icon

Chrumky pre 11 mesačné dieťa

mamokaa
14. máj 2015

Ahojte mam otazku od kedy by som mohla skusit podavat dcere arasidove chrumky tie klasicke komunisticke?...viem ze arasidy su alergeny ale aj tak by som rada vedela od kedy ste ich vy mamicky davali svojim detom

keira
15. máj 2015

@mamokaa pozri si zlozenie a zistis, ze je to humus a nedavala by som to ani sebe .. max pri vine raz za mesiac 🙂

katka1981
15. máj 2015

@moni244, ty mozno, ja by som za sladke vrazdila a vyhadzana som mam zanesene creva ze az. Som stale unavena a z toho naladova, lebo stale sa nedokazem zriect sladkeho a ked dostanem od nasich udene, zozeriem na posedenie vsetko. Ale nasi isli s dobou a vstepovali mi zdravu vyzivu hlavne mama vzdy studovala zdravu stravu a to robim aj ja aj moj muz a snazime sa jest co najviac ovocia a zelenine. Je to o postoji aky k tomu mas. Nebola som vedena k sportu a som jak kvargla a ak aj zacnem cvicit, tak vzdy len na nejaky cas. Sesternica s bratrancom k sportu vedeni boli a dodnes ho robia pravidelne, lebo maju navyk a nevedia bez pohybu zit. Ja som bola vedena k laske k zahrade, neznasala som to a k sportu vobec a preto som teraz taku maximalne leniva, stale unavena, ale robim vsetko preto, aby dcera taka nebola. A vidim to aj inde, kde su rodicia aktivni, trebars chodia bicyklovat, alebo iny sport robia, pokracuju v tom aj tie ich deti ked boli k tomu vedene.

moni244
15. máj 2015

@katka1981 vidis a my sme k sportu vedeny neboli, max.v lete na huby a maliny, ale vdaka triednej na ZS som chodila na tury, chodim bicyklovat, korculovat, teraz uz pomenej, ked mame dieta, ale ani ja ani brat ani segra nemame naletove chite, asi genetika

alexandra1104
15. máj 2015

Myslim ze je este skoro radsej ked chces tak tie kukuricne

katka1981
15. máj 2015

@moni244, Moni ty mas 29 rokov, si este mladucka, mnohe tie choroby z blbej stravy prichadzaju neskor, ty este nie si smerodajna vzorka 🙂 Je velky narast obeznych deti, ved su toho plne media. Deti malo sportuju, sedie pred telkou, stale nieco jedia, zial je taka doba. Rodicia su v praci, nemaju na dieta dost casu a dieta pokial nema kruzky, alebo nie je zvyknute po vonku behat ma potom taketo navyky. A ked sa clovek nehybe, tak trpi aj srdce. Mnohi co zacnu behat alebo cvicit ti povedia ze sa im znizil pulz, ze sa citia lepsie, plnsi energie a podobne. Len sa k tomu dokopat.

keira
15. máj 2015

nie je vsetko o genetike, genetiku vieme ovplyvnit prave stravou

horana
15. máj 2015

Ja si myslim ze nasa generacia co sme teraz dospeli sme na tom percentualne katastrofalne, ved aj podla statistik sme najchorlavejsim narodom Unie, zdrojov je mnoho napr. http://www.europskenoviny.sk/2014/04/17/sme-lid...
Ked by sa to malo rozmenit na drobne, teda na jednotlive choroby, druhy rakoviny, alergie, astmy atd. sme v kadzom z toho na tom dost zle, vzdy medzi najhorsimi.
Ze sa to netyka nahodneho jednotlivca, ktoremu potom ako generacia pripadame zdravi, tak teda to je znacne nerealny pohlad uplne ignorujuci stav vsade naokolo.
Proste ved sa pozrite okolo seba, na ulicu, sme uplne v prdeli a strava ma na tom tiez svoj podiel.
Bez ohladu na pretukovane a presolene arasidaky, ved existuju nielen bio ale aj v obyc. potravinach z kukuricnej krupuice bud uplne bez soli alebo s minimalnym mnozstvom. Ak to dieatu chuti, naco zbytocne pridavat zbytocnosti? Ved uz len vyznam slova zbytocnost, netreba to davat, je to zbytocne. Nic to neprinasa, iba uci prilis skoro na prilis vyrazne chute, na to ma dieta cas do puberty. Ak len nam je zdravsiu a jednoduchiu navyse dostupnu verziu, preco to nepodchytit?
Aj my mamy sa mozme rovno priadat a vylepist si aspon kusok jedalnicek.
Netreba byt ani bio a eko fanatanik a da sa jest zdravo, jednoducho, bez vystrelkov. A ako jeme, taky zivot nas aj caka. Crevo sa kalibruje v mladosti a aj ked nezodpovedny dospely sklzne v prehreskom, stale na tom bude lepsie nez niekto komu rodicia aj ten zdravy zakald nezmyselne odopreli. Creva si pamataju, tak ako koza, ked spalime dieta v malom veku, problemy zacne mat po 40, lebo UALA koza si zazracne pamata. Detto creva. Ano, iste nam budu natiskat ze aj nas tak krmili, ale ono az po 40 tke clovek zacne znut, co vtedy zasial, zda sa na prvy pohlad neuveritelne, ale ak len nemate churchillovsky gen, tak vas to dobehne.
Mozme teda bud skusat hrat rusku ruletu a cpat do deti balast, alebo aspon minimlane uvedomelo, nie je to nic tazke.

mircalla
15. máj 2015

@horana abolutne suhlasim...vyzdvihovanie generacie 40rocnych, ze aki su zdravi je maximalna neznalost @vera1605
Pamatam si inak, ze bol vobec problem kupit banan, jedli sme mastne, vyprazane a tazke jedla, stravovacie navyky som zmenila az v 90-rokoch
% Rakoviny hrubeho creve je na slovensku vysoke, kazdy 5. stytidsiatnik ma vredy alebo na ne nabeh

natalym
15. máj 2015

@mircalla Čosi na tom bude.

katka1981
15. máj 2015

@mircalla, pamatas si ako dosli margarinove masla a ze ake je to super uzasne a zdrave a potom sa zistilo, ze je to vacsi humus ako mast? Vyhodou dnesnej doby je, ze sa nikto nemoze vyhovarat, ze nema dostatok informacii. A ked niekto povie, ze my sme to jedli a aki sme zdravi, to je neskutocna utopia. Mam kamarata, asi sa tiez hlasi k zdravym, lebo nema ani zdravotnu kartu. Ma asi 160 kg, chyba mu zopar zubov, pecenu kacku zje na posedenie, k tomu cola light, ale je zdravy, k lekarom nechodi. Aj jeho otec bol taky, nikdy mu nic nebolo, len zdrazu po 50-ke dostal smrtelny infarkt. Ale uplne bol vzdy zdravy. Ano, kazdy je zdravy, lebo cholesterol neboli, upchate cievy nebolia, klby sa zanasaju a zacnu boliet ked je neskoro, creva tiez nebolia, ale ked je rakovina, ta bolest je uz to posledne stadium.... nie je to vzdy o viroze a o bolavom hrdle. ten co mava virozy, a bolave hrdlo moze byt daleko zdravsi ako ten, co ich nemava no ma skrytych smrtelnych strasiakov v sebe a a ani o nich nevie.

martina833
15. máj 2015

moj ma 14 mesiacov a davam mu, kvoli tomu, nech si zvyka na arasidy... zevraj je dobre davat alergeny po troche... samozrejme, max par chrumiek raz za cas, lebo su slane a prazane

keira
15. máj 2015

@martina833 tak to je blbost 🙂 .. chrumky su sprocesovana potravina a to detom do ust nepatri, nech si rdsej zvyka na zdrave veci, tj poctive, nie spracovane

martina833
15. máj 2015

@keira neboj sa, zvysok vyzivy ma v uplnom poriadku 🙂

katka1981
15. máj 2015

@martina833, mozes kupit aj ciste arasidy. Ale uz som citala aj take, ze to ci bude mat dieta alergiu, nezavisi ani od veku v kt. zacne danu vec jest. netusim co je na tom pravdy, nie som lekar.

martina833
15. máj 2015

@katka1981 len neviem, v akej forme by som mu ich dala... syncek je prave na arasidy alergicky...
aj dcerka je alergicka takmer na vsetko, ale aj napriek tomu som jej o troche vsetko davala pokial jej to nerobilo zle a teraz uz vyzera, ze je v pohode... uvidime dokedy....
ani ja neviem, comu verit, ale aj alergologicka mi odporucila davat alergeny, ked sa vyskytne reakcia, pockat a opat dat o niekolko mesiacov

simca06022011
15. máj 2015

Nedávala som,a na čo? 🙂 Nemá dosť normálnej stravy? Podľa mňa netreba sa stále kŕmiť niečím... a učiť chrumkať už od mala :P NEdávala som viac menej nič, ani piškóty len tak medzi jedlami, ani vôbec nič. V rámci olovrantu/desiaty napr. do výživy a pod. Ale inak nie.
Odmenou mi je dieťa čo zje to čo dostane na tanier a nevymyšľa každú hodinu s chrumkaním... a okrem toho nemám omrvinky po byte/aute a pod 🙂)) Ale zase každý má iné priority... keď je hladné dieťa, radšej vytiahnite jogurt, ovocie, alebo normálne jedlo... a keď nie je hladné tak nič

katka1981
15. máj 2015

@martina833, vraj kym je dieta na MM, tak je idelane zavadzat alergeny. To MM ma logiku lebo su tam matkine protilatky. Zial niektore veci ani lekari nevedia.

simca06022011
15. máj 2015

@katka1981neviem ci protilatka proti alergenu exituje, cize neviem ci prave na toto je MM dobre. PRotilatky proti ochoreniam moze byt, ale na alergiu...

retrotraktor
15. máj 2015

@simca06022011 presne tak,môj syn tiež "nemusel" vkuse niečo chrúmať v kočíku ako iné deti a tiež zje všetko čo dostane na tanier vrámci 5 denných chodov,výnimočne (návšteva alebo tak) zje niečo aj mimo tohto,má takmer 5 rokov ,nezdá sa mi,že by trpel tým,že jedáva pravidelne 😉 a to podotýkam,že sladkosti takmer neje,pije nesladené čaje,prípadne 100% ovocné šťavy riedené vodou alebo čistú vodu.a nezdá sa mi,že by som kvôli tomuto bola krkavčia matka,ktorá mu nedopraje 😅

keira
15. máj 2015

@retrotraktor a nechce to, co vidi u druhych deti? tie nezdrave veci?

katka1981
15. máj 2015

@simca06022011, sorry som to blbo napisala, ale vraj vtedy sa znizuje riziko alergii, ked je dieta v tom case kojene. Ale co je na tom pravdy neviem, nemam to ani odskusane ani odsledovane, cize teoria

retrotraktor
15. máj 2015

@keira ani nie,nevie čo to je a netrápi ho to,stačí povedať-nie,také my nejeme

simca06022011
15. máj 2015

@retrotraktor no tak nejak, ale zase u nas sladkosti a tak ked jej niekto da, tak ju necham. Aj doma mame casto kolac, ale aj cokoladu a pod. teraz, ale tu je rec este aj o velmi mladsom dietati 🙂

simca06022011
15. máj 2015

@keira za to, ze dieta nieco chce, nemusi to dostat. A hlavne o cielenom kupovani a podavani takychto "jedal". Moja pozna sladkosti, vsetky mozne speciality a vymysly 🙂)) Ja nebranim vobec v jedeni cohokolvek, cize ak v skolke dostanu (co dostanu casto), ak niekde sa nieco je, ak chce cukrik... ak doma jeme cokoladu a pod. dostane, jasne nie denne. Ale nekupujem jej cielene chrumky, aby mala co chrumkat pri kresleni. A keby aj chcela, tak nedostane, normalne sa jej opytam ci je hladna, ak ano naberiem jej jest, ak nie tak nech nevymysla :P A vidno to aj na jedeni, ak jej nedostane blbosti, naje sa a moze si dat aj sladke... potom. Ak nezje, nedostane nic, vymyslacky o hodinu po obede, ked ledva nieco zjedla tiez zrusim s tym, ze sa mala riadne naobedovat.

petra7777
15. máj 2015

@katka1981 Kravina? Si robíš prdel, že? Milujem také "úzkostlivé" mamičky.....ktoré si za každých okolností myslia, že len to je dobré a správne, čo ony dajú svojim deťom jesť....

katka1981
15. máj 2015

@petra7777, nechapem na co narazas co je akoze kravina? Napisala som svoj nazor a je mi uplne jedno co davas jest svojmu dietatu alebo niekto iny. ALe ty mas tych vyokych synov, co v 11 mesiacoch jedli uz aj klobasu. Myslim si ze zbytocne mi budes pisat, my v tomto smere nenajdeme spolocnu rec. Viac k tomu pisat nebudem 🙂

moni244
15. máj 2015

@simca06022011 dopriala by som ti dieťa ako mám ja, čo cesta v kočíku, v autobuse alebo vo vlaku neobsedelo, pokiaľ nemalo čo na jedenie a je jedno, že raňajkovala napr. krajec chleba s pomazánkou, potom mala jogurt, ovocie, proste ak som ju chcela zabaviť, niečo som jej dať musela, ináč by som trčala furt doma

petrovajanka
15. máj 2015

@martina833 A o arasidovom masle si nepocula?Ked uz teda dieta zvykas na arasidy.Kvalitne,takmer 100% arasidove maslo bez zbytocneho dalsieho cukru a tuku je velmi vyzivna potravina,raz o tom bol velky clanok v casopise Dieta. U nas davame na chleba obcas.Len treba dobre kupit,my mame z Marks and Spencer potravin v Kosiciach.To co obcas maju v lidli nemam nastudovane zlozenie,ale aj keby tam bolo trocha viac cukru,stale je to lepsie ako mastne chrumky.

lusi24
15. máj 2015

dieťa ma podla mna skušať nové veci nič mu nezakazovať... bo ked mu teraz zakážeš nebudeš vedieť čo mu robí dobre a čo nie.. každé dieťa je inakšie a nemožeš to brat že jeden povedal.. každý sa učí na svojom dieťati..

martina833
15. máj 2015

@petrovajanka nejak to pri druhom dietati az tak neprezivam... musela by som ho objednavat cez net....