odporučam režim v stravovaní. Ranajky - chlebik s lučinou, jogurt s rožkom...zásadne jesť pri stole a super je ked jeme všetci spolu pri stole . Aj moja dcera nechcela jesť a aj tak musela sedeiť pri stole s nami, nemohla sa isť hrať pretože ,,nechce jesť,,. (bol obe od rana nič nemala takže nikto mi nepovie že nebola hladná, kedže zdravý človek pociťuje hlad cca každé 3-4hodiny aj deti) Hovorila som jej ved ochutnaj ale od stola neodídeš...tak sedela a sedela až ochutnala a nakoniec aj jedla...čo jej ine ostavalo. Ine by som jej proste nedala ani keby to trvalo týžden a toboz nie sladké....Na olovrant zase niečo ponuknuť...večera to isté - niečo ponuknuť za stolom a urobiť z toho zvyk. Jeden krát nestačí. Na vytvorenie návyku treba minimálne 21 dní!

natalym
12. máj 2015

@nikolet_89 Ten Nutrilon vyhoď. Stačí jej polotučné mlieko. My sme to tiež tak urobili a fakt viac zjedla.

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@moonglow nemysli si, ze ma kazdy den vsetko toto, to nie, to su len veci s ktorymi nema problemy...kazde rano zje jogurt bez reci...na obed pred spanim ma mlieko...cez den jej dame rohlik ci chleba do ruky a vecer zas mlieko a jej staci zit na cistom mlieku...a samozrejme medzi tym sa snazime aby jedla aj obed aj veceru s nami, ale to je bez sance sedi a caka, kedy to skonci...a ked jej nedam cely den nic s tym, ze nedostane pokial nezje obed alebo polievku alebo nieco tak nebude jest a v noci ju brusko boli od hladu...toto nieje asi riesenie pre nu...

moonglow
12. máj 2015

@nikolet_89 tak zrus mlieko... nie je to pitie, ale tekuta strava ... a byt na mlieku/ mliecnych vyrobkoch cely den urcite nie je zdrave

majkat1
12. máj 2015

@nikolet_89 asi tak ako pise @sissy27 nedavala by som jej tie maskrty resp nezdave ako pizzu hranolky.aj moja skoro 4 rocna stale vymysla ze tot je ble toto nechcem.a tie nerada chutna nove jedla.kedysi som jej davala alternativy ked nieco nechcela ponukla som ine.uz tak nerobim.pokial viem ze inokedy to zjedla tak jej nic ine okrem toho co pred nu polozim nedam.minule si vypytala na ranajkybcerealie s mliekom- tk ma velmi rada na ranjky a jedavam to i ja tak preco nie.po 5 lyzickach ze ona to nechce ale nieco ine.povedalq som jej ze ine nedostane ma toto , vyhadzovat nebudeme a basta.povedala som ze ked nechce nech neje qle ze nic ine nedostane.ked bude hladna ze nech to doje.odislw od stola a pol hodine si sama sadla za stol a dojedla( i ked podla mna to bolo uz ble dost rozmocene ale zjedla to) vedela ze kym tonnedoje nic ine nedostane.lebo ked raz povolis.to dieta si to zapamata a bude drankat, strajkovat.takze by som jej ponukala normalne jedlo a uvidis ono ju to ten truc raz prejde.bude hladna zje.ked ju motyvujes nieco zjest tym ze dostane nieco co velmi chce napr hranolky bude vediet ze ty vzdy povolis a bude si s tebou robit co chce.

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@ukulela jasne skusali sme ju oklamat, ak to ma inu farbu, alebo chut nezje to, na pizzu ked ideme raz za 2 mesiace dame hocico a zje to je zvlastne inak...ak stretne v jogurte vlocky, alebo ovocie hned ju napne...aj ked sme jej odstavovali ovocie a riedili trochu vodou, alebo aj cistu nevypije, ona pije len vodu...sem tam do nej dostanem dzus z vodou...nevypije nic co nieje mlieko, kasa je predsa inej chuti a hustejsia...a jasneee stale spolu varime, zemiaciky, kolace vypekame toto vsetko ju bavi, ale nema to efekt, zeby aj aspon ochutnala...kukurica je jedina zelenina ktoru mi zje, ak je na pizzi

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@sardinka333 vyskusam takto dakujem 🙂

natalym
12. máj 2015

@nikolet_89 Aj moju napínalo. Nevšímali sme si to. Prestalo. Mlieko jej dávaj ale fakt skús polotučné.

sardinka333
12. máj 2015

čo tak skusiť B12 alebo Pangamin? Ten vraj podporuje chuť do jedla....
Mlieko v 3 rokoch naozaj nestačí...kde je mäso (salam sa nerata) zemiaky, zelenina, nejake ovocie? Byť na umelej strave v tomto veku nie je nič moc.

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@moonglow viem jej ho zrusit cez den, ale ked ide spat ci uz na obed alebo v noci mlieko pyta..

moonglow
12. máj 2015

@nikolet_89 pozri, dieta si musi osvojit navyky, musi vidiet, ze vsetci jete pekne za stolom niekolko krat denne a jej sa to tyka tiez ... je to len o tom, na co si zvykne ... zacala vymyslat a vy ste jej doma na to skocili, tak vie, ze trochu pohladuje a dostane svoje ...

nenut ju jest, nerob z jedla strasiaka ...

rano jej daj pecivo s maslom... chce - nechce - odchod... najblizsie jedlo bude obed, a to napriklad nejaka super chutna polievka ... po ranajkach ju vezmi na 3 hodiny pobehat na bicykli a ak nezje obed, tak zjem ja kefu

majkat1
12. máj 2015

@nikolet_89 pises ze dokaze byt bez jedla cely den pokial nedostane svoje.ano lebo povolis a ona to vie.zrus mlieko.a nedovol jej odist od stol aspon trochu nezje polievky masa atd.nedavaj jej velke porcie aby nemala pocit ze to je nemozne zjest.vychladne ? Prihrej aby bolo chutne.a myslim ze casom pride i na nove chute.drzim palce a prajem pevne nervy

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@majkat1 jasne chapem co tym chces povedat...my mame aj problem v tom, ze este byvame z nasimi...a ja ked chcem urobit malej rezim tak oni zacnu, ze preco ju trapim a nedam jej to, co chce...tak je tazko ju nieco ucit...o par mesiacov sa mame stahovat...tak chcem vytazit co najviac rad a z novym prostredim aj nove podmienky, hranice atd...ja ale nepolavujem a radsej sa z nasimi pohadam, ale ked pocuje, ze nemusi od dedka a ja jej poviem, ze musi je to naprd takto..

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@sardinka333 dr nam dala vytamin B-komplex, zevraj podporuje chut do jedla, berieme ho vyse mesiaca a nic...ale mozem vyskusat aj toto mozno motyka vystreli...no a z toho co si vymenovala nezje dobrovolne nic..

moonglow
12. máj 2015

@nikolet_89 tak to je veru naprd, ked sa ti do vychovy miesaju rodicia ... asi bude teda problem tam... nema pevne pravidla, nevie, cim sa ma riadit ... ty povies nie, dedko povie ano ... musi byt zmatena

natalym
12. máj 2015

@nikolet_89 Jáj tak to je problém. My sme bývali s mamou a moja mama našťastie mala rozum. Ona ma ešte ukľudňovala.

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@moonglow vyskusam 😀 len sa obavam, ze ti nebude chutit 😀 😀 😀

nikolet_89
autor
12. máj 2015

@moonglow
@natalym urcite hra aj toto tam vela %... moj tatko vzdy povie, uc si ju jest, ked niesom doma...a to podotykam ze robi 2 dni potom 2 dni je doma a takto stale dokola...to sa neda spravit rezim...vyskusam, ju nenutit do jedla, ale rozpravat jej aj nadalej, ze deti v skolke pekne papaju a ze musi aj ona, pripadne jej dam niaku odmenu, ihrisko, ryzu na veceru, hocico...ak nezje ok...pred spanim jej skusim nedat mlieko...ked sa zobudi dam jej obed ak nezje necham ho tam, a tak isto aj z vecerou...len neviem ci jej vydrzim nedat na noc mlieko aspon

majkat1
12. máj 2015

@nikolet_89 och jaj tak to chapem...podryvaju ti autoritu...a to neni dobre...nehadaj sa s rodicmi radsej im pekne vysvetli ako si ty prajes vychovavat svoju dceru a nech ta respektuju.ked to mala pocuje od starych rodicov ze nemusi zjest alebo spravit co nechce teba nebude brat na vedomie.vyberie si lahsiu cestu.babka dedko povoli.....jupiiii.a ze ju trapis? Cim ze chces aby jedla maso, ovocie,zeleninu?tak teda pevne nervy a ked budes vo svojom spravis si po svojom.nasi nastastie respektuju moje zasady ked poviem nie tak nie.

natalym
12. máj 2015

@nikolet_89 Inak v rodine sme toto mali, že dieťa nechcelo jesť a furt len mlieko a zistili, že má alergiu na mlieko. Jej to mlieko práveže nerobilo dobre.
A pri tej mojej čo nejedávala celé dni, som už bola taká zúfalá, že som jej to mlieko dala, lebo som sa bála, že umrie.Neumrela.
Ale tak ako radia baby, všetky somariny schovať, pri stole, spolu atď.

Strana
z5