icon

Kedy zaradiť orechové maslo do príkrmov?

25. aug 2025

Ahojte mamičky. Kedy ste začali skúšať orechy do príkrmov. Má 8 mesiacov a chcela by som skúsiť arašidové alebo orechové maslo.

pribinak
•
25. aug 2025

@anonym_autor že mna príliš skoro. Arašidy ťažký alergén.

nikpa
•
25. aug 2025

@anonym_autor nie, toto este nie.

tetapetra
•
25. aug 2025

@anonym_autor sú to alergény

renatka100
•
25. aug 2025

@anonym_autor iba orechy v 6 mesiacoch kusocek pod dozorom rozdrveny, tak to odporucala pediatricka, klop nema tiadne alergie…urocte nie arasidy to nie su orechy

autor
•
25. aug 2025

Viem ze to je alergen. Preto sa pytam na zavadzanie. Niekde je pisane ze sa mozu uz od 6 mesiacov pomaly po troske.

anavixy
•
25. aug 2025

Úplne kludne mozes zaviest arasidy (a ine orechy) v podobe masla v tomto veku, dokonca je to ziaduce a odporucane (aj skor v ramci imuno okna). Malicke mnozstvo 100% orechoveho masla (napriklad do kase ci jogurtu) aspon 3 dni, potom pauza par dni a potom kludne dalsi druh.

michaelam2
•
25. aug 2025
@anonym_autor

Viem ze to je alergen. Preto sa pytam na zavadzanie. Niekde je pisane ze sa mozu uz od 6 mesiacov pomaly po troske.

Ano prave preto ze je to alergen tak uz kludne mozes dat orieskove maslo 🙂

kaca222
•
25. aug 2025

Aj my sme dali

anonym_e8c968
•
25. aug 2025

@anonym_autor arašidy a arašidové maslo by som deťom minimálne do 3 rokov nedala. Sú silný alergén, tým že rastú pod zemou sú často napádané pliesňami a preto sú ošetrované silnou chémiou. Je toľko bezpečnejších potravín, prečo chceš zaťažovať organizmus čo sa len vyvíja alergénmi, vážne nechápem.

haraburdova
•
25. aug 2025

ahoj, ja som mojej dcere dala ochutnat lyzicku arasidoveho masla ked mala 7m, miluje ho doteraz 🙂 nijaky speci recept som nezavadzala, len som jej ho dala na lyzicke a sledovala ju jak jastrab.

autor
•
25. aug 2025
@anonym_e8c968

@anonym_autor arašidy a arašidové maslo by som deťom minimálne do 3 rokov nedala. Sú silný alergén, tým že rastú pod zemou sú často napádané pliesňami a preto sú ošetrované silnou chémiou. Je toľko bezpečnejších potravín, prečo chceš zaťažovať organizmus čo sa len vyvíja alergénmi, vážne nechápem.

@anonym_e8c968 tak takto to hrotit nebudem. Nevidim zmysel cakat do troch rokov. Nejdem mu dat cely pohar zjest.

autor
•
25. aug 2025

Dakujem za odpovede. Kupim a vyskusam dat rano nech mozem sledovat cez den babo.

anonym_e8c968
•
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_e8c968 tak takto to hrotit nebudem. Nevidim zmysel cakat do troch rokov. Nejdem mu dat cely pohar zjest.

@anonym_autor tak nehroť, keď sa mu za pár rokov objavia kožné problémy nezabudni sem vypisovať o rady.

anavixy
•
25. aug 2025
@anonym_e8c968

@anonym_e8c968 to je uplne opacny postup ako sa odporuca, uplne 🤷🏻‍♀️

anonym_e8c968
•
25. aug 2025
@anavixy

@anonym_e8c968 to je uplne opacny postup ako sa odporuca, uplne 🤷🏻‍♀️

@anavixy je mi jedno čo sa odporúča, nebudem dávať ročnému dieťaťu silné alergény, zdravý rozum nepustí.

anonym_3cc039
•
25. aug 2025

Tuto temu sme riesili so znamou, ktorej syn skoncil po arasidovom masle na pohotovosti (1.5 rocny). Ja som dala mojej malej uz v 8m po radeni sa s pediatrom a vsetko ok. Kamosku vsak na pohotovosti zvozili jak male decko, ci je normalna dat tak malemu dietatu taky silny alergen..
takze aj nazory lekarov sa roznia..

andrea2323
•
25. aug 2025

Ahoj, my ideme podla imunologickeho okna - uz v takom veku sme podavali a nadalej podavame podla odporucani pediatricky orieskove masla cca 1-2x za tyzden 🙂 takisto aj ine alergeny - vsetko je ok. Ak vsak zacnes treba vydrzat a konzistentne davat, prave ked prestanes nejaky alergen podavat tak sa mozu elergie objavit. Lepsie davat teraz ako zacat uplne neskoro - vtedy sa takisto alergia moze prejavit

anonym_e8c968
•
29. aug 2025
@andrea2323

Ahoj, my ideme podla imunologickeho okna - uz v takom veku sme podavali a nadalej podavame podla odporucani pediatricky orieskove masla cca 1-2x za tyzden 🙂 takisto aj ine alergeny - vsetko je ok. Ak vsak zacnes treba vydrzat a konzistentne davat, prave ked prestanes nejaky alergen podavat tak sa mozu elergie objavit. Lepsie davat teraz ako zacat uplne neskoro - vtedy sa takisto alergia moze prejavit

@andrea2323 teraz je všetko OK, ale po čase sa môžu prejaviť kožné ochorenia, ekzémy, akné v puberte... a hlavne autoimunitné ochorenia - problémy so štítnou žľazou, diabetes typu1, potravinové alergie na laktózu, lepok, histamín...
To, že niektoré potraviny patria medzi silné alergény má svoj dôvod a nemusia sa prejaviť hneď, ale po pár rokoch. Dieťaťu zarábaš na vážne ochorenia v neskoršom veku, potom si spomeň na túto diskusiu. Kŕmiť batoľa alergénmi je podľa mňa veľká nezodpovednosť, ale keď ti to svedomie dovolí, pokračuj v tom.

michaelam2
•
29. aug 2025
@anonym_e8c968

@andrea2323 teraz je všetko OK, ale po čase sa môžu prejaviť kožné ochorenia, ekzémy, akné v puberte... a hlavne autoimunitné ochorenia - problémy so štítnou žľazou, diabetes typu1, potravinové alergie na laktózu, lepok, histamín...
To, že niektoré potraviny patria medzi silné alergény má svoj dôvod a nemusia sa prejaviť hneď, ale po pár rokoch. Dieťaťu zarábaš na vážne ochorenia v neskoršom veku, potom si spomeň na túto diskusiu. Kŕmiť batoľa alergénmi je podľa mňa veľká nezodpovednosť, ale keď ti to svedomie dovolí, pokračuj v tom.

@anonym_e8c968 nemas medicinske vzdelanie ze? Lebo hovoris uplny opak toho co odporucaju pediatri

anonym_e8c968
•
29. aug 2025
@michaelam2

@anonym_e8c968 nemas medicinske vzdelanie ze? Lebo hovoris uplny opak toho co odporucaju pediatri

@michaelam2 o tomto sme sa často bavili s pediatričkou z našej rodiny, sama mi odporučila, ktoré potraviny nedávať deťom do 3 rokov a neskôr do 5 rokov, kvôli alergiám.

anonym_9943f9
•
29. aug 2025
@andrea2323

@andrea2323 keď som ja mala malé dieťa, orieskove masla neboli...

sense
•
29. aug 2025

Arasidove maslo by som nedsla, ale trosku ineho orechoveho napr mandlove, kesu, pistaciove alebo pekanove ale len jeden druh a ak by nenastsla reakcia az potom dalsie

autor
•
29. aug 2025

Autoimunitné ochorenia (štítna žľaza, diabetes typu 1) nevznikajú z toho, že dieťa ochutnalo arašidy alebo orechy. Ide o genetiku + iné faktory (imunitný systém, prostredie, infekcie), nie o samotné zavádzanie alergénov.
O tom som ani nepocula ze by nejaka lekarka povedala ze do 3 az 5tich rokov nedavat tieto potraviny.