icon

Akú zeleninu pestujete pre deti?

zuba1987
20. feb 2021

Ahojte, co pestujete? Ocino minuly rok zasadil mangold, lebo to cital v knihe o prvych prikrmoch co som tam zabudla a velmi odporucam, rastol ako divy az do zimy a davali sme ho do polievok, pritom predtym som to nepoznala.
Co take odporucate mimo klasickych - mrkva, petrzlen, rajciny, papriky, uhorky, hrach, tekvice ... To sadime vzdy. Nieco nenarocne.
Dakujem

pribinak
•
20. feb 2021

Deti jedia všetku zeleninu ako my dospeli. Nič extra pre deti nesadime. Treba ich učiť papať všetky druh zeleniny. U nás bezkonkurenčne vyhráva jarný hrasok

zuba1987
autor
•
20. feb 2021

@pribinak ano aj u nas papa vsetko (okrem papriky z tej ho az strasie, tak ho nenutim), ale ci nemate nejaky tip na malo pestovanu chutnu zeleninu

hiuna18
•
20. feb 2021

@zuba1987 Bôb, kvaka 👌

lubka261
•
Autor odpoveď zmazal
•
ikissedagirl
•
20. feb 2021

figy. viem, ze to nie je zelenina :D a tiez rakytnik. a super su vsetky bylinky- tie susime/mrazime na zimu: kopor, medovka, mata, ligercek...

deti95060810
•
20. feb 2021

my ešte kaleráb - deti zjedia aj surový,
zeler - do polievky, pór, baklažán,

simca06022011
•
20. feb 2021

tak my mame zahradu a jedine co je take, ze na tom trvam je jeden cely zahon "polievkovej zeleniny". Maliny, cernice su u nas top, ovocne stromy/kriky nutnost - to mame z kazdeho uz :D Mangold, spenat pestujeme a ja s tym zboznujem cestoviny :D Inak paradajky (tam je neskutocne vela druhov, jednak klasika male paradajky, ale napr. "bycie srdce" je vyborna odroda, papriky - to si u nas len chlap par kusov z kadejakej). Exoticke plodiny, len podla vasej polohy... my sme minuly rok na jar sadili kiwi, ale este teda to je len v stadiu rastu 🙂)) A klasika: uhorky, salatove, zavaracky, tekvice, cukety - tiez je kopa druhov (inak tymto sa najviac dari v komposte), fazula - ci zelena,a lebo potom na susenie. Inak my vsetkeho co jeme, pestujeme vela, ja to potom mrazim, zavaram a v podsate napr. taku zeleninu polievkovu kupujem malo.
Aktualne teraz mam redkovky uz v kvetinaci, priesady nejke zasiate tiez, a buduci tyzden budeme sadit spenat a aj skory kalerab ide uz v marci von. A to je zaciatok... potom cibulka, redkovka, hrach(to tiez sadime cely zahon, a co sa nezje ide do mrazaku) a potom uz vsetko co mi padne do oka na jar.
Este som chcela ciernu bazu, len kvoli rozmerom a tak som ju nesadila a chodime zbierat kade-tade. Ale v HU som videla, ze to zvyknu strihat a vytvarovat normalne na "pník", tak to možno skúsim 🙂
A z byliniek, mimo tych teraz modernych, napriklad nechtik.. to som tiez len pred nedavnom objavila, a robime z toho "tinkturu", masť... a sused mal krasne Physalis este to aj pekne vyzera ... ale mne minuly rok vobec nevyslo.

zuba1987
autor
•
20. feb 2021

@hiuna18 kvaka? pestuje sa ako kalerab? byvaju aj priesady?

zuba1987
autor
•
20. feb 2021

@simca06022011 hej physalis nezisiel ani mne

ovocnych aj bobulkovych mame kopu, este som rozmyslalaze kupim morusu...

rakytnik ti deti jedia? nas je trpky trochu a nechce ho @ikissedagirl

simca06022011
•
20. feb 2021

@zuba1987 morusa sa mi pacila, ale to je narocne na polohu a je z toho bordel. CHlap ma odhovoril, ze je to obrovsky strom a nic z neho aj tak nebude poriadne 🙂 Inak z takeho menej typickeho, napr. Mišpuľa (ale ona sa da jest az neskoro na jesen, myslim, ze aj primrznut moze). ja som to fakt iba raz v zivote jedla, ked som to kupila na trznici od babky :D

simca06022011
•
20. feb 2021

@zuba1987 kvaka sa pestuje ako cvikla/mrkva... vysievali sme to ako mrkvu normalne rovno do zeme.

lubka261
•
Autor odpoveď zmazal
•
ajsha123
•
20. feb 2021

@zuba1987 moja krstná vraj robi kvaku na každý spôsob, myslím varí... Čiže u nich je na tanieri pomaly každý deň... Poviem pravdu, ze este som to nejedla... Len o nej toto počula. Že je vraj veľmi zdravá a chutná

negymama
•
20. feb 2021

odporucam novozelandsky spenat, tzv . "stvorbocek" , rastie v ruzici do styroch stran, je to nezmar, takmer bez skodcov, prekryje zem, samo sa vyseje a je aj na druhy rok, trhaju sa mlade listky, ja to vo velkom mrazim, raz vysejes a mas vystarane, vsade tam kde chces zakryt zem, udrzi vlahu a nepusti inu burinu, rastie cele leto.

ajsha123
•
20. feb 2021

@lubka261 ja som rakytnik odštavila, dala do mraziacich sáčkov a do mrazaku. Deti si to v zime hocikedy vytiahli, zopár kociek rozmrazili, zmiešali s medom a jedli. Ale pestovanie rakytnika - žiadna sláva. Veľmi sa rozmnožuje cez korene, plazil sa po trávniku, ponadvihoval dlažbu na dvore.... Horšie ako pyr, len drevnaty. A zrelé plody vydržia na kriku krátko, po nejakej dobe sa už bobulky pokazia. Treba vystihnúť zber, my sme ho nevystihli, bo začala škola... Tak šiel rakytnik preč

lubka261
•
Autor odpoveď zmazal
•
zuba1987
autor
•
20. feb 2021

@ajsha123 mne kvaka chuti ako kalerab trocha.. len je zvonku fialova 😂

zuba1987
autor
•
20. feb 2021

@negymama pogooglim dakujem

negymama
•
20. feb 2021

my pestujeme napr. aj cinsku kapustu, vzdy koncom leta ju vysadim a do jesene mame na salat, vydrzi az do mrazov, dokonca posledne nevytiahnem a necham korene a prezimuju a na jar vyrasia listky, mam aspon prvu zeleninku. Potom vzdy v jeseni dam do zeme alebo do folie sadzacky cibulky a uz mi teraz rasia na 3-4 cm, a to sme zahadzali foliu snehom.

andrea78
•
20. feb 2021

@zuba1987 kvaka je super aj bez tepelnej upravy, davam ju na ranajky ako zeleninovu prilohu , mne pripomina nieco medzi kalerabom a redkovkou, resp. bielu redkovku
A okrem spominanych este hokaido a muskatovu tekvicu, ak sa nechaju poriadne dozriet, tak uskladnene vydrzia az do dalsej urody, kremove polievky z nich milujeme, alebo ptidam k zemiakom do pyre, super je to aj pecene na plechu.

zuba1987
autor
•
20. feb 2021

@andrea78 hokaido nam malicke dozrelo, mali sme maslovu tekvicu bola super... kuknem aj tu muskatovu to nepoznam dakujem

negymama
•
20. feb 2021

este z ovocia ked chces nieco nenarocne, tak muchovnik. nic s tym nerobime, zakazdym zarodi, aj do mrazaku sa hodi, chutia ako cucoriedky.

negymama
•
20. feb 2021

k tomu muchovniku este...ma vyhodu ze nepotrebuje raselinu, takze ziadne cavyky s podou, prisypovanim raseliny, oddelovanim do nadob. rastie v beznej zemi.

ikissedagirl
•
20. feb 2021

@zuba1987 samotny nezjem ani ja. ale ked vyzmykam do caju/dzusu, tak ani nevedia :D

hiuna18
•
20. feb 2021

@zuba1987 áno a áno 😉