Ako zaviesť alergény batoľatám počas imunologického okna?
Ahojte, chcela by som sa poradiť ako zaviesť alergény. Moja malá má 5 mesiacov a pediatrička mi povedala že jej mam zacst dávať ochutnávať alergény. Dcéra je plne dojcena takze prikrm začneme dávať až o mesiac neskor. Len celkovo nerozumiem ako začať, pediatrička mi len napísala že je mám dať jogurt, krupicu ako lepok, citrusy, rybu a kakao v mojom mlieku, vajecny bielok (asi som napísala všetko) ale aká postupnosť tam má byť a ako často to už nie. Ako ste to detickam dávali ochutnávať? Ďakujem za rady.
@anonym_autor vieš si nájsť na internete veľa odporúčaní ale každý postupuje trošku inak. Z týchto vymenovaných alergénov som začínala lepkom. Prišiel mi ale vhodnejší kuskus do zeleninového príkrmu než krupica. Mliečne výrobky som dala asi tak o mesiac na to. Čistý biely jogurt ako napríklad hollandia. Rybu a bielok okolo 9 mesiacov, citrusy krátko pred 1. rokom. Ale je to individuálne, niekto postupuje rýchlejšie a niekto pomalšie, niekto zavedie tieto alergény až po roku. Uvidíš či bude mať dieťa silné reakcie alebo bez reakcie ako môj syn. Prvý mesiac sme riešili len zeleninu a ovocie. Čisto môj názor: začať zeleninou, neskôr ovocie, ku koncu prvého mesiaca príkrmov obilniny bez lepku, 7 mesiac lepok, 8 mesiac jogurt, 9 mesiac ryba, 10 mesiac bielok, 11 mesiac citrusy. Kakao neviem, to si ozaj nepamätám kedy som zaviedla.
My mame druhe dieta pazravca, ta ochutnala vela veci, dala som jej obliznut napr chlieb, mala susene jahody mrazom obliznute, mango, proste rozne veci, podla toho co som jedla ja a vydupala si to ochutnat.
Ďakujem Vám takze nie je potrebné všetky tie alergény zaviesť hneď do 6 mesiaca? Lebo tak som to ja pochopila z toho čo mi doktorka povedala.. ak mame ísť takto postupne tak potom mi dáva zmysel rovno počkať na ten 6 mesiac a začať, čo si myslite?
Ďakujem Vám takze nie je potrebné všetky tie alergény zaviesť hneď do 6 mesiaca? Lebo tak som to ja pochopila z toho čo mi doktorka povedala.. ak mame ísť takto postupne tak potom mi dáva zmysel rovno počkať na ten 6 mesiac a začať, čo si myslite?
@anonym_autor ono práve to partyzdnove okno kým začneš s prikrmami je dôležité z hľadiska odolnosti voči alergiam, dieťa to vtedy lepšie toleruje a tak znižujes šancu alergie v budúcnosti. Nemusíš, ale je škoda to nevyužiť. Ja som dávala oliznut asi každý druhy-treti deň niečo, nech to nie je veľa naraz. Prakticky tie najhoršie alergény (jahody, orechy, lepok, bielko atď), moja mama sa až za hlavu chytala :D
ja som medzi 4-6 mesiacom dala obliznúť, pocucať alergén každý 3-4 deň aby som videla reakciu
pozri si na nete aké sú alergény ak ti pediatrička nedala zoznam
@anonym_autor využila by som imunologické okno. To nie je o ochutnávaní, iba vyslovene aby dieťa prišlo do kontaktu s alergénom. Ja som to extra neriešila, raz za deň/dva som mu v tom období dala olízať nejakú potravinu (rohlík, jahodu, paradajku, orech, mandarínky, vaječný bielok vo veľkosti šendlíkovej hlavičky a pod.). Keď to dieťa "ochutná" počas imunologického okna, tak by nemalo mať na to neskôr alergiu.

Raz v zmysle olízať rožok, ovocie a pod.